joi, 3 septembrie 2009

Twitter, fantezie, apocalipsa actiunii 2.0

Ti-ai sunat vreodata cel mai bun prieten sa-i spui ca te culci? Sau ca ti-e somn? Sau ca te enerveaza ceva la fiecare doua minute? Iti spun eu, nu. Pana acum, prietenia sau amicitia a insemnat pentru tine o forma de comunicare mai substantiala. Zilele acelea s-au terminat pentru ca exista Twitter si, daca prietenii tai sunt la fel de nerabdatori ca tine, pot afla in timp real cele mai neinsemnate si primitive zbateri ale organelor tale. Lumea isi pune pe Twitter activitatea stomacala, schimbarile de stare, reactiile psihosomatice, impulsurile, tot ceea ce poate fi inglobat in fractiuni de secunda.

- Buna, Paul, te-am sunat sa-ti spun ca ma culc. Azi a fost soare afara. Nu m-a enervat nimeni. Am cascat la sedinta. Scriu cu tastele, nu cu pixul. Ieri m-a enervat rozul. Azi nu. Vai, stii ca e trafic? S-au intors din concediu. Alo, Paul, alo, de ce inchizi? Uraciosule!!! Nu-i nimic daca prietenul tau, dupa o zi grea, n-are chef sa auda ca traiesti sau respiri. Pentru asta exista Twitter. Si acolo o intreaga comunitate poate sa afle ca iti tragi plapuma peste cap sau ca, deh, te-ai trezit si ce frumos visai, dar sunt prea putine caractere ca sa ne mai spui si ce.

Sigur, pe Twitter imbecilitatea poate lua forme sintetice si asta e pana la urma o sursa de amuzament. Ca instrument de marketing modern, reteaua e foarte bine gandita. Pana la urma, poti crea un grup larg de, sa zicem, consumatori pe care ii atingi instantaneu. De asemenea, followers-ii tai pot fi educati in spiritul si stilul consumului tau de media, cultura, divertisment. Pe twitter iti poti impune gusturile. Doar ca asta o pot face deopotriva cei rafinati si mitocanii. Batalia ramane deschisa.

Fapte ingrijoratoare raman viteza si reactia la viteza. Din punctul meu de vedere, viteza comunicarii pe Twitter lasa cale libera agresivitatii, agresiunii. Noi, oamenii, functionam de cele mai multe ori prada propriilor impulsuri. Ele ne conduc si nu invers. De cele mai multe ori, atacati in vreun fel, reactionam imediat, fara sa gandim. Daca am face-o, s-ar numi intelepciune. In zilele noastre, insa, alegem sa fim mai degraba agresivi decat intelepti. Putini sunt cei care stau sa analizeze un atac in mod strategic si sa raspunda dupa o indelunga cumpanire. Polemicile nu mai sunt un razboi al inteligentei aplicate, ci al vitezei. Iar Twitter este locul perfect pentru un atare razboi superficial si de cele mai multe ori devastator.

Pentru ca in ziua de azi a devenit mai important "a reactiona" decat "a actiona". Imi pare ca "a actiona" tine de un soi de disponibilitate pentru a construi, in timp ce "reactiile" omului modern in contextul vitezei care anuleaza profunzimile nu sunt decat forme agresive de aparare. Twitter imi pare intr-un fel o retea care incearca sa redefineasca pana la absurd obsesia omului pentru viteza si consum de informatie nefiltrata. Pentru ca toate "atacurile" cu linkuri la diverse site-uri sunt deschise in virtutea inertiei digitale.

Cateva cuvinte despre fantezie si web. De la Freud citire, fantezia ne domina si ne conduce planul realitatii imediate. Acel celebru "fericirea sta in aspiratie" al lui Pascal este omniprezent in mentalul colectiv mondial. Internetul este pamantul ideal pentru semintele fanteziei. Nu exista actiune pe internet. Nu exista concret. Nu conduci o masina, nu iti exerciti optiuni senzoriale, nu spargi lemne cu toporul, nu apuci nimic si nu dai drumul la nimic. In general, lucrurile se intampla la nivelul vorbelor aruncate pe bloguri, al imaginatiei si al viselor. Orice necunoscut isi poate crea un taram ideal, cu prozeliti care sa-i urmareasca activitatea de reverie. Rege al unui regat efemer, isi da cu parerea despre chestiunile arzatoare ale omenirii, se implica social, taxeaza, comenteaza, sustine, declara, se revolta, protesteaza, conspira, se mira, dispretuieste, se amuza, intreprinde sau isi propune. Toate verbele din insiruirea de mai sus raman insa niste conditionari de tipul "ce-ar fi dac-ar fi", niste miscari onirice a caror scanteie lipseste pentru a crea combustia necesara actiunii.

Oamenii se complac insa si se amagesc pe internet. Mai mult, tind sa ia drept buna aceasta lume fantasmatica si resping celelalte medii. Online e regatul adevarat, offline e o lume din care trebuie sa evadam pentru ca e lumea vulgara a somnului, mancarii si neimplinirilor. Nu exista neimplinire online. Dupa cum nu exista neimplinire in fantezie. Caci fantezia e menita sa ne inveleasca fricile in speranta. Si uite asa, online riscam sa evadam definitiv si sa ne adormim spiritul si vointa la umbra tuturor lucrurilor POSIBILE pe care, insa, nu le vom face atat de usor pentru ca exista o alta tara a "actiunii", iar aceasta tara e offline.

Visele sunt o proiectie a realitatii, iar realitatea o proiectie a viselor, spunea Freud. Din pacate, prea putin din visarea online se transforma in actiune offline. Asta pentru ca lumea percepe din ce in ce mai mult internetul ca pe o forma de adapost caldut, ideal, fericit. Fericirea online e un concept din ce in ce mai prezent... acolo unde poti fi orice. Rege al inchipuirii. Privitor fara oglinda. Narcis digital. Apocalipsa actiunii 2.O.

34 de comentarii:

  1. da, ok, sunt de acord, dar tu uiti cine sunt oamenii? Oamenii sunt doar niste figuri de ceara. Ei fug cat mai mult de viata, ar vrea parca s-o traiasca, dar le e teama. Le e teama de dezamagire, le e teama de usile inchise, nu vor sa incerce sa le deschida. Pentru mine, omul e o enimgma, nu le-am putut intelege niciodata pe aceste fiinte, si nici nu cred ca le voi intelege vreodata. Asa ca incearca sa traiasca in singurul mod posibil: virtual. Acolo nu ii va dezamagii nimeni, acolo au un refugiu, acolo isi pot crea viata pe care si-o doresc, cei mai multi dintre ei, insa, uita sa-si mai triasca si viata.

    RăspundețiȘtergere
  2. In online esti cine vrei. Nu conteaza ca esti un nene obez, cu chelie, care vrobeste pitigaiat si rrrrr-it in acelasi timp. In online esti fat frumos pentru orice gagica, in online este un director de firma, ai propria afacere, 3 masini si 10 femei care stau la coada sa ti-o tragi cu ele.
    Din pacate unii sunt prea afundati in online. Petrec tot timpul acolo.
    Nu mai stiu cum sa evadeze, este prea greu pentru ei, sa schimbe gloria, faima, idealurile pe care le poti avea in online, prin atingerea a 2-3 taste, pe adevarul crud si urat din offline.

    RăspundețiȘtergere
  3. o porcarie.una lunga.treburi pe care ori nu le citeste lumea, ori nu le intelege. la tine, imaginea. atat. vama=chirila. prostie. si tu ne explici ca Twitterul e aiurea, in acelasi timp strategie de market? tu te vinzi.atat. si esti bine, fericit. oamenii citesc blogul si te pupa-n fund. si tie iti creste inima. toti lesina like "chirila pe twitter". "Ca instrument de marketing modern, reteaua e foarte bine gandita. Pana la urma, poti crea un grup larg de, sa zicem, consumatori pe care ii atingi instantaneu. De asemenea, followers-ii tai pot fi educati in spiritul si stilul consumului tau de media, cultura, divertisment." asta e spirit de turma si marketing. rahat, hai in Vama sa dormim pe plaja!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu zic ca nu e asa, septimia... aici nu e un spirit de turma si nici de marketing. fiecare zice ce gandeste... pardon.. scrie ce gandeste... daca tu consideri ca ceea ce a scris tudor azi pe blog e neinteresant pt tine, asta e parerea ta si ti-o respecta oricine, chiar si tudor pentru ca ma gandesc ca el accepta si critici din partea fanilor si nu numai, insa nu cred ca e necesar sa vorbesti in numele tuturor. si oamenii care citesc acest blog sunt oameni care il admira pe tudor pentru ceea ce este el ca om si refuz sa cred ca acest blog este o strategie de marketing... pentru ca nu e asa...

    RăspundețiȘtergere
  5. aham..foarte adevarat, si am trecut si eu prin asta. pana am realizat ca e o realitatea fals creata , un refugiu. Apoi am inceput sa lucrez aici si acum cu mine, prin nlp, eft si ce am mai stiut..la reactii , emotii etc..nu e usor dar nici greu. presupune constientizare multa.
    acum ajut oamenii din experienta cine doreste ma gaseste, e free:)sunt in practica ..

    RăspundețiȘtergere
  6. de aia n-am eu cont pe twitter... Pentru că mi-ar fura viaţa. Asta cred acum... Însă cum nu am avut niciodată cont pe twitter... nu pot şti.

    RăspundețiȘtergere
  7. exista si cateva aspecte pozitive ale twitterului, uite exemplul acesta

    succes :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cam asa devine lumea adevarata poveste, dupa cum profetea Nietzsche. Si mai nou, Vattimo in "Societatea transparenta".

    RăspundețiȘtergere
  9. Trist, amar, instructiv, destept, ironic articolul tau, insa, atat de bine ai explicat ce inteleg oamenii "moderni" prin online si offline. Si cand tot citeam diversele voastre replici spirituale sau anunturi, aici pe blog, de pe Twitter, imi parea rau ca nu am cont..:)

    RăspundețiȘtergere
  10. asa este cand esti on line poti fi cine vrei. acest lucru da posibilitatea din ce in ce mai multor persoane care se simt intr-un fel ca nu au si ele intr-o lume reala, in care totul trebuie pus intr-un tipar, in care daca nu ai 90 60 90 nu ai ce cauta pe starda, ca daca nu esti imbracat dupa ultima moda si nu stiu de la ce designar, vezi Doamne ca nu esti la moda si multe alte lucri. oameni care nu se incadreaza in aceste tipare pur si simplu incerc sa-si gaseasca un refugiu... ei bine internetul sau unele siteuri cum ar fi si "twitter" le ofera acest refugiu...interentul in general ofera posibilitatea sa fii ceea ce nu esti in realitate...aceasta lume virtuala insa este mai mult o capcana pt unele persoane deoarece sunt la un anumit moment dat atat de entuziasmati de "noii prieteni" sau de" complimentele pe care i le-a facut un baiat pe care nici macar nu-l cunoaste", ca uita sa mai si traiasca...sa se bucure de lumea reala...sa-si faca prieteni...sa primeasca complimente din partea unui baiat pe care il cunoaste pe care poate sa-l atinga...un sfat pentru cei care stau prea mult pe net si uita de realitate...REVENITI-VA FRATILOR...NU MAI FUGITI DE REALITATE...INFRUNTATI VIATA ASA CUM ESTE SI CU BUNE SI CU RELE...

    RăspundețiȘtergere
  11. Indiferent ce se intampla,cutiile astea fara suflet ne vand iluzii si forme a caror existenta nu avem siguranta ca e cea expusa(photoscape face minuni).cred ca ne vor lua mintile cutiile astea cu motor si vom ajunge si noi la fel ca ele.De ce sa "vorbesc"\"vad" pe twitter,cand ma pot intalni cu cei dragi mie,cum zice englezu':"face to face"?de ce sa ma vada straini,a caror identitate nu stiu daca e cea reala(cum de altfel nu stiu de unde ar avea siguranta ca eu sunt cea cu adevarat si in buletin?!in fine,sper sa nu ajungem sa facem vizite la prieteni,pe care nu i-am intalnit niciodata cu adevarat,pe webcam cum sper ca evoluarea tehnologiei nu va duce la vesnicul stat in casa.o sa devenim oameni care nu vom mai sti sa radem decat atunci cand vedem calculatorul(app de "tema" de ieri),iar cand ne vom desparti de el,ne vom simti fara aer,vom simti ca nu mai avem de ce sa radem...sau o sa avem net si pe telefon,de,doar e la mare moda.sper sa nu ne pierdem prietenia din cauza acestor cutii.Numai scoala si serviciul ne mai fac sa iesim din casa,am eu impresia.om trai si-om vedea cum evolueaza lucrurile...sper ca in bine:) Smile tomorrow will be worse!

    RăspundețiȘtergere
  12. te-am nominalizat la blogul de aur, te rugam sa intri sa vezi despre ce este vorba http://douaceaie.wordpress.com/blogul-de-aur-pentru-douaceaie/

    RăspundețiȘtergere
  13. intr-un minut se ia lumina..:-ss..oare mai am timp sa scriu pe twitter ca mi-am baut ceaiul verde? :-ss

    RăspundețiȘtergere
  14. Dar ce atata tragedie?Fiecare face ce-l taie capu' "pa" net? Perfect, asta inseamna ca de fiecare data cand vedem ceva ce nu ne convine, dam click pe patratelul ala rosu cu x alb din coltul dreapta sus.Valabil si la twitter.Nu ieri am realizat ca efectiv nu ma intereseaza si nu ma poate obliga nimeni sa urmaresc pe twitter toate zvacnirile somatice ale unui pasaroi din-asta virtual.Say something nice/useful, or say nothing at all.

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine-ai descoperit o jucarie noua si ieftina!
    Bine-ai venit in lumea marketingului, a publicitatii, a VANZARII - se poate citi si tradarii

    online-ul e drogant, atrage belelele pana la urma

    apropo de virtual, Tudor, vezi ca cica ai generat analize psihologice despre verighete virtuale.. alde C Brancu vroia sa te bage in gura dr-lui aluia cristian andrei,din cauza de cerere in casatorie electronica. povestea aia de la handipresa...stai linistit, din ce mi s-a povestit, n-au dezbatut 'cazul' decat vreo 10 min, nu mai mult decat pe cel al nevestei lu viorel lis, care vrea un copil fara sa-l faca...probabil tot o chestie misto virtuala.. trebuie neaparat sa prind maine la pranz reluarea!:))

    RăspundețiȘtergere
  16. Tudore, "folowers-ii" zgarie pe creier. Are doua plurale - alege unul.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nimanui nu ii pasa ca sunteti de acord cu Tudor Chirila. Incercati sa treceti informatia prin filtrul vostru inainte sa dati din cap aprobator.

    Despre campaniile pe Twitter care au salvat vieti nu aveti ce spune? Sau aia nu este realitate? Sau fetita care acum este in viata datorita donatiilor stranse in urma campaniei (exclusiva on-line) nu se mai afla printre noi.

    Twitterul este un instrument si nimic mai mult. Ca vreau sa stiu ce face un vechi coleg de liceu in orice moment al zilei este alegerea mea. Pot foarte bine sa urmaresc doar CEOs si sa citesc continut de calitate.

    Twitterul genereaza mai multe intalniri 'reale' (sau in offline) decat multe alte unelte.

    Ganditi si puneti la indoiala tot. Nu acceptati informatia doar pentru ca vine din partea cuiva cu influenta asupra voastra.

    RăspundețiȘtergere
  18. eu da, imi sun prietena cea mai buna sa ii spun ca mi`e somn, ca m`a enervat nu stiu ce azi si alte chestii. si ea, la randul ei, ma suna pe mine. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Fiecare om e liber sa comunice ce vrea, cand vrea si sub ce forma vrea cui vrea el..!:) Tu ai ales sa impartasesti cu "publicul" abordarea unei fetite insotit de un comentariu mai mult sau mai putin necesar! Pe cine crezi ca intereseaza, totusi?

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pai, viata virtuala a oamenilor se tot dezvolta. Exista cybersex, exista relatii la distanta, exista invatamant la distanta, de toate la distanta care presupune internet. La fel e si cu Twitteru, la fel si cu Facebook, Hi5, Myspace si toate astea. Daca stai si te gandesti bine, pana si Blogger si Wordpress sunt exact la fel. Eu am scris un articol despre asta, dar ma rog, nu e atat de reusit precum al tau.


    Ma rog, dau adresa blog-ului meu de pe wordpress:
    http://mishoty.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  22. Twitter asta nu inteleg ce e. Am cont pe el ca sa imi promovez blogul, dar il am degeaba. E o enigma pt mine cum functioneaza. Oricum e un rahat sa stai sa urmaresti ce mai face x si y, unde isi mai baga degetul si cati muci a scos din nas. Blea

    RăspundețiȘtergere
  23. Hahahaaaaa, acum cateva zile vorbeam cu un amic despre aceasi chestie. Ma batea un pic gandul sa scriu, dar nu mi-am gasit atunci literele cuvintelor pentru a posta.

    RăspundețiȘtergere
  24. scrisul e un fel de fotografie a gandurilor
    fotografia e un fel de poezie a ochilor
    poezia e un fel de muzica a inimii
    muzica e un fel de scris al visului

    twitter nu e! de ce ai scrie despre lucruri care nu sunt?

    RăspundețiȘtergere
  25. ce ma bucur ca nu sunt net freak :) totusi singurele motive pt care mi-as face cont ar fi pt ca as vrea sa vad blogul de pe twiter al tau...dar nu sunt sigura ca iti cere sa te inscrii..decat daca vrei sa commentezi..deci facebook si ce mai era.. cel mai simplu, same username same password si informatiile cerute vor fi afisate imediat :)) multumim internet ca existi :))

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu am cont nici pe Twitter, Facebook sau alte porcarii de genul asta...nu am avut nci macar cont pe hi5...
    Nu este ok sa apelezi la internet pentru singuratate, pentru socializare si in niciun caz pentru a cauta posibile iubiri...Unde raman fluturasii din stomac? Emotiile pe care le simtim? O atingere nu se compara cu o imbratisare virtula...

    RăspundețiȘtergere
  27. ei normal ca nu se compara o imratisare..si chestiile astea..dar ce te faci daca iubitul tau e plecat, sta in chirie la tine in oras, numai ce a terminat facultatea..a avut o sefa proasta si s-a saturat.si-a dat demisia. nu are bani.. unde sa locuiasca? il iei la tine acas? nu ca stai cu parintii, esti inca in liceu..si ti-e dor d fluturii din stomac..si el.. se duce la sat la maicasa.. ce bine ca a ajuns netul si la sat langa moldova noua :)) si ce bine ca avem minute nelimitate pe orange... si a stat acolo putin.. dar acum si-a gasit de lucru. si canta :x iubitul meu perfect e muzician :d si imi face fluturi in stomac si dak vad o poza cu el ;)) sau o imbratisare virtuala
    nu am cont dar pt asta mi-as face dak as stii ca asa pot sa il vad cand nu e aici
    stiu ca aici esti de acord cu mine ioana

    RăspundețiȘtergere
  28. nu e pt prima data cand citesc un post scris de tine.dar e pt prima data cand scriu un comentariu la ceva scris de tine.si nu pentru ca as avea ceva de spus; esti unul din putinii oameni "din fata" care chiar se sinchisesc de "un ceva" si stiu ca mai mereu as avea ceva de spus, dar apoi imi vine-n minte o idee pe care ai conturat-o mai devreme.. nu cumva n-as face decat sa reactionez?comentariul asta ca si toate comentariile de altfel.postul tau este o reactie la twitter.iar twitter in final este o reactie la o nevoie umana. ...nu e cumva totul o re-actiune? singura actiune este viata.noi suntem reactiunea.poate ca si viata in final nu e decat reactiunea in fata lui Dumnezeu.dar pt a opri polemicile, spun ca viata e singura actiune.si-asta nu e o chestie rea.nu ma simt mai prejos ca sunt o reactie la ceva ci dimpotriva, ideea asta in mintea mea nu face decat sa contureze si mai mult frumusetea lumii in care traim:in care toti si toate suntem uniti printr-o legatura indistructibila, si-anume viata si reactia la ea.cred ca mai important e sa-nvatam cum sa reactionam..
    un mic p.s.esti pe drumul cel mai frumos, nu-l abandona.

    RăspundețiȘtergere
  29. ce interesant ca te preocupa twitter...din curiozitate am intrat la Andreea pe blog...ghici ce?ultima ei postare este despre twitter.mi se pare mie...ca esti ironic si la adresa ei?

    RăspundețiȘtergere
  30. Trebuie sa te contrazic. Fantezia nu e acelasi lucru cu SPERANTA. Speranta, e adevarat, apartine si de imaginar, insa fantezia cuprinde si proiectii negative, frici , anxietati, viziuni negative... Spatiul virtual are intr-adevar o putere foarte mare asupra mentalului individual si colectiv, putandu-l influenta si modula. Trebuie sa fim constienti de asta. Si mai trebuie sa fim constienti de faptul ca putem profita de ceea ce ne ofera, fara a cadea in capcanele lui. Doar ca trebuie multa disciplina. Si rational. Sa invatam sa reactionam rational, si apoi sa ACTIONAM rational, moral, sufleteste. Echilibrat. Matur. Si in acelasi timp cu minte si sufletul deschis. Nu numai RAUL isi trimite mesajele online... Iar lumea offline, defapt este cea care genereaza totul, este lumea reala, unde se joaca totul, miza este acolo, pleaca din ea, si se reintoarce in ea, dupa ce a trecut prin etapa 'online'. Chiar daca imateriala, intangibila - aparent-, lumea online se concretizeaza in ganduile, si mintea si apoi in carnea noastra, pana la oase. Tine de noi sa ne lasam influentati inspre pasivitate, robie, lene...sau actiune, dinamism, libertate. Fara a fi anarhici, sau autodistuctivi. Dar pentru asta, e nevoie sa avem mereu reperele la locul lor, in mintea nostra. Sa avem ochiul curat, dupa cum si Apostolul Pavel spunea: "Totul este pur pentru cei cu inima curata".

    RăspundețiȘtergere
  31. La o zi distanta de postarea Andreei Raicu pe blogul personal cum ca si-a facut cont pe Twitter si ca va posta si acolo, Tudor Chirila srie acest post....Oi fi eu carcotas sau e o simpla coincidenta? Hmmmmm....

    RăspundețiȘtergere
  32. Internetul este pamantul ideal pentru semintele fanteziei.

    RăspundețiȘtergere