[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 16 decembrie 2008

Craciunul celor singuri

Sigur ca sarbatoarea Craciunului presupune armonie familiala, ganduri bune si generozitate. Ce ne facem insa cu cei din spitale, aurolacii, batranii carora li s-au vandut casele in care traiesc? Ce ne facem cu nefericitii, cu cei singuri si deprimati care nu intrevad nici o raza de speranta? Ce ne facem cu cei care-i pierd pe cei dragi in apropierea Craciunului si privesc bradul cu ochii lacrimand de amintiri sangerande ale celor plecati? Ba Chirila ce naiba te-a apucat? Fii bai nene pozitiv ca e Craciunul!!!

Ce ne facem cu cei plecati, cu familiile dezbinate, ce ne facem cu parintii care lupta pentru viata copiilor lor? Societatea moderna ii exclude parca pe toti acesti proscrisi. Oamenii sunt dispusi formal sa fie generosi. Este un altruism care tine mai degraba de "asa se face" decat de o pornire launtrica generata de valoarea intrinseca a mesajului crestin. Hai sa ducem niste cadouri la caminele de batrani pentru ca sa putem dormi linisiti in seara de ajun. In definitiv merge si asa. E mai importanta finalitatea decat sentimentul care a generat-o. Cu toate astea miile de membrii ai listei de mai sus incearca un sentiment de excludere de la sarbatoarea burgheza a Craciunului exprimata prin caldura, cadouri, zambete largi si suflet bun stropit cu vin si cozonac in cercuri restranse in care oamenii se imbratiseaza feriti de jungla de afara. Poate ca solutia pentru cei singuri ar fi sa se sustraga din sfera acestui sistem de referinta.

Craciunul nu e in mall-uri si nici pe partii sau in restaurante cu specific romanesc. Craciunul nu e nici macar in fata brazilor sub care fiecare a pus cadouri dupa posibilitati. Craciunul nu e reprezentat de inflatia de colinde care aproape ca te ingretoseaza.

Craciunul este in povestea simpla a nasterii lui Isus. Si poate ca Isus a fost cel mai singur OM din istoria lumii. Pentru ca oamenii l-au fortat sa-si duca existenta in no-man's land-ul dintre ei si Dumnezeu. Semnificatia Nasterii Celui care din solitudinea divina a reusit sa raspandeasa la scara mondiala o filosofie a iubirii asta trebuie sa fie raza de speranta pentru toti cei care se simt singuri de Craciun.

Pe cruce, la capatul lumesc al calatoriei, Fiul Omului a fost parasit de oameni. Pentru ca apoi sa renasca inmiit la dreapta Tatalui. Craciunul sta in Bucuria ca Isus a putut sa renasca din singurate si dispretul necredinciosilor. De Craciun Isus este speranta celor Singuri. In afara lumii nebune in care traim suntem fiecare dintre noi si El.

29 de comentarii:

  1. macar de ar exista si "asa se face" asta.. ca in ziua de azi putini mai fac gesturi altruiste desi au mai multi bani decat ar avea nevoie sau ar merita.
    frumos text; bine gandit.

    multumim, tudor, pt postarile frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate putini oameni isi mai aduc aminte de adevarata valoare a Craciunului..
    Asa cum ai zis si tu pt majoritatea Craciunul nu mai inseamna nimic altceva decat cadouri, multe luminite, o masa copioasa, si asteptarea revelionului pt a ajunge pe partie
    Pentru multi nici macar acel sentiment frumos de a sta cu familia in seara de 24 nu mai exista. Nici macar in noaptea sfanta nu sunt recunoscatori pentru ceea ce au, dar sa se gandeasca ce a insemnat nasterea lui Isus pentru omenire..

    Asta e lumea rea in care traim..dc fiecare s-ar schimba macar cu putin in bine..dc fiecare ar face cate 2 fapte bune totul ar fi diferit
    cred ca am sarit putin de la subiect..dar cand citesti ceva asa frumos e greu sa te mai opresti din scris:)


    multumim Tudor ca existi:P

    RăspundețiȘtergere
  3. este adevarat,in ziua de azi e mai important la ce restaurant petreci Craciunul sau ce cadouri ai primit
    uitam ce inseamna craciunul cu adevarat si ne rezumam la lucrurile cele mai usoare,ne multumim daca dam 5 lei unui batran cersetor
    pentru unii Craciunul inseaman sarmale si cozonaci,nu nasterea lui Iisus
    poate ca,in final,cei singuri pot aprecia mult mai mult adevarata semnificatie a Craciunului

    RăspundețiȘtergere
  4. Tot ce-as vrea sa spun nu reuseste sa ajunga la tastatura. Si eu cred ca nu-i de ajuns sa imparti cateva pungi (desi cu siguranta sunt binevenite), oamenii au nevoie de cineva cu care sa vorbeasca, de cineva pe umarul caruia sa planga, de cineva care sa le fie alaturi si a doua zi.

    RăspundețiȘtergere
  5. poate unora le-a mai ramas speranta...
    e asa de frumos sa vezi cum iti multumesc batranii din spitale pt un fruct...

    ps: postul asta mi-a adus aminte de discursul tau, de ziua indragostitilor, din Bavaria, inainte de bed for love...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cuvintele bine alese croiesc liniste, lasand sufletului, mintii, timp sa mediteze, sa aseze. Cred ca un text bun e cel care lasa fragmentul de tacere de dupa.
    Ma bucur ca te-am descoperit uneori (sau poate deseori, nu conteaza), printre oamenii care aduc tacerea.
    Iti doresc sa nu uiti niciodata sa iti amintesti, sa iubesti, sa rabzi, sa intelegi, sa treci dincolo si sa revii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tudor dar tu cum vei fi de Craciun ? Chiar te vei gandi la toti cei pe care i-ai enumerat ? Ce o sa faci tu pentru ei ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Tudor....uffffff...mi-e greu sa scriu cand stiu ca ai sa citesti asta! Anyway... vroiam sa iti spun ca te admir enorm de mult pentru modul in care gandesti! Esti printre putinele persoane care stiu cu adevarat semnificatia Craciunului si nu se gandeste doar la mancare bautura cadouri si ...cam atat! DAP ...Craciunul inseamna Nasterea Lui Isus! Multumes pentru postarile tale...si nah,Craciunul asta...sunt si eu singura dar stiu ca exista Cineva care ma iubeste asa cum sunt! :) ...apropo de cateva saptamani ascult melodia Fericire de fiecare data cand dau play la mp3 :D....muzica ta..a voastra m-a facut sa ma indragostesc de o persoana interzisa mie,care in curnad va disparea din viatza mea...trist:| Nu stiu de ce spun asta aici,probabil caut sa ma descarc...
    :) Seara buna Tudor!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  9. Mă bucur că spui asta, cineva trebuia să o spună!

    Aşa se explică dispreţul oamenilor vizavi de colindători, de sărbătorile superficiale şi nu de cele din propriile inimi, etc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Şi o mică nedumerire: de ce-şi pun oamenii sonerii pe telefon, wallpaper-uri, farfurii cu Moşi Crăciuni şi alte nebunii? Cumva să suplinească o lipsă?

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. inca o dovada ca esti unic...tot respectul meu si ramai intotdeauna asa pentru ca unii mai au nevoie si de astfel de cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
  14. din pacate, da, multi oameni singuri, si din pacate, ei sunt cei care isi dau cel mai mult seama de valoarea craciunului...

    RăspundețiȘtergere
  15. Stii ce?
    Craciun fericit TUTUROR...
    Chiar daca cu lacrimi in ochi scriu asta

    RăspundețiȘtergere
  16. As vrea sa primesc cadou de Craciun cate un zambet de la fiecare persoana pe care o voi intalni...
    Desi cred ca,odata cu criza asta financiara,nu isi va permite nimeni sa schiteze un zambet...
    Another year,another Christmas

    RăspundețiȘtergere
  17. Ieri seară, pe holul de la etajul unde locuiesc, unii au instalat pe marginea tavanului o reţea cu multe beculeţe. E vorba de un bloc de garsoniere din acela, gen hotel, unde majoritatea locatarilor sunt bătrâni. Am deschis uşa pentru că am recunoscut vocile care se bucurau, oameni care rar ies din casă pentru a vorbi cu vecinii. Mă uitam cât erau de fericiţi şi cum se bucurau când unul din cei care montaseră instalaţia, a spus că are cumpărat un brad şi îl va pune şi împodobi în capătul holului.

    RăspundețiȘtergere
  18. pentru mine Craciunul n-a insemnat niciodata altceva decit asteptarea lui Mos Craciun la virsta copilariei, mesele in familie, bunatatile pregatite de mama. si bucuria de a face sau a primi daruri. La noi in familie doar asta mi s-a transmis. Asta am trait. De ce sa fiu ipocrita si sa pretind altceva. Discutiile despre "adevarata valoare" a Craciunului mi se par atit de sterile..."bunatate, daruire samd..." brrrr...atita vorbaraie despre ceva ce se traieste, nu se declama!

    RăspundețiȘtergere
  19. Bine putem face in fiecare zi, si cu atat mai mult de Craciun. Sa umpli plasa unei batrane care se uita cu tristete la pretul unui kg de rosii si la banii de metal din mana batatorita de timp si greutati, sa iei un copil care cerseste si sa il duci intr-un magazin de jucarii si la o masa copioasa... Sa fim darnici, atat cat putem, cu cei neajutorati, dar cel mai important, sa nu uitam ca a darui e un dar pe care il primim prin fiecare zambet al celui ajutat. Craciun fericit tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  20. Draga Tudor,

    postarea ta e profunda, ilustrand cruda realitate. As vrea doar sa-mi exprim opinia vis-a-vis de incadrarea Craciunului ca fiind "nasterea lui Isus". In my view, FALSE.

    FIRST, data de 25 Decembrie corespunde cu doua evenimente: Saturnaliile Romane - o sarbatoare dedicata lui Saturn, zeul agriculturii si fortelor reinnoite ale soarelui - coroborata cu "dies solis invicti nati" sau nasterea soarelui invincibil. Cu aceasta ocazie in tot Imperiul Roman se celebra solstitiul de iarna ca simbol al renasterii soarelui, al izgonirii iernii si al reintoarcerii primaverii. Asa a rezultat sarbatoarea Craciunului. Pt mai multe detalii vezi articolul de pe Wiki:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cristmas

    SECOND: data de 25 Dec la care se celebreaza Craciunul, n-are cum sa corespunda cu nasterea lui Isus din varii motive:

    1. Biblia mentioneaza ca-n momentul nasterii, "niste pastori traiau sub cerul liber si faceau noaptea de straja langa turmele lor". Logic, nu se putea petrece noaptea sub cerul liber in Decembrie, nici macar in Palestina antica, valorile termice erau scazute.

    2. In zilele care au precedat nasterea lui Isus, imparatul roman Cezar Augustus a dat ordin sa se faca un recensamant al populatiei in vederea perceperii impozitelor si al efectuarii serviciului militar obligatoriu, iar oamenii erau nevoiti sa se inregistreze in orasul unde s-au nascut. Iosif si Maria, care se pregatea sa nasca, aveau de mers ~150 km de la Nazaret la Bethleem. Imparatul Augustus intervenea rar in problemele administrative ale provinciilor; in plus evreii se impotriveau stapanirii romane. Prin urmare ar fi fost cat se poate de ILOGIC ca Cezar Augustus sa le ceara evreilor sa faca calatorii ata de lungi pe timp de iarna!
    De remarcat faptul ca majoritatea istoricilor si biblistilor sunt de acord ca Isus NU s-a nascut pe 25 Decembrie -
    eg " Our Sunday Visitor's Catholic Encyclopedia".

    Ca o concluzie, actualmente, sarbatoarea Craciunului are la baza mai mult ratiuni comerciale decat religioase. E un prilej nimerit ca oamenii sa-si faca cadouri, sa-si satisfaca poftele hedoniste infulecand la refuz alimente specifice, sa consume alcool in voie...
    Sigur conotatia religioasa exista -nasterea lui Isus. Faptele insa atesta ca it's nothing but o "sarbautoare" pe cinste, perioada care exceleaza in toxinfectii alimentare si petreceri zgomotoase. Din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  21. pt andreea:ba nu e frumos ,nu e frumos deloc sa vezi cum batraniii din spitale itzi multzumesc pt un fruct!e groaznic!e dezolant!!!...nu frumos!.....nimieni nu ar trebui sa se afle in sitatzia in care sa multzumeasca pt un fruct...!

    RăspundețiȘtergere
  22. sustin ce ai zis, din toate punctele de vedere.insa chiar si asa, in ciuda faptului ca oamenii nu mai stiu ce e Craciunul, e destul de nice ca o data pe an toata lumea sa fie draguta cu tine indiferent de motive.orice ai zice si oricat de revoltat ai fi, parca totul se imbina de Craciun, chiar si inflatia de colindatori, doar ca sa ne dea sentimentu ala de caldura, si nu, nu devin sentimentala, doar ca nu mi se pare corect ca in sfarsiiiiiit sa ajungem sa ne suportam unii pe altii(cu inghitituri in sec cu tot)si sa-i dam cu picioru, doar ca sa demonstram ca noi stim care-i "adevaru".it's all about growing up

    RăspundețiȘtergere
  23. Cred ca este vorba si despre medicii de garda de Craciun :-))

    RăspundețiȘtergere
  24. Fiecare dintre ei a adunat ce a semanat. Stiu, sunt sarcastic, asta e parerea mea. Tot le doresc Sarbatori Fericite chiar daca fericirea unora dintre ei consta intr-o sticla de rachiu :(

    RăspundețiȘtergere
  25. In sfarsit o postare mai umana :)
    "Singur" este un cuvant care dobandeste conotatii negative doar prin opozitie cu "impreuna", care in mod ciudat, ar trebui neaparat sa insemne ceva spre care toti tindem. Ei bine, ne nastem singuri si murim singuri, iar intre cele doua singuratati avem sansa de a fi "impreuna" la cel mai fizic si material mod cu putinta si asta ne place pana cand, ne dam seama ca nu e suficient, iar atunci apar intrebari de genul, ce m-o fi apucat sa aterizez si eu, singur, printre atatia oameni care detin arta de a fi impreuna?

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  27. de vreo cativa ani, craciunul mi se pare a fi o zi care ma obliga sa fac ceva sa trec peste ea cat mai usor, sa-mi iau gandul de la ea, si asta tocmai pentru ca mai nou, e un fel de apasare, pentru ca nu ma mai pot bucura de ea. Cred ca intr-un moment, pe care nu-l pot individualiza, craciunul s-a transformat pentru mine din bucurie in tristete. Poate pentru ca nu mai intrunesc conditiile necesare, poate pentru ca ma gasesc in starea intermediara, nici copil, nici adult.Poate ca intr-o buna zi o sa mai regasesc bucuria Craciunui de care vorbesc oamenii in filme si poate intr-o buna zi imi vor straluci si mie ochii de bucurie.

    RăspundețiȘtergere
  28. tudor,am descoperit prin articolul asta in tine altceva,e ca si cum te-as cunoaste de mult timp dar abia acum te-am vazut pentru prima data.
    ema:ce conteaza cand s-a nascut Isus exact?conteaza ca atunci noi sarbatorim nasterea Lui,sau atunci ar trebui sa o facem.este vb de semnificatie nu de data propriu zisa.

    RăspundețiȘtergere