[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 24 martie 2008

Amyneth Zeul Tehnologiei

Zeul Tehnologiei privea porumbeii electrici care zburau pe deasupra verandei sale. Din gradina din spatele casei se auzea voalat zumzetul gandurilor Lumii care torceau usor invartindu-se in motoarele generatorului alb din cobalt si crom. Toata interconectarea umanitatii se facea prin generatorul din spatele casei.Fibre din conductor de uraniu infinitezimal transportau fricile, planurile, pasiunile si sentimentele oamenilor exprimate in ganduri. Generatorul fusese ideea lui, pentru a-l scuti pe Dumnezeu de control.
Ceilalti zei dezaprobasera tacit decizia Stapanului Orelor si Vietii de a abandona omenirea in interiorul unei masinarii albe. Ce s-ar fi intamplat in cazul in care masinaria ar fi cedat? Zeul Tehnologiei le explicase ca inventia lui genera perpetuum mobile iar singura materie cu care se hranea era formata chiar din gandurile care strabateau fibrele de uraniu. Daca uraniul era schimbat la timp nimic nu se putea intampla. Zeii clasici,ramaneau insa circumspecti.

Cu toate astea Amyneth, caci asa ii lasase Dumnezeu numele, se bucura de multa popularitate printre ingeri. Ori se stie ca forta unui Zeu sta in numarul de ingeri care il venereaza. Ei sunt legatura cu Oamenii.Ei sunt explicatia si misterul. Ori ingerii erau fascinati de generatorul din spatele casei lui Amyneth. Nimic in afara masinariei albe nu amintea de formele moderne ale tehnologiei. Amyneth alesese sa-si faca o casuta cu pereti din piatra de rau si ferestre din lemn de nuc. Veranda din fata casei avea podele din lemn de trandafir si doua balansoare din sticla calda, modificabila, de culoarea oceanului. Casa nu avea camere si era mobilata simplu cu un pat din lemn de cedru pentru o persoana, o masa sferica din piatra de la piramide cu proprietati de magnet, o bucatarie cu lavoar din piatra si cuptor de ceramica si multe rafturi in pereti pe care zaceau in dezordine mantiile zeului.

Ingerii il iubeau pe Amyneth pentru serile din gradina in care transforma gandurile in holograme. Mai ales Ingerii Curieri. Ei se bucurau cel mai mult cand Amyneth alegea la intamplare cateva destine si ii invita la spectacolul vietii in timp real. Ingerii aplaudau radeau sau boceau dupa fiecare caz in parte. Unii dintre ei se apucau sa-i caute pe oamenii ale caror destine tocmai le privisera si care isi faceau aparitia la portile Imparatiei. Amyneth era asadar foarte popular printre ingeri.

Intr-una din serile cu proiectii holografice, Darius, cel mai tanar dintre Ingerii Curieri ramase pe veranda impreuna cu Amyneth sa priveasca porumbeii electrici pe care zeul ii punea sa deseneze ecuatii fara solutie pe cerul noptii. Amyneth se odihnea nereusind sa-si rezolve ecuatiile imaginate de propria-i minte.Darius avea multe intrebari in seara aceea. Il trimisesera intr-un razboi in desert si il insarcinasera cu echilibrarea sperantei intre taberele combatante. Doar ca era inutil pentru ca oamenii credeau din ce in ce mai mult in Tehnologie ca izvor al tututror lucrurilor.

Darius se simtea nefolositor si trist.In seara aceea il intreba pe Amyneth. -Amyneth, de ce te-a creat Dumnezeu? - Ca sa-i controleze mai usor pe Oaameni, Darius.- Stii bine ca nu-i adevarat, raspunse Darius. Dumnezeu nu are nevoie de tine pentru asta. -Asa e,rase Amyneth.Imi place de tine Darius. Dumnezeu are un plan cu oamenii.Dar mai intai trebuie sa-i conectez pe toti. De asta m-a inventat Dumnezeu.Ca sa-i conectez pe toti.
-Pentru asta le-ai dat Internetul? - Internetul e doar primul pas, Darius. Ii voi aduce pe oameni in situatia de a fi conectati perfect unii cu altii. Fiecare om va sti ce gandeste restul planetei. - Dar asta e groaznic, Amyneth. - Asta mi-a cerut Dumnezeu sa fac. -Asta descopera oamenii acum? - Da, asta. Le-am dat la inceput telepatia ca sa nu-i sperii, sa ii ajut cumva sa nu resimta atat de tare durerea finala. - Si care e planul lui Dumnezeu, Amyneth? Eu nu vad decat distrugere aici. Oamenii o sa-si piarda linistea!- Pai asta e planul final, Darius...- De ce, de ce, de ce? Darius izbucni in plans.Lacrimile hraneau cu clinchete cristaline podeaua din lemn de trandafir.

Amyneth zambi: - Darius toate astea sunt spre binele Omului. Pierzandu-si linistea definitiv,intr-o zi Omul va trebui s-o inventeze. Asa cum a inventat si Internetul. Omul va trebui sa inventeze conexiunea la liniste si izolarea. Dumnezeu le-a dat Linistea Oamenilor inca din prima Zi. Oamenii insa au pierdut-o. Asa ca Dumnezeu a inteles ca niciodata Omul nu va lua de bun primul Dar. Si atunci m-a inventat pe mine ca sa-l ajut pe Om sa creada ca Linistea este o mare descoperire. Asta insa numai dupa ce si-o va fi pierdut, Darius. Atunci, reinventand-o o va pretui cu adevarat. Nu mai plange, Darius! Te rog! Dumnezeu nu-l va lasa pe Om.

Darius il priveste cu speranta pe Amyneth. Zeul ii face un semn si se ridica.
- Darius, hai in spatele casei sa privesti cateva destine frumoase. Nu vreau sa pleci la culcare incruntat. Amyneth si Darius se indreapta agale catre generatorul de ganduri din spatele casei cu veranda.Pe cerul noptii porumbeii electrici deseneaza ecuatii fara solutie.

16 comentarii:

  1. Valorile sunt aceleasi dintotdeauna. Redescoperirea linistii iata o minune. Dar sa ne reamintim ce spunea Isus:Luati pacea mea, eu nu v-o dau asa cum v-o da oamenii. Concluzionam ca linistea, pacea divina actioneaza in straturi mult mai profunde decat linistea omeneasca de suprafata si nedurabila. Sa aspiram deci la o pace mai pace ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa poveste si bine scrisa, problema e ca nu e adevarata. In primul rand ideea pe care se bazeaza si anume ca internetul priveaza omul de liniste. Internetul ca orice inventie umana are avantaje si dejavantaje. Poate fi la fel de bine o sursa de liniste si relaxare cum poate fi una care sa te tina in alarma. La fel cum roata a facut posibila deplasarea rapida si explorarea de locuri noi, tot ea a facut posibila moartea multor copii loviti de masinile cu care ne deplasam. Ideea ca toti oameni ar fi interconectati chiar ma incanta. Va imaginati o lume in care orice ideea a ta, orice descoperire sau orice vis cu ochii deschisi poate fi impartasit cu intreaga lume? O lume constienta de problemele ei si receptiva automat la grijile si nevoile tuturor? O lume in care ai sti la fel cum stii cum te cheama de ce sa nu poluezi, de ce sa nu faci risipa, de ce sa iti pese? Eu cred ca ar fi o lume mai buna. E drept ca mult mai solicitanta, e drept ca nu ai mai putea sta cu orele intins pe canapea uitandu-te la meciurile de fotbal pentru ca ai stii durerea lumii si te-ar forta sa faci ceva folositor. Poate ca asta ne-ar trebui sa iesim din starea de nepasare si de liniste nefondata care ne domina. Pentru cei care acum zic "dar eu nu vreau asta, eu vreau liniste, sa pot sa ma relaxez, sa pot sa stau degeaba cand vreau eu" probabil ca asa vreti acum, dar per ansamblu linistea si relaxarea sunt poate cele mai rele elemente ale vietii, niste concepte care distrug insasi ideea de a trai. Te nasti, stai linistit si ai ca scop in viata sa iti gasesti linistea si apoi ajungi pe "patul de moarte" si regreti ca viata s-a sfarsit si tu ai stat linistit. Da, ai vazut toata lumea si stii toate filmele de cand te-ai nascut pana acum, chiar te-ai iubit cu aleasa ta, si "v-a prins foarte bine rolul sa stati toata ziua in pat", a fost frumos dar ai trait totusi degeaba pentru ca nu ai realizat nimic. Daca toata lumea ar sta linistit ca tine, tu cel care vrei liniste si nu vrei conectare, nu vrei sa stii problemele lumii, nu vrei sa stii ce gandesc si ce simt semenii tai, si mai rau nu vrei sa stii pe ce lume traiesti ca de fapt asta face internetul - ofera acces la informatie atunci rasa umana ar disparea cuprinsa de lene si de nepasare. Asa ca, o tu Amyneth, zeu al tehnologiei, conecteaza-ne pe noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Tehnologia ne-a schimbat vietile. Noi stim doar sa cerem mai mult, nu sa ne multumim cu putinul care-l primim. Si pe deasupra, nici macar nu multumim..linistea? multi o cauta, putini o gasesc. Multi isi doresc sa plece la munte , departe de telefoane mobile, internet si alte chestii de genu`. Dar dorinta ramane dorinta, nu mai plecam ...aici e mediul creat de noi

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu de ce cred ca postul lui Tudor e mai profund. Ideea e redescoperirea linistii, alimentata si de nelinistea din jur vezi oamenii de pe net. eu zic ca exista si o ierarhie a conceptelor in sensul ca nu pornesti sa construiesti ceva daca n-ai fundatie. Linistirea sufletului e fundamentala pentru actiune si doar asa you can make the world a better place. eu vad o legatura intre diferitele posturi pe care le-am citit si o evolutie..

    RăspundețiȘtergere
  5. Povestea, din punctul meu de vedere e o parabola asupra naturii umane.
    Oamenii nu invata decat din "experienta". Ceea ce le este "dat" este privit cu suspiciune. Nu exista axiome ci doar eterne demonstratii. Linistea era o axioma. In curand va fi o teorema.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate Tudor are dreptate, de cele mai multe ori trebuie sa pierzi ca sa-ti dai seama ce important era acel "ceva". Nu stiu de ce oameni nu invata lectia asta niciodata, adica sa inveti din experienta altora si sa nu trebuiasca sa ti se intample si tie ca sa constientizezi ceva.
    Oricum, minunat dar ai Tudor sa scrii atat de frumos!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. interesanta parere despre tehnologie...

    RăspundețiȘtergere
  8. mi-ar placea sa stiu ce raspuns ai da tu la intrebarea:banul face valoarea sau valoarea banul?..

    RăspundețiȘtergere
  9. De ce sa nu recunoastem ca internetul ne face existenta mai usoara?.. Sunt foarte multe lucruri pe care le afli mai usor prin intermediul internetului.Este adevarat dupa cum spunea Tudor intr-o emisiune ca sunt copii de 12 ani care navigheaza pe site-uri porno.Aici si parintii au o parte din vina.Parera mea..Sunt avantaje si dezavantaje. Nu obisnuiesc sa stau prea mult pe internet, dar atat cat stau ma relaxeaza..De pe net citesc blogul lui Tudor Chirila :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Ieri am stat sub o ploaie de petale. Era linişte şi încă ceva, greu de definit, parcă se oprise timpul. Am mai zăbovit lăsându-mă învăluită de parfumul dulce-amărui, apoi am trecut de şirul de blocuri, am ieşit în bulevard, a trebuit să traversez zgomotul pentru a ajunge la liniştea din faţa calculatorului. O altfel de linişte.

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce trebuie sa pierdem un lucru inainte sa invatam sa il apreciem?

    RăspundețiȘtergere
  12. omg daca nu era tehnologia tudor chirila iti garantez ca 100% nici nu mai apucai sa te nasti!
    Gandeste-te

    RăspundețiȘtergere
  13. oamenilor le e frica de liniste,pt ca acolo,in ea,ar putea descoperi adevaruri ce i-ar putea speria.

    tehnologia a ajuns pt unii mai mult decat un mijloc de a avea o existenta mai buna,a ajuns ceva mai presus de ei, ceva ce le coordoneaza fiecare miscare

    si cum masinaria aia era ascunsa in spatele celei mai simple case,asa si linistea se afla undeva, intr-un spatiu de mult uitat,poate in spatele bitzilor ce ne inconjoara la fiecare pas.si la urma urmei, cum ai putea sa te bucuri de liniste cu adevarat daca ai gasi-o peste tot? ea e ascunsa, ca orice lucru frumos,conteaza cum privesti, printre celelalte lucruri, pana la ea, si mai ales, sa crezi.

    toata lumea alearga spre ceva,dar nimeni nu stie unde, se-agita de parca maine s-ar termina totul.alergam spre nicaieri si uitam de lucrurile esentiale kre inseamna viata in esenta ei.

    ps:ar trebui sa citim mai mult printre randuri

    RăspundețiȘtergere
  14. yo nu am de gand sa metaforizez tehnologia si mai ales internetul...mi as fi dorit sa nu-l fi descoperit,insa paradoxal faptul ca nu-mi pot controla aceasta dependenta a dat nastere unei dorintei de a ajunge la normalitate,de a-mi gasi pacea sufleteasca...vreau sa vad din nou oamenii dincolo de un ecran,de un blog,de un mess id,vreau sa nu mai trec in fiecare dimineata pe langa umbre a caror voci se aud ca un ecou in mintea mea,vreau sa nu mai aflu de iubiti care-si traiesc si isi risipesc pasiunea pe mess...vreau ca viata mea,a noastra sa nu se rezume la virtual!!!internetul pentru mine reprezinta cosul de gunoi al umanitatii.

    RăspundețiȘtergere