[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 23 noiembrie 2009

Povesti de spus si prezervativul x

Syd Field spunea ca o data cu explozia tehnologica lumea filmului va fi revolutionata complet. Ieri mi-am dat seama de adevarul continut in aceasta afirmatie. Odata cu aparitia internetului mijloacele de expresie vizuala s-au inmultit. Avem Photoshop, Final Cut, Avid sau mai stiu eu ce programe de editare si efecte. Pelicula nu mai dicteaza in industria filmului. Si nici marii producatori. Filme pe beta, hi8 sau digital au facut deja istorie. Mai mult, orice utilizator are acces la toate mijloacele media. O productie fixata pe suport magnetic sau digital este accesibila acum oricui are o poveste de spus. You Tube te face vedeta peste noapte cu viralul tau care a costat mai nimic.

Mi-am dat seama de asta mai mult decat oricand dupa ce mi-am cumparat un 5 D Mark II de la Canon care filmeaza full HD. Nu e un aparat foarte ieftin, dar comparat cu camerele profi din zona e o afacere. Sunt foarte incantat de el si am senzatia ca ma aflu mult mai aproape de povestile pe care as vrea sa le spun. Ieri am filmat la teatru cateva cadre cu colegii mei care aveau o disputa legata de alegeri. Parea o scena desprinsa dintr-un film suprarealist. Ei, imbracati in costume de epoca, fortandu-si parerile despre vot. Mi se pare extraordinar ca tehnologia ridica barierele de acces catre productiile de film, lasand doar creativitatea si talentul sa faca diferenta. In curand nimeni nu va mai putea spune ca n-are destui bani sa faca un film pentru ca toata lumea isi va putea reduce povestea la dimensiunea unui film independent cu buget minimal.Poti povesti si cu un telefon mobil la urma urmei. Cu un hei-rup din partea tuturor celor implicati (actori, tehnicieni, producatori) orice poveste va putea fi spusa. Nu la dimensiuni hollywoodiene, desigur, dar viata noastra nu e doar o insiruire de cascadorii.

Asa ca, scrieti-va povestile, scenariile, puneti ideile pe hartie, caci sunt sanse din ce in ce mai mari sa devina filme.
Si daca nici Romania n-are povesti atunci nu stiu ce sa mai zic.
Romania chiar are de toate pentru filme bune. De facturi si din zone diferite.

Ma gandesc acum cand scriu la o reclama pentru prezervative si clasa politica. Sloganul ar putea suna asa:

Daca parintii lor ar fi folosit prezervativul, Romania ar fi fost un loc mai frumos. Prezervativul x. Te fereste de neprevazut.

Poate ca tara asta se poate schimba de la povestile noastre. Multi cunosc profunzimile mizeriilor politice si ale jocurilor de neinchipuit cateodata, dar nimeni nu s-a gandit sa spuna o poveste despre asta. Poate ca daca cineastii le-ar arata oamenilor adevarata fata a culiselor politice fiecare ar fi mai responsabil. Poate ca povestile ne pot salva... poate ca nu... dar daca e un singur lucru pe care nu trebuie sa-l facem acela ar fi sa NU ACTIONAM. Stand pe loc, lumea ne va depasi, iar daca nu vom fi in alt loc prin ACTIUNE sigur vom ramane in acelasi loc doar ca mai batrani, cu o zi, cu un an, cu zece... in acelasi loc...

11 comentarii:

  1. lumea ne-a depasit de mult.ne despart cativa kilometri si muuulti ani de civilizatie.nu stiu, sincer, daca se mai poate schimba ceva prin povesti.putem sa visam,putem sa speram, putem sa credem ca daca tragem cortina politica si dezvaluim culisele, asta ne va salva...de ar fi asa usor!...

    RăspundețiȘtergere
  2. : ), cam asa ceva?
    http://www.youtube.com/watch?v=x-OqKWXirsU

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Tudor!

    Imi spui si mie ce inseamna V.S.T.?

    Cand mai vii la Cluj, ca am ratat concertul care tocmai l-ai avut? :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu stiu daca te ai referit la perioada asta sau nu , dar eu asa le am spus prietenilor mei care nu mai gasesc motive sa mearga la vot. Daca nu mergem pierdem din start. Daca mergem poate mai avem o sansa fie ea cat de mica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tudor, scuze ca nu scriu un comm despre postul asta.Dar am o intrebare la tine ca ma gandeam ca ai putea sa ma ajuti. Vine Vama la buzau, si eu si prietenii mei abia asteptam sa venim..dat singura intrebare este daca stii cat o sa fie biletul sa fim pregatiti. Mersi mult si astept raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos articol si foarte adevarat.La faza cu prezervativul am ras de unul singur.

    RăspundețiȘtergere
  7. putem schimba totul prin povestile pe care ni le spunem clipa de clipa//

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu visez la filmul asta. o sa il fac. cu telefonul asa simplu. o sa imi iasa tare cred, natural, firesc. poate o sa te rog sa apari si tu. sa iti joci propriul personaj.

    RăspundețiȘtergere
  9. din blog in blog uite ca ajunsei si in blogu lui chirila. hm!!!.... cam fortata fraza cu prezervativul!! daca parintii tai l-ar fi folosit... tu nu mai erai printre noi. dar, de! acum in momente de criza(care ne bantuie de mult timp, iar asta se stie, nu e o noutate) incercam care mai de care sa dam vina pe ceva, ori sa gasim o solutie, ca daca n-ar fi nu s-ar mai povesti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Peste tot se comenteaza incontinuu de foarte multi ani despre politicienii romani si ce fac ei si cum isi bat joc efectiv de tara asta. Chiar crezi ca au devenit mai responsabili doar pentru ca i-a aratat cineva cu degetul ca ei sunt cei care ne baga in groapa? Pe naiba. Putin le pasa lor.
    Cu toate astea mi se pare ok ca lumea incepe sa-si spuna din ce in ce mai des nemultumirile, pentru ca la un moment dat se vor strange atat de multi oameni ce impartasesc aceeasi viziune, incat poate o sa se schimbe ceva. Sper. As fi prima care sa faca asta.
    Dar ar fi o naivitate din partea noastra sa credem ca daca le spunem unde gresesc o sa se schimbe.

    RăspundețiȘtergere