marți, 25 mai 2010

Actorul roman, intre burta si conditie fizica

Cred ca una dintre problemele actorilor dupa ce termina facultatea este pregatirea fizica. Din pacate, in Romania nu exista conceptul actorului total. Un actor care trebuie sa fie perfect stapan pe toate mijloacele sale de expresie. Nu e suficient sa descifrezi si sa nuantezi un text. Nu e destul sa fii stapan pe mijloacele interioare (gand, procesualitate). Corpul, muschii, gratia obtinuta din studiul miscarii, un anume tip de expresie motrica, ritm, un trup mobil si pregatit pentru dans, toate astea fac parte din abilitatile pe care un actor are datoria si obligatia sa si le dezvolte.

Mi se pare ca la noi scoala te pregateste pentru un cult al replicii si al gandului de parca daca ai detine secretele expresiei "din interior" te-ai califica automat pentru Hamlet.
Sunt ore de miscare, de dans, de lupte si mici trucuri de cascadorie, e adevarat. Dar studentii nu se ingramadesc. Nici eu, in facultate, nu ma ingramadeam, fiind mult mai preocupat sa-mi descopar personajul la masa de lectura. Privind in urma, stau sa ma gandesc daca profesorii nostri au facut travaliul de convingere referitor la necesitatea dezvoltarii capacitatilor noastre fizice. Nu-mi aduc aminte, dar cred ca scoala nu pune accent pe asta.

M-am lovit de asta personal in doua randuri: la spectacolul "Am sa ma intorc barbat" si la "Chirita of Barzoieni". Multi dintre noi eram complet nepregatiti fizic. Mobilitatea si capacitatea de efort erau zero. Practic, coregrafii spectacolelor (Florin Fieroiu - ASMIB si Roxana Colceag -Chirita) ar fi trebuit sa faca pregatire de la zero cu noi pentru a ne aduce pe linia de plutire. Pentru asa ceva, insa, nu era timp. Presupun ca randamentul nostru a fost departe de suta la suta.

Dincolo de asta, au fost si accidente: rupturi musculare, inflamari de ligamente, hernii in unele cazuri. Am prieteni, tineri actori, care acuza asemenea accidente sau afectiuni astazi. Mi se pare anormal.

Vreau sa trag un semnal de alarma pentru actorii din generatiile tinere. De cativa ani, duc o viata sportiva. Pot sa inot 2 km in 55 de minute, pot sa alerg 5 km in douazeci de minute(nu sunt recorduri, dar sunt timpi buni pentru un amator). M-am apucat de sport fortat de o negociere cu propriul meu organism care m-a alertat in acest sens. Poate ca a fost in ceasul al douasprezecelea, dar a meritat. Am alt suflu la show-urile Vama si alt suflu pe scena cand vine vorba de miscare. Imi spal adesea creierii alergand sau plonjand in bazin si numarand timp de o ora.

Dincolo de asta, cel mai important, daca apare un musical sau vreun spectacol care implica efort fizic sustinut, nu mai sunt luat prin surprindere si sunt un material bun pentru cei care au de gand sa lucreze cu mine.

Actorii nu au avere mai mare decat corpul lor. Nu exista alt loc mai important in care sa investeasca. Instrumentele noastre suntem noi. Iar noi, fiecare dintre noi, suntem mai mult decat spirit. Si asta se vede si pe scena. Cine a fost la Hamlet-ul lui Ostermeier la Bucuresti a putut vedea un Hamlet cu burta aplicata, cocosat si puhav. La mijlocul spectacolului actorul s-a dezbracat si am putut vedea un corp lucrat si o conditie fizica de invidiat. Burta poti s-o joci daca n-o ai, dar conditia fizica nu o poti juca, trebuie sa o ai.

23 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ieri discutam cu mama despre marile talente ale lumii, despre oamenii care se sacrifica pentru noi, oameni trimisi de Dumnezeu pentru a ne arata frumusetile lumii.
    Actori, muzicieni, matematicieni, oameni care stau prin frig, prin tot felul de conditii precare..

    Au fost si sunt oameni care chiar se sacrifica pentru omenirea asta, insa de indata ce intri in posesia unei diplome te crezi mai ceva ca Einstein sau cel putin asa e aici la noi. Sa luam exemplu doctorilor. Cata maestrie pe capul lor dupa ce ies de pe asa zisele banci ale facultatilor, unde nu invata mai nimic. Cu cata superficialitate trateaza pacientii, fara ca ei sa fie constienti ca trateaza, opereaza, lucreaza, datorita altor oameni. Pun pariu ca din 10 medici, 9 habar nu au cine a descoperit penicilina.

    In fineh, sunt convinsa ca este dificil in randul actorilor, si intre burta si conditie, si intre toate.

    Diseara pune-ti burta la cale bine si da-i bataie.
    :)
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici Russell Crowe in Robin Hood nu mai este ce a fost candva...

    RăspundețiȘtergere
  4. ne spune Caragiale ca omul inteligent e bun oriunde il pui, iar prostul e prost mai ales in meseria lui...
    saptamana trecuta s-a desfasurat la Arad un festival de teatru si film pentru elevi in care frumusetea inocenta a tinerilor a fost dublata de un spectacol grotesc al actritelor mancatoare de shaorma ,bautoare de cola si energizante care le tulbura si ultimul neuron si mai prost crescute decat orice ins imaginar... deci ce lipseste actualilor prestatori de servicii culturale? cei sapte ani de acasa, bunul simt de a nu baga in ei ca toate celulitoasele mioritice, putina stima de sine, putina cultura, si nu cea de porumb, o farama de suflet...

    RăspundețiȘtergere
  5. Florin Fieroiu ne alearga si acum la fotbal ca un pusti de 18 ani :)) Inteleg perfect ce zici...

    RăspundețiȘtergere
  6. @mateea : cel de-al doilea comentariu-pe langa subiect

    @oana- generalizezi periculos si agresiv.

    RăspundețiȘtergere
  7. Spectacolul Hamlet in regia lui Thomas Ostermeier a fost mai presus de orice cuvant. Doar imaginile ar fi putut reprezenta intreg spectacolul.

    Am scris despre asta. Daca ai timp si chef,sa citesti.

    http://amdoar18ani.ro/noua-abordare-noua-teatralitate-moderna/#more-15633


    Si DA fara conditie fizica nu poti sa meriti pe deplin statutul de actor. Eu sunt incepatoare la cursuri de teatru ,in special pantomima si am realizat ca mai ales in aceasta ramura totul tine de corp daca trupul nu este frumos atunci ceea ce vei reprezenta nu va fi pe deplin reusit. Dan Puric are o conferinta in care vorbeste despre corp .

    http://www.youtube.com/watch?v=Z7uv0wQ3lEE

    http://www.youtube.com/watch?v=2aEHQGpi6eE

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai foarte mare dreptate in ceea ce priveste scoala de teatru - profesorii ar trebui sa puna mai mult accentul pe legatura intre corpul fizic ca instrument de vizualizare al corpului astral - acela alcatuit din ginduri si simtiri. Pina la urma, teatrul este un spectacol viu, deci cel care urca pe scena trebuie sa fie in cea mai buna conditie, altfel cum sa invie si sa dea multimii un personaj care traieste doar in imaginatia lui?

    RăspundețiȘtergere
  9. Romanul, intre burta si conditie fizica. Nu, nu generalizez, am marit cadrul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari pentru rolul pe care l-ai interpretat in “O lume pe dos”, felicitari si pentru Smaranda Caragea si Iarina Demian, au jucat exceptional!
    Piesa este un pic cam vulgara pe alocuri dar poate asta era si ideea, inca nu m-am prins.
    De ce in majoritatea spectacolelor de teatru apare limbajul asta de duzina si nuditatea, oare asta vrea publicul zilelor noastre?

    RăspundețiȘtergere
  11. Primul lucru pe care l-am invatat cand am inceput sa scriu a fost "sugereaza, nu spune". Daca personajul tau e nervos nu-l pune sa spuna "sunt nervos", mai bine fa-l sa sparga o vaza. Corpul e cel mai de pret instrument atat pentru un actor cat si pentru un scriitor pentru ca prin el poti arata lucruri care par ridicol a fi rostite.
    Dar daca actorul nu stie sa se miste natural, e ca si cand ai pune un copil de clasa a III-a sa recite o poezie. O sa se balbaie si mai mult o sa o cante.
    Mi se pare aberanta idea ca aiputea detine secretele expresiei "din interior". Nu e natural sa te misti, sa ai expresiile faciala ale unei alte persoane. Nu poti sa devi total altcineva doar pentru ca vrei, trebuie sa intelegi personajul, trebuie sa ai putina indrumare. Ca actor esti doar un vas in care pentru cateva ore e implantata o alta persoana. Daca vrei sa fi credibil trebuie sa nu mai fi tu.
    Din pacate nu am avut ocazia sa te vad pe scena. Poate in viitor.

    Off topic: Vi la TIFF?

    RăspundețiȘtergere
  12. si care ar fi meseria "intelectuala" care nu ar necesita o minima conditie fizica?
    cei mai iubiti profesori sunt cei care fac cate o excursie. daca nu la munte macar pana la muzeul orasului, ca sa arate istoria pe viu. ca si medic/asistenta obligatoriu mai ales daca lucrezi pe partea de urgente/ chirurgie, dar si in rest. nu rezisti fizic in garzi daca nu ai conditie fizica. toti inginerii "calculatoristi" care nu fac miscare au mari probleme cu coloana
    etc
    ma bucur mult ca pui astfel de probleme pe blog. personal recomand blog-ul tau adolescentiilor cu care vorbesc despre viitorul lor. daca tot stau toata ziua pe net, macar sa ia partea buna a lucrurilor. incerc sa ma adaptez.

    RăspundețiȘtergere
  13. @tudorchirila Sunt surprinsa ca te-ai deranjat sa-mi atragi atentia asupra i-ului lipsa.Stiu ca pentru cineva care are scrisul ca ocupatie principala e o greseala capitala. Sper sa nu ma linseze unul dintre cititorii tai in drum spre casa.
    Sub presiune sau la graba ni se arata lacunele...

    Am doar o precizare de facut: off toppic se scrie fie despartit, fie cu cratima.
    Inca mai astept raspunsul la intrebare (sau ar mai trebui sa scriu o data corect?)

    RăspundețiȘtergere
  14. probabil am fost agresiva intr-un comentariu anterior, dar simtul indignarii e normalul in aceasta lume devalorizata in care ne credem cineva doar pentru ca "se poate si asa", ei bine nu cred in aceasta romaneasca traditie a lui "mai rau sa nu fie"; cata vreme ne complacem intr-o dulce mediocritate vom uita sa aducem reverente unor Oameni: Stefan Iordache,Adrian Pintea, Florian Pittis, Gheorghe Dinica, Jean Constantin

    RăspundețiȘtergere
  15. mie una nu mi foloseste la nimic conditia fizica dobandita in timpul si dupa absolvirea facultaii de teatru...poate doar ca femeie...ca actor...nu prea.acum la teatru se joaca cel mai des "spectacolul celulitei" cu amanta, sotia...sora cuiva in rolul principal..nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  16. Da,Tudor..ai foarte mare dreptate.
    Am fost vineri la teatru,mai exact la "Stropi",un spectacol de teatru-dans tinut de niste englezi si am fost uimita sa vad ca toti aveau o conditie fizica foarte buna.Si nu doar tipii,la care chiar ma asteptam,ci si fetele aveau "patratele".
    Inainte de concert ce faci?vii la FITS?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Dream Overdose: De fapt nu se scrie off toppic niciodata, cu sau fara cratima (din simplul motiv ca toppic nu exista in limba engleza). :)
    De altfel se pare ca ai o mica problema cu i/ii in limba romana in general.

    @Tudor: Cred ca nu numai actorii romani au problema cu conditia fizica. Din pacate multi din oamenii tineri 30-40 de ani uita sa se mai ingrijeasca.

    RăspundețiȘtergere
  18. ai foarte mare dreptate cu studiile de miscare,....si eu fac cursuri de actorie si am facut foarte multe studii de miscare si de dans...am jucat si in 3 spectacole si m-au jutat foarte mult studiile pt ca am stiut cum sa ma misc:d

    RăspundețiȘtergere
  19. ai drepatate, din pacate... noi chiar am incercat sa schimbam ceva in facultate in legatura cu numarul cursurilor de miscare dar fara mare rezultat. Asa ramane totul la decizia, aprecierea fiecaruia cat si cum vrea sa se tina in forma corpul(mintea)

    RăspundețiȘtergere