[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 28 iunie 2007

Bed For Love - The Story

INCEPUTUL
Sunt aproape doua luni si jumatate de cand am primit primul telefon de la Marian Crisan.Raspandisem deja ideea ca Vama era in cautarea unui regizor si mai ales a unei povesti.Marian afost primul care a sunat: - M-am gandit la o poveste simpla, povestea unui cuplu a acrui relatie e in impas si ii vedem facaand tot feluri de actiuni asa, din "obisnuinta'...pana aici n-ar fi ceva senzational doar ca m-am gandit ca la fiecare patru cinci cadre fata din clip sa se schimbe si sa avem practic acelasi personaj dar intruchipat de alta fata mereu...- Incredibil,zic,mi-ai furat ideea!!Marian nu intelege...-Aceeasi idee mi-a venit pentru scenariul la care lucrez doar ca eu o foloseam ca sa arat ca personajul meu are multe aventuri si trece de la o fata la alta si aveam nevoie sa comprim ca timp asta.Mi se pare supeer.-Da, zice Marian si asta ar trebui sa fie partea catchy a clipului, dupa parerea mea...Au inceput apoi o serie de intalniri care sa perfecteze povestea...Eu am insistat ca trebuie sa gasim si sa accentuam gesturile esentiale care sa defineasca "rutina", "plictiseala" si asa am ajuns intr-un final la ideea celor doua telecomenzi pentru acelasi telvizor sau la micul dejun care se serveste simultan intr-o ordine clara si cu zambet fals pe fata...fata cicalitoare etc.

LOCATIA

-Ok unde se intampla chestia asta? a fost urmatoarea intrebare.- Ai vazut Dogville, ma intreaba Marian. - Da, mai demult, raspund.- Eh, mie mi-ar placea sa avem un colt de oras a la Dogville decorul, peretii caselor, strada, sa fie delimitate de un desen cum e acolo si doar partile de mobilier esentiale sa le aducem pe bune in platou.- Bai suna a furaciune si toata lumea o sa zica asta, zic.- Pai chiar asta vrem,propune Marian , sa citam Dogville sa fie evident ca e o trimitere la film.- Si varianta cu locatii separate?Pe care sa le cautam si sa le potrivim?- Problema in Bucuresti e ca nu poti gasi mai multe locatii din aceeasi zona stilistica ma refer si la exterioare si interioare in acelesi timp sau daca le gasesti, de cele mai multe ori sunt ratiuni de productie pentru care nu le poti folosi.Plus ca varianta Dogville sta mai bine in picioare si ne ajuta sa controlam lucruile mai usor.

CROMATICA

-Mariane eu tin foarte tare la cromatica si asta ma deranjeaza de multe ori in clipurile romanesti ca lumea nu tine cont de asta si de multe ori e o varza vizuala care nu ajuta nici povestea nici personajele nici trupa...- Pai aici, ca sa controlezi cromatic lucrurile e mult mai bine sa lucrezi intr-un platou decat sa cauti locatii care sa se potriveasca ..- Nu stiu, eu imi doresc sa fie un clip in trei culori si asta sa fie vizibil la prima sa dea curatenie...Filmam alb-negru facem asta in post-productie, folosim croma si asa mai departe, sau cum? - Experienta mea cu croma in Romania cam lasa de dorit si post productia la nivelul a ce ne dorim e scumpa si ia timp.Cel mai bine cred e sa concepem direct decorul si tinutele personajelor si culorile p care ni le dorim.Nici asta nu e usor dar e realizabil.Si am un scenograf bun.

Cam asa au decurs primele runde de discutii pe la Crem Cafe la Universitate cu laptopurile pe mese, multe cafele si brainstorming-uri de tot felul.Senzatia care s-a nascut de la inceput e ca avem prea multe mesaje de comunicat intr-un timp prea scurt.Trei minute.Marian tinea sa imi reaminteasca periodic ca un clip e doar un clip si nu poti sa ai pretentii si profunzime de film sau scurt metraj.Io o tineam pe a mea cu cate un mesaj ascuns la doua trei cadre dar realizam ca gresesc si riscam sa facem o varza.Sa stii, mi-a spus Marian, ca nu e foarte mult timp nici cu fetele si e bine sa se perceapa schimbarea lor in timpul clipului asa ca hai sa nu avem zece ci sapte...Asa ca am ramas la sapte desi pornisem "macro" cu zece in cap.Zece fete intr-una singura...:))

FETELE

La casting am vazut in jur de o suta de fete.Probabil ca a fost partea cea mai placuta si relaxanta.Am vazut fete intre saisprezece si douazecisisapte de ani si mi-aduc aminte de o chestie haioasa: le povesteam ca este vorba de doi tineri care au o relatie si relatia nu mai merge s-a transformat in rutina, obisnuinta, e un cliseu , nu mai exista iubire.Si ca ele ar trebui sa joace aceste stari.Si le intrebam: -Credeti ca va descurcati sa jucati asta? De la saispezece la douazecisisapte nu a fost un raspuns negativ.Toate spuneau: - Ah ce simplu, nu e nimic nou! sau - Normal ca stiu, am trecut prin asta!!!! - Pai asa a fost ultima mea relatie!! - Ce bine, tocmai m-am despartit stiu ce trebuie sa joc.
Ooops! O fi foarte "trendy" chestia asta sau asa e de cand lumea?

VA URMA:)

22 de comentarii:

  1. a iesit ft bine :) fac pariu k o sa prinda la public deci multumirea ta va fi 100% ... fetele sunt ft frumoase! asteptam sa iasa si la tv k sa se vada mult mai clar si mare :D mi-a placut plapuma cu love :)

    RăspundețiȘtergere
  2. 1."Daca doi oameni se cearta nu inseamna ca nu se iubesc, iar daca nu se cearta nu inseamna ca se iubesc"...e una din ideile cu care am ramas dupa ce am vazut clipul...doar ascultarea melodiei nu ma facuse sa ma gandesc la asta :)
    2.Nu e nou nimic sub Soare in ce priveste relatiile interumane...asta apropos de partea cu relatiile esuate ;)) Ce cred insa ca s-a accentuat in prezent e comoditatea care te face sa nu lupti pentru salvarea unei relatii. Uneori asa e: trebuie sa pleci. DAR uneori merita sa lupti. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. P.S. Am revazut clipul: ...doar interpretarea din "Ferdinand" mi-a mai lasat asa o impresie de naturalete.

    RăspundețiȘtergere
  4. mi-a placut..si e interesant sa vezi si povestea clipului, nu numai rezultatul final...iti da o senzatie de familiaritate..
    cat despre casting si fetele care spuneau ca nu le e greu sa interpreteze acest rol..cel mai probabil faceau asta pentru a da senzatia ca sunt chiaar pregatite..ma indoiesc ca din 100 de fete, niciuna nu traia o poveste de iubire despre care sa aiba macar impresia ca e adevarata...

    RăspundețiȘtergere
  5. Super tare piesa, super clipul, dar mai mult decat atat apreciez felul in care va promovati...Bravo

    RăspundețiȘtergere
  6. unul dintre cele mai bune videoclipuri romanesti...tocmai pentru ca este foarte simplu si in acelasi timp ilustreaza foarte bine realitatea...FELICITARI, Vama!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma mir ca voi, care sunteti impotriva comunicarii prin messenger si orice tine de calc, ati ales sa promovati clipul tocmai prin mediile mai amintite. oricum tin sa precizez ca faceti o treaba super si s-o tineti tot asa! Astept albumul!

    RăspundețiȘtergere
  8. pe cand apare albumul ? cel putin piesa "Pe sarma"?:D

    si totusi..videoclipul nu paote fi downlaodat?

    RăspundețiȘtergere
  9. pana sa vad videoclipul, am crezut ca va fi un cliseu, pentru ca azi un clip=o scena de dragoste, si am citit k despre asta va fi vorba, dar ,,Bed for love" e ceva groaznic de inteligent, iar amanuntele spun multe, oricum ideea piesei e foarte originala, asa ca felicitari! si asteptam lansarea albumului

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am vazut inca clipul dar cum va stiu, cred ca este spectaculos.Pe cand o poveste fabuloasa tot despre viata, cu splendoarea pe care o da dragostea patimasa,fluturii din stomac, sclipirile din priviri, dragostea tarzie dar asezata , nu aceea adolescentina, fara lupte pentru supravietuire, orgolii,rude care se pot impotrivi, etc.Cu o cromatica poate mult mai stridenta....O idee doar

    RăspundețiȘtergere
  11. Fain rau videoclipul. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  12. Hei! Am dat de blogul tau acum. Pe 28 iunie, am scris asta pe blogul meu, care insa e restrictionat :D. Oricum, pasajul il redau aici la comentarii.
    Videoclipul mi-a plăcut, decorul e parţial inspirat din Dogville. Titlul este calamburic, întrucât în refren se aude "Bed for love", care ar putea foarte bine să fie şi "bad for love". Vizionând videoclipul, înclin înspre al doilea sens, deşi în centrul lui e un pat(bed) mare cu o cuvertură inscripţionată "Love". E ilustrată ideea evoluţiei unei iubiri, cu pasiune la început şi un sentiment de neadecvare înspre finalul relaţiei, şi a unei inconsecvenţe sentimentale - de unde "bad for love".
    "I leave my bed for two because I badly need some love"...

    RăspundețiȘtergere
  13. Citesc si nu-mi vine sa cred. Inteleg faptul ca Tudor are multi fani, iar acestia sunt entuziasmati la orice aparitie noua a vreunui material, insa ceea ce se intampla aici e ridicol. Melodia e slaba, foarte slaba, si asta nu pentru ca as vrea eu sa fiu rau, sau cicalitor, pe langa faptul ca mesajul ii e banal, interpretarea te duce cu gandul la trupe din afara ce canta rock alternativ, si in nici un caz la vreo performanta muzicala. Vama si-a pierdut izul vetust, nu mai e veche, nu mai e rafinata, ci a devenit bautura racoritoare , de savurat vara, pe plaja, de tot "norodul", ca deh, cam asta e tot ce conteaza in zilele patimase pe care le traim astazi. Nu inteleg cum se poate promova o piese ce imprastie un pregnant damf de banalitate, un sound cu nimic special, si un videoclip sec, cu buget redus,evident. Macar de m-as putea racori si eu cu muzica formatiei Vama, dar nu pot, pentru ca nu inghit muzica comerciala... S-auzim piese mai lucrate, mai cu traire, mai vii data viitoare...

    RăspundețiȘtergere
  14. lucian ... nu cred ca ai inteles mesaju melodiei, clipului ... atat iti zic! bugetu a fost in jur de 15-22 mii de euro, eu zic k nu e mic, aaa si crezi k daca bugetu era ft mare era neaparat si mai bun cipul?! eu nu cred

    RăspundețiȘtergere
  15. Hmm..Andreea ,nu ai ce mesaj sa prinzi,caci e o melodie banala,neoriginala,un clip pe masura,adica ,prost..Ciudat cat de gretos e adulat Tudor aici,mai ciudat cum accepta atatea dulcegarii,dar si mai ciudat e cum a disparut in mod subit azi articolul din Evenimemtul Zilei,in care diversi cititori subliniau cu vehementa mediocritatea melodiei,cat si a clipului,exagerat de banal,de gol...Suntem oameni cu trairi,cu simtire,ce apreciem ARTA,muzica adevarata(vezi un Queen,Un Pink Floyd,Un Palmer,etc..) si nu nonarta,ce nu uitam acel rusinos si compromitator "Nicu" al lui Chirila de acum cativa ani...Aminteam de acel articol disparut inexplicabil din bietul ziar de azi,un om ce-si permite a inchiria YM pentru o zi,de ce nu si-ar permite si luxul de a da un telefon,pentru a dematerializa niste comentarii mai putin gustoase..Nu vreau sa fiu malitioasa,dar Tudor poate mai mult,cel putin asa vreau sa cred,iar cu un Caminski langa el,cu solourile sale,chiar ar putea face Arta...Relevant vis-a vis de ceea ce am spus,sunt si comentariile de pe YouTube la videoclipul de mai sus..In ultima instanta Tudor isi decide publicul,un public fireste,..mediocru

    RăspundețiȘtergere
  16. ..si mai ciudat ar fi sa se dematerializeze din acest blog si aceste mesaje...

    RăspundețiȘtergere
  17. Am revazut clip-ul, am recitit articolul la care am postat comentariul anterior, in speranta ca mi se va lua valul de pe ochi si ca voi putea vedea profundul mesaj care mi-a scapat cu atata grosolanie. Din pacate n-am gasit nimic, asa cum era de asteptat... Versurile sunt slabe,desi tema era interesanta, si ar fi putut fi "exploatata" mult mai eficient... Cat despre videoclip, mai bine ma abtin. Nu sunt adeptul hiper-efectelor speciale,si a carutelor de bani cheltuii pe asa ceva. Totul tine de idee, de imaginatie, ori ideea de aici e slaba. Ca sa nu mai vorbim de sursa de inspiratie. Macar n-au fost natangi sa o ascunda, pentru ca ar fi picat prost in ochii tuturor. E clar ca erau in pana de idei de vreme ce au fost dispusi sa "imprumute" anumite elemente cheie ale clipului. Si totusi, ce se intampla aici e vorbarie goala. Eu spun ca e un clip prost, si o melodie proasta, si cred ca am dreptul asta. Daca voi sunteti fani, e treaba voastra... daca sunteti dispusi sa inghititi orice rebut, asemenea. Eu unul fac indigestie la genul asta de muzica. Nu seamana deloc cu ceea ce era Vama Veche, si se vede lipsa lui Traian din peisaj., ci doar cu un suc ieftin, cu gust de chimicale si plin de E-uri. Parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  18. u got tagged:D

    http://matthers.huskey.ro

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. intr-adevar nu se mai simte trairea piesei shi asta cred ca reflecta shi in videoclip

    lipseshte acea parte din VAMA shi acnume VECHE

    B(ed)F(or)L(ove) chiar ai impresia ca seamana cu o alta piesa (SUPERGIRL) sau cel putin asha mi se pare mie
    alte ideei sunt deja spuse(lucian a cam acoperit ce era de zis)

    RăspundețiȘtergere
  21. fiecare cu parerea lui... da sunt fan Vama, am fost fan VV de 4 ani, dar nu imi plac toate melodiile, sunt unele care chiar nu le ascult ... mie imi place clipu,o fi el banal, simplu dar mi se pare ok! dar fiecare cu parerile lui ;)

    RăspundețiȘtergere