[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 12 februarie 2013

Despre Poziția Copilului și Luminița Gheorghiu

M-am întors  azi de la Berlin unde am participat la un workshop de actorie. Am avut ocazia să văd ieri una din proiecțiile cu "Poziția Copilului", un film de Călin Netzer. Următoarele rânduri nu trebuie citite în vreo cheie critică, ci doar ca o formă de entuziasm al unui coleg. 

Filmul lui Netzer m-a impresionat. Am crezut, în treizeci de minute, că propune doar tema cercului vicios al unei Românii corupte, fără șansă de vindecare, pentru ca treptat și surprinzător să alunece într-o adevarată psihodramă cu două personaje extrem de profunde aflate într-un conflict freudian fără ieșire, unde nu există victorie absolută ci doar un șir nesfârșit de bătălii câștigate de o parte sau de alta. E un prilej excelent pentru spectator de a-si pune întrebări în fața unui caz de viață care revendică o dilemă fără să poată propune o soluție. 

Toți actorii filmului sunt excelenți. Ar fi însă nedrept față de Luminița Gheorghiu să nu fie extrasă din acest pluton victorios pentru a fi ridicata la rangul de general care și-a condus personajul ca un mare strateg. Luminița Gheorghiu este impecabilă. Este extraordinar portretul minuțios al unei mame supraprotectoare orbită de o dragoste bolnăvicoasă pentru un fiu( Bogdan Dumitrache) care nu reușeste să rupă această legătură și să înceapă singur propria călătorie în viață. 
Față de toate rolurile în care am văzut-o pe Luminița Gheorgiu acesta este un contre-emploi, lucru rar în filmul românesc unde actorii sunt în general distribuiți pentru ceea ce pot face mai bine, nu pentru ce ar putea să compună. Da, Luminița Gheorghiu face compoziție și nu iartă absolut niciun detaliu. Rade tot cu minuție. Sper ca juriul de la Berlinale să-i acorde premiul pentru interpretare feminină. Spun asta fără să fi văzut celelalte filme, exprimând  mai degrabă o speranță decât o convingere obiectivă.

Cu riscul de a mă repeta, Poziția Copilului, este un film al actorilor pe care îi felicit din toată inima.    Sunt convins că pot exista comentarii vis-a-vis de alte aspecte care compun un film, de la structura, la elemente tehnice, ritm, concept, diverse forme de execuție cinematografică sau imperfecțiuni. E treaba criticii.

Eu sunt actor. Și bucuria cea mai mare este că văzând acest film m-am tranformat din actor în spectator. Într-o industrie de film în care adesea actorul este mai ieftin decât camera un film care propune supremația primului nu face decât să-mi dea speranță și să redea o parte din demnitatea adesea șifonată a breslei noastre. 

PS. Ditribuția completă și echipa filmului Poziția Copilului le puteți găsi aici.




13 comentarii:

  1. n-ai si tu o filmare de la "a 12a noapte" pe care sa o uploadezi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Văd că ai făcut trimitere pe IMDb. Nici acolo doamna Luminiţa Gheorghiu nu are fotografie. Să îi pună, vă rog, cineva o fotografie să nu o mai confunde domnii ziarişti cu Angela Gheorgiu. Mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, ma numesc VOICA CRISTINA, lucrez la Colegiul National "Gh.Sincai" - secretar sef. V-as ruga sa ma ajutati sa-i fac o surpriza fetei mele (o admiratoare infocata a muzicii dvs.), care pe data de 03.03.2013 implineste 18 ani. Cu aceasta ocazie doresc sa-i fac o surpriza si de aceea va rog, sa-mi facilitati accesul la ultimul dvs. album, pe care doresc sa il ofer fiicei mele. Daca acest album va avea cateva cuvinte scrise si semnate de dvs., sunt convinsa ca fiica mea va fi cea mai fericita fata din Romania care-si serbeaza majoratul. Va imaginati cat de fericita ar fi daca, in filmul pe care il pregatesc cu aceasta ocazie, ati interveni cu cateva cuvinte. Totodata imi exprim in numele liceului, dorinta de a va avea ca invitat la Zilele liceului "Gheorghe Sincai", in perioada 26-28.02.2013 la o intalnire cu elevii liceului nostru. Cu multumiri anticipate, o mama tanara care fredoneaza melodiile dvs. Va rog sa-mi comunicati modalitatea prin care va pot contacta direct.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur pt.Luminita,merita un premiu ptinterpretare!@Tudor,,te felicit pt Exercitiile..on air la EuropaFm!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu esti numai actor, esti un om complet,cu un spirit liber.Ti-am citit cartea. Superba, matura felicitari. Santem din aceeasi generatie, ti-am citit cartea si mi-am spus Chirila ar trebui predat in scoli, am avea o sansa. Sa mai scrii.

    Cu admiratie,
    Ina

    RăspundețiȘtergere
  6. scaune bucatarie

    http://www.scaunebucatarie.ro/scaune_bucatarie.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Scaune bucatarie??? Trebuie sa fie totusi un om la taste... Daca ai gandit ca promovezi ceva, cred ca iti faci rau. Cum sa postezi aici un astfel de link? Eu, personal, te consider disperat si implicit cred ca afacerea ta merge prost, deci n-ai calitate, iar cumparatorul simte vanzatorul disperat. Citeste o carte de marketing si nu mai sfida rolul comentariilor de pe bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  8. Publica acum anuntul tau gratuite pe www.bazar-net.ro Un site nou de anunturi pentru toate categorrile:auto,imobiliare,jobs,electronice,turism,servicii si multe altele.

    RăspundețiȘtergere
  9. castiga ceva bani pe net ai cateva sfaturi aici www.castiga-bani-pe-internet.webs.com/

    RăspundețiȘtergere
  10. castiga ceva bani pe net ai cateva sfaturi aici www.castiga-bani-pe-internet.webs.com/

    RăspundețiȘtergere
  11. Ina carenina esti prota bota macar taci sa nu te auda nime

    RăspundețiȘtergere
  12. DRaga ANA MARIA Gilca TU BAGAMIAS PULAN MATA AiA CURVA SI IN TINE DE disperata. Tu nu vez ce comentrai de anpüula dai. IO CRED CA TU NU AR TREBUI SA MAI CITESTI BLOGU ASTA CA TE PROSTESTI. cEAI AI CU ALA CU SCAUNELE O FI PUS LA VRAJEALA AICI LINKU CA DORA VOI FANI TUDOR CHIRILA ORICUM SUNETETI MAI REDUSI MINTALI DA SI INCA CEVA SUGI PULA

    RăspundețiȘtergere