[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 12 noiembrie 2009

Spaga la medic, o forma de sanatate.

Medicii castiga putin. Jignitor de putin. E un fapt stiut. 1200 de lei noi (12 milioane de lei vechi) are un chirurg generalist care tocmai si-a terminat rezidentiatul. La varsta de treizeci de ani. Este o anomalie? Da, sigur ca este.

Faptul ca pacientii dau spaga si majoritatea medicilor primesc nu este altceva decat o forma de reglementare a unui sistem anormal. Pacientul simte nevoia sa plateasca mai mult cumparandu-si confirmarea profesionalismului medicului. Pacientul stie ca numai respectarea juramantului lui Hypocrate nu ii foloseste. Medicii trebuie sa-si intretina familia si sa-si creasca la randul lor copiii. Asa ca, din spagile pacientilor ajung doctorii sa rotunjeasca un venit kafkian pana la o suma care sa-i integreze in normalitate.

2000 de euro mi se pare o suma rezonabila pentru media salariilor din medicina. Acesti 2000 de euro (poate nu e o medie realista) se fac din spagile pacientilor care practic platesc servicii medicale in lipsa unor asigurari de sanatate pe modelul occidental.

In absenta unui sistem bine pus la punct valoarea salariilor si serviciilor se regleaza printr-o piata neagra. Aceea a spagii. Cine pierde? Statul care nu incaseaza taxele care ar putea decurge din salarii mai mari sau dintr-un sistem de asigurari decent.

Cum se rezolva? Nu in criza si nu cu lupte politice eterne. Plus ca mai e de furat in sanatate.

Asa ca sa nu mai condamne nimeni pe cei care iau sau dau spaga. Nu fac decat sa reglementeze o piata care nu exista.

61 de comentarii:

  1. Dar ce se castiga bine in Romania?:)
    Exista vreo meserie, legala , care sa iti aduca niste venituri mari si fara sa recurgi la spaga?:)

    Asta e Romania, dar se poate schimba totul cu mai multe minti deschise, necomuniste...
    Eu sunt optimista: .)

    RăspundețiȘtergere
  2. si mie mi s-a intamplat asta si nu numai mie... deci asta e Romania... si nu numai medicii sunt asa

    RăspundețiȘtergere
  3. Huhhh!?
    De la salariile mici pana la legitimizarea spagii e drum lung.
    Sa-mi vand libertatea ca sa-mi cumpar drepturile? :)) Sa fim seriosi..mai bine mor.
    Atat timp cat o sa li se ofere spaga ei o sa continue sa pretinda spaga... indiferent de lefuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tudor, ai numai pe jumatate dreptate. Foarte bine, cei care au, sa dea spaga, nu am nimic impotriva. Dar ca medicii sa nu se uite la tine, daca nu dai spaga, sa te lasa sa mori si sa nu ii pese, este inuman si inacceptabil.
    In al doilea rand, un medic ca cel descris de tine are in Germania un salariu cam de 1200 de euro. Si preturile in Germania nu se compara cu cele din Romania.
    Tu fiind o persoana cunoscuta, banuiesc ca nu cunosti realitatea, pe tine nu o sa te trateze un doctor ca pe nenea Ion de la tara, chiar daca dai sau nu spaga.

    RăspundețiȘtergere
  5. Exista foarte multi oameni care nu isi permit sa dea spaga aia. Da, medicii sunt platiti prost, dar nu-s singurii! Iat faptul ca cei care isi permit sa dea spaga au sansa sa fie tratati corespunzator iar ceilalti nu mi se pare strigator la cer!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai scris mai demult un post despre medici si m-am gasit eu (care n-am prea avut de-a face cu ei, dar vedeam la stiri, auzeam de la altii - surse sigure ...) sa spun ca n-ar tb sa se planga de vreme ce stiu ca asta le va fi salariul etc.
    Intre timp am ajuns in spital, s-au purtat f. frumos cu toate tipele de pe sectie (asta nu inseamna ca nu sunt si exceptii) si mi-am dat seama ca nu am cum sa le multumesc: nu pot sa sterg nopti nedormite, zile in sir petrecute in spital, probleme personale. Si atunci? (Ar fi clonarea ...) Un plic.

    RăspundețiȘtergere
  7. PS: intr-adevar, sa nu te uiti la un pacient sau sa nu-i vorbesti frumos decat dupa ce-ti da bani (circulau povesti - adevarate sau inflorite - gen: x nu i-a dat bani si nu-l mai externau odata, sau: y a platit si-au si bagat-o in operatie) nu mai tine de salariu ci de omenie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tudor draga, iti dau dreptate si asta pentru ca stiu ce insemna, sora mea e medic si slava Domnului ca a renuntat la un job de cateva milioane, platit de sistemul de stat.Dupa 5 ani de facultate, 1 an de stagiatura si altii pentru specializare ajungi sa castigi un salariu de nimic si asa ajungi sa te bucuri pentru un pachet de cafea si pt o spaga decenta, asta depinde de specializare.
    Din punctul meu de vedere, acela de platitor la vistieria sanatatii iti spun ca nu prea sunt incantata sa vad ceea ce se intampla, si nu am cine stie ce pretentii dar sa nu poti face o injectie intr-un spital de stat mi se pare strigator la cer, si pentru ce toate milioanele care mi se retin din salariu lunar? Aaaa, daaa , fac un bine pentru oamenii de rand ai tarii, nu? Mda...
    Noroc ca am o asigurare la o clinica privata, macar acolo sunt tratata corespunzator....apropo, stii cat costa sa aduci pe lume un copil la o clinica privata? peste 1500 eur, cam mult totusi dar parca preferi sa dai atat si sa fii tratat omeneste, nu? Oricum preturile de la stat se ridica la acelasi nivel, numai ca acesti bani intra in buzunarele medicilor, asta e!
    Si asa ajungi la varianta de a alege, ai bani si vrei sa fii tratat omenesti, mergi la o clinica privata, nu ai bani, mergi la un spital de stat si te astepti la orice, asta e sistemul pe care-l avem! Toate bune si numai de doctori sa nu avem nevoie!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. sa n-o incurajam, as spune. si eu voi fi medic dar nu vreau spaga voastra. "Tine tu si spaga mea, du i o lu' (...)"-depinde de sex :)
    cat timp veti avea aer o sa va plangeti de bani...de lipsa lor. sunteti patetici!

    RăspundețiȘtergere
  10. multi spun ca medicina e o arta si ti trebuie talent. tu cand te ai inscris la actorie te ai gandit la banii pe care o sa i faci? nu. cum nu m am gandit nici eu si nici multi alti medici. ai ales sa faci ce ti place, pentru ca iubesti publicul si te iubesti pe tine, ca om. si n medicina e la fel, iubesti oamenii intrutotul. asa ca nu mai vorbi de medici si salariile lor pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Shibby Daca tu gandesti astfel, asta nu inseamna ca toti medicii gandesc ca si tine. Tudor s-a referit la general, si in cazul asta are dreptate :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Tudor ai dreptate dar nu in totalitate.Sunt de acord cu Iulia care a facut o referire foarte buna.Daca ai bani sa dai spaga poti da...daca nu, e datoria lui de medic sa te trateze.Ok e cam greu sa faci o operatie pe inima cu gandul ca ai restante de 3 luni la intretinere dar trebuia sa se gandeasca la asta inainte.Ii plangem prea mult pe medici.De exemplu matusa mea din vanzatoare la magazinul din coltul blocului s-a facut asistenta.Toata familia ne intreabam de ce oare.Pai cum de ce?Vine in fiecare zi acasa cu cel putin un milion.Tine cont Tudor..pe fiecare zi UN MILION + salariul.Si nu cred eu ca doctorii sunt mai prosti sa nu isi ia si ei cel putin cat asistentele pe zi.Si medicina e exact cum e la potilie "dute acolo mama ca se castiga bani".Si asa se duce totul de rapa.Oameni nededicati muncii lor cu gandul cum sa scoata mai multi bani.

    RăspundețiȘtergere
  13. Si mai e o chestie. Sunt medici care iau spaga, chiar daca nu le trebuie, si au mai mult decat e nevoie ca sa isi hraneasca familia, au vile, au masini, au cont in banca gras, si tot vor spaga. Asta e lacomie. Tudore, tu daca nu ai fi platit bine, ai accepta spaga ca sa iti faci meseria? Stii ce, doctorii care iau spaga sunt la fel ca artistii care ar primi 500 de euro ca sa faca un spectacol, iau banii, dar spun, nu, eu nu intru pe scena decat daca imi dati 1000 de euro spaga.

    RăspundețiȘtergere
  14. da ... dar din moment ce si-au ales meseria de medic, stiau la ce sa se astepte ... si nu e normal ca spaga sa salveze viata unui om ... viata e mult prea scumpa pt ca un medic care nu a primit spaga sa dea 2 bani pe ea ...

    RăspundețiȘtergere
  15. Medicii au salarii de doi bani, insa asta nu scuza spaga pe care o pretind de la pacienti. Oamenilor le este frica sa mearga la medic. Le este frica ca medicii le vor cere niste sume pe care nu au de unde sa le scoata, le este frica ca si daca dau spaga, poate nu este suficienta, le este frica in general de spitale si medici. S-a ajuns la stadiul in care daca nu dai spaga nu se uita nimeni la tine si asa ceva este inadmisibil. Este inadmisibil ca un doctor sa te trateze cu spatele in momentul in care nu vrei sa-i dai spaga. Acesti oameni nu au ce cauta in spitale, nu ar trebui sa aiba voie sa practice aceasta meserie.

    Seara buna

    RăspundețiȘtergere
  16. Dupa parerea mea la comentariul cu vilele de lux sunteti toti niste frustrati, la fel ca restul populatiei. Banii aia nu se fac din "spaga la doctor". Iar o asistenta face mai mult decat medicul ala generalist de 30 de ani. Asistenta face cel putin 3 drumuri la bolnav pe zi. Iar medicul primar(prima mana) este cel care chiar conteaza intr-o interventie medicala, secundul mai putin pentru ca este considerat inferior. Ca sa ajungi m primar sunt ani de invatat. Daca am gandi ca voi v-ati trata in tari straine pentru ca nimeni nu ar mai practica aceasta meserie. Problema romanului de rand in general este ca se crede mereu atotstiutor. Medicul in romania este platit prost. Sistemul este cauza, pt ca in sanatate inca mai sunt bani de "scos" prin niste comisioane "de vile". Medicul vrea doar un trai pe masura sacrificiului depus.

    RăspundețiȘtergere
  17. Tot respectul pentru medicii buni,indiferent ca iau spaga sau nu, nu cred ca daca nu dai spaga nu esti tratat corespunzator de un medic,sunt si ei oameni si inteleg ca poate nici tu nu ai de unde sa-i dai.Ideea asta falsa ca nu te trateaza egal cu restul daca nu-i dai spaga provine din cazuri izolate care fac de ras sistemul sanatatii publice.Am zis!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sora mea a fost studenta la medicina la Timisoara. De ce nu spune nimeni nimic despre profesorii care, in schimbul a 100/200 de euro dau note de 9 si 10 la examene? Sunt cazuri izolate,da, nu toti sunt asa. Insa atata timp cat oamenii astia exista nu se va schimba nimic in sistemul de sanatate din Romania. Si e pacat, pentru ca avem si medici cu dragoste de meserie, si care sunt si profesori buni. Insa pentru acele cateva uscaturi, carora ar trebui sa le facem reclamatie de fiacare data cand calca stramb, uite ca lucrurile raman la fel.

    RăspundețiȘtergere
  19. Stie careva ce se intampla cu oamenii care nu au niciun venit in momentul in care au nevoie sa fie tratati, sau chiar operati?va spun eu:nu sunt bagati in seama.....ei nu au bani sa dea spaga!trebuie lasati sa moara?in asa hal am ajuns?cunosc o persoana din aceasta categorie, fara venit,care locuieste la sat si care a fost nevoita sa mearga la primar dupa o adeverinta semnata pentru a putea fi operata de urgenta!frumos nu?

    RăspundețiȘtergere
  20. Tudor, nu ai idee cat de mult ma bucura acest post....sunt medic rezident iar salariul meu e de 8,30 milioane......nu am luat niciodata spaga, si nici nu am sa o fac.....treaba cu constiinta...
    Dar e bine de stiut ca spaga drept multumire, nu are nici o legatura cu cea care conditioneaza actul medical...

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu prea ai dreptate deoarece atunci cand te apuci de medicina, stii ce salarii sunt. Asa au fost intotdeauna.
    Nu te trezesti apoi ca ai salariu mic.

    RăspundețiȘtergere
  22. As fi de acord, insa numai in sensul sa ia daca li se ofera, si nu sa trateze pacientii diferentiat in functie de daca/cat dau. Sincer. Sunt oameni care mor pur si simplu, pentru ca nu au dat bani. Cu asta nu pot fi de acord. Inteleg sa iei, daca nu poti trai, dupa cate cunostinte acumulezi, dupa cat inveti/muncesti (desi si acolo, ca in Drept sau orice altceva, ajung sa fie de meserie si niste incapabili care si-au platit examenele...). Dar sa nu ii condamni la inumanitate sau disparitie pe pacientii care nu iti dau.

    RăspundețiȘtergere
  23. Tudor, pacat ca tocmai tu, care lupti pentru o Romanie mai buna, incurajezi spaga. Asa, nu o sa ajungem niciodata nicaieri.

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu zic ca si daca vor creste salariile medicilor spaga nu va dispare pentru ca pacientii si doctorii s-au obisnuit asa, sa dea\sa primeasca o "atentie" pt a fi mai "atent" ulterior.Sa nu se inteleaga ca e normal ca un doctor dupa x aniu de scoala sa aiba salariu impozitat 1200 de lei. Deci concluzia e ca orice s-ar intampla, orine ar guverna tot asa o sa fie.Sunt resemnat

    RăspundețiȘtergere
  25. nu mi se pare nomral sa dau spaga la medic atita timp cit platesc asigurari.
    si daca nu=-i convine salariul sa invete naibii o limba straina si sa se care in germania sau in anglia si sa lucreze acolo pe ALTI BANI!

    RăspundețiȘtergere
  26. si crezi ca ala care are acuma 1200 lei dupa ce ajunge la un salariu mai mare, se va opri din luat spaga?

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu cred ca se incurajeaza spaga prin postul asta, dar uneori daca nu exista dreptate iti faci singur. E o alta forma de dreptate, mai putin dreapta:)

    RăspundețiȘtergere
  28. Am vazut Sicko in vara, nu m-am lamurit pe deplin, dar poate ar tb sa-l vada si cei aflati la conducere, pt ca de platit contributii la sanatate si un impozit urias pe venit, platim.

    Cat despre sume nescrise, 1 operatie costa in jur de 100 Euro + 100 Ron pt medicul anestezist. Nu ti se cer si sunt medici care nu primesc banii, dar 1. te simti dator (pt ca uneori se poarta cu tine mai frum. decat cei apropiati) si 2. vii in spital cu ideea ca daca nu dai bani, nu se uita la tine (in cazul meu si al celorlalte tipe de pe sectie n-a fost asa, poate am avut noroc, poate s-a schimbat ceva).

    RăspundețiȘtergere
  29. Si atunci la ce naiba mai platesc atatia bani la stat????
    Lunar dau o groaza de bani pt sanatate, somaj si pensii...
    De ce sa platesc banii astia cand eu nu primesc nimic inapoi?
    Daca devin somer iau 4 milioane ajutor, daca ies la pensie mor de foame si daca ma imbolnavesc trebuie sa dau spaga. E normal??
    Crezi ca e normal sa platesc si bani la stat si sa dau si spaga???
    Fara nici o problema as da bani la medici daca nu as da lunar o caruta de bani la stat.

    RăspundețiȘtergere
  30. Este o diferenta intre nevoia de a recompensa un medic pentru un serviciu bine facut si obligatia de a plati un medic pentru a beneficia de un serviciu bine facut.
    In occident "spaga" este o donatie ce se ofera spitalului pentru servicul bine facut de un medic. Prin aceasta donatie, cota medicului creste, iar beneficiile financiare vor creste odata cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  31. Pt ca nu este un sistem pus la punct in fiecare domeniu, tara e in criza dar magazinele sunt pline de oameni.. Piata se desfasoara la negru..spre ex salariu pe cartea de munca 9mil si de fapt se castiga 44.

    RăspundețiȘtergere
  32. Imi pare rau Tudor, dar un chirurg la inceput castiga si in Italia in jur de 1000 de euro...Si aici se mai dau spagi in domeniul public, mai ales in sud, dar mai putin pentru ca fiecare medic de la sistemul national de sanatate este liber sa practice si privat. Problema este si aici cu plata prestatiilor la negru, medicii cu cabinete privata fac bani multi pt ca nu-i declara. Deci nici Vestul nu mai este un exemplu de urmat, din mai multe puncte de vedere, nu doar al medicinei....

    RăspundețiȘtergere
  33. Asa cum mai spune cineva, ai numai pe jumatate dreptate. Medicii din Romania sunt foarte prost platiti, indiferent de specializare. Cu toate astea nu sunt singurii prost platiti de la noi din tara. Iar daca am o problema medicala si ma duc la dorctor cu doar 200 lei, iar cel care a fost inaintea mea cu acceasi probelma ii da 1000 lei, tot nu se va uita mai altfel la mine. OK, dai spaga, dar...ca si atentie cred, nu ca si inca un salar...Adik, nu sunt absurda, dau, dar atat cat pot...si daca pot sa dau mai putin decat altul, sau mai mult, medicul nu ar trebui sa faca o diferenta

    RăspundețiȘtergere
  34. pai tocmai asta e , ca nu sunt singurii prost platiti, taxele sunt mari..oamenii se descurca cum pot si este o economie subterana infloritoare.

    RăspundețiȘtergere
  35. Bravo, tati. Din inaltimea high-ului, ma mir ca ai scos ceva inteligent din tine. La muzik nu ma mai astept de mult. Mai ai cativa neuroni, deci...

    RăspundețiȘtergere
  36. " Asa ca, din spagile pacientilor ajung doctorii sa rotunjeasca un venit kafkian pana la o suma care sa-i integreze in normalitate."

    Defineste "normalitatea".
    Cred ca te referi la sistemul "de stat ", la personalul din spitale de stat.

    La clinicile particulare, sunt "amendati" cei care primesc ceva din partea pacientilor ( ma rog, altceva in afara de un buchet de flori, sau o cutie de bomboane. Un pachet de cafea deja nu mai intra in categoria " gesturi dragute ").E drept, acolo nu te duci cand ai o urgenta.Din pacate trebuie sa ajungi la spital.Si asa cum spune cineva mai inainte, atunci cand au vrut sa devina medici, stiau cum sta treaba.Si ca isi vor rotunji veniturile prin aceste mcii atentii din partea pacientilor (carora altfel, le vorbesc de sus ).

    Nu stiu cum se face, dar o asistenta de spital, de exemplu, uita azi ca ieri i-ai dat 10 lei.Asa cum si ieri a uitat ca alaltaieri i-ai dat 10 lei.
    Crezi ca or fi suferinde majoritatea de vreo dementa, evebtual Alzheimer?

    RăspundețiȘtergere
  37. 'Faptul ca pacientii dau spaga si majoritatea medicilor primesc '

    Confuzie majora totusi!!Nu pacientii au initiat sistemul asta. Asa cum spun multi aici, e drept oare ca persoanele cu venituri f mici sa nu beneficieze de ingrijiri corespunzatoare pentru ca nu pot plati spagi? Imi cer scuze ca revin, dar cand cineva ca tine, citit de atata lume, spune ca spaga e initiata de pacienti..mie mi se pare strigator la cer!Daca se face un mic studiu sociologic printre absolventii de medicina s-ar vedea cred ca majoritatea provin din familii care apartin paturii sociale superioare! Nu neg, salariile sunt mici la inceput si e o problema asta. Dar cu ce afirmi tu despre spaga nu-s de acord!Sistemul nostru e sanatate e foarte departe de a fi 'regulat'. Spaga e un simptom f grav de 'neregulare' zic eu!

    RăspundețiȘtergere
  38. of
    cite pareri
    dar nu va intrebati ca noi sintem de vina
    legende, povesti ca nu se uita doctorul la tine daca nu dai bani

    acum 3 ani s,a internat sotul in bucuresti (noi sintem din mangalia)
    cu o problema grava,timp de 2 saptmini a stat pe antibiotic din 6 in 6 ore, venea si de 2 ori pe zi doctorita la vizita, asistentele erau tot timpul in garda, soferul de la salvare un dulce cu care faceam zilnic naveta la un alt spital si nu ne,a lasat in nici o zi sa plecam cu taxiul,nu a trebuit sa cumpar nici un fel de medicament dar a primit tot tratamentul necesar simptomelor

    si intr,un final s, facut bine

    am fost multumiti si am fost atenti cu soferul, cu asistentele, si nu in ultimul rind cu doctorita

    DAR ASTA PENTRU CA AM VRUT NOI
    NU NI S,A CERUT NIMIC
    NU NI S,A IMPUS NIMIC

    A FOST UN GEST DE MULTUMIRE PENTRU EFORTUL LOR

    pacat ca pleaca toti medicii buni pe salarii de 5000-10000 euro
    in franta: un medic cu rezidentiat terminat dar nu cu exprienta mare primeste 5000 euro casa si masina de servici

    RăspundețiȘtergere
  39. sirena_25_25,
    de fapt in Franta un medic care are rezidentiatul nu e platit cu 5000 de euro. doar cei care au experienta sunt platiti atata si cei care au propriul lor cabinet privat (si nici in Ro cei cu cabinete private nu o duc chiar asa de rau)
    un medic care lucreaza in sectorul public este platit 2500- 3500 euro, care este intr-adevar suficient ca sa traiesti decent chiar si in capitala.

    Tudor, tu vorbesti despre medici, dar nu doar medicii sunt prost platiti in Ro, ci este o stare generala ... doar ca doar medicii au norocul sa primeasca spaga

    Si cum sa nu ia spaga daca din studentie sunt invatati sa dea spaga profilor? (invata de la cei cu experienta ;p) cand pleaca de pe bancile scolii, experienta profesionala nu au, dar au deja experienta de a lua spaga

    si nu, nu e normal sa dam spaga!

    RăspundețiȘtergere
  40. uite , eu numesc spaga momentul in care pretinzi pacientului , il conditionezi..poate nu direct , dar printr un anumit comportament.Ce da omul dupa..daca este multumit..eu o numesc simplu..recunostinta.oricat de altruistra asi incerca sa fiu , sunt convinsa ca n am sa pot traii din cele 800 de lei ce imi sunt oferiti pe post de salariu ca rezident de anul I.Eu cred ca nici nu mi ar trebuii 2000 de euro pe luna , daca banii ar venii legal..si cred ca mai mult ca sigur asi refuza plicul , fie el dat si ca recunostinta.

    RăspundețiȘtergere
  41. @fanfan ..asa este , exemene cu plicul sunt in medicina, din pacate ..si cred ca cei mai vinovati suntem noi studentii..nu ei..un om care invata nu are nevoie de plic , indiferent cat e de greu examenul.

    RăspundețiȘtergere
  42. Nu poţi lua şpaga ca un exemplu bun. Ei au ştiu în ce se bagă când au ales asta. Mulţi doctori văd reverul şi impun ei taxe dacă vrei tratament. Altfel vor fi acolo când tu vei încerca să mori să îţi amintească că dacă şi la serviciul tău s-ar fi dat asemenea şpăgi poate ai fi putut plăti să trăieşti. Nu sunt deloc deacord cu tine. Şi dacă primea 2000 de euro tot cereau şpagă.

    RăspundețiȘtergere
  43. dani,
    eu cred ca nu noi studentii suntem vinovati, ci ei, profesorii pentru ca primesc si sistemul ca ne permite ...

    RăspundețiȘtergere
  44. Mi se pare absurda postarea ta. Traiti în România tata, deci si salariile medicilor trebuie sa fie ...aliniate. La noi magistratul are drepturi, medicul are drepturi, profesorul are drepturi...

    Dar muncitorul de rând ? Nu crezi ca are dreptul la un salariu decent? De minim 800 de euro. sau crezi ca el nu are familie de întretinut?

    Medicul meu, are un salariu de 1600 de Euro pe luna, pe care-l rotunjeste cu garzile la spital, cu orele de la centrul de Alzheimer, cu consultatiile la un hotel din Peñiscola si cu ceva consultatii la o ccompanie de asigurari de sanatate.

    Iar eu am 1500 pentru ca sunt femeie de serviciu. Si lucrez cum s-ar spune 24 din 24.

    Poate nu ar trebui sa iei atitudine numai în cazul medicilor, ci mai degraba în cazul milioanelor care muncesc pentru 8 milioane, mult mai mult decât un medic.

    RăspundețiȘtergere
  45. @nu fanfan..noi , cei tineri pretindem ca vrem ceva mai bun , ca ne am saturat de comunisti de profesori care cred ca sunt Dumnezeirea intruchipata, de oameni care dau cu pumnul in masa si arunca cu pensele in sala. Ei bine pe ei nu i mai putem schimba, dar daca vrem trebuie sa ne schimbam noi. A nu da bani la examene inseamna a invata pana la epuizare, a sta cu un mare morcov in fund cand stii ca toti ceilalti au dat ..dar se poate..si eu cred ca pana noi nu incercam sa facem ceva si ne multumim doar sa mostenim ce s a facut inainte nu avem dreptul sa ne dorim altceva.

    RăspundețiȘtergere
  46. @dani

    Cata dreptate ai!! Daca mai mult ar gandi ca tine, si eu sper sa fie asa, situatia s-a putea imbunatati pe viitor!

    RăspundețiȘtergere
  47. spaga la medic, o forma de a muri, mai incet sau mai repede, dar sigur

    RăspundețiȘtergere
  48. Da,salariile lor sunt mici. Dar si ale noastre sunt la fel. Da, le dam spaga ca vrem sa fim tratati asa cum trebuie. Si sigur ca ei iau fiindca au salarii de nimic.
    Dar sa fii in spital si sa nu te bage nimeni in seama ptr ca tu pur si simplu n-ai bani sa dai e aiurea. S-au invatat sa ia, nici o problema. Problema e ca s-au invatat sa CEARA si te trateaza proportional cu suma.

    RăspundețiȘtergere
  49. Tudor a scos "porumbelul" din gura (sau din condei) si dupa aia a disparut :-)

    RăspundețiȘtergere
  50. @ Gabriela "Da,salariile lor sunt mici. Dar si ale noastre sunt la fel. Da, le dam spaga ca vrem sa fim tratati asa cum trebuie. "
    Eu consider asta o greseala .."dam bani si vrem sa fim tratati.".Noi conditionam si voi la randul vostru dati bani si cereti ..un troc pe cinste..Nu mai faceti fratilor asa ..plecati de la cel ce conditioneaza..cititi va drepturile de pacienti (legea sanitara) ..ati fii uimiti sa vedeti ca aveti mai multe drepturi decat noi doctorii. Nu mai bagati plicul si curcanul din prima..invatati va drepturile si faceti plangeri daca ceva nu este in regula ..dar nu degeaba..nu latrati de geaba doar pentru a arunca cu piatra ..ci cu cap..Am facut sase ani de facultate ..care nu i regret ..am sa practic o meserie care imi place ..insa cu toate acestea pe capul meu nu scrie martir..cata dragoste si respect asi avea pentru pacient, asta nu ne hraneste , plus ca medicina inseamna invatat continuu asta inseamn sa ai de unde si cu ce sa le cumperi ..lucru pentru care nu am nimic impotriva banilor oferiti la sfarsit ca multumire.
    Asa este sunt multe uscaturi , dar nu generalizati ..eu m am impiedicat de cativa oameni care m au invatat cateva lucruri si anume ca nu pot pretinde ceva pana nu ofer eu mai intai..si ca daca vreau ca oamenii sa fie corecti cu mine ....trebuie in primul rand sa fiu eu corecta.

    RăspundețiȘtergere
  51. Chiar azi am fost la o clinica privata cu care firma la care lucrez are asigurare. Nu am platit nimic, totul era curat, sterilizat, nu mirosea a spital sau policlinica. Desi investigatiile medicale nu sunt niciodata un lucru placut, eu chiar m-am simtit bine si nu mi-a lipsit feelingul ala neplacut de a nu sti cat , cum , cand sa dai spaga.

    Bineinteles, am convingerea ca medicii respectivi sunt bine platiti, nu luati in ras cu un salariu mizer precum cei care lucreaza in spitale...

    RăspundețiȘtergere
  52. Nu mi se pare normal sa reglementez eu, ca pacient, un sistem bolnav.
    Eu am mai mult? Nu. Deloc. Nu mi se pare normal atata timp cat platesc toate taxele care se impun si cand ma duc sa fac o banala analiza, sa o platesc. Si in plus sa le bag si lor in buzunar pt a "cersi" sa-si faca treaba.

    Am mai zis-o mai demult tot aici la tine pe blog si o mai zic o data....mi-e sila de o parte a medicilor si de felul cum actioneaza atunci cand ar trebui sa fie in primul rand OAMENI.

    PS: Sincer, ma surprinde acest post al tau.

    RăspundețiȘtergere
  53. da-l dracu de juramant...bine ca nu ne pune sa semnam sau ceva de genu asta

    RăspundețiȘtergere
  54. "cel fara de pacat sa arunce cu piatra primul"

    voi toti cei care va permiteti sa comenati doar pe auzite si ca a zis baba gherghina din colt ceva care a auzit ea
    ati fost internati in spital recent
    v,a spus medicul la inceput suma
    nu v,a operat pina cind nu ati dat plicul
    ma faceti sa rid
    NICI UN MEDIC NU IA BANII DE LA PACIENT INAINTE
    toate asa zisele preturi le vehiculeaza tot babele din saloane ca sa le treaca timpul mai repede

    si daca v,ar fi cerut bani inainte nu v,ar fi bagat in operatie de ce nu i,ati facut reclamatie de ce nu ati chemat televiziunea de ce de ce

    NU SINT CaDRU MEDICAL

    dar nici atit de naiva nu pot fi la comentariile voastre

    RăspundețiȘtergere
  55. nu am nimic impotriva spagii la medic atata timp cat nu conditioneaza actul medical de asta.Pe mine ma irita la maxim nesimtirea asistentelor.Si culmea degradarii umane o ating aceste creaturi in maternitati,cand fiecare deget ridicat de "doamnele asistente"costa 5-10 lei.

    RăspundețiȘtergere
  56. Domnule Tudor, si cel care n-are sa dea si el o spaga cat de cat semnificativa ce ar trebui sa faca? sa moara acasa?

    RăspundețiȘtergere
  57. Cine pierde? Noi, contribuabilii care platim CASS-ul, adica platim procente din salariu tocmai pentru a avea serviciile medicale asigurate.

    Ceea ce consideri tu normalitate e de fapt un ... scopul scuza mijloacele. NU spune nimeni ca salariile medicilor sunt in regula, dar solutia nu este nicidecum spaga. Solutia asta e la fel de nedreapta ca si salariile medicilor. Pentru ca imi umbla mie in buzunare peste ceea ce este normal. SOlutia ta pune bani in buzunarele medicilor direct din buzunarele mele, in contextul in care banii pentru salarii ar fi trebuit sa vina de la stat.

    Ceea ce propui tu e sa exonerezi statul de o obligatie. Sa inchizi ochii la modalitatea sa incorecta de a alcatui bugetul. Daca propui o astfel de solutie nu inseamna decat ca incurajezi statul in greseli.

    Cand vrei sa indrepti o nedreptate, pleaca de la indreptarea cauzei nedreptatii.

    Plus ca multi medici au si cabinete particulare de unde castiga suficienti bani cat sa se intretina, si deci nu au nevoie de spaga.

    Aaa... si mai sunt si cei care aleg sa lucreze la clinici private si astfel castiga decent...dar aia sunt medici cu adevarat buni... medici care chiar au invatat carte.

    P.S. Daca vezi spaga ca pe o metoda de a creste veniturile unui medic care merita salariu mai mar,e ai avea curajul sa nu dai spaga unui medic care te trateaza, dar este mai putin priceput (si deci n-ar merita atatia bani)?

    RăspundețiȘtergere
  58. În momentul în care incepi sa pretinzi șpagă, ar trebui să te întrebi dacă meseria ta chiar este pentru tine.

    RăspundețiȘtergere