[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 9 martie 2008

40 de mucenici...( sa vrei sa te rogi)

De dimineata ne-am dus la biserica. E sarbatoare mare la ortodocsi. Ne aflam intr-o tara eminamente catolica. Cu toate astea ne-am hotarat sa mergem la o biserica fie ea si catolica pentru ca ne numim crestini siimportant e sa te reculegi la urma urmei. Din balconul apartamentului nostru se poate observa turla unei biserici pe care am ales-o ca destinatie in aceasta zi a celor patruzeci de mucenici.

Ne-am indreptat spre biserica sa ne rugam inainte de a pacatui prin opt ore de munca in zi de sarbatoare si de odihna lasata de la Dumnezeu. Am ajuns. Raul care e catolic a intrat primul si a exclamat surprins. - E ortodoxa..Uitati-va spre altar..

Sansele sa gasim o biserica ortodoxa la marginea Budapestei erau infime in contextul religios in care ne aflam. Am luat-o ca pe un semn de la Dumnezeu care ar putea suna asa: important e sa vrei sa te rogi iar Eu am sa-ti scot in cale biserica credintei tale. Si asa am ajuns in mica biserica sarbeasca construita in 1928 si ne-am rugat cum am putut in zi de sarbatoare. Doamne-ajuta!

28 de comentarii:

  1. Nici chiar "eminamente catolică", o mare parte din maghiari fiind de religie protestantă (reformată-calvinistă sau luterană). Şi e destul de grav dacă nu puteţi să faceţi diferenţa dintre o biserică ortodoxă şi una catolică din exterior..

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumos ai scris, foarte frumos ai simtit! In concluzie, Tudor, ai un suflet frumos! Toate cele bune si Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Alexia nu ne-am decis sa facem un studiu procentual al religiilor din Ungaria. Priveste dincolo de "imperfectiunile tehnice" altminteri esti degeaba aici..Iar eu nu as vrea sa-ti pierzi timpul

    RăspundețiȘtergere
  4. NU CONTEAZA RELIGIA SI NICI IN CE BISERICA SE ROAGA OMUL! SE POATE RUGA SI IN CAMERA LUI SI SA FACA FAPTE MORALE! BISERICA SAU E ORTODOXA SAU CATOLICA,REFORMATA...TOT BISERICA ESTE. DUMNEZEU E UNUL SINGUR PENTRU TOTI CRESTINII,OAMENI CU FAPTE MORALE!

    RăspundețiȘtergere
  5. bine ca nu ati nimerit la baptisti sa stati turceste si sa bateti din palme:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru Alexia din Banat:
    Noi vrem pace! Si de n-o fi cu banat,
    Fiecare ar vrea să se roage la unicul imparat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Intr-adevar e minunat cum lucreaza El sa sparga monotonia vietii si sa ne trezeasca din somnul comoditatii noastre, uneori chiar si printr-un lucru aparent banal!

    RăspundețiȘtergere
  10. Valentin, chiar mă aflu şi eu în Banat acum :)

    RăspundețiȘtergere
  11. de ce oamenii au nevoie de biserici ptr a-l gasi pe Dumnezeu? ...:(

    RăspundețiȘtergere
  12. Credinţa este un dar de la Dumnezeu. Nu este un merit, un efort personal sau o strădanie religioasă. Nu conteaza in ce biserica ne rugam, daca e ortodoxa sau catolica. Important e sa ne descoperim credinta aflata in adancurile noastre. Fara ea am veni de nicaieri si ne-am duce spre nicaieri....

    RăspundețiȘtergere
  13. frumos. si eu sunt in Budapesta, dar nu mi-a trecut prin cap sa vizitez o biserica de aceasta sarbatoare. mai rau.am uitat de sarbatoare. pana ce am aflat de la tine. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Alexia, stiu ca esti originara din Banat si faptul ca lucrezi in domeniul bancar. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. CREDINTA INSEAMNA FAPTE MORALE SI IMBRACAMINTE DECENTA! IISUS HRISTOS SI SFINTII NU AU STAT SI NU STAU INTRE OAMENI GOI LA SUFLET SI LA TRUP! ADAM SI EVA AU FOST ARUNCATI GOI DIN RAI! DE RUSINE SI-AU LUAT FRUNZE, NU AU STAT GOI!

    RăspundețiȘtergere
  16. VEDETELE APAR GOALE CA NU AU RUSINE!

    RăspundețiȘtergere
  17. poza noua : ) & nu cred ca are vreo importanta unde te rogi

    RăspundețiȘtergere
  18. ..da ..si lumea se uita ca n-are incotro.

    Ce e frumos si lui Dumnezeu ii place.

    defineste "moral" si "decent" .
    pun pariu ca oricat de dur ai fi in definire, tot ai fi prea "permisiv" ptr vremea in care a trait Isus.

    RăspundețiȘtergere
  19. IISUS TRAIESTE SI AZI SI E RASTIGNIT IN FIECARE ZI! IN FATA LUI DUMNEZEU FRUMUSETE INSEAMNA SUFLET CURAT,NU TRUPUL GOL! TRUPUL E PAMINT CARE PUTREZESTE! CINE ARE DECENTA SE RESPECTA SI NU APARE GOL! OAMENII GOI SUNT OAMENII FARA DUMNEZEU!

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  21. e si ziua in cate trebuie sa beti 40 de pahare :))

    RăspundețiȘtergere
  22. A facut si mama mucenici...:D

    RăspundețiȘtergere
  23. MORAL E SA NU DAI 2000 $ PE O ROCHIE SAU O POSETA CIND OAMENII AU PENSII DE 200 RON!!!!!!! MORAL E SA NU MERGI LA PETRECERI SI IN VACANTE...! MORAL E SA AI GRIJA DE OAMENI SIMPLI! MORAL E SA RENUNTI LA PETRECERI SI VACANTE SI SA AJUTI SI PE ALTI OAMENI! TRASATURILE MORALE TIN DE SUFLET!!!!!!!!! CINE ARE MORALITATE ARE SI DECENTA!

    RăspundețiȘtergere
  24. În zona Bistriţa-Năsăud am intrat într-o biserică ce fusese pe rând ortodoxă şi apoi catolică, avea scăriţă pentru predica preotului, avea băncuţe ca şi la catolici dar altarul era ortodox.

    RăspundețiȘtergere
  25. miro...cine te-a mintit ca baptistii stau in stil turcesc si bat din palme?daca nu stii, mai bine taci ca te faci de ras cu ale tale "vaste" cunostiinte;) cat despre articol, nu poti spune ca ortodoxia este religia "cea dreapta"...crestinismul e unul si trairea ta conteaza...

    RăspundețiȘtergere
  26. Flavia cred ca era invers. Eu am fost botezata intr-o astfel de biserica. De un preot catolic, intr-o biserica catolica, cu toata familia mea catolica si cu securistii la usa. Slujba a fost ortodoxa. Pe preot l-au omorat pana la urma dupa cateva saptamani.

    RăspundețiȘtergere
  27. Iubita Alexia, ne bucura nemarginirea culturii tale generale in privinta celor sfinte. Tara are nevoie de oameni ca tine; iti voi da numarul meu de telefon si o sa te rog sa ma inveti sa disting un caine de o pisica, o masina de o trecere de pietoni, un fulger de o inundatie... Bravo! Super! Nici nu merita sa citesti blogul lui Tudor in conditiile in care indrazneste sa nu cunoasca diferentele arhitecturale dintre o biserica ortodoxa si una catolica!!!! Dar sa lasam gluma: stai prost cu limba romana: trebuia sa folosesti "ca" in loc de "daca", iar exprimarea "... diferenta ... exterior ..." este una chinuita; corect ar fi fost "privind-le din afara". Succes in viata! Vezi ca are si Andreea Balan blog si cu siguranta are nevoie de ajutorul tau.

    RăspundețiȘtergere