vineri, 3 decembrie 2010

Un interviu. O lectie.

Zilele trecute am vazut un interviu al scenografului Rashit Safiullin, scenograful filmului Calauza de Andrei Tarkovski. A fost o lectie de iubire si de profunzime pentru mine. Cred ca nu foarte multa lume stie ca intreg filmul s-a pierdut la developare, dupa care a trebuit refilmat la jumatate de buget si de timp. Cata putere trebuie sa fi avut Tarkovski sa-si vada filmul distrus si s-o ia din nou de la capat. Cata ardoare in dorinta de a spune o poveste. Astazi ne enervam ca nu putem sa urcam filmuletele destul de repede pe youtube.

Una din secvente s-a filmat pe un camp de iarba. Era un plan general. Undeva mai departe cateva flori galbene, nu foarte perceptibile, spargeau monotonia verde. Tarkovski i-a cerut lui Safiullin sa scoata din cadru florile galbene. Problema era ca nu se putea calca pe iarba. Era nevoie de un camp virgin neatins de prezenta omului sau a vreunei treceri. Astfel ca Safiullin a scos cele cateva flori "zburand" pe deasupra campului si folosindu-se de scripeti. Dupa ce florile au disparut Tarkovski a remarcat: "Nu le mai vad, dar li se simte prezenta".

In finalul rememorarii, Safiullin spune ca moartea lui Tarkovski l-a afectat mai mult decat si-ar fi putut inchipui pentru ca Andrei era un om cu care putea discuta extrem de profund, ore intregi, despre intrebarile care ii framantau pe amandoi. Moartea lui Tarkovski l-a lasat mult mai sarac, sfasiat aproape.

M-a impresionat extrem de mult intreaga marturie a acestui artist. Rashit Safiullin. Insa imaginea unui om care nu poate sa mai regaseasca niciodata dimensiunea spirituala pe care i-o poate dezvalui prietenul sau, acea intelegere adanca izvorata dintr-o intrecere comuna catre cunoasterea de sine, mi se pare cutremuratoare.

Moartea inteligentei care te completeaza este o pierdere de nemasurat.

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...care te completeaza, care te sprijina. Exact!

    RăspundețiȘtergere
  3. " ceea ce ne completeaza" oare nu suntem intregi? parerea mea este ca ceilalti ne arata ce nu vedem in noi insine, tocmai ca sa ne constientizam latura ascunsa si sa o exprimam.

    RăspundețiȘtergere
  4. asa frumoase si in acelasi timp dureroase sunt cuvintele cu care ai incheiat ....

    RăspundețiȘtergere
  5. multi dintre copiii si adolescentii de azi nici n-au auzit de Tarkovski, iar dupa 10 minute de Andrei Rubliov s-ar plictisi groaznic. Tarkovski a fost un geniu. iar oamenii care traiesc in preajma unui geniu se vor pleca mereu in fata lui, insa lipsa lui lasa un gol de neumplut.

    felicitari pentru postare!

    RăspundețiȘtergere