[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 21 octombrie 2008

Moarte idolilor

Spuneti adio idolilor. Spuneti adio regilor si printeselor. Spuneti adio elegantei venite din interior. Spuneti adio marilor oameni la care ne-am putea uita in sus. Vremea idolilor a trecut. Ba mai mult, asistam la un soi de vanatoare a celor care s-ar putea califica la acest statut. Nimeni din cei ce risca sa devina model pentru un numar mai larg de oameni nu are voie sa reziste acolo sus.

Imperiile media devoreaza idolii cu precizia si puterea compactoarelor de gunoi. Sunt dezbracati, intubati, endoscopati, psihanalizati, fotografiati in toate pozitiile sufletului lor sunt umanizati pana la dezumanizare, toate astea pentru nevoia de consum a publicului care in prima faza i-a venerat. Idolii in ziua de azi nu mai servesc aspiratiei ci crucificarii pentru hranirea suficientei maselor. Da-i dracului! Si ei sunt ca noi, urla multimea fericita ca nimeni nu se mai poate detasa.

Spectacolul dezintegrarii si comasarii idolilor este completat de falsii idoli. Ei sunt mimeticii, tupeistii si mediocrii, gaunosii care iau urma "originalilor" si incearca sa suie muntele cu orice pret, sa ajunga acolo sus in lumina reflectoarelor unde spera sa reziste pentru ca pe ei multimea ii depisteaza dar carnea le pute si multimea nu vrea sa-i consume, nici macar sa-i sfasie caci mediocru la mediocru nu-si scoate ochii.

E vremea vanatorii de idoli si a hotilor de cadavre. Ei imbraca hainele mortilor si intregesc specatcolul media. E vremea consumului. Miroase a carne arsa de OM in paginile ziarelor. E vremea festinului. Omorati idolii. Omorati talentul. Omorati sansa. Sufocati orice escapada a spiritului. Omorati spiritul. Ba nu, lasti-l putin sa urce muntele luminii ca sa-l doboram cand a ajuns sus. Sa-i aratam Spiritului ca nu e mai presus de Mediocritate. Nimeni nu e mai presus de mediocritate. Dixit.

26 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma.. aici cam ai dreptate, dar in media nu apar oameni demni de a fi idoli. Sau prea putin se scrie despre acesti oameni, iar tineretul (din care fac si eu parte inca..) nu e interesat de idoli. Idolii tre' sa aiba ceva care sa te atraga, un talent la ceva, scris, teatru, muzica, stiinta, etc. Acesti oameni fie nu sunt promovati deloc, fie patesc ca si tine - nu sunt promovate valorile persoanei. Am sa te critic ori de cate ori vei "injura" jurnalistii ("tabloidelor") doar pentru ca tu ii hranesti. Daca ai da infirmatii despre tine doar despre teatru sau muzica ti-ai promova valorile. In rest, doar cercetand gasesti idoli, nu in media. In media gasesti diferite personaje si cam atat. Uite, recomand emisiunea "Oamenii timpului nostru" de pe Antena 2, sambata ora 20:00 pentru cine nu merge atat de devreme la disco :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nimeni nu e mai presus de mediocritate ... adevarul e ca idolii nu mai sunt cum erau inainte ,oricum societatea cere prea putin si idolii dau chiar mai putin decat cerem , asta pt ca societatea e submediocra nu doar mediocra!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca e adevarat nimic de-aici. Idolii vor fi pana atunci cand eu n-o sa mai am discernamant. Talentul va fi etern indiferent daca mass media ii prinde in costum de baie si ne-epilati. O sa ador etern fiecare acord muzical ce ma face sa tresar chiar daca interpretul e la pagina celor prost imbracati.Idolul e in sufletul meu, si e privit prin ochii mei , indiferent de cat e de in "trend". Niciodata nu il voi omori in mine nici pe Paller , nici pe nici pe Kafka ...si sper ..nici pe Tudor Chirila...indiferent de ce o sa imi toarne un ziarist.Sunt oameni care imi plac , fara a incerca sa flatez. Fac parte pur si simplu din fundatia proprie-mi persoane. E liber oricine sa ma contrazica, insa eu n-o sa ingrop nici un om pe care-l ridic pe-un piedestal de fildes .Sau cand o sa o fac , va fi pentru ca m-a dezamagit pe mine , nu pentru ca un absolvent de jurnalism vrea titlu pe Front Page :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Oana,iti dau dreptate!
    Mai bine ma simt cand vad ca si idolul meu are cearcane,zile mai proaste sau ia decizii ma putin intelepte si face greseli,pentru ca asta inseamna la urma urmei sa fii om.Idolul,trebuie sa fie un ideal tangibil,nu intruchiparea perfectiunii.Nu citesc ziare de scandal,daca mai ajunge pe la mine vreo stiire gen barfa de la cunostinte doar,dar adesea nu le iau in seama .Ce ma deranjeaza in schimb e ca unele persoane ajunse "idoli" pentru altii se dezumanizeaza fara ajutorul presei,se inchid in "Olimp" cu cei asemenea lor si nu isi pleaca ochii spre muritorii de rand ce le aduc ofrande decat in situatia in care nu prea au de ales :P

    RăspundețiȘtergere
  6. so...nu vreti sa vedeti cum v-ar primi publicul din mures? give it a try...pleaseeee

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum vreo doi ani scriam ceva asemanator pe o tema adiacenta, manata de o stare aproximativ identica. Nu mai scriu asa. Gasesc ca e ineficient.
    Una din intrebarile legate de tine la care inca nu mi-am gasit raspuns in interior este de ce inca nu te poti rupe de dependenta generala de public. Exista un public elevat, cizelat sufleteste, cu substanta si cu eleganta interioara care te poate urma dintr-o concordanta a spiritului artistic si un public metisat, mozaicat, inform si mimetic pe orice i se expune. Parerea mea e ca inca te expui nediscriminativ. Nu am perspectiva ta, dar dintr-a mea, cred ca exista ceva de pierdut in tine din asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai nou, oamenii mai deosebiti se feresc sa devina idoli, pe de o parte din modestie, pe de alta parte din cauza riscului de a fi prost interpretati.
    Lupta cainilor maidanezi cu cainele de rasa. Frustrarea unora vis-a-vis de curajul altora de a fi peste medie.
    Totul se demitifica, oamenii transforma lucrurile minunate in aparate casnice. Daca iei un ingeras si-i spui ca de azi se va numi musca, el se resemneaza si dupa un timp, lumea aceea de ingerasi de odinioara se va transforma intr-un roi de muste,si tu cine descoperi ca ai devenit cand tocmai in jurul tau se invart ele ca bezmeticele?
    De ce ne pierdem puterea de a admira?
    Poate si pentru ca in vremea de azi, idolii se fabrica pe banda rulanta si moda cabotinajului produce urticarii ingrozitoare la nivelul cortexului.
    Dar, totusi, pana la urma admiratia pentru oamenii adevarati, o poti avea in masura in care nu cedezi tentatiei de a concura cu altii si incepi sa te apreciezi pentru cine esti tu.
    frumos scrii, domnule Tudor! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @maria: narcisismul e o posibila explicatie:)

    RăspundețiȘtergere
  10. @maria: narcisismul e o posibila explicatie:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu spun ca e bine , nu spun ca e rau, spun doar ca starea asta trista este de cand lumea. Ca idolul s-a numit Cezar sau Napoleon sau Jim Morrison sau Michael Jackson, toti au fost devorati de lume.Pericolul este direct proportional cu expunerea, mai ales daca te desfaci la nasturii de la camasa si spui cu sinceritate " sunt al vostru". Statutul asta de idol este un risc asumat din start, constient sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  12. cred ca nu trebuie sa uitam ca inainte de a fi idol esti om si ca orice om face greseli, are defecte si calitati bineanteles, iar daca in ziare se scrie despre un idol ca a gresit asta nu inseamna ca are mai putin talent in muzica , teatru sau oricare activitate sau ca nu mai este placut de public pentru ca a gresi inseamna a fi om

    RăspundețiȘtergere
  13. eu cred ca exagerezi. sau asta o fi "procedeul artistic" prin care vrei sa spui...?

    RăspundețiȘtergere
  14. "Moarte idolilor, Ura idiotilor"....cam asa e lumea de azi

    RăspundețiȘtergere
  15. adevarata valoare a omului e deja cenusa...acum, daca nu ai bani nu valorezi nimic...doar cu banii iesi in fata..peste 90% din medii promoveaza anti-modele..iar multimea se ia dupa trend

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Tudor:
    @ Tudor:
    Narcisismul dublu este indubitabil masura corecta de patologic pentru cvadrupla incarcatura de talent.
    :)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Continui sa cred in capacitatea ta de a-ti alege un drum pe atat de frumos pe cat ai putea.

    RăspundețiȘtergere
  18. E stupida ideea de idoli, la fel de stupida pe cat e dorinta unora de a desfiinta din temelie un om doar pentru ca s-a ridicat in vreun fel deasupra celorlalti. Unii isi fac chip cioplit, altii arunca sculpurile in foc. Nu-ncalzeste cu-adevarat pe nimeni, dar asa-s oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  19. ai nevoie de repere. ai nevoie de ele pentru ca sa le depasesti. cand esti prea sus fata de multime ei nu te vor mai vedea pe tine, ci ceea ce vor dori ei sa vada. in vremurile astea, cel mai mult mi-as dori sa scap de injectiile zilnice cu starolina, genul ala de emisiuni care incepe cu dan negru si se sfarsesc cu simona sensual.

    RăspundețiȘtergere
  20. ...apoi am suferit...si am vazut ce inseamna singur...si am aflat ca nu e virus, nici boala...e deficienta...
    Idolii intr-adevar sunt in sufletul fiecaruia, nu are nimeni nevoie de un ziarist care sa-i spuna daca X sau Y e demn pt a-i atinge sufletul cu un sunet, un vers, un rol. Un artist il simti sau nu aproape de sufletul tau. Cat despre citatul de mai sus, l-am ales pt ca intr-un fel sau altul explica statutul de idol, de adevarat idol. Idolul e un spirit inalt. Indiferent cat s-ar stradui unii sau altii sa-i demonstreze latura umana, e ceva ce-i face sa se diferentieze, tocmai deficienta asta a singuratatii in mijlocul multimii. Si tocmai izolarea asta ii face atat de atragatori pt cei care fac o meserie din a improsca totul in jur cu noroi. Si tot ea-i face sa fie atat de sensibili la gura lumii....Nimeni nu spera ca Idolul sau sa fie un fel de fiinta miraculoasa, cu totii stim ca si ei sunt oameni, dar pur si simplu asta nu intereseaza pe nimeni...Eu personal il plac pe Tudor Chirila in general pt toate versurile care ma fac sa plang sau care imi dau putere sa merg mai departe si in special pt "Nu am chef azi". Mai departe nu ma intereseaza daca se imbraca in culori asortate sau nu, daca merge cu metroul sau cu limuzina...Poate daca l-as fi intalnit vreodata omul Tudor Chirila mi-ar fi fost antipatic...Asta e diferenta dintre a te interesa omul si a te intersa spiritul...

    RăspundețiȘtergere