[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 7 aprilie 2015

Noi cei singuri

Era o zi de vară sau primăvară anul trecut. Iubita mea era însărcinată cu fiul nostru și burta nu i se vedea. Ne țineam de mână și colindam centrul istoric bucuroși să ascundem taina și să ne înfruptăm din statutul incert al părinților aflați  în no man's land unde copilul este, dar nu se vede încă. Așadar ne plimbam cu un zămbet șugubăț pe buze. Poate că era o duminică spre prânz, nu-mi mai aduc aminte. Mi-aduc aminte că Iulia purta blugi. Și poate o geacă de piele deși nici asta nu-mi mai aduc aminte precis. Ar fi putut să poarte doar un tricou peste burta care nu i se vedea. Mergeam pe Smârdan către Doamnei. Și ne țineam de mână, asta îmi aduc bine aminte.
Am trecut prin dreptul terasei unde într-o adunare mai mare cu mulți copii am recunoscut niște amici. M-am bucurat să-i văd și ne-am oprit puțin: - Hei, ce faceți? am exclamat sincer și entuziast pentru că nu-i văzusem de mult. - Eh, ce să facem, pe aicea cu copiii, nu ca voi! Uite la un botez!
Toată replica avea ceva agresiv ironic. Fusese rostită pe niște frecvențe medii spre înalte, o curbă ascendentă a sunetului, cuvintele urcă atât ca tonalitate cât și ca frecvență astfel încât finalul - nu ca voi - are valoarea unei concluzii grele marcată de frecvențe joase și o tonalitate gravă. Am zâmbit, cred că am îngăimat un "eh, asta e" sau "eh, ce să facem și noi" apoi ne-am văzut de drum. M-am consultat cu Iulia. Era de acord că replica fusese malițioasă.

Cine eram noi? Eram cealaltă categorie umană, cei singuri, care pierd timpul, care nu fac nimic respectabil cu viața lor, mai ales eu, individ ajuns la patruzeci de ani și iată, umblu brambura duminica dimineața prin centrul istoric înlănțuit cu o puștoaică. Nu știu dacă acel nu ca voi ascundea regretul pentru un statut pierdut, dar sigur era o mustrare pentru noi cei care nu ne băgăm mințile în cap să trecem odată granița în lumea celor serioși, respectabili, familiști și mai ales responsabili. Eram revoltat. Sunt revoltat și acum la gândul că suntem gata să clasificăm cu atâta ușurință, să ne împărțim social în singuri și cu copii. De unde și până unde singurătatea este un viciu? De ce o situație socială descalifică alta? Sunt atâtea motive pentru care merită să fii singur, egal de multe cu cele care reclamă o familie. Doar că nu ne alegem aceste lucruri, viața nu e atât de simplă și de alunecoasă ca un bestseller de dezvoltare personală în care citești platitudini care ar trebui să te facă fericit după ce ai terminat ultima pagină.  Singurătatea nu este o opțiune la fel cum familia sau copiii nu sunt o opțiune ci mai degrabă o binecuvântare. Și binecuvântarea se trasnformă adesea în coșmar pentru că viața nu e numai simplă și alunecoasă ci și contondentă, complicată, frumoasă, hidoasă, vie sau moartă, umilitoare și izbăvitoare, înșelătoare, brutal de sinceră, jegoasă, măreață, divină e în foarte multe feluri care nu ne permit să ne adresăm celorlați de la înălțimea avantajoasă a categoriei în care provizoriu ne aflăm.

În ce mă privește am fost singur de prea multe ori și de fiecare dată când încercam să privesc mai adânc resorturile singurătății mele eram tentat să mă învinovățesc. Am fost singur din orgoliu, am fost singur din timiditate sau ca un mizantrop, am fost singur din superiorități nesăbuite, am fost singur de frică, singur în doi sau în mijocul mulțimii, am tot fost singur și probabil voi mai fi chiar dacă acum am o familie la care mă voi putea mereu întoarce ca într-un port apărut nesperat pe hartă în mijlocul furtunii.

După ce ne-am îndepărtat de terasa cu pricina, în ziua aceea de duminică în care Iulia purta sau nu o geacă de piele, în ziua aia în care nu-mi aduc aminte de unde veneam și în care zâmbetele noastre ascundeau o taină, nu un statut, după ce ne-am îndepărtat de terasă și am revenit la ritmul plăcut al pașilor noștri sincronizați, ne-am uitat unul la altul și ne-am promis că nu vom rosti niciodată o asemenea replică.

Și textul ăsta e cumva o asigurare pentru prietenii mei( sau pentru mine) care sunt sau aleg să fie singuri, nu neapărat în vreun sens ascetic ci așa pur și simplu singuri, că așa vor ei sau că nu li se întâmplă altfel, este o asigurare că la noi acasă e deschisă o ușă către un spațiu unde ne bucurăm să avem de-a face cu oameni. Nu cu categorii.
......

Apoi am coborât în parcarea subterană de la Universitate unde vara e mereu mai răcoare și am plătit parcarea mai mult decât face și ne-am urcat în mașină și probabil ne-am petrecut tot restul zilei nefăcând nimic memorabil. Poate am pus un film seara, dar nu-mi mai aduc aminte. 

30 de comentarii:

  1. P.S. "Singuratatea e o tarfa care nu te invinuieste ca esti egoist." Octavian Paler

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa descopar si sa am incredere ca "declaratia" asta a aparut (si se mentine) intr-o vreme cand esti/sunteti parinti, Tudor.
    Imagineaza-ti (sau poate ai si vazut!) cum se amplifica prejudecatile si "reprosurile" cand statutul de "fara copii" e al unei femei (din aceeasi generatie ca tine, deci batrana (sic!) ), care, in mod cert, trebuie ca e fie bolnava, fie denaturata, de nu intelege ca numai a fi mama te poate implini :))

    RăspundețiȘtergere
  3. pai cum sa nu fi singur daca esti egoist. empatizeaza cu copii bolnavi, cu batrani ce zac sa-si astepte moartea in insalubre azile , cu crimele din Kenya, razboiul din Ucraina etc si singurateatea dispare. pentru ca singurateatea e lipsa empatiei cu cei din jurul tau. si as mai scoate un best seller numit "reteta de a nu fi singur".

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt singur, dar mandru de asta. Marea mea iubire l'a ales pe altu dupa o ultima "aventura" cu mine. Iar mai apoi m'a facut sa ii jur prietenie pe viata:). Iubirea e in tot ce facem frumos intr'o zi, in asfintit, in relatii sau pana si in puterea de a zambi atunci cand ai un esec. Eu ma iubesc pe mine in primul rand si apoi pe cei ce ma fac sa zambesc:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu cat de malitoasa a fost replica....insa pot spune ca fie a fost un indemn ( sa faceti si voi copii) fie un regret cum spuneai si tu.....Si mai e un lucru foarte evident ca doua sau mai multe familii nu se mai inteleg la fel de bine in cazul in care un are copii si celalta nu....sunt alte preocupari cei cu copii vor discuta de educatie si de ce progrese au mai facut copiii lor pe cand ceilati vorbesc de job de weekend-uri petrecute romantic ...lucruri la care cei dintai viseaza, aspira si devin poate gelosi de ce nu....si se consoleaza cu gandul " lasa ca o sa-i vad eu cand o sa aiba copii". Copilul in viata unei familii reprezinta o schimbare la 180° si nu putini sunt aceia care nu fac fata acestei schimbari. Probabil de aici partajarea intre cei singuri si cei cu copii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu cat de malitoasa a fost replica....insa pot spune ca fie a fost un indemn ( sa faceti si voi copii) fie un regret cum spuneai si tu.....Si mai e un lucru foarte evident ca doua sau mai multe familii nu se mai inteleg la fel de bine in cazul in care un are copii si celalta nu....sunt alte preocupari cei cu copii vor discuta de educatie si de ce progrese au mai facut copiii lor pe cand ceilati vorbesc de job de weekend-uri petrecute romantic ...lucruri la care cei dintai viseaza, aspira si devin poate gelosi de ce nu....si se consoleaza cu gandul " lasa ca o sa-i vad eu cand o sa aiba copii". Copilul in viata unei familii reprezinta o schimbare la 180° si nu putini sunt aceia care nu fac fata acestei schimbari. Probabil de aici partajarea intre cei singuri si cei cu copii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ca părinte ți se deschide în lumea ta o alta lume. Cand ești “eu cel singur” poți percepe ceva din lumea asta însă nu o vei simți. Distanta între imaginație și trăire exista chiar dacă uneori intre ele e doar pasul fragil al asumarii. În general vedem în ceilalți umbra (partea negativa cum mai spun unii) pe care nu putem accepta ca ne aparține.

    RăspundețiȘtergere
  9. ''Nu sînt căsătorit, nici asta n-am făcut-o. Ocazii am avut, cîteva; însă de fiecare dată am renunţat. Femeile totuşi îmi plac foarte mult. Întrucîtva, regret că sînt celibatar. Nu-i chiar o veselie, mai ales în concedii. Un bărbat singur în concediu, de la o vîrstă încolo, devine suspect: ceilalţi îl cred egoist şi chiar puţin vicios; nu pot să nu le dau dreptate. (Michel Houellbecq-Platforma).

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos spus.. dar chiar daca ai fi sau nu singur, intotdeauna o sa se gaseasca o replica de asta aruncata aiurea. Cand ai un copil o sa auzi "noi astia cu doi copii, nu ca voi" si tot asa..

    RăspundețiȘtergere
  11. Actorule! :) ca frumos ti e sufletul!

    RăspundețiȘtergere
  12. Oamenii puternici si frumosi sunt cei singuri.
    Ceilalti nu fac decat sa-si ascunda neputintele si neimplinirile sufletesti in spatele unei familii proiectand asupra lor dorintele, visele, urate sau frumoase ale unei vieti , pe care adanc in interiorul lor, o simt ca pe o viata netraita la maxima intensitate si frumusete.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tractari Auto Non Stop 24/7 0761419418
    Asistenta Rutiera 24/7
    https://www.facebook.com/tractariautononstop2014?ref=hl
    http://tractari-auto.tpts.ro/

    RăspundețiȘtergere
  14. Mail de adio http://mariuscristiantl.blogspot.com/2015/04/mail-de-adio.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. http://mariuscristiantl.blogspot.ro/2015/04/mail-de-adio.html?m=1

    RăspundețiȘtergere
  18. www.stoc-marfa.com - daca vrei sa faci o afacere interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Interesanta expresia asta: "În ce mă privește am fost singur de prea multe ori", semn al unei solititudini evenimentiale, reluate, practicate poate cateodata, observate, o solitudine a sustragerii, mai degraba decat a excluderii sau a absentei. E o expresie care ma duce cu gandul la solitudinea ca "happening", comme une mise en scène. Usa despre care vorbesti mai apoi nu e o usa care se deschide, ci una care "uita" sau poate chiar nu are timp sa se inchida.

    RăspundețiȘtergere
  20. Interesanta expresia asta: "În ce mă privește am fost singur de prea multe ori", semn al unei solititudini evenimentiale, reluate, practicate poate cateodata, observate, o solitudine a sustragerii, mai degraba decat a excluderii sau a absentei. E o expresie care ma duce cu gandul la solitudinea ca "happening", comme une mise en scène. Usa despre care vorbesti mai apoi nu e o usa care se deschide, ci una care "uita" sau poate chiar nu are timp sa se inchida.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ah, uitam: titlul insusi - Noi, cei singuri - este o profesiune paradoxala a solidaritatii organice a solitarilor voluntari. Cunosti poate notiunea de "monogamie in serie" (serial monogamy). Solitudinea ta ore sa fie la fel de neangajata, un fel de colectie de "eseuri in solitudine". Poate ca ar fi interesant sa scrii o colectie de mici eseuri despre demultiplicarile solitudinii in serie.

    RăspundețiȘtergere
  22. Descarca gratuit programe si jocuri. Vizteaza http://descarcaregratis.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
  23. Prea adeseori oamenii nu caută adevărul, ci caută să-și trăiască și să-și exprime emoția preferată. Cinicul va căuta pretexte pentru a-și manifesta cinismul. La fel, nesingurul va căuta să acrească dulceața strugurilor de odinioară sau să-i îndulcească pe cei care i se par acum acri, fiind malițios cu singurul. În plus, adeseori greșim comparând ce a fost mai bine odată cu ce e mai rău acum, când, de fapt, viața e mereu un amestec de bune și rele, de mai ușoare și mai grele.

    RăspundețiȘtergere
  24. Dacă nu s-ar fi întâmplat ca iubita lui să fie deja însărcinată (ceea ce le-a permis să nu se mai simtă 'cu musca pe căciulă') poate nici nu ar fi sesizat malițiozitatea comentariului, de tare ce s-ar fi grăbit să se simtă vinovați.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna! Te invit pe cel mai nou site de matrimoniale lansat in Romania! www.Xmatrimoniale.ro Totul este 100% GRATUI! Suntem o mare comunitate de femei si barbati de toate varstele! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  26. http://www.mafia-2-ro.com/ super tare ..Merita incercat!

    RăspundețiȘtergere
  27. salut toată lumea sunt aici pentru a-mi da experiența în timp ce tranzacționez pe platforma de tranzacționare valutară, deoarece am văzut destule recenzii despre modul în care dl Barry ajută și ajută individul să facă tranzacții de succes. strategia sa de masterclass câștigă 10.000 EUR săptămânal și a fost grozav până la capăt, poți lua legătura cu el prin WhatsApp +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  28. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere