[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 6 noiembrie 2009

Rezisti inca o lovitura? Vise invinetite.

E 00:09. Stau in masina si privesc in gol. Mi-e greu sa cobor si sa scutur de pe mine ziua care a trecut. I-am vazut din nou pe sacali la televizor. Acum privesc in gol si-l ascult pe Domingo cantand Nessun Dorma. Si-mi dau seama, asa, cu ochii atintiti in gol, ca muzica este cel mai frumos cadou pe care Dumnezeu l-a facut omului. Pentru ca nu exista pasaport mai frumos pentru un taram al visarii decat muzica. Pentru ca e libertate, speranta, veselie si tristete, toate intr-una.

Si cum stau asa, cu ochii atintiti in gol, imi dau seama ca am nevoie de o poveste frumoasa, plina de speranta, cu final fericit. O poveste a unui erou care sa-mi duca mai departe visele asurzite de claxoane, terfelite de hoti si demagogi, calcate in picioare de blazare, vinete de loviturile primite de la nihilisti.

Am nevoie disperata de un erou modern, fie si pe o foaie de hartie. Un erou la care ei sa nu ajunga si care sa-si ridice sufletul din multime si sa pluteasca deasupra capetelor noastre ca un fulg care nu se topeste nici in soarele cel mai arzator. Am nevoie de un erou in care sa cred orbeste, sa fie gata sa moara pentru mine sa mi se impaienjeneasca ochii si sa jur ca voi muri si eu pentru el si ca n-o sa-l abandonez si impreuna cu mii de oameni care mai au nevoie sa-si salveze visele sa-l aparam si sa stam de veghe cand se odihneste, dormind un somn iepuresc de frica mortii venite de la hotii de vise.

Hotii de vise sunt puternici acum si si-au furat pana si propriile vise, daca le-au avut vreodata. Impanzesc ecranele televizoarelor, sunt amestecati in cerneala otravita a tipografiilor, zbarnaie in difuzoarele miilor de masini care isi tarasc incet destinele prin orasele acoperite de tristete.

Eroul meu are nevoie de mine, stiu, la fel cum disperata nevoie am eu de el. Am nevoie de povestea asta, cu rasturnari de situatie, tradari, o iubire ca un combustibil de avion care arde si-l impinge sa faca toate faptele mari, imense, uriase ca vocea lui Domingo sau notele lui Puccini asternute acolo pe hartie intr-un moment in care Dumnezeu, pentru a cata oara, vizita Italia.

Eroul meu nu exista acum, dar stiu ca daca am sa incremenesc aici cu privirea in gol si am sa ma concentrez am sa pot sa nasc prima celula din trupul salvator, acolo pe peretele din fata mea, se va naste sigur cand vor veni alte cateva sute de oameni langa mine, dornici sa-si scuture visele sau sa le dea la spalat.

O sa ne adunam pe un camp si din toate privirile noastre atintite intr-un punct fix se va naste eroul nostru, daca nu cumva e chiar unul dintre noi, care va insira cuvintele asa cum n-am putea s-o facem noi vreodata incat vom sti ca e el, dupa lucirea din privire, lucirea aia din privire care arde, privirea aia care lipseste de saptezeci de ani din tara asta.

Nu se poate sa nu existe privirea care arde si sfinteste, privirea de otel, de neindoit, fara indoiala de adevarata. Am nevoie de povestea asta si sunt prea obosit s-o scriu, deocamdata ati castigat, hienelor, dar va promit ca am sa ascult muzica asta pana cand am sa-l aduc in fata ochilor mei, in carne si oase, pe eroul care ma va scapa de voi, fie ca e el un profet, un taran sau un copil al carui embrion se hotaraste acum la o aruncare de zaruri intre ingeri.

Un fior mare ne va strabate pe toti in ziua aia si vor lasa capul in pamant de rusine cei care zilele astea ne calca visele plapande in picioare. Acum sunt obosit si trebuie sa ma odihnesc. Eroul meu n-a venit inca. Maine dimineata visele mele ponosite trebuie sa mearga la munca. Va trebui sa caut prin gunoaie, sa le hranesc ca sa nu slabeasca de tot si sa nu fie ucise de virusul distrugator pe care il raspandesc rasuflarile voastre lacome. Peste cateva saptamani visele mele si ale miilor de oameni care le mai au vor fi invinetite de atingerea miilor de stampile, oricare ar fi hartia pe care o vor pangari. Va fi o lovitura grea asa ca trebuie sa-mi intretin visele cu slabele-mi puteri ramase.

Dar stiu ca povestea ta exista si tu vei veni, nu se poate sa nu vii... de vreme ce Calaf a ghicit si inca exista Iubire.

43 de comentarii:

  1. DE-AR ARUNCA ODATA INGERII ZARURILE CELE BUNE!

    RăspundețiȘtergere
  2. Scena m-a urmărit ani şi ani...

    N-am mai putut asculta Nessun dorma fără să-mi revină în minte

    aşa-i?

    Damn'd Roland Joffe

    http://www.youtube.com/watch?v=drAnr9a1fRk&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=ObRoTaZOOj8&feature=fvst

    RăspundețiȘtergere
  4. "Speranta" de Andrei Plesu

    http://dilemaveche.ro/index.php?nr=298&cmd=articol&id=11735

    RăspundețiȘtergere
  5. ''Daca nu am fi avut suflet , ni l-ar fi creat muzica''

    RăspundețiȘtergere
  6. m-a liniştit postarea asta.
    foarte profundă aşa..
    bine, poate şi pentru că e 3:59 AM .

    RăspundețiȘtergere
  7. eroul doarme in tine. de ce nu-l trezesti>de ce astepti ceva din exterior?
    ni sintem eroii noii paradigme si da, cel mai greu lucru este sa credem in noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ karma police cati ani ai? Ce devreme le stii pe toate.Cum de nu te-au descoperit pana acum? Cred ca e o nedreptate la mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.youtube.com/watch?v=GzlezyJeHOE&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  10. fiecare avem nevoie de un erou care sa ne scoata din unele situatii, dar de cele mai multe ori, eroul nostru nu se oboseste sa ne asiste si noi luptam singuri contra prezentului. postarea asta m-a facut sa ma gandesc la "scrisoare catre Fat Frumos"

    RăspundețiȘtergere
  11. I am Phoenix
    My ash is my womb,
    my home, my body,
    my tomb.
    I am Phoenix
    My ash is my life,
    my world,
    the ash is me.
    I am Phoenx.
    Flying and dying into flames
    is what I do best.
    My destiny ?
    Dying to reborn.
    Birthing to die.
    I am Phoenix.
    This ash is me,
    my flesh, my soul,
    my blood.
    I die in your vortex
    and I ressurect from it.
    I throw myself into your vortex.
    In time, out of time.
    Out of this world,
    back into yours,
    out of yours,
    back into mine
    for the trillion time.
    I am Phoenix.
    Made from ash,
    to ash I return
    to be born.

    Phoenix by Upanishada
    (pentru tine)

    RăspundețiȘtergere
  12. e foarte simplu sa avem asteptari doar de la altii...si o putem lungi asa toaaaata viata, dand vina pe minunea care tot intarzie sa apara..

    f**k the hero!!...nu exista minuni, dar atat ne place sa folosim scuze pentru a nu recunoaste cine suntem noi defapt...doar pentru ca nu avem curaj noi insine de a face ceva pt noi...ne e frica de schimbari..si asteptam sa pice.....ne mintim..asta e parerea mea...

    hello...coborati...chiar tu spuneai ca nu duce nicaieri jocul de-a baba oarba

    RăspundețiȘtergere
  13. tocmai puterea de a visa si staruinta cu care incercam sa ne hranim si ultima farama de speranta ne face eroi!!pe fiecare dintre noi..nu trebuie sa folosim cuvinte mari furate...imprumutate de pe undeva...nu trebuie sa construim un altar pe care sa ne asezam dorintele doar pt k astfel ar putea capata o mai mare importanta....daca intr-o lume plina de rautate,ipocrizie,minciuna si falsitate...intr-o lume marcata de atatea masti si fetze acre,intr-o lume in care suntem criticati pt fiecare gest si fiecare cuvant folosit noi avem puterea de a visa si puterea de a ne hrani cu speranta k va fi ok....suntem cu totii eroi;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Dumnezeu este Eroul...Dumnezeu care este Iubire

    RăspundețiȘtergere
  15. "scrisoare catre Fat Frumos":)Trezeste eroul din tine!

    RăspundețiȘtergere
  16. exista omul asta, eroul asta. dar e mic, nu este lasat de calaii astia unsurosi, scarbosi, cu burtile pline, care incaleca masini mari, scuipa, arunca otrava, put de la o posta, lasa urme de grasime pe unde trec. din cauza cefelor groase ale insipizilor astora, eroii adevarati nu se vad. slugoii astia ii obtureaza, de marimea lor fizica si de micimea lor spirituala adevartii eroi nu se mai vad. ei exista, sunt printre noi, respira acelasi aer impreuna cu noi, traiesc langa, iubesc, simt, fac tot ce pot ca sa le faca bine oamenilor din jurul lor. insa sunt putini, nu fac fata pe langa muntele de slanina care ii inconjoara. tu, la fel ca si noi ai un erou langa tine. iarina este unul dintre eroii tai, poate singurul. despre unii dintre cei care au lasat comment, hai sa fim seriosi. sunt multi pusti, pustoaice care le stiu pe toate.....pe dracu

    RăspundețiȘtergere
  17. M-am uitat la comentarii. Nici unul aproape de adevar..
    O sa vina si ziua aceea, ai sa vezi..simti tu ceva..:)

    Oricum nu pot sa cred ca ai avut simtamantul asta aseara ..si nu doar aseara l-ai avut..sunt convinsa :)

    Ai zis tu bine...intr`o zi...intr`o...
    Daca ai stii tu...:) daca ..:) Oricum cred dinafara msj`ul asta o sa "sune"...nici nu vreau sa ma gandesc...:)zambesc....dar intr`o zi o sa il cauti...:)

    hm..o seara faina

    RăspundețiȘtergere
  18. http://www.certitudinea.ro/articole/tema-de-gandire/view/justin-caprA-Si-paradigma-boilor

    G.B. Shaw făcea o observaţie genială: “Lângă fiecare iesle în care se naşte un Mântuitor, există şi un bou care rumegă”. Este o imagine – bucolică şi parţială totuşi – a nesimţirii universale. Zic parţială, pentru că boul nu doar rumegă, ci se şi balegă. Victima unei asemenea nesimţiri cu conotaţii scatologice este marele inventator român Justin Capră, care a ajuns să fie batjocorit, în propria casă şi în propria curte, de autorităţile unei comune din România. Numele făptaşilor direcţi: Costel Morărescu – primar în Filipeştii de Pădure şi, mai ales, Constantin Rotărescu – arhitect (şeful urbanismului din aceeaşi localitate).

    RăspundețiȘtergere
  19. pentru ca stiu ca iti plac, PLACEBO WIN 'BEST ALTERNATIVE' AT THE MTV AWARDS!

    RăspundețiȘtergere
  20. Eroul din tine astepta o Eroina. Noi, ceilalti, asteaptam la vot Eroul Eliberator care, din pacate, nu s-a nascut pentru noi...

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga Tudor, imi place de tine, te apreciez si te sustin. Dar blogul tau mi se pare foarte trist, spre deosebire de pilda de cel al lui Cabral care e vesel si amuzant. Poate ar trebui sa parasesti Romania pentru ca aici nu cred ca se va schimba ceva in bine. Eroul meu este Emil Cioran care a reusit sa devina un scriitor de prim rang intr-o limba straina. Am intalnit in strainatate studenti din Italia, Germania etc care stiau de Cioran si l-au citit, si m-am simtit foarte mandra. E cam offtopic poate comentariul meu dar nu ti-am citit postul decat pe sarite si am remarcat numai tristetea din el. Capul sus si zambeste!

    RăspundețiȘtergere
  22. Ai nevoie de Făt Frumos. Poate îi scrii o nouă scrisoare :D Eu ştiu că am nevoie de el. am avut şi o postare pe blog despre această superbă melodie a ta.

    http://paulaciotlos.blogspot.com/2009/06/alb-si-negru-intuneric-si-lumina.html

    RăspundețiȘtergere
  23. ingerii vin si pleaca. ce te faci cand viata castiga o batalie cu tine? cand te-a invins. cand ai pierdut lupta cu ea, jocul asta in care mereu joci dupa regulile ei. ce alegi? ai 2 variante. one way pe http://bloguluotrava.blogspot.com/2009/11/one-way.html

    RăspundețiȘtergere
  24. Iar daca iti alegi un erou atunci sa ai grija sa nu fie om, ca omul decade si un erou cazut omoara speranta.

    RăspundețiȘtergere
  25. "Oare ce s-ar fi intamplat cu toate frustrarile care n-ar fi fost dejectate sub forma de comentarii pe internet?" imi place despre tine cand te autoanalizezi. Nu te supara frate, dar cam asta e realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  26. muzica clasica este super.te apuca nostalgia.

    RăspundețiȘtergere
  27. muzica clasica este super.te apuca nostalgia.

    RăspundețiȘtergere
  28. Un baietel de 1an si 9 luni are nevoie de ajutor pentru a scapa de calvarul lunar al transfuziilor de sange.Orice ajutor este binevenit.http://http//victimatalasemiei.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  29. Un baietel de 1 an si 9 luni,are nevoie de ajutor pentru a scapa de calvarul lunar al transfuziilor de sange care-i permit supravietuirea,orice ajutor este binevenit.http://http//victimatalasemiei.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  30. Azi tu esti eroul meu!
    http://andsometimesveryhuman.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  31. Mi s-a facut un dor de tine!!!
    Tudor, cand mai vii in Oradea?

    Te pup! Ai grija de tine!

    RăspundețiȘtergere
  32. IF you can keep your head when all about you
    Are losing theirs and blaming it on you,
    If you can trust yourself when all men doubt you,
    But make allowance for their doubting too;
    If you can wait and not be tired by waiting,
    Or being lied about, don't deal in lies,
    Or being hated, don't give way to hating,
    And yet don't look too good, nor talk too wise:

    If you can dream - and not make dreams your master;
    If you can think - and not make thoughts your aim;
    If you can meet with Triumph and Disaster
    And treat those two impostors just the same;
    If you can bear to hear the truth you've spoken
    Twisted by knaves to make a trap for fools,
    Or watch the things you gave your life to, broken,
    And stoop and build 'em up with worn-out tools:

    If you can make one heap of all your winnings
    And risk it on one turn of pitch-and-toss,
    And lose, and start again at your beginnings
    And never breathe a word about your loss;
    If you can force your heart and nerve and sinew
    To serve your turn long after they are gone,
    And so hold on when there is nothing in you
    Except the Will which says to them: 'Hold on!'

    If you can talk with crowds and keep your virtue,
    ' Or walk with Kings - nor lose the common touch,
    if neither foes nor loving friends can hurt you,
    If all men count with you, but none too much;
    If you can fill the unforgiving minute
    With sixty seconds' worth of distance run,
    Yours is the Earth and everything that's in it,
    And - which is more - you'll be a Man, my son!

    RăspundețiȘtergere
  33. eu mi-am gasit eroul...de fapt eroina...am avut-o aproape toata viata, m-a crescut si m-a educat,mi-a dat modestia ei, mi-a dat curajul ei, si mi-a dat pofta ei incredibila de viata...da, e mama mea, cea mai buna prietena a mea. Poate pare banal, dar ea este totul pentru mine...

    Cand era insarcinata cu mine, a primit o magnolie pe care si-a pus-o in buzunarul la capot. Mi-a spus ca si-a dorit atunci ca toata lumea sa ma iubeasca la fel de mult cum iubeste ea magnoliile...m-am nascut cu o mica pata rosie...o magnolie...pe obraz in partea stanga...si o uram inainte...era ca si cum aveam un tatuaj pe fata...Astazi insa, de fiecare data cand ma uit in oglinda si vad semnul meu, simt ca trebuie sa daruiesc iubire in jur, sau macar un zambet, oricui simt ca imi poate oferi inapoi iubire, sau macar un zambet...

    Mama e eroina mea pentru ca ma invaluieste cu iubire, si imi inspira puterea si curajul de a face orice...Mi-a zis o data: traieste viata in concordanta cu dorintele tale, si fa ce vrei nestingherita...iubeste pe cine vrei fara sa iti fie teama ca suferi, pentru ca tu oricum ai curaj sa treci peste orice...

    O ador...

    RăspundețiȘtergere
  34. "Am nevoie de povestea asta si sunt prea obosit s-o scriu". Asta ai copiat-o din gandurile mele:) pe mine ma oboseste numai gandul ca eroina mea trebuie sa fie perfecta si nu mai stiu de unde sa incep. Unde incepe Perfectiunea? incape intr-un vis?

    RăspundețiȘtergere
  35. eu cred ca tu,si visatorii tai fani ai blogului traiti in alta lume.e adevarat ca lumea asta in care traim e mizerabila si foarte departe de a fi perfecta,dar asa a fost mereu si o sa fie pana la sfarsitul ei.esti credincios,si ar trebui sa stii ca nici macar Iisus nu a reusit sa o schimbe,ci s-a lasat prada regulilor ei.Daca a existat vreodata un erou in sensul adevarat al cuvantului,El a fost.Si inca ceva,spuneti ca eroii n-au loc de grasanii astia de la tv.pai inseamna ca sunt mai puternici decat voi eroii wanna be.ei se adapteaza la lumea reala si chiar au puterea s-o schimbe,in bine sau in rau.
    pt voi,admiratorii chirilieni cu ganduri sinucigase,daca vreti sa fiti eroi,lasati-l pe tudor chirila si auto-construiti-va.singurul lucru pe care tudor chirila poate sa-l schimbe e mintea fetitelor de liceu,care il vor vedea ca pe un fel de zeu Eros.
    Despre indemnul lui la cultura pot sa spun ca e ok,cu exceptia de a citi tot,fara discrimare.Nu tot ce e scris e si folositor,si in niciun caz nu veti schimba lumea cu cititul,ci doar veti deveni "mai cititi",nu si apti de a face ceva pt lumea asta.
    Si nu inteleg de ce ai ales tu liceeinii pt asta,care emotional sunt instabili(ceea ce e si normal ptt varsta lor)si psihic si fizic nepregatiti pt ce le spui tu?de ce nu studentii?pt ca copilele de liceu sunt mai avide ca sa-ti accepte aberatiile ca pe niste adevaruri absolute.
    Sfatul meu pt tine Tudor:reprofileaza-te sau ramai la muzica ta si atat,muzica ce imi place de atatia ani.

    RăspundețiȘtergere
  36. Tudor, nu inteleg de ce nu incerci sa intri in politica... Poate vei fi chiar tu eroul care va schimba ceva. Ai si un atuu in fata noastra, a celorlalti de la care astepti tu schimbarea: esti foarte cunoscut de oameni. Ai si varsta potrivita petru asa ceva. Eu unul te voi sustine daca vei face pasul asta !!! PS: imi place la nebunie ceea ce transmiti si felul in care transmiti prin textele de pe blog si prin muzica. Astept un nou album VAMA :) Numai bine si sper sa te vad pe tine in politica si sa scapam de animalele pe care le vad momentan zilnic latrand pe toate posturile TV...

    RăspundețiȘtergere
  37. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  38. salut, cred ca e a doua oara cand comentez pe blogul tau. ai un blog dragut, ma bucur ca permiti comentarii, e o deschidere pe care ar trebui sa o aiba fiecare om.

    cat despre vise si eroi...cand proiectezi un erou in afara, rareori vine (sau niciodata). n-as vrea sa sune defensiv, insa nu exista erou decat in tine insuti, de acolo porneste schimbarea. stiu, in romania oamenii de la putere au facut multe nazbatii, de fapt romania e condusa de o gasca de mediocritati nepregatite pentru ceea ce fac. dar problema cu visele oricarui om este ca visele in sine sunt legate intr-un fel sau altul de exterior (chiar daca doar un exterior proiectat de minte). si atunci nu are cum sa nu apara suferinta, cand viitorul proiectat nu o sa fie niciodata atins de exterior. o sa spui ca poate fi imbunatatit macar exteriorul. si o sa fiu de-acord. insa asteptarea interioara tot ramane, si tot va genera conflict. asa ca hai sa fim eroi mai intai in interior, si lumea o sa se schimbe in exterior, rezonand (mai inta putin, apoi din ce in ce mai mult). cum sa facem asta? e un raspuns la care trebuie sa ajunga fiecare

    RăspundețiȘtergere