[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 20 octombrie 2010

Prea trist pentru vreun titlu

Nici nu stiu cum sa incep. Asta pentru ca se amesteca tot felul de sentimente in mine. Am sa pornesc totusi de la un anunt. Pe 25 octombrie jucam Biloxi Blues la Giurgiu, apoi pe 9 noiembrie in Bucuresti la Palatul Copiilor.

Am stat si m-am gandit bine. Spectacolul asta este mai actual decat oricand. Este cea mai actuala lectie pe care o poate primi un spectator tanar in ziua de azi. Dincolo de hohotele de ras starnite de textul genial al lui Neil Simon regasesti toate valorile care LIPSESC din Romania de azi: onoare, curaj, responsabilitate, asumare. Nu mai gasesti asa ceva. Liderii reprezinta pana la urma radiografia unui popor. Iar liderii nostri sunt doar hoti. Atat si nimic mai mult. Hotii vietilor noastre si nu in ultimul rand al propriilor lor vieti, caci nu extrag niciun sens din a trai intr-o tara pe care ai saracit-o.

Biloxi Blues este un spectactol care vorbeste simplu, direct si cu emotie despre un tip de caracter pe care nu il mai regasim in cei care ne conduc. Sunt fericit ca mai fac parte dintr-un asemenea spectacol macar si pentru faptul ca timp de doua ore traiesc intr-o lume corecta, cinstita; tragica pe alocuri, dar cinstita.

In lumea noastra nu mai exista aceste valori. Basescu, Ponta, Antonescu nu sunt lideri. Ei sunt batausi de strada, sefi de gasti sau de tabere mafiote care-si regleaza conturile in fata unui popor incremenit in proiect. Asta sunt ei. O spun actiunile lor, felul in care se exprima, limbajul adesea suburban in care-si transmit lovituri virtuale. Nu urmaresc altceva decat decapitarea adversarului pentru a prelua o putere din ce in ce mai subreda.

Aud multa lume strigand: "Nu pentru asta am facut revolutia". Care revolutie??? Care??? N-a fost nimic altceva decat o mascarada (cine si-l mai aminteste pe Brucan spunand ca sunt 6o de mii de morti pe 22 sau 23 dec '89) care sa mascheze asasinarea dictatorului Nicolae Ceausescu. Primul proces al Romaniei libere a fost o inscenare si o crima a gastii securiste care a preluat linistita puterea in fata unui popor imbatat de aerul intepator al asa zisei libertati. NU A FOST NICIO REVOLUTIE in Romania. Putem sa vorbim despre o revolta, acea miscare a Golanilor si Piata Universitatii inabusita de Iliescu et comp cu participarea extraordinara a minerilor abrutizati care considerau ca papionul este insemnul scarbavnic care nu trebuie sa se instaleze vreodata in vestimentatia romanilor. Ce a urmat stie toata lumea foarte bine. Romania condusa de securisti, privatizari frauduloase, ordonante de 24 de ore pentru afeceri de sute de milioane, porcese masluite (daca am inceput cu o inscenare de ce sa nu continuam tot asa?) si o clasa politica- mult spus poate - care nu s-a nascut din cenusa vreunui incendiu moral, ci a fost doar o prelungire fireasca a comunismului care, ca sa se salveze, nu a facut decat o mutare simpla: si-a omorat cel mai fioros lider, simbolul, numai pentru ca sa adoarma posibila vigilenta a unui popor cu constiinta abrutizata. Si a reusit. Romanii au crezut ca Revolutia a existat.

Recent am aflat ca nu a existat nicio Revolutie. Punctul opt de la Timisoara nu a trecut. Onoarea, curajul, responsabilitatea, patriotismul nu sunt valori ale regimului Ceausescu. Iliescu, Basescu, Antonescu, Nastase, Vacaroiu, Ponta, Vanghelie, Udrea, Geoana, clasa politica in intregime, pe care nu stiu daca merita sa o pomenim nume cu nume, nu sunt altceva decat "personaje consecinta" ale unui sistem care nu si-a dat niciodata sfarsitul cu adevarat.

Nu este nici macar vina lor. Atunci cand cresti printre hiene devii o hiena. Ei n-au dus niciodata un razboi pentru ROMANIA. Asta sa va fie clar. N-au fost PATRIOTI. N-au luptat niciodata avand la indemana un set de principii comun. Din cauza asta legile noastre sunt cum sunt. Pentru ca legile au slujit clanurile si nu poporul. N-au avut ONOARE. Nici unul dintre cei care au ajuns lideri nu a reusit sa faca o curatenie generala in propriul partid astfel incat PARLAMENTUL ROMANIEI sa fie mai curat. N-au avut nici CURAJ. Cat despre RESPONSABILITATE nu cred ca mai este cazul sa vorbim. In Romania responsabilitatea si-o asuma doar cine nu este la guvernare.

Si atunci se ridica intrebarea: De unde sa invete cei tineri ce este Onoarea, Adevarul, Curajul, Patriotismul, Responsabilitatea? Spuneti-mi de la cine?
Singura sansa reala a Romaniei este adevarata revolutie. Dar nu una sangeroasa, usor de preluat si de manipulat. Cred mai degraba in revolutia morala. Cred ca liderii nostri nu mai au ce sa ne spuna si, mai grav, ei nu pot reprezenta NIMIC pentru generatia tanara.

Copiii celor care au crezut ca au facut revolutia Trebuie sa faca REVOLUTIA. Este ultima noastra sansa.

Stiu ca sunt multi tineri care citesc acest blog. Mai tineri si mult mai tineri ca mine. Va spun sincer: pe voi clasa politica nu va mai poate invata nimic. Poate doar sa furati. Dar, in ceasul al douasprezecelea treziti-va si ganditi-va putin. Sau, plecati din tara.

Multi o sa intrebati: bine, dar ce putem schimba, cum putem schimba? Primul pas cred ca este sa fim informati. In orice domeniu. Sa nu mai putem fi atat de usor pacaliti. Al doilea poate ar fi un dispret constant aratat unei clase politice care ne-a pus la pamant. Dar dispretul nu trebuie sa insemne lipsa actiunii. Ci mai cu seama taxarea lor si a actiunilor lor.

De la niste oameni care au facut din propriul lor razboi, razboiul unei tari intregi nu mai avem ce invata. Prapastia dintre noi si ei se casca din ce in ce mai larg. Singura noastra solutie este cautarea adevaratilor lideri. Daca suntem convinsi ca ei nu mai exista putem sa plecam de aici pentru totdeauna.

Dar daca mai exista o farama de speranta...

21 de comentarii:

  1. www.myspace.com/norzeatic
    - adevarata revolutie !

    RăspundețiȘtergere
  2. eu sunt sigura ca exista. Doar ca, poate, au destula luciditate cat sa inteleaga ca nu este inca momentul exact in care sa poata fi apreciati destul cat sa poata face ceva. Si, poate ca, pana cand nu e momentul, nu realizeaza nici ca SUNT. Inca putin, doar foarte putin...Asa cred si simt. Si nu, nu plec

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai foarte mare dreptate: nu a existat nicio revolutie. Dupa cum, in istoria noastra, nu au existat niciodata haiducii aia zugraviti in carti. Au fost doar niste hoti la drumul mare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ai promis ca o sa ma inveti ce-i onoarea Fat-Frumos
    Da` nimeni nu mai foloseste cuvantul asta
    Nici in reclame nu l-am auzit, foarte rar in filme
    Da` mereu apare unu' care spune ca esti prost daca ai onoare....

    RăspundețiȘtergere
  5. wow, e prea tare blogu asta: unul, adica tu, vorbeste despre o anume trezire si ridicare din starile in care ne aflam momentan, iar primul comment postat da trimitere la un link unde drogatii romaniei se dau artisti in filozofii in timp ce consuma alte chestii relaxante (cu toti stiu dar nimeni nu recunoaste). deci tare sau ce?
    oricum, daca cineva misca ceva in tara asta o face numai pentru el sau pentru instigare, dar e bine si asa decat de loc.
    hai noroc

    RăspundețiȘtergere
  6. ceasul al douasprezecelea e cam acum.... unii dintre noi ne'am trezit, ne'am gandit, si aceia dintre noi care vor putea vor pleca din cea care trebuia sa se numeasca " Tara noastra" :)

    si da. prea trist pentru un titlu

    RăspundețiȘtergere
  7. @mihaioltean cam ce ai vrea sa-ti raspund ca sa simti cu adevarat ca beneficiezi de atentie?:)

    E foarte urat sa jignesti cititorii unui blog.Dar actiunile noastre spun multe despre noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. pentru ca de la primii ani de scoala sistemul stie ce e mai bine pentru noi. ne indoapa din scoala cu informatii, ne priveaza de creativitate.n-am vazut vreun curs despre valori..tinerii termina facultatea si se intorc sa se joace pe calculator caci nu stiu altceva sa faca, cei care se duc la munca se ingroapa in rate si traiesc ca sclavi.victime ale sistemului..cine sa schimbe ce in conditiile in care suntem educati sa fim ceea ce suntem? societatea nu are nici un interes sa cultive oameni..
    iar cei care se mai trezesc ce resurse au?

    RăspundețiȘtergere
  9. @mihai se pare ca te hranesti cu dezamagire daca tot revii.asta sa fie hrana ta?

    RăspundețiȘtergere
  10. din punctul meu de vedere a trecut de 12. eu am plecat din tara acum un an ca sa fac cercetare in medicina moleculara, ceva rar intalnit in romania (daca). si nu ma mai intorc vreodata. cei care raman si cei care vin din urma sunt prea obositi (da, si cei de 18 ani sunt prea obositi). e greu si obositor sa crezi si sa-ti investesti sperantele in minciuni asa frumos aruncate o data la 4 ani. iar astia care-s sus, cei mentionati de tine, nu cred ca mai pot fi dati jos. daca ar pleca base, ar veni tot un mincinos/hot, adica vreunul care acum e un pustan in partid, plimba si el niste foi de la un xerox la altul, dar invata de la unchi-su sau de la nasu' cum se invart banii si cum se fac afacerile. si cum poti cumpara un rahat de la un "prieten" cu 1 leu si sa-l vinzi statului cu 100, ca doar nu-i asa, cui ii pasa? cuvintele nu mai dor in romania. insa asta-i doare cel mai mult pe cei care mai au ochii deschisi in tara nimanui.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ mihai oltean
    orice critica ai avea de adus, e tare trist ca nu vezi esentialul: macar omul asta incearca. Din cati il citesc poate e 1 care raspunde pozitiv, care chiar tine cont de cuvintele lui tudor chirila. Dar tu, tu Mihai Oltean, tu cum incerci sa schimbi ceva din totul asta care, in mod evident, te nemultumeste? Pasivitatea si resemnarea nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata valoroase sau constructive.

    @ tudor
    eu nu cred ca plecatul din tara e o solutie. Nu cred. Am fost plecata din tara 7 luni. Nici Occidentul nu mai are nimic din valorile despre care vorbesti tu. Turistic, lucrurile se vad altfel, dar mai mult din cauza insatisfactiei nationale decat a meritului real al acestor alte tari. Traim intr-o lume pe dos la propriu. Toti constata aceleasi lucruri, se vaita de aceleasi lucruri, identifica aceleasi cauze.....dar solutii nu aduce nimeni.
    Din pacate, ca sa schimbi o natiune devenita canceroasa, nu e suficient sa mobilizezi niste tineri. Nu doar tinerii fac natiunea. Indemnurile pe care le faci ar trebui facute de la primul student bursier pana la ultimul tigan al tarii. Dar te depaseste o asemenea influenta. Oamenii merg de fapt in directia pe care o doresc. Mi-a luat foarte mult sa inteleg. Ne vaitam toti. Dar majoritatea noastra asta vrea. Si ne confruntam cu o uriasa problema: cea a duplicitatii personale (intre ce sustinem verbal si ce facem concret).
    Cum spunea la un moment dat Dorina Chiriac, astia ne-au furat pana si speranta. Insa noi toti am fost de fata si am acceptat prin pasivitate.
    Zilele trecute mi s-a spus ca am tendinta catre perfectionism si principialitate, lucru care ma face sa par extrem de rigida. Nu am luat jobul, evident. Iar persoana cu care am dat interviul ar fi printre ultimele de la care te-ai astepta sa spuna asa ceva.
    Cand vor exista solutii, voi fi intre primii. Pana atunci, creierul meu se zvarcoleste sa gaseasca o traiectorie catre o solutie....Eu iti multumesc pentru zbaterile tale. Pentru dezgustul si optimismul tau. Nu sunt blonda si nu ma prea uit la tv...(pentru contestatori neargumentati dar care se leaga de cliseele cu care se vaita toti).

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu spun că merităm absolut tot ce ni se întâmplă. Suntem prea puţini oameni care vrem să facem ceva în contrast cu maneliştii - în toate sensurile ale cuvântului - care ne înconjoară. Eu sufăr fericit dacă ştiu ca în jurul meu vor muri mulţi jegoşi care se cred mega-şmecheri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Stii ce ma doare cel mai mult??? Am ascultat intamplator cuvantarea lui Ceausescu de la sediul CC din decembrie '89. Tot ce zice individul in cuvantarea lui s-a adeverit in urmatorii 20 de ani. Iliescu avea o singura sansa si aia a fost sa-l omoare, altfel nu ar fi avut cum sa preia controlul tarii, Ceausescu stia multe despre toti revolutionarii din studioul 4...
    Am avut o sansa in '89 ca sa pornim pe un drum drept si curat spre o democratie occidentala dar alegand Iliescu & CO am deraiat grav de la traseu...
    Intr-un top al lucrurilor care au daunat acestei tari cred ca Iliescu este pe locul 2 dupa Comunism.

    RăspundețiȘtergere
  14. @mickey cred ca Iliescu ne a ales pe noi, nu invers..

    RăspundețiȘtergere
  15. Lideri probabil exista, dar nu au parte de publicitate pentru ca asta costa o gramada de bani, bani pe care nu ii poti face in mod cinstit.

    Daca chiar vrei sa te implici Tudor, implica-te mai mult decat la nivel de post pe blog. Si pe Huidu l-am auzit sa spuna multe, dar sa se opreasca doar la nivelul de a spune. Tara are nevoie de lideri adevarati, corecti, dar atata vreme cat voi care aveti vizibilitate nu va implicati, ce poate face un om "de rand" ? Trebuie ca in primul rand oamenii care au o anumita notorietate, o anumita vizibilitate sa determine acea scanteie care sa nasca aceasta revolutia morala pe care o dorim. Apoi oamenii or sa o urmeze, dar mai intai trebuie sa le dati speranta, sa le dai increderea ca exista oameni hotarati cu destula putere pentru a determina aceasta schimbare. Trebuie ajutati sa creada, sa isi recapete speranta, altfel nu se va intampla nimic in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  16. niste personaje voiau sa se uite la frumusetea revolutiei! Cehov oare?
    da, ar fi cazul pentru o adevarata generatie neopasoptista... De unde incepem? adica unde ne intalnim pentru o revolutie?

    RăspundețiȘtergere
  17. am vazut piesa Biloxi Blues in cadrul programului Opera Prima, e foarte interesanta mi-a lasat un gust dulce [sa spunem]... m'a tinut cu sufletu la gura aproape doua ore cat a tinut
    abia astept sa vin sa te vad si pe tine jucand

    succes :*

    RăspundețiȘtergere
  18. mare dreptate ai tudor.oricat te feresti de acest sistem diabolic el da de tine..cand zbor la Cluj cu avionul, ii vad cum nu au nici macar bunul simt sa vina cu autobuzul la avion.nu suporta multimea,nu le face bine.asta spune tot.ca sa o luam de la inceput e greu,dar nu imposibil.e nevoie de lideri.....

    RăspundețiȘtergere
  19. scrii diluat. vizitatorii tai, ca si alui mirciulica sunt niste pupicuristi. pa.

    RăspundețiȘtergere