[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 13 decembrie 2010

Stylepedia - Codul bunelor tinute

Am sa incep prin a ridica niste intrebari. Avem nevoie de stil? De eleganta? E nevoie sa privim in jur si sa ne bucuram de aparitia unui domn impecabil traversand linistit strada? Sau poate doua tinere "super cool". E important sa asteptam metroul privind pe peronul de vis-a-vis catre o multime de oameni care fac acelasi lucru, dar imbracati bine? Dupa parerea mea toate intrebarile de mai sus ar trebui sa primeasca un "da" categoric. Sigur ca mereu pot fi si alte pareri.

Acum ceva timp recomandam aici pe blog o carte foarte interesanta a Adrianei Babeti: O istorie a dandysmului. Dincolo de preocuparea autoarei pentru latura fenomenologica si implicatiile psihosociale sau de influenta in diverse sfere ale artei, dandysmul transpare ca un curent ai carui protagonisti vadesc un interes extrem de ridicat pentru aparenta, pentru costum. Dandystii percepeau viata ca pe un spectacol (asta la sfarsitul secolului 19, nota bene) in cadrul caruia infatisarea eleganta, plina de stil, o simplitate studiata, te recomandau ca personaj. Da, dandystii erau personaje. Economie de gesturi, de mijloace, o reprezentare statica asemenea naturii moarte, nicio exagerare, nicio pulsatie suplimentara in economia comportamentului in societate. Bun gust, mult bun gust cultivat in exces. Adesea, aceste preocupari pentru tinuta si aparenta erau considerate superficiale, cum superficiali sunt considerati si azi cei care pun pret prea mare pe haine.

Haideti sa vedem cine erau acesti "superficiali" care pledau pentru o lume populata de personaje care sa cultive gustul pentru "frumos". Nu voi putea epuiza lista, dar sper ca exemplele vor fi edificatoare: Oscar Wilde, Charles Baudelaire, Honore de Balzac, Barbey d'Aurevilly, Gabrielle d'Anunnzio, Joris Karl Huismans, Thomas Carlyle, Lord Byron. In epoca noastra dintre numele cele mai importante legate de dandysm ar fi Freddy Mercury, David Bowie sau Mick Jagger.

Toti cei de mai sus sunt autori ai unei opere solide care sta in picioare, perena, independenta de incadrarea ei intr-un curent si atat. Opera lor ii recomanda in afara conceptului de filfizon sau snob care a derivat extrem de usor din dandysm.

Ceea ce vreau sa spun este ca preocuparea pentru tinuta, stil, bun gust n-ar trebui si nu are de ce sa incumbe asupra preocuparilor noastre spirituale sau profesionale. In definitiv, a te imbraca frumos reprezinta o forma de respect fata de "cetate". Contributia pe care o putem aduce unei lumi mai frumoase incepe si cu tinuta si implicit cu fiecare dintre noi.

Cum ne pozitionam noi, romanii, fata de tinuta si stil las pe fiecare dintre voi sa judece. Personal cred ca avem multe de invatat. Prin prisma asta mi s-a parut foarte frumoasa initiativa Andreei si a Roxanei de a lansa un dvd al carui concept este bunul gust, simplitatea si stilul in vestimentatie. Si care sparge un mit: acela ca trebuie sa ai bani ca sa ai gust. L-am vazut, se adreseaza doamnelor si domnisoarelor (desi cred ca barbatii au nevoie de asta in aceeasi masura) si este un ghid foarte simplu si bine explicat catre ideea de tinuta eleganta adaptata situatiei sociale in care te poti gasi in diverse ocazii. Totul cu un buget redus.

DVD -ul se afla deja in magazine. Recomand. Cu mentiunea ca nu recomand niciodata produse in a caror utilitate nu cred.

Imi place ideea ca am putea fi cu totii mai frumosi. Fiecare cu stilul si imaginatia lui.

20 de comentarii:

  1. Haina il face pe om?
    Exista mere frumoase , dar cand musti constati ca sunt stricate.
    Exista oameni imbracati frumos, dar fara pic de umanitate in ei sau caracter.Asa ca nu! Nu stilul si hainele sunt importante.
    Fii om si vei fi respectat si in zdrente:)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ ioniboni - esti cam intoleranta. Zdrentele nu sunt garantia curateniei morale. Nici hainele scumpe e adevarat. Eleganta insa nu exclude profunzimea. Iar exemplele din text ar fi trebuit sa te lamureasca.

    RăspundețiȘtergere
  3. de codul unei bune tinute pot fi preocupati oamenii cam de la al 3 lea nivel in piramida lui Maslow, si al 5 lea pe scala Graves.
    Cum in Romania cel mai mare procent e la nivel de supravietuire si siguranta da-ti seama pentru ce procent e dvd ul de 49 ron.
    as fi curioasa statistic cate procente o reprezinta clasa de mijloc din Romania..

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred ca ar trebui sa purtam haine care ne reprezinta si in ne simtim bine, indiferent care sunt tendințele fara sa copiem pe cineva(mai ales pe vedetele de la Hollywood sau pe fetele din dorobanți gen Sânziana Buruiana,Emmy sau pe asa zisa bomba sexy) dar, in aceleasi timp sa nu fim nici jalnic imbracati,cat de cat sa invatam cum sa asortam hainele si ce culorii se pot combina sa nu para ca avem pe noi un penaj de papagali.

    "Moda", formă neclasabilă de artă, apucătură de vestmânt ca şi de spirit, ca şi de suflet.

    definiţie de Hortensia Papadat-Bengescu în Femeia în faţa oglinzii.

    "Moda anticipeaza , iar eleganta este o stare a spiritului...o oglinda a timpului in care traim , o traducere a viitorului , care nu trebuie sa fie niciodata statica".
    Oleg Cassini


    "Ai grija , nu te lasa prada capriciilor in cabina de proba.Aici incepe viata ta de persoana la moda. "
    Florence Eiseman

    "Fiecare generatie rade despre moda trecuta , dar o urmeaza cu religiozitate pe cea noua" .
    Henry David Thoreau

    RăspundețiȘtergere
  5. interesant dvd-ul,dar cati dintre noi isi permit sa si-l cumpere?:)
    prea putini

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca am fi preporderent "urbani" ar fi o treaba ...dar cred ca suntem in proportie covarsitoare "rurbani"...

    Ca sa fim "frumosi" ar trebui sa facem miscare la orice varsta, sa mancam cu mai multa atentie, sa mergem cu bicicletele, sa zambim mai mult, SA NE PESE DE CEILALTI ...iar atentia pt tinuta vestimentara ar veni in mod natural.

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate ca un astfel de DVD este util si necesar dar influenta lui va fi aproape nula. Majoritatea celor care il cumpara sunt persoane care si asa stiu sa se imbrace iar restul nu se va lasa prea mult influentat de el. Este greu sa schimbi oamenii.
    Tudor, de ce nu recomanzi si cartea Danei Sota, Frumusetea se invata, daca tot esti convis de utilitatea acestor incercari? Nu crezi ca esti prea subiectiv?
    Ultimele exemple pe care le-ai dat nu sunt relevante. Jagger, Queen ect sunt staruri si ei trebuie sa se imbrace bine si au si bani sa isi cumpere Armani, Chanel etc. Lista ar putea continua cu mai toti de la Hollywood, Brad Pitt, Timberlake, Beckham etc.
    Un contraexemplu care vine in sprijinul afirmatiilor lui IoniBoni este Eminescu. Cred ca stii cum era imbracat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu m-am referit la zdrente murdare sau curate:)
    M-am referit doar la ceea ce este in sufletul unui om , nu pe dinafara.
    Si vorba celorlalti,de ce nu e gratuit dvd-ul?
    Daca tot are scopuri umanitare?
    In plus, pe maimuta o poti imbraca si in matase, ea tot maimuta ramane!
    La asta ma refeream:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Dragule, ce iti venii sa o promovezi pe Andrea :)aici.....? De cand iti aduci viata personala pe blog si de ce crezi ca are nevoie sa o promovezi tu, s-a descurcat destul de bine si singura :)? Cred ca ar trebui sa meditezi putin si sa intelegi ce inseamna blogul acesta pentru fanii tai. Eu sincer nu am nevoie sa imi recomanzi tu sau altcineva cum sa ma imbrac, dar am nevoie sa imi spui ce sa mai citesc sau ce sa mai ascult. Inceteaza sa devii comercial, stiu ca e greu in zilele acestea, dar tocmai asta ar trebui sa te faca special.

    RăspundețiȘtergere
  11. Original proiect, si util. :)
    Succes Andreea! Sa fie cu rasunet!

    RăspundețiȘtergere
  12. marele vamaiot nonconformist....
    fara suparare tudore dar te-a intors raicu cum a vrut.
    imi placea mai mult de tine cand urcai beat pe scena doar in blugi si in tricou
    wtf man!!!!!revino-ti!!!!
    :-w

    RăspundețiȘtergere
  13. @Expirat trebuia sa evolueze de la tricouri si blugi .. asta fac barbatii la o anumita varsta. Si nu-i asa de trendy sa fii beat la 30 de ani pe scena. P.S. si Ashton Kutcher a trecut de la tricouri la costume... asta nu inseamna ca l-a invartit Demi Moore cum a vrut ea. /:)

    RăspundețiȘtergere
  14. sa nu uitam ca 70% din comunicare se realizeaza pe cale non-verbala,adica si hainele au un rol important. plus ca nu ai 2 sanse pt. o prima impresie. dar de ce am comunica toti intre noi? eu prefer stilul punk . o buna tinuta tine f mult de atitudine si la felul cum combini hainele si in ce imprejurari. dar ce faci cand ai putine haine, de platit facturi si un stomac doua sau trei de hranit? hai noroc ... sanatate si virtute s-avem bani, s-avem cu ce ne ...imbraca:)) s-avem ce manca.

    RăspundețiȘtergere
  15. Intelegem si nu ne mai surprinde lumea cea "frumoasa" spre care tinde artistul. In lumea aceasta pe care ne-o promovezi tu, indragostit fiind, nu ai loc sa fii tu, esti preocupat in primul rand de frumusetea contractelor pe care trebuie sa le prinzi. Pentru ca e unica ta sursa de profit. Frumusetea devine un scop si nu un mijloc.

    Oamenii de aici sunt insa preocupati de frumusetea sufleteasca. Ei sunt frumosi, eleganti si sublimi. Pentru ca te-au iubit ASA CUM ESTI.

    Asta e poezie, cantec, arta, asta e iubirea de fapt. Se observa ca nu mai ai nevoie de ei, raspunzi cu atata patima, esti preocupat de alte valori, crezand ca eleganta iti va umple cu profunzimea din spatele ei, cum spui, sufletul de artist.

    Te intelegem, vrei s-o aperi. O poti face, dar asta nu inseamna ca o sa si convingi pe cineva sa-i cumpere munca, pardon, frumusetea.

    Noi cei de aici, acesti urati si inestetici, acesti saraci care nu avem sa dam 50 RON pe un bilet in cluburi de oameni "frumosi"...noi te-am iertat. Asa ca iarta-ne si tu ca nu putem sa fim frumosi cum vrea ea.

    RăspundețiȘtergere
  16. @kitylilu nu e prea badass sa te imbraci la costum si sa te conformezi regulilor pentru un vamaiot sau oricine are legatura cu rockul in general. spun doar ca imi placea mult mai mult de vechiul chirila ,pentru ca era intr-adevar badass.
    si da andreea a avut o influenta majora;)

    RăspundețiȘtergere
  17. http://my-fabulous-style.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere