[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 25 iulie 2008

Popor de tristi

Triste nu sunt traficul, hotia, rautatea si smecheria romanilor. Tristetea vine din inapetenta pentru altruism si dedicare. Refuzul de a trai si pentru cei din jurul tau este cheia existentei noastre. Fundamentarea individului primitiv, incapabil de a se ridica deasupra propriilor nevoi este modelul cetateanului roman. De aici, din neputinta de a trai pentru altcineva decat cu noi si cei foarte apropiati, de aici ni se trag toate.
Cultul vietii ca o jungla in care trebuie sa taiem lianele societatii fara sa ne uitam in dreapta sau in stanga. Solidaritate? Spirit de echipa? Intr-ajutorare? Viitorul ca loc comun? Nu, doamnelor si domnilor, astea sunt valori care l-ar putea face pe individ sa renunte la drumul simplu si drept al egoismului. Cand am ajuns in asemenea hal? Preocupati de un sine hranit exclusiv cu deseurile culturilor de consum de care occidentul nu stie cum sa se mai dezbare?

Raspunsul e simplu, in comunism. Desi comunismul are ca doctrina fundamentala anularea individului ca forma de exprimare si abonarea lui la gandirea colectiva, de turma, paradoxul consta tocmai in faptul ca latent, a reusit sa potenteze acele porniri individuale care interzise ani de-a randul au izbucnit extrem odata cu prabusirea sistemului: setea de proprietate, libertatea iresponsabila, exprimarea necenzurata dar si necontrolata, vanatoarea de castig in afara oricaror precepte morale, conurenta neloiala, furtul din bunurile comunitatii.

Cincizeci de ani am fost obligati sa invatam sa pacalim un sistem in care nu puteam sa ne manifestam ca indivizi. In care personalitatea accentuata, virfurile din orice domeniu erau drastic reduse la tacerea turmei.Convenabil pentru capuse. Cincizeci de ani am pacalit comunismul pe la colturi, soptind si susotind, deturnand in cantitati microscopice bucati din "averea patriei".

Ne-am adaptat si ne-am specializat in smecherii si solutii care mai de care mai ingenioase. Am invatat sa traim o viata paralela cu sistemul care ne voia "solidari" in construirea "societetii multilateral dezvoltate" si a "omului de tip nou". Dezradacinati de pe ogoarele lor taranii erau adusi in blocuri si trebuiau sa se obisnuiasca cu ideea ca nu vor mai privi niciodata linia orizontului in miros de fum si balega de cal.Ei sunt mutantii. De doua ori mai periculosi decat noi ceilalti nascuti la oras.

Ei s-au invatat sa pacaleasca sistemul fara sa respecte orasul. Pentru ca structural, casa lor ramanea ogorul si orasul doar o fortareata impersonala unde ei va fi trebuit sa-si traiasca tot restul zilelor. Asa ne-au pus impreuna, tarani, muncitori si oraseni stratificati pe viata pentru constructia comunismului.Eram un popor ingretosat de atata solidaritate falsa intre clasele sociale obligate sa ridice monstruozitatea. Ne uneau doar umilinta, frica deznadejdea si ura impotriva unui singur om.

Apoi intr-o zi toate astea s-au terminat.Ne-am trezit goi, in fata democratiei. Aveam toate optiunile in fata noastra. Si cum era de asteptat, primul lucru la care am renuntat a fost solidaritatea. Am aruncat-o cat colo si ne-am spus: e timpul sa traim pentru noi insine ca destul am trait la comun. Si atunci a inceput vijelia.

Cei mai abili si mai iuti s-au infruptat din avutia comuna lasata de izbeliste de comunisiti. Multi,idealisti, au ramas intr-o expectativa plina de idealuri si sperante. Cei mai multi, descumpaniti si dezorientati au asteptat un lider. Iar liderii nu au intarziat sa apara speculand nehotarirea.

Nimeni nu se mai gandea la nimeni. Brusc toate directiile aveau drumuri deschise. Si oamenii impinsi de vantul libertatii au inceput sa goneasca manati de ideea izbavirii prin agonisire. Nimeni nu a mai trait pentru nimeni iar liderii nu conduceau pe nimeni decat propriile destine. Rezultatele nu au intarziat sa apara. Ele sunt Romania de azi.

26 de comentarii:

  1. Cata dreptate ai! Pentru roman conteaza doar masina, hainele, banii si femeile cat mai despuiate. Ce conteaza ca nu au o casa de doamne ajuta, ei au in curte bolidul!
    Ne complacem intr-o stare de mediocritate si de materialism.....oare nu ne dorim nimic altceva? Nu aspiram spre ceva mai important???

    RăspundețiȘtergere
  2. So true si bine pus in cuvinte. Cred ca primul si cel mai important pas spre civilizatie e grija pentru cei din jur, al nivel de politete nu neaparat altruism. Ma gandeam la asta aseara aseara cand, la 12 noaptea, o gasca de baietasi ascultau manele la maxim dintr-o masina, vorbeau zgomotos si faceau glume porcoase deranjand tot cartierul...Fiind de o seama cu mine, in jur de 20 si ceva de ani, ei doar s-au nascut in comunism, deci scuza asta nu o au.

    RăspundețiȘtergere
  3. So true si bine pus in cuvinte. Cred ca primul si cel mai important pas spre civilizatie e grija pentru cei din jur, al nivel de politete nu neaparat altruism. Ma gandeam la asta aseara aseara cand, la 12 noaptea, o gasca de baietasi ascultau manele la maxim dintr-o masina, vorbeau zgomotos si faceau glume porcoase deranjand tot cartierul...Fiind de o seama cu mine, in jur de 20 si ceva de ani, ei doar s-au nascut in comunism, deci scuza asta nu o au.

    RăspundețiȘtergere
  4. va propun o lectura usoara, de week-end. poate va place: http://valentinamelcea.blogspot.com/2008/07/minunile-sunt-pentru-cei-care-cred-in.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Da Tudor ai dreptate! Dar hai sa ne gandim un pic de cine tine sa schimbat toate astea? De NOI! NOI cei care constientizam toate aceste "defecte"! NOI putem sa ne traim viata frumos si sa ne crestem si educam copii ALTFEL! Ca sa facem tara asta frumoasa sa fie bine locuita! Sa schimbam generatiile! Sa schimbam mentalitatea! Ne bagam? Avem "sange" sa facem asta???

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte mult imi place primul paragraf. Din pacate asta e tara in care traim, sper ca intr-o zi totul se va schimba. E foarte ciudat cand iti ajuti prietenii si esti intrebat(desigur tot de un prieten) "de ce faci asta?". Asa s-a intamplat si cand am fost la concertul vostru de lansare: "de ce imparti fluturasi gratis!?!?!?".

    Oricum, cred ca toata lumea e asa. Nu numai romanii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti plac generalizarile si nu eziti sa abuzezi de ele.

    Taranii dezradacinati, adusi la bloc sunt mutantii?! Suna strict a mentalitate de bucurestean.

    Si, da, nu e rau spus...

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte adevarat si foarte bine spus; de luat in seama si dat mai departe.

    totusi, se pare ca ar exista ceva adevarat; Naom Chomsky vorbeste la finalului documentarului lui
    "Manufacturing_Consent"
    http://video.google.com/videosearch?q=naom+chomsky&sitesearch=#sitesearch=&q=noam%20chomsky%20consent
    despre un socialism-liberal, care nu ar avea puterea concetrata in mana catorva si ar fi chiar a oamenilor in general.
    Mai mult, se pare ca au existat chiar si exemple in istorie, dar la scara mica; tot acolo le spune

    RăspundețiȘtergere
  9. e vorba de mentalitate tudor, iar mentalitatea se schimba cel mai greu.
    Produsul comunismului sunt oamni mai in varsta, da, cei care au ajusn sub o forma sau alta lideri.
    Noi, oamenii de varsta mea sau a ta suntem produsul reactiilor lor ca comunism. Ei au actionat prin contrast iar oamenii din generatia noastra au actionat mimetic.
    Cred ca mai trebuie sa treaca cateva generatii pana mentalitatae sa se schimbe.
    Sunt si vesti bune, fac interviuri si citesc cv-uri de cateva saptamani cu tineri care sunt in anul I sau II de facultate. Sunt copii care au facut voluntariat din clasa a IV. Asta e un semn bun. Un semn bun o data ca sunt tineri frumosi care au spiritul comunitatii si care traiesc uc ideea ca trebuie sa dea ceva comunitatii in care traiesc si in al doilea rans e un semn bun ca sunt parinti care isi invata copiii aceste principii. Asa ca, speram ca la un moemnt dat lucrurile se vor mai schimba in bine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ambasadoarea scria ca acum faci tu uz de generalizari : ) - Dupa comment-ul cu medicii incerc sa ma gandesc bine inainte de a scrie (de obicei spun primul lucru care-mi trece prin minte dupa care imi pare rau si ma gandesc inca o saptamana la ce am vrut si ar fi trebuit sa spun ...) - Am scris asta cu mult timp in urma (tot comment la o postare de-a ta): am mers la serviciu pe 22 decembrie pt ca nu aveam nimic de facut acasa si pt ca m-am gandit sa-i tin de urat unei colege. Vreau sa cred ca s-a bucurat. Eu una am simtit c-am facut ceva bun si parca toate mi-au mers.

    RăspundețiȘtergere
  11. ...la limita dintre fereastra si tristete; fara pretentii.. www.mirosdeploaiedevara.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  12. Stii... am devenit experti in diagnoze. Unii din frustrare, altii dintr-un precipitat al constiintei individuale vopsit in activism. Cu totii ne pricepem la tot si simtim nevoia de a ne face auziti in domenii in care nu ne pricepem de fapt, fie ca e vorba de electrica, fotbal, politica, muzica, literatura, constructii de aeronave, drept penal, medicina etc. Mai nou, cu totii trebuie sa comunicam, sa ne exprimam parerile, referitor la tot. Comunici mult si tare, existi, nu comunici, nu existi. Si tocmai de aici vine si tristetea: ne dam seama ca nu sintem foarte buni la ceva anume.

    Problema e ca in lipsa unor valori reale, cernute nu avem cum sa ne revenim. Insanatosirea noastra, a tuturor, depinde de acceptarea si promovarea valorilor reale, de specializarea fiecaruia si de (re)cunoasterea propriilor limite.

    RăspundețiȘtergere
  13. la origini, comunismul e gandit ca un sistem ideal. Pacat, insa, ca nu e aplicabil...

    RăspundețiȘtergere
  14. Andra
    Nu trebuie sa fii medic ca sa stii ce te doare si sa lupti ca sa te faci bine, nu trebuie sa fii un jurist sau un avocat ca sa iti ceri drepturile legale. Nu trebuie sa fii un specialist ca sa faci o pasiune pentru fotbalul sau literatura si nu trebuie sa fii un expert in politica ca nu devii o masina de pus stampila pe buletinul de vot.

    Unul dintre fundamentele bunei guverneri este libertatea de exprimare. Opinia publica reprezinta singurul factor de presiune real dintr-o societatea democratica sanatoasa.
    In prezent, problema romanilor nu este aceea ca vorbesc prea mult, ci aceea ca vorbesc prea putin, invatati fiind de pe vremea aceea cand se impuneau limite..atat de multe limite incat cetateanul de rand a ajuns sa nu mai creada in capacitatile sale reale.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa mai scriu esentialitatea , nu are rost.
    2 lucruri sunt de reliefat:
    Proastele pamantului ce prin comentarii traduc blestemul educational, de neintors si
    sexualitatea care a rastalmacit Iubirea, respectul, timpul liber,iertarea si frumusetea ca intelegere. Altfel spus cacatul blestemat se ingroasa fara sanse de a fi RETRANSFORMAT.
    PS: Ti as fi scris si o carte, dar n are rost. Sa ai parte de iubire

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  21. In afara lucrurilor esentiale scrise, Tudor 2 lucruri sunt esentiale:prostia calculata a comentariilor Majoritatii si entropia
    furnizata de blestemul sexualitatii, al respectului, al iertarii, al timpului liber in primul rand al perceptiei asupra INTELEGERII Vietii.
    un Blestem al Suficientei, Mediocritatii, Latentei si al Certitudinilor. De unde?
    Culmea, din Familie, Educatie..., si mai grav Mama! Hai sa vedem cine educa, de ce , in ce conditii pentru ce etcetera. Concluzie:
    Tardivitate rezida tocmai din REGULI, scrise ori nescrise, de care individul nu ca HABAR NU ARE ci pentru ca e convins ca asa TREBUIE.
    Cea mai misto treaba(a lumii)e Iubirea. Aici incepe si se termina totul, era sa zic chiloti

    RăspundețiȘtergere
  22. foarte bine spus. asta e una din probleme esentiale ale romanilor. de noi depinde schimbarea si noi incercam sa o producem. in ultima vreme o am ca scop - vreau sa fac altceva, altcumva.
    @ ambasadoarea: stereotipia asta nu e deloc folositoare. ar trebui sa vezi dincolo de locul din care vin oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am facut eu ce-am facut si pana la urma iar... a iesit pe invers...
    Co, da, a fost un impuls si n-am stat sa ma gandesc prea mult la ce scriu, nu ca as nega cuvintele alea, dar pt. ca nu am mai adaugat si altceva s-a inteles cum s-a vrut.
    Vali, nu ma caracterizeaza stereotipia, nu am prejudecati de genul celor insinuate si chiar vad dincolo de locul din care vin oamenii, culmea!

    RăspundețiȘtergere
  24. Un artcol care doar seamana a literatura, dar este o analiza pertinenta. Felicitari pentru maturitate !

    RăspundețiȘtergere
  25. Sunt zgarcita la laude, de regula. Insa randurile tale ar putea fi editorial in orice cotidian respectabil. Din pacate, nu stiu ce cotidian mai e respectabil.

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Ambasadoarea: Nu! Nu te criticam pe tine! : ) De mine era vorba. Eu sunt cea care spune primul lucru care-i trece prin minte si face generalizari (am comentat un post mai vechi scris de Tudor si a iesit destul de urat ...)

    RăspundețiȘtergere