[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 27 martie 2022

De ziua teatrului, despre mine

La cinci ani priveam intrigat din culise forța luminii reflectorului care mă orbea de pe scenă. Acolo era ceva inexplicabil, frumos și misterios. Apoi mă trezeam în scenă și mama trăgea de mine dintr-o parte, iar Sanda Toma din cealaltă. Înlocuiam un alt copil care se îmbolnăvise, scena era despre două femei care revendicau copilul în Cercul de cretă caucazian (Bertolt Brecht). Am crescut mult în curtea Teatrului de Comedie, alergam prin decorurile de la Preșul sau Arma secretă a lui Arhimede, eram copilul tuturor mașiniștilor și tehnicienilor. Mi-aduc aminte de Iulică, șeful mașinist de legendă cu ochii lui albaștri buni, dominând autoritar curtea, șuierând sudalme mobilizatoare la adresa echipei. Mă trezeam în cabina de sunet care era în culise, urcam pe o scară în intimitatea unei încăperi împodobite cu afișe cu modele din generația Adesgo. Poate erau și ceva nemțoaice pe pereți, lumina chioară venită de la o lampă de deasupra mixerului și Dan Georgescu (memoria mă poate înșela asupra numelui) - sigur avea păr lung și blugi, mă lăsa să umblu la butoanele mixerului, tot timpul cu degetul la gură indicând spre scenă. Nea Nelu, electricianul, era secondat de nea Mihai, mereu vesel și cu o dicție care rostogolea bolovani, nu cuvinte. Acum îl imit aproape perfect și cei care l-au prins se prăpădesc de râs. 

Mama era de o frumusețe care mă făcea să uit că e mama. În serile în care nu mă lua la teatru urlam și mă zvârcoleam la despărțirea despre care doar acum înțeleg cât de grea era (pentru ea), până când ușa verde scorojit a liftului se închidea și zgomotul metalic punea punct acelui episod peste care se lăsa lumina chioară de pe palier. Apoi, diminețile, mama la fel de frumoasă, de data asta naturală, fără fond de ten, rimel, ruj sau dermatograf se târa către bucătărie unde pregătea micul dejun, îmbrăcată în trening și într-un tricou lălâu. Mereu m-am întrebat cum m-a format pe mine, în ce fel, această suprapunere a două ipostaze radical diferite, actrița de la Comedie în cabina ei magică pe care o împărțea pe atunci cu Stela Popescu unde asistam aproape inconștient la devenirea femeii care urma să fie adulată de atâta lume peste doar o oră acolo pe scenă, o zeiță mamă. Și Mioara Tănase, cabiniera arhetipală desprinsă parcă din orice scenă de film cu dive care au nevoie de ajutor în cabinele lor luminate de șirurile de becuri pe marginea oglinzilor plus fotografiile din spectacolele cele mai iubite. 

 Am crescut în Teatrul de Comedie cu afișele lui unitare, galbene cu litere mari, negre și fotografiile imense, mereu excelente, din fața teatrului. Cornel Vulpe, Mihai Pălădescu, Dumitru Rucăreanu, Silviu Stănculescu, Vasilica Tastaman, Ștefan Tapalagă, Dumitru Chesa, Sorin Gheorghiu, Gheorghe Racoți, curtea interioară care vibra în zgomot de zaruri și table înainte de spectacole, cu mese albe și scaune grele din fier forjat, ca o terasă interbelică. Gangul teatrului pe care m-am perindat de atâtea mii de ori în viața asta, ticsit de afișele spectacolelor trecute. Palatul culiselor și podul teatrului unde mă urca vreun mașinist ca să privesc cu sufletul la gură, aproape amețit către scena din scândură vopsită în negru. 

Am văzut-o pe mama jucând în Turnul de Fildeș regizat de Ion Cojar unde Stela Popescu era excepțională făcând o compoziție atât de departe de cupletele de pe scena de la Boema. La un moment dat, într-o scenă memorabilă, mama (Iskra) era femeia înșelată silită s-o confrunte pe amanta soțului ei. Sufeream ca un câine și, probabil în felul meu, am înțeles atunci că teatrul bun nu poate fi desprins de viață. Mă durea fiecare cuvânt de acolo. 
Am bifat și turneele de la mare prin grădinile de vară care nu lipseau nicăieri între Constanța și Mangalia. Plita așezată pe două cărămizi organizată de Titi Rucăreanu și scoicile care se deschideau încet. Și gustul ăla nou și bun de miez de scoică cu lămâie. Mănâncă, Tudorele. Mi-a tras o palmă într-una din verile alea, a fost iute și grea, eram obraznic după criteriile de atunci și copiii se pedepseau, mi s-a părut nedrept, am plâns cu lacrimi adevărate, mama suferea, iar tata nu era acolo. Apoi otita dintr-o vară tot pe plajă când mă uitam suferind la mare și mama îmi picura ulei cald în ureche și era groaznic, nispul fierbinte, ureche fierbinte, iar camera de hotel e mereu mică la mare, se strânge în jurul tău mai ales dacă ai otită. Aleea din spatele vilelor de la Mamaia unde Cristian Șimonca forfeca la nesfârșit o tricicletă roșie, un păr blond strălucitor, aducea mult cu puștiul din Shining pedalând pe holurile hotelului bântuit. Gheorghe Șimonca patrona parcarea din spatele vilelor într-un costum alb cu un aer de vilegiaturist la Odesa. 

Am crescut și m-am îndepărtat de teatru, n-am mai petrecut atât de mult timp în culise cu toată lumea aia veselă care mă manipula încoace și încolo. Veneam mai rar și mai mult în sală ca s-o vedem pe mama jucând. În 85 am fost la Hamletul lui Tocilescu, aveam 11 ani și m-am plcitisit, iar la sfârșit mi s-a părut că nenea care juca Horațio ar fi fost mai bun în Hamlet. Era Marcel Iureș. Gândul mă duce acum la Ducu Darie și la Consuela, mama lui, actrița cu ochii negri care mă intimidau, erau pătrunzători și ceva neliniștitor venea dinspre ei de fiecare dată deși Consuela era bună cu mine. Toată lumea a fost bună cu mine acolo în curtea Teatrului copilăriei mele. Am crescut și am început să-mi câștig independența, dar am și început să mă uit la teatru altfel. Începeam să mă prind că nu e ușor ce se întâmplă acolo și poate chiar începeam să visez că o să fiu pe scenă. Unui copil care crește în culise existența pe scenă i se pare mult mai posibilă. 
Am crescut, am crescut, s-au făcut anii nouăzeci, lecturile mă formau, Mantaua lui Gogol, cât de mult din Rusia bolnavă e în Mantaua lui Gogol. Pe la paisprezece ani, într-o zi luminoasă m-am prezentat în sufragerie în fața alor mei cu textul Însemnărilor unui nebun (Gogol) în mână. Am încercat să-l joc, dar textul se juca singur, el îmi dicta ritmul, pauzele, el îmi spunea când și cât să mă emoționez, era o vrăjitorie, nu jucam nimic, textul se juca cu mine. Mi-aduc aminte că am avut curaj să dau drumul glasului meu poate în schimbare, nu mai știu și tata s-a emoționat un pic. Poate că totuși teatrul ar putea fi posibil, mi-am zis. 

Peste ani am jucat Nebunul lui Gogol la Comedie "...de o parte e marea, de cealaltă Italia... iată se zăresc izbele rusești.. a mea e oare căsuța aia care strălucește în depărtare, e mama aceea care stă la fereastră, salvează-ți fiul nenorocit, măicuță... varsă o lacrimă pe căpșorul lui bolnav, uite cum ți-l chinuie, nu-i loc pe lumea asta pentru el... ți-l prigonesc mereu..." apoi o pauză și lui Gogol i se face milă de nebunul lui și îl absolvă, nu-l lasă să se zbată în realitatea noastră imposibilă și îl trimite înapoi în ceața aia caldă numită iluzie "...stiți că beiul algerian are o bubă chiar sub nas?" Întuneric. 

Am văzut Fuga lui Bulgakov la Teatrul de Comedie unde toți erau superbi, de la Ștefan Iordache la Dorina Chiriac și George Mihăiță, spectacolul rușilor albi în exil. Cătălina Buzoianu regizând unul din cele mai mari spectacole ale teatrului, prin 95, cred. Maică-mea făcând pereche cu Iordache. M-am trezit în facultate și am început să iubesc teatrul. Mă trezeam din alte percepții ca să alunec ușor, ușor într-o înțelegere superioară, una care pregătea mai mult. Am fost adoptat de o clasă superbă, am început să mă joc de-a iubirea, m-am furișat pe peronul Gării de Nord, petrecând cu sufletul la gură, prin spatele coloanelor, o fată care nu era a mea, cândva de Paști, m-am înhăitat cu Giani, cu Ovidiu, cu Andrei, cu Mihai, cu Marius și Țife, Claudia, Oana, Ada, Cătălin, Medeea, Laura, Dani și toți ceilalți, clasa Zamfirescu și Doru Ana, mi-am iubit profesorii, am rupt cu ei, i-am detestat ca orice adolescent nesigur, am fugit din școală ca să mă cuibăresc cu Ovidiu pe podeaua autocarului care ducea Richardul lui Măniuțiu de la Odeon la Târgu Mureș, Zamfirescu: - Ce căutați mă, aici? Aveți examen! Noi: -Vă rugăm mult dom' profesor, vă rugăm mult. Lasă-i mă, Florine, dac-au venit până aici. 

Am terminat facultatea, a durut despărțirea, a acoperit-o tinerețea și speranța, am jucat în Trupa pe Butoaie a lui Victor Ioan Frunză, prin piețe, teatru itinerant, am luat bătaie groznică la Târgoviște pentru vina de a fi bucureștean și eu și Titieni și Balasz Atilla, fețe desfigurate, am jucat la Lăptărie, apoi am intrat în Tamerlan cel Mare, am repetat, am cunoscut umilința Victor Frunză m-a ținut pe bară, în sală, ca dublură, doar pentru faptul că am îndrăznit, în timpul repetițiilor care nu se mai terminau, să mă duc la Comedie să joc la Tocilescu în Mireasa Mută (țac, pac, două luni, gata), pentru că repetiiile lui durau și durau, n-am mai fost binevenit, dar nici nu mi s-a spus...Ovidiu Iuliu Moldovan: lasă-l mă Victore să intre și el să repete...Victor: Nu e pregătit, o să intre... au repetat peste un an jumătate, n-am intrat, a durut, teatrul doare, teatrul e ca viața, suntem cruzi și răi, suntem demiurgi nepăsători, empatia e doar pe scenă, acolo e nevoie de ea, am suferit...am crescut, am suferit și la Comedie în Mireasa Mută, nu mă auzeam, vocea mea formată între pereții fostei granizoane de jandarmi sau închisoare chiar, acum UNATC, atunci ATF, acolo nu se formează vocea, ajungi pe scenă, nu te auzi, lumea e crudă cu debutanții, respectă-i pe actorii teatrului, de ce răspunzi, nu fii obraznic, nu se aude până în fundul scenei, cum fac aici Toca, ce fac cu monologul ăsta lung, nu știu repetă-l ți-am dat o direcție, nu mă mai freca la cap. Nu mai am cinci ani, teatrul nu mai e al meu, nu toată lumea mă iubește, șocul e mare, culisele sunt mici, ne îngrămădim în întuneric să ieșim în scenă, nu sunt confortabil, nu mă înregimentez, sunt enervant și lumea nu mă place, dar Sandu Pop e drăguț, e colegul meu și împărțim cabina 3...mă îmbolnăvesc de ulcer, vomit pe scenă într-o zi, beau paharul cu barium la spitalul lipit de teatru, ulcer, odihnă, ce odihnă, am premieră, e șansa mea, e musical, e Tocilescu, maică-mea suferă, se perpelește, băiatu ei...se termină facultatea iese și Mireasa Mută, mă trezesc fără roluri, liniște nimic, dau probe, nu le iau, fac Vama Veche cu Liviu și cu Traian, nu mai am doar teatru, nu mai sunt doar al lui, Vama Veche crește, e altă viață, una care se umflă pe lângă teatru, Doamne trec anii, trec și mă trezesc singur pe trapele mobile scufundate în înteriorul scenei Naționalului bucureștean, nu știu nimic, vestea ar fi că sala e pe jumătate goală, noi stăm acolo în cușca gladiatorilor, m-a îmbrăcat Levința în soldat, am un pistol casat în mână, mă uit în sus, Andrei Dușe îmi dă semnalul, merg pe mijlocul trapei, duc pistolul la tâmplă, trapa se pune în mișcare, se ridică, ajunge aproape de nivelul scenei, încep să văd sala, e plină, începe Traian cu tonul ăla de bas..."Mai e o clipă până când glonțul îmi va mângâia tâmpla dreaptă..." 

Am douzecișinouă de ani și pe Vera pe care o iubesc și m-a sprijinit doi ani să fac Am să mă întorc bărbat, dar acum Colceag îmi oferă Malvolio în A douăsprezecea noapte, Malvolio, Doamne, nu pot să fac Malvolio, Malvolio are vreo 45 de ani, sunt prea tânăr, ce naiba să fac mă, mamă, nu se refuză Shakespeare, dar Vera vrea un pic de timp, nu am mers de mult într-o vacanță, Vera, Vera, e Malvolio, Tudor am nevoie să fiu cu tine, mă duc să-l fac pe Malvolio, ne vom despărți, o să mă uit nopți întregi pe pereți singur, cu dureri de mușchi venite din suflet, dar asta mai târziu, nu mult mai târziu, dar fac Malvolio, Marin Moraru mă îmbrățișează, Tocilescu găsește ceva bun de spus, fără cinism (wow), Olga Tudorache îmi face un compliment, mă trezesc pe scenă la Uniter, iau premiu pentru rol secundar, ce tâmpenie, A douăsprezecea noapte s-a numit la început Malvolio, rolul nu e secundar, nu contează, sunt fericit, sunt nominalizat lângă Rebengiuc, pe bune?, timpul trece, joc, cânt, joc, cânt e obositor, e frumos, fac spectacole cu maică-mea, multe, plecăm în turneu cu Biloxi Blues, ce lungă prietenie cu Paul Ipate pe care-l văd cum crește ca om, ca actor, tata nu mai e din 99, ce mândru ar fi fost de toate astea, și vorbele alea din gangul teatrului de Comedie când mă agățam de Ducu Darie care mă luase în Iluzia Comică, Ducu care nu lăsa pe nimeni în scenă fără rost, noi doi pe gangul teatrului, fără afișele alea galbene cu negru, fără nea Iulică mașinistul, și Puiu Coc de la ateliere era mai bătrân și Ducu care mă ținea de gât și îmi spunea ceva ce m-a marcat mulți ani de atunci și nici tata, tatăl meu nu mai era. 

Acolo la Iluzia Comică m-am simțit iubit, mă uitam fascinat la Dorina Chiriac, ce minune sexoasă și talentată era și noi urma să nu mai fim, iar ea plutea peste tot spectacolul ăla cu ochii ăia mari, imenși, de parcă era pariul lui Ducu și după aia Marinete Râlea și Ivașcu, Serban Cellea, Delia Nartea, Florin Anton și scena aia în pantă din scândură lăptoasă și nea Mihai, parcă la fel de tânăr ca în copilăria mea minunându-se la progresul tehnolgic al unei lumini inteligente, sparge tăcerea: Don' Ducu, ai mai văzut lună mov? Nu mai știu dacă tata a văzut Iluzia...parcă da...ani de zile am tânjit după încă un spectacol cu Ducu...n-a fost să fie... Ducu la mine în apartament, pe canapea, ascultăm Handel și fumăm și bem whiskey și nimic nu e pentru el mai presus de Handel și Monteverdi...face luminile de la Chirița of Bârzoieni la Comedie, ce echipă, ce muzical, am făcut muzica cu Gelu, Emilia Popescu e superbă, Cotleț și Ipate sunt minunați în Guliță, ce spectacol a făcut Iarina, nenea Șimi e genial în Ion, e a doua lui tinerețe, cântă, dansează e o bomboană, apoi moare, moare nenea Șimi...și noi ne întristăm, dar mergem înainte, alte spectacole, Coada la Bulandra, muzică, teatru, muzică, teatru, tic, tac, tic, tac...

Mă trezesc în Tartuffe, impostorul, întruchiparea răului, dușmanul de clasă al burgheziei cu aspirații burgheze, Tartuffe revanșardul, copilul sângeros al revoluției nepornite, Tartuffe...apoi vin protestele ieșim în stradă, mulți foarte mulți, pentru chestii în care credem, pentru valori pe care nu le mai avem, împotriva răului sistemic... și Ducu vrea să facem Coriolan și începem, Ducu e slăbit și eu nu mai am răbdare, durează mult, țin la el, dar nu ne înțelegem, întâlnirea noastră nu e ce trebuie, suntem consumați în direcții diferite, eu am crescut, Ducu a obosit, e influențabil și trist... și simte sfârșitul...eu nu pot să-l ajut...mă dă afară...plec, sufăr, scriu, mă revolt, vreau să mă întorc, Ducule e nedrept, teatrul e autoritate, Camelia Maxim e incredibilă și delicată și o simt aproape...Ducu e autocrat, iar eu ies în stradă pentru democrație... lucrurile se amesteacă, e teatrul democrație...? până unde poate vorbi un actor? Până unde...? Mă simt dat afară pe nedrept... se rupe o prietenie... l-am venerat pe Ducu, i-am acceptat defectele...mereu...  am furat de la el, m-a dominat, am luptat... apoi brusc s-a rupt... se lasă tăcerea...Ducu o să moară... sunt la Oslo cu Iulia, mergem la operă, ce clădire gândită ca spațiu colectiv, piață publică, loc de adunare, comunitar, nimic din greutatea de "fortăreață teatrală" a clădirilor de la noi... oamenii privesc portul de pe acopreriș...înăuntru începe Don Giovanni, opera preferată a lui Ducu...eu nu voi fi Coriolan... opera e superb montată... superb cântată...un labirint imposibil de uși...intrări și ieșiri...intrări și ieșiri... iar la final Don Juan nu moare...îi păcălește...Îi scriu lui Ducu: Suntem la Oslo la Don Giovanni, ne gândim la tine... răspunde: Vă pup... apoi... va muri...un an mai târziu, poate mai puțin... N-am văzut Coriolan, n-am putut, poate că acum aș putea... ne trezim în pandemie, devenim actorași, dispensabili, neimportanți, lumea trebuie să supraviețuiască...teatrul e un cal care și-a luxat piciorul... ne mutăm online...refuz...am dreptul ăsta să refuz...fac câteva proiecte mici...dar nu, nu teatru...trec doi ani și mă duc din nou spre maică-mea...Visul American, te bagi? Se bagă.  În două luni jumate suntem gata, visez de cinci ani la spectacolul ăsta... am cumva sentimentul că sunt într-un vârf de maturitate profesională... reușesc să mă stăpânesc, să caut, nu mă mai sperii, îmi țin personajele în mână.. e bine așa, cred... m-am întors la Comedie după doi ani... nu mai regăsesc nimic acolo din curtea copilăriei mele, nici din zilele Iluziei, nici din libertatea nopților albe în care Vama Veche se forma pe scenă...căutând linii melodice până dimineața...e un alt moment, e normal să fie așa...e o echipă minunată la Visul...ce ciudat... cât de mult iubesc teatrul ăsta care mi se pare că e al meu din ce în ce mai puțin....
......................................................................................................................................................................................................................................................

41 de comentarii:

 1. Ce repede trăim, ce repede trece timpul, baftă în continuare, mai ai de muncă tinere!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce frumos povestești, Tudore!❤️

  RăspundețiȘtergere
 3. Lectura de seara🥰 esti minunat! Mult succes cu Visul American in turneu si la cat mai multe intalniri cu teatrul!

  RăspundețiȘtergere
 4. As mai fi citit oricât ai mai fi scris... Superb!

  RăspundețiȘtergere
 5. Minunat, occhii mei au vazut tot ce ai scris! Cat esti de talentat, daruit in tot ce faci!Ce mandra trebuie sa fie mama ta!

  RăspundețiȘtergere
 6. Minunat ai scris, am citit aproape fără să respir! Felicitări, aș mai fi citit, aștept, mă bucur că tatăl tău a avut cui dărui talent scriitoricesc!! Succes să-ți îndeplinești toate visele!!

  RăspundețiȘtergere
 7. O minune! La mulți ani, Teatru și Tudor!

  RăspundețiȘtergere
 8. Minunat! am participat la o frumoasa călătorie în timp!

  RăspundețiȘtergere
 9. M-a uns pe suflet povestirea ta. Pentru ca am vrut sa devin actrita, dar parintii nu au fost de acord. Ce trairi de neegalat am ratat!!! Iti multumesc ca le-ai impartasit cu noi, cei din public!

  RăspundețiȘtergere
 10. As vrea sa pot comenta ceva..dar plang ! Nici nu stiu de ce ?! Impresionant ! Te iubesc, Tudore !

  RăspundețiȘtergere
 11. Frumos, Tudor! Sunt convinsa ca apreciezi mult mai mult dupa atatea sacrificii si riscuri.
  Succes! Esti tare!❤️

  RăspundețiȘtergere
 12. Aș vrea să scriu atât de multe, dar nu pot...Bravo! Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 13. Citesc, citesc, imi place, am senzatia ca si eu colind prin poveste, si cand e mai interesant...se termina (tot ce-i fain se termina repede, nu-i asa? :). La cat talent si cata emotie ai si dai, cu siguranta "The Show Must Go On". Asteptam!

  RăspundețiȘtergere
 14. Atat de bine ti-au iesit personajele din Visul American, Tudor. Am avut senzatia ca nu esti doar tu pe scena, parca vedeam personajele cu care dialogai. Un spectacol minunat, o performanta actoriceasca si regizorala. Asta se-ntampla cand iti traiesti copilaria aproape de scena...

  RăspundețiȘtergere
 15. The production cost report by Procurement Resource provides the various product production cost like DMF (Dimethylformamide) production, sodium hypochlorite production, Etc. Out Website Provide the Latest and Genuine production cost that will be very useful for you. The comprehensive report analyses the production cost of the material, covering raw material costs and co-product credit, equipment costs, land and site costs, labour wages, maintenance costs, financing charges, and the depreciation cost.

  RăspundețiȘtergere
 16. Nice post. Here I am discussing the mba assignment help services for the management students. If you don't want to lose marks or miss the deadline for any MBA project submission, place an order for MBA assignment help services. Stay with us if you're having trouble writing your MBA assignments and submitting them on time.

  RăspundețiȘtergere
 17. I am glad to see that you provide the best explanation as you ever provided. However, my urge to you is to make it simpler to let benefit it from other person as well. The professional available at Assignment Help destination holds the great convincing ability. We write in such a way that you cannot find more lethargic anymore.

  RăspundețiȘtergere

 18. The global Sterilisation Services Market is projected to reach USD 6.5 billion by 2027 from an estimated USD 5.1 billion in 2021, at a CAGR of 6.0% during the forecast period. End users like medical and hospitals device companies are increasingly adopting sterilization services throughout their production lines due to mandates introduced by governments and regulatory bodies in the healthcare industry to maintain compliance with Good Manufacturing Practices (GMP). The major market players are focusing on technological advancements and investing more upon the services to the established facilities across industries. Some of the major players in the market are Johnson & Johnson, Medistri, Stryker Corporation, Steris Corporation, and Cantel Medical, among others.
  Therefore, We would like you to read more of other business reports. Kindly check these also : Asia Pacific Vaccine Market, Micro Inverter Market, Albumin Market, Middle East and Africa Cybersecurity Market, Middle East and Africa Cybersecurity Market, Vegetable Concentrates Market, Brazil Healthcare Learning Management System Market, Sterilisation Services Market, States Flooring Market, Sports and Energy Drinks Market, Media Monitoring Tools Market

  RăspundețiȘtergere
 19. Thank you so much for your interesting and informative blogs. I always look forward to reading them. I’ve been following you. Here is also important info for Passengers who approach the Delta Manage Booking services have access to extra services such as car rentals, hotel reservations, and Delta Vacation Package reservations. When you book a self-driven car through Delta Airlines manage booking department, you can save up to 25% on the overall booking value. Car rental deals from Hertz, National, and Alamo are available through Delta Airlines. With every car rental reservation, passengers can earn rewards.

  RăspundețiȘtergere
 20. Every day, consumers are becoming more interested in boxed packaged goods because they provide many of the benefits that they want. They're inexpensive, last a long time, and are simple to store.


  The user interface of 9xflix is really simple and tidy. It contains a large number of movie categories, so you'll have no trouble finding what you're looking for. The website also offers an auto-suggest search tool.

  RăspundețiȘtergere
 21. Thanks for such wonderful blog that looks pretty different, I would suggest you please make a proper plan for your blog and start professional blogging as a career, One day you would be smart enough to earn some money, wishing you do my assignment a best of luck my friend, Thanks a lot for your nice support and love.

  RăspundețiȘtergere
 22. SE MERE HER FÅ 1/3 SKÅRET AF PRISEN PÅ YOBURGER MED EARLY BIRD Find tilbud på restauranter i København med take away Early Bird er nu ikke længere blot en bedste takeaway københavn service til gode restauranttilbud. Konceptet er udvidet og giver dig muligheden for at skære ⅓ af prisen også på take away. Når du bestiller take away gennem Indisk Take away Early Bird, får du restaurantens lækre mad pakket som en to go-menu. Så med Early Bird kan du nu let finde god take away i København, og vi har håndplukket en stribe af de bedste restauranter med take away.

  RăspundețiȘtergere
 23. Thank you so much for sharing this informational blog. If anyone looking for the best tutor who can assist you for Marketing assignment help then BookMyEssay is the best option for you. There provide premium academic writing services at the most reasonable prices.

  RăspundețiȘtergere
 24. HI, I HAVE READ THIS BLOG THAT YOU POSTED, THIS IS VERY FINE ARTICLE, WE WAITING FOR YOUR NEXT ARTICLE, THANKS
  고스톱

  RăspundețiȘtergere
 25. THIS WEBSITE IS REALLY COOL AND SO MAY INSPIRING ARTICLE. THANKS FOR THIS....
  일본야동

  RăspundețiȘtergere
 26. HI, I REALLY APPRECIATING THE PERSISTENCE THAT YOU PUT INTO YOUR BLOG, THIS IS REALLY GREAT!
  토토사이트

  RăspundețiȘtergere
 27. aka ms remote connect
  The Aka.Ms remote connect is way to connect the individuals to enjoy playing the Minecraft game as a group with computers across the world.

  Steps to Setup Aka.MS/remote connect using smart phone:

  Firstly, open aka.ms/remoteconnect website and check your gaming device and login into your account.
  Secondly, login to your Microsoft account.
  Now, follow the on-screen instructions to connect.

  RăspundețiȘtergere
 28. MAGIA ALBA ESTE UN SALVATOR AL VIEII SI TE ASIGUR DE ASTA.
  Mă numesc Maria Popescu și sunt aici să mă alătur multor oameni de aici pentru a-i mulțumi MAGIEI ALBE pentru ajutorul și gesturile amabile față de mine. Am avut o experiență îngrozitoare trecând prin dureri de inimă cu soțul meu. M-a părăsit și am fost devastată și nu am găsit niciun ajutor de care aveam nevoie pentru a-l recupera. La un moment dat am fost deprimat până am dat peste pagini în care oamenii au mărturisit despre cum i-a ajutat MAGIA ALBĂ. L-am contactat și nu a ezitat niciodată să mă ajute. Nu numai că mi-am recuperat soțul după 48 de ore, dar dragostea și fericirea mi-au fost restaurate mai bine ca niciodată. MAGIA ALBĂ este o personalitate uimitoare și nu-i pot mulțumi suficient pentru serviciul său altruist față de umanitate. contactați-l acum prin e-mail:
  { findritualforlife@gmail.com }
  Whatsapp: +2349046229159
  +3550685677099

  RăspundețiȘtergere
 29. Numele meu este Elfrida. Când bărbatul meu m-a părăsit, am fost șocată și zdrobită și nu m-am putut stăpâni timp de multe luni. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez, dar fără rezultat. Am plecat în alt oraș în speranța că voi putea s-o iau de la capăt. Am întâlnit un alt bărbat cu care am încercat din răsputeri să fiu, dar nu a ieșit pentru că nu l-am putut iubi. Știam că încă iubesc și vreau ca bărbatul meu să se întoarcă la mine. Așa că am început să caut ajutor și apoi am găsit MAGIA ALBĂ, din diferitele opinii despre care citisem. Am stat de vorbă și l-am făcut să înțeleagă tot ce trebuia să știu, am crezut în el și am urmat procedurile. El a lucrat pentru mine și a restabilit dragostea și legătura dintre mine și bărbatul meu și, imediat după 48 de ore, așa cum a promis, omul meu mă căuta și am început să vorbim și a venit să mă vadă unde sunt și am făcut lucruri. sus și am devenit din nou fericiți împreună. WHITE MAGIC este de încredere și vă poate ajuta dacă îl contactați pentru orice. Doar trimite-i un SMS prin e-mail: findritualforlife@gmail.com
  Sau WhatsApp: +2349046229159
  +3550685677099

  RăspundețiȘtergere
 30. We supply all type of communication system of branded agency at affordable price. You can deal with us for street cocks, building and outdoor clocks. Custom Architectural Clocks also available with best and reliable quality.

  RăspundețiȘtergere
 31. Sunt aici pentru a depune mărturie despre modul în care acest puternic vrăjitor numit Dr.DWAN m-a ajutat să-mi repar relația. Mi-a fost zdrobit când logodnica mea mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine pentru că avea o aventură cu cealaltă femeie la care lucrează. Plângeam și plângeam în fiecare zi, până când a devenit atât de rău încât am apelat la Internet pentru ajutor, atunci când am citit o recenzie despre marea muncă a Dr.DAWN, apoi l-am contactat pentru ajutor pentru a-mi recupera iubitul, el m-a ajutat să fac o puternică (vrajă de dragoste de reconciliere) și spre cea mai mare surpriză a mea, după 48 de ore în care am făcut vraja de dragoste, logodnica mea s-a întors în genunchi rugându-mă să-l iert. Acum suntem căsătoriți fericiți și toate mulțumirile sunt adresate Dr.DAWN Wonders pentru că m-ați ajutat să-mi salvez relația, puteți contacta Dr.DAWN prin adresa sa de e-mail: ( dawnacuna314@gmail.com )
  WhatsApp:+2349046229159/
  +3550685677099

  RăspundețiȘtergere
 32. Our Assignment Help online services are of premium quality, reasonably priced and hence affordable to everyone. Starting with the initial drafting phase, through evolution process of your assignment work, we provide you with 24x7 support.
  assignment help Melbourne
  best assignment help canada
  assignment help ireland

  RăspundețiȘtergere
 33. Need Business Assignment Help UK for the shortest turnaround time? Hire cheap business assignment writing services by Uk's top Ph.D. expert from native assignment help If you too are stressed about completing assignments on time, then give us a call right away.

  RăspundețiȘtergere
 34. Hey, my name is Mike Taylor. I have been working as an academic writing consultant with Great Assignment Helper for over 9 years. GAH has got the best Assignment Help online experts & assignment writers on board who offer premium assignment help. My Assignment Helper Online is the fastest growing and most reliable assignment help platform that offers most affordable and bespoke online assignment help.
  online Law assignment Help
  MY Assignment Help
  Treat Assignment Help
  Assignment Helper

  RăspundețiȘtergere