[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 5 ianuarie 2010

Toate cuvintele lumii...

Un publicitar, un actor si un profesor de matematica privesc incurcati la femeia de serviciu care vorbeste portugheza. In Valea Binecuvantata sunt 29 de grade sub zero. Cei patru sunt inghesuiti intr-una din incaperile unui beci. Portugheza se invarte printre tevile unei centrale termice. Ceilalti trei asteapta infrigurati rezultatul conversatiei.

Deasupra lor, la parterul casei, e vin rosu de saint-estephe, niste fripturi aburinde in sos Roquefort. Dimineata s-a mancat paine coapta de la brutaria satului si croissante simple. Apoi, pe la pranz, s-a baut punch de mere cu rom. Fierbinte, cat sa-ti lase frigul doar in amintire. Limbile pamantului se amesteca in timpane. Poate vrei sa schiezi la lumina lunii, Marie-Anne.

Portugheza deschide un robinet. Tasneste apa rece. Si hohote de ras. Suntem departe de caldura. Bat clopotele de la biserica din sat. Sau o fi orologiul. Ce frumos pluteste in aer formula zapezii. Canta Gheorge Dinica mai pe seara, dupa ce s-a trezit si vinul de-a binelea. Nu stiu ce-am facut cu portugheza, da' parca e mai cald acum. Desi Dona Siminica ramane pentru mine cel mai mare lautar al urechilor mele, discul lui Dinica are ceva magic. E forta din spatele acestui om cea care ma face sa-l ascult cu drag.

Nu e amintirea lui Dinica. Nu, e viata lui care se canta prin el. Nu mai conteaza timbru, ureche muzicala, ambitus, nimic... e starea unui om care s-a oglindit toata viata in versurile pe care le aud eu acum. Un om care-si canta trecutul. Nu mai vrea sa demonstreze nimic. Scena nu mai e pentru el. Mlastinile talentului si prapastiile orgoliului au fost depasite. Actorul nu mai vrea sa arate nimic. A ramas omul si un cantec sincer. Nu mai canta pentru nimeni. Miza e disparuta in spatele trecutului. Nimeni nu-si mai aminteste nimic.

Am sa iau toate cuvintele lumii si-am sa le invart pana cand o sa ma linistesc citind cateva propozitii. Cat de putin lipseste sa amesteci perfect cuvintele lumii. Cat de aproape suntem. Alergam paralel cu perfectiunea. Ne uitam la ea si nu reusim sa-i iesim in cale. Si suferim ca niste caini pana cand incepe sa ninga, fierbe vinul, canta Marlene Dietrich si Gogol e mai profund decat Caragiale. Si e mai trist. Pentru ca in stepa ruseasca e loc pentru toata mizeria lumii. E atata spatiu in care mizeria se lafaie pana cand, la capatul drumului, in goana calului, Cicikov are timp sa-si intersecteze privirea cu dragostea pe care n-o s-o atinga niciodata. Dar o vede, Doamne Dumnezeule, o vede...

23 de comentarii:

  1. Ma bucur ca atunci cand imi doresc sa citesc ceva deosebit....ma nimeresc sa-ti deschid pagina...la cateva minute dupa ce ai postat...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci e ceva deosebit,ar trebui sa scrii o carte.Absolut genial.Fara cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani!
    Proaspat venita din Valea Binecuvantata cu zapada ca-n povesti,casute troienite,colindatori in prag,vin fiert si oameni dragi:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos...Vrei sa "amesteci cuvintele lumii" si reusesti... E foarte emotionant felul in care percepi tu lumea, si felul in care o zugravesti, facandu-ma pe mine -norocoasa de mine- sa intrezaresc lumea in aceleasi lumini, umbre...Sunt de acord ca alergam paralel cu perfectiunea, dar dragostea? refuz sa cred ca dragostea nu poate fi atinsa... Daca o vede trebuie sa alerge dupa ea...Are nevoie de iubire..Toti avem!

    RăspundețiȘtergere
  5. preferi sa ne hranesti cu linguritza decat sa ne inviti sa luam pranzul la masa inimii tale...e bine si asa! Totusi, nu am sa inteleg niciodata de ce nu publici o carte.Poate ai si tu dreptate:descoperindu-te putin cate putin te vom adora tot timpul...o sa ne fie sete de tine, si o sa te cautam, printre cuvinte, sa ne racorim sufletul!
    La multi ani, Tudor.An Binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu care ma pierdusem in a descrie senzatia ingurgitarii unei guri de cafea la -10 grade, am vazut up-date-ul din pagina "Lista mea de bloguri", cu titlul "Toate cuvintele lumii".. De la tine, pentru noi, sa fie Tudore! Multumim ca ne scalzi mintile obosite si imaginatia inghetata de micime,gol si mizerie, cu atat lumina si caldura din cuvinte. Ma duc la somn, sper sa visez frumos..

    RăspundețiȘtergere
  7. da, esti genial, e indicat sa scrii o carte etc, am citit comentariile, dar nu pot sa nu mut focusul si sa ma gandesc prin ce ai trecut sau treci oare, de vezi, simti si exprimi atat de usor nuante si adevaruri care poate nici nu au fost inca atinse in felul asta de vreun alt gand.

    RăspundețiȘtergere
  8. AU DREPTATE OAMENII ASTIA CARE ITI SCRIU...AI TALENT SI HAR CU GRAMADA SI CHIAR DACA II HRANESTI CU LINGURITA SUNT MULTUMITI. CAND VEI PUBLICA PRIMA CARTE O SA FIE NEBUNIE, ITI VOR RUPE PANTALONII FANII !
    EU NU VOI FI ACOLO PENTRU CA SUNT DIN ARDEAL SI CHIAR DACA AS FI, AS GANDI DE DOUA ORI INAINTE, CA LA NOI SI PANA AS LUA DECIZIA MI-O IAU ALTII INAINTE .
    TOT CE SCRII IMI PLACE, IMI MERGE DIRECT IN SUFLET. CE BINE CA SCRII PE BLOG !
    MI-A PLACUT SI ARTICOLUL CU IUBIREA RATATA, DAR FIINDCA STII CUM ESTE CEA CASTIGATA SI ALTII NU STIU, POATE VEI MAI SCRIE ALTA POVESTE DIN CARE SA INTELEAGA TOTI CUM SA CUNOASCA SUFLETUL IUBITULUI, DORINTELE LUI SI SA IL COMPLETEZE DACA POATE.
    EU AM SCRIS PE BLOG MEU MAI MULTE "DEFINITII" ALE IUBIRII, POATE IL VIZITEZI CAND AI TIMP: WWW.RRODIA.BLOGSPOT.COM
    ITI DORESC MULT SUCCES IN SCRIS PENTRU CA ESTI O NOUTATE DE STIL IN LITERATURA ROMANA CARE CONTINE MULTA FILOSOFIE SI CUNOASTERE A VIETII, CEEA CE INSEAMNA CA ESTI MULT INALTAT SPIRITUAL, ADICA DEASUPRA LUCRURILOR OBISNUITE.
    SI EU CARE CREDEAM CA ESTI DOAR ACTOR SI CANTARET . FELICITARI !

    RăspundețiȘtergere
  9. Spargi tacerile, lebada...eu mi le vand umbrelor.
    Ai scris sublim.

    RăspundețiȘtergere
  10. O Doamne, citesc si realizez ca trebuie iar sa ma pun pe citit. Orice. Oricand. Tot! God dammit!.. :))
    Pe bune vorbind, postul e excelent, dar ascunde mult prea multe feelinguri alambicate in cuvinte si fraze albastre.
    Citesc, recitesc, si cu fiecare propozitie inteleg ceva nou.
    Oare am innebunit eu de tot? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. ...vi se întâmpla când îl cititi pe Tudor sa uitati ca totul e transmis "electronic" ?! Aici este minunea! "Manuscrisul" lui Tudor este tipărit in sufletul lui. E doar o chestiune de timp si paşi pana va iesii la lumina. Eu una am răbdare! Pana atunci... primesc fiecare fila trimisa cu sufletul trepidand....adormind indragostita. Dimineată am sa-i povestesc fetiţei mele de Tudor Chirila, un "nene" care e supărat pe oamenii care fac rău, un nene care ne iubeste pe noi toţi oamenii, si mici si mari, un vesnic romantic...un nene despre care va auzii sigur când va fi mai mare! Multumesc Tudor, aici departe de Romania, am sa-i spun lucruri minunate fetiţei mele !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Faptul ca gagicile care posteaza comentarii sunt gata sa-ti rupa pantalonii de pe tine e chiar bestial. Pur si simplu balesc fetele. E bine ca mai sunt multe gagici romantioase. In rest ce sa zic... beti cam mult, iar de cantat nu prea halesc ce cantati. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-se pare ca esti un prozator foarte bun si ca avem ceva in comun:cuvintele.Te rog daca ai timp sa-mi citesti poeziile de pe blog as vrea sa stiu parerea ta despre ele.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma tulbura putin comment-urile, trebuie sa recunosc. Asa ma simt ca si cum as fi mancat o tona de zahar in cateva minute( incercam sa ma exprim plastic, nici nu stiu daca e posibil...). Probabil ca-s doar mega-insensibila. Sorry. Apreciez insa creatia ta, esti foarte talentat. By the way, ma bucura faptul ca esti perfectionist. Arata ca iti respecti creatia. Am avut ocazia sa asist la suferinta unui artist care simte ca nu-i este apreciata opera, si e HEARTBREAKING. Am decis atunci sa privesc mereu cu afectiune materna "copilul" oricarui artist.
    Iti spun un secret, artistii in general sunt expansivi si viciosi, o femeie asa angelica si pura si o iubire ideala, o sa va atraga mereu doar in imaginatie, in realitate o sa doriti tipe rele, superficiale, usor nesimtite si lista ar putea continua. De ce? Pentru ca sunteti masochisti, de aia.:) Si o sa va urati propria persoana pentru ca nu o sa intelegeti de ce naiba sunteti asa. Pentru ca voi visati, si realitatea va loveste mereu. Probabil ca majoritatea sunt ori foarte afemeiati ori gay si asta ii mentine sanatosi psihic. Am cunoscut schizofrenici si e putin scarry(e o limita destul de fragila intre creativitate si nebunie). Deci gandeste-te bine la ceea ce vrei sa fii si ceea ce simti ca esti si intelege ca trebuie sa platesti un pret pentru asta. Te poti bucura si de "slabiciunile" tale daca nu mai incerci sa tot fugi de ele...dar atunci nu ai mai fi artist.:)) The drama... Stii cu ce asociez artistul? Cu zodia pesti.:) A beautiful mess!

    RăspundețiȘtergere
  15. E bun ma Tudor Chirila asta ce s o mai dam la intors!:P:P

    RăspundețiȘtergere
  16. wow! Pls citeste articolele de pe site-ul asta. Mi se par ca un dus cu apa rece. Voice of reason! Si majoritatea sunt din 2007. Vizionari ei sau orbi noi? http://www.corrupt.org/transcendence/women/ Incerc sa accept devierile, JUR, incerc. Dar cumva totul in mine se revolta. Parca as simti ca nu e in regula, ca nu e drept. Ma gandesc cum sunt copiii. Pentru ei totul e acceptabil si o sa incerce sa "castige" cat mai mult teren ca sa faca absolut orice le trece prin cap. Rolul parintelui e sa mentina o anumita limita si sa-i integreze social(cei 7 ani de-acasa). Cand nu mai ai simt moral, cand nu mai exista reguli,ce se intampla? Si nu e vorba de slabiciunea umanitatii, e ceva ancestral,o ordine naturala a lucrurilor, cumva simt ca am violat-o si noua ni se pare ca e normal doar pentru ca avem mentalitatea asta ca orice e permis si ca orice ne opreste e doar rezistenta. Si ma sperie. Si ma consider o rebela. Dar ceea ce se intampla mi se pare... cel putin de analizat la rece...

    RăspundețiȘtergere
  17. ABSOLUT SUPERB JOC DE CUVINTE SI INTERPRETARE!

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumoasa poveste. Inca o data ni se dezvaluie faptul ca si Tudor Chirila e muritor ca noi toti si ii plac chestiile lumesti :P

    RăspundețiȘtergere
  19. Distractie plecauta la ski si vacanta frumoasa! Mai vrem poze! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. de ce se preface lumea a fi mai culta decat e? Nu toti avem imaginatie...nu toti putem pune in cuvinte puternice lumea in care traim, toti putem in schimb sa ne mai documentam inainte sa deschidem gura si sa pretindem ca suntem mai profunzi si mai deschisi luminilor nevazute ale sufletului decat in realitate...Andreea tu ce-ai inteles din ce-a scris Tudor? De fapt toate comentariile astea ce vor sa spuna? eu nu inteleg...Andreea mi se pare ca dai sfaturi un personaj??? Vorbesti de suflet si iti prezinti trupul...Mie mi se pare ca pupati cam mult in fund si sunteti obsedati de asta...poate ca doriti un raspuns? scrieti ceva care sa merite!
    Eu recunosc: nu sunt sigura ce am inteles...mmmda un omagiu lui Dinica. Un gand intre alte ganduri dintr-o zi obisnuita...sau una de sarbatoare, firul gandului e alambicat, firul gandului nu urmeaza cursul zilei...

    RăspundețiȘtergere