[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 21 ianuarie 2010

Manifestul Cruciadei Culturii

Agenţia de Vise a iniţiat Cruciada Culturii, o luptă pentru reînvierea frumosului şi răspândirea artei. Mai jos se regăseşte Manifestul Cruciadei, rândurile care exprimă crezul nostru şi, mai ales, speranţa că, în timp, tot mai mulţi cruciaţi se vor alătura cauzei frumosului. Pe 14 februarie, începând cu ora 19:00, la Ateneul Român, Sarah Chang conduce Bătălia Viorii. Prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii este susţinută de LG şi Uniunea Compozitorilor din România.

Manifestul Cruciadei Culturii. Luptă pentru frumos

Cruciada Culturii este ideea unei mişcări de reacţie. Reacţie la prost gust. La superficial. La vulgaritate. La mimetism. La submediocru. La subcultură. Ofensiva lor este, în zilele noastre, fără precedent. Într-o propoziţie: Cruciada Culturii este o reacţie împotriva Urâtului.

Cum am putea să contracarăm expansiunea Urâtului dacă nu prin lupta pentru Frumos? Atât de simplu. Frumosul autentic. Frumosul care se strecoară în orice Act de cultură la fel cum firul de nisip se strecoară în interiorul scoicii ca să nască incredibila perlă.

Câte Perle adevărate zac îngropate sub mâlul care s-a depus în toţi anii în care Urâtul, cu toate formele lui publice, s-a instaurat infestându-ne simţul estetic? La această întrebare numai Frumosul, recâştigându-şi teritoriile, poate să răspundă. Iar noi, cei care ne vom alătura Cruciadei, putem să luptăm pentru Frumos.

Misiunea noastră este foarte grea în condiţiile în care cultura nu pare să mai fie nici măcar o preocupare de nişă. Noi sperăm că asta este doar o aparenţă. Credem cu putere că oamenii de cultură există, dar, izolaţi, preocupaţi de propria evoluţie pe scara individuală şi scârbiţi de spectacolul colectiv al falselor valori.

Frumosul şlefuieşte elitele, iar elitele şlefuiesc poporul. Pentru asta e nevoie ca elitele să-şi recapete conştienţa şi conştiinţa de sine, astfel încât, cei care aspiră la statutul de oameni de cultură să poată privi către un tărâm bine conturat şi nu către un arhipelag de insule aruncate la întâmplare.

Prin oameni de cultură nu înţelegem doar scriitori, muzicieni, artişti plastici, fotografi, actori, regizori, critici sau istorici de artă, ci şi consumatorii, spectatorii, cei care îşi doresc să se cultive, să evolueze prin cunoaştere şi prin consumul de artă autentică.

Cruciada Culturii îşi propune să devină o umbrelă la adăpostul căreia oamenii de cultură să poată să-şi urmărească viziunile şi credinţele într-un cerc cât mai larg.

Vom lupta pentru spaţii de expresie şi de întâlnire cât mai extinse ale oamenilor de cultură. Cei care iubesc frumosul şi promovează arta au datoria să se cunoască bine unii pe alţii. Ei trebuie să facă ideile să circule, să se lepede de propriile idei şi să fuzioneze cu idei noi pe care să le filtreze tocmai pentru a face loc altor idei şi mai noi. Pentru asta e nevoie de spaţii de întâlnire pe care ne vom lupta să le asigurăm.

Cruciada Culturii trebuie să producă şi să reprezinte evenimente culturale Frumoase, Memorabile, a căror existenţă să aibă rostul de a-i inspira pe participanţi căci marile întâlniri dau naştere marilor idei.

Fiecare eveniment care poartă semnătura Cruciadei trebuie să fie o bătălie câştigată. Împotriva urâtului şi împotriva şabloanelor comerciale care potenţează blazarea şi favorizează coma noastră spirituală.

Multe proiecte culturale rămân la stadiul de idei pentru că autorii lor nu au forţa sau priceperea de a coopta oameni sau echipe care să ducă aceste proiecte la capăt. Ne propunem să asigurăm un spaţiu virtual în care aceste proiecte să fie vizibile, un loc în care autorul să-şi facă public proiectul şi unde cei care rezonează cu ideile lui să-l poată cunoaşte, să se poată implica şi, eventual, să asigure finalitatea ideii.

Vom lupta din răsputeri să explicăm importanţa Culturii pentru dezvoltarea Individului. Vom explica acest lucru mai ales generaţiilor recente. Ştim cu toţii unde ne-a adus incultura şi ignoranţa clasei noastre politice. Criza noastră morală este şi o consecinţă a unei crize culturale.

Credem cu putere că un individ preocupat de Frumos şi căutând să-l descopere dincolo de perdeaua de ceaţă a spectacolelor media e susceptibil de a găsi mai uşor adevăratele valori şi semnificaţia reală a acestora pentru o viaţă corectă.

Nu ne propunem o nouă ordine şi nici vreo doctrină mobilizatoare. Ne propunem să redescoperim şi să recâştigăm ceea ce România a uitat că posedă: gustul pentru Frumos, pasiunea pentru Autentic. Fiecare dintre noi ar trebui să răspundă la o întrebare simplă: ce am făcut eu pentru cultură, pentru frumos? Cu ce am contribuit la o lume mai profundă?

Pe cei care nu şi-au pus încă întrebarea aceasta îi invităm să reflecteze şi să ni se alăture. Pe cei care îşi simt o parte din idealuri reprezentate în textul de mai sus îi invităm să abandoneze propriile gherile şi să lupte pentru Cruciada Culturii.

În condiţiile în care existenţa noastră cotidiană a devenit mai mult decât oricând un câmp de bătaie, “a lupta pentru frumos” îşi pierde valoarea simbolică şi devine un îndemn din cele mai concrete, un slogan: Luptă pentru frumos. Acesta este sloganul nostru.

Cruciada Culturii nu este un partid. Nu e nevoie de adeziuni. Nu are membri fondatori şi nici autori morali. Ea nu poate fi revendicată de nimeni pentru că este ascunsă în interiorul fiecăruia dintre noi şi nu aşteaptă decât o scânteie ca să ne împingă la luptă. Nu este o mişcare cu beneficii concrete şi vizibile imediat, căci şlefuirea sufletului prin Frumos nu e ceva care să se vadă. Nu sclipeşte.

Bătăliile Cruciadei sunt, însă, cele care se vor vedea. Acolo este nevoie de cei care împărtăşesc idealurile ei. Acolo este nevoie de soldaţii Frumosului. Eşti unul dintre ei ? La această întrebare nu poţi răspunde decât privind adânc înăuntrul tău. În rest, vei şti unde să ne găseşti.

17 comentarii:

  1. Una di putinele cruciade care trebuie sustinuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca`mi permiti am sa pun si eu un banner pe blog`ul meu,cel pe care`l ai si tu,cu un link catre postul asta. Putem trimite mesaje catre persoane multiple,putem face cruciada cunoscuta. Doar putina munca,desi putinul pe care l`am face nu s`ar putea numii munca,doar un sprijin.

    RăspundețiȘtergere
  3. da merita...viata asta e frumoasa...si atat timp cat suntem in viata trebuie sa incercam sa traim frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,

    Am citit despre lansarea acestei cruciade si vreau sa iti spun ca e o initiativa foarte buna mai ales ca vine de la tine, tu care ai impact destul de puternic asupra tinerilor.
    As avea si eu o propunere pentru tine.Si noi, prin videomax.ro( site prin care iti poti face propria emisiune live doar dispunand de o conexiune la internet si o camera web)facem o campanie de reinviere a frumosului,a iubirii in toate formele ei,iar in momentul de fata cautam oameni de calitate care ar putea vorbi.
    Te-ar interesa sa ne vorbesti si tu?Poate fi o discutie libera sau chiar si cu moderator( in functie de cum preferi).
    Cuvintele tale nu vor fi distorsionate sau modificate ca in cazul presei scrise, acesta reprezentand un avantaj semnificativ.
    Specific ca este un proiect pe care noi nu il monetizam, o facem ca o ofensiva la emisiunile fara forma si fond.
    Astept raspunsul tau cu interes,
    Ioana fata din spatele videomaxului

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte inspirata alegerea imaginii. Incredibila de sugestiva.

    RăspundețiȘtergere
  6. http://voxpublica.realitatea.net/popcult/cum-incepi-sa-urasti-cultura-si-arta-cu-ajutorul-indragostitilor-de-frumos-25546.html

    RăspundețiȘtergere
  7. si feedbackul:

    http://voxpublica.realitatea.net/popcult/cum-incepi-sa-urasti-cultura-si-arta-cu-ajutorul-indragostitilor-de-frumos-25546.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Camelia, insipid, puhav, inapt si stapanit de complexe...

    RăspundețiȘtergere
  9. stiu Anna..mie una mi-e greu sa i mai diger..si indiferenta sau detasarea nu stiu ce rol are..

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu doar cateva zile inainte ca dvs sa postati primele informatii despre Cruciada Culturii, am luat decizia, impreuna cu niste colege de-ale mele, sa infiintam o revista care sa circule prin liceul nostru. O revista-manifest pentru cultura, pentru cei dintre noi care incearca sa mai ridice capul la suprafata mizeriei cotidiene. E bine de stiut ca initiativa noastra isi poate gasi adapostul la umbra unei initiative atat de mari, de interesante, si de necesare cum este Cruciada lansata de dvs. Va multumesc.:)

    RăspundețiȘtergere
  11. seara buna
    o initiativa frumoasa, benefica. sper sa fie urmata, sa aiba puterea de a ajunge in strada si de a produce ceva efecte. fiindca, din pacate in ultima vreme am intilnit destule manifeste frumoase dar care au ramas numai pe hirtie sau in retelele virtuale...
    toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  12. Bravo, felicitari!

    Fundatia SynergEtica, participantii la "Misca-ti Bunul Simt!", "Noii Pasoptisti" si Ambasada Artelor se alatura Cruciadei.

    De asemenea, pentru ca Frumosul e si bun, invitam toti cruciatii sa participe si la World Kindness Movement. Sarbatorim Ziua Internationala a Bunatatii/Blandetei pe 13 noiembrie, ca macar macar o zi pe an sa fim constienti cat de important este sa fim, pur si simplu, buni! Fara motiv. Fara retineri. Cu toata lumea.

    Va asteptam cu drag la: synergetica@synergetica.ro

    Cu prietenie (si admiratie pentru Cruciada si restul actiunilor voastre)!

    sandra pralong

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.youtube.com/watch?v=HW_qF4Bjm00

    Omul isi duce propria lupta,propria cruciada...neaprecierea la loc de cinste.

    RăspundețiȘtergere
  14. Consider ca aceasta cruciada a culturii este benefica si consider ca trebuie sustinuta printr-o accesibilitate mai usoara la ea.
    Intr-adevar nu am nevoie de o prelegere referitor la valoarea intrinseca a artistului, argument indestulator dealtfel, asa cum ai mentionat tu, insa pentru multa lume acest spectacol sau altele care vor urma sunt inaccesibile din cauza pretului biletelor. Uiti ca traim in Romania, unde avem de platit chirii, trebuie sa supravietuim, sa ne intretinem si multe altele.
    Mai cred ca lupta ta cea mai mare trebuie data cu gasirea unor sponsori si astfel imposibilitatea subventionarii biletelor sa devina posibila, gandeste-te!
    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut ! Imi pare rau ca aceasta "cruciada" nu acopera toate formele de arta.Mi-ar fi placut sa vad ceva si despre expozitii de pictura,scluptura ,fotografie ,dar ma multumesc si cu informatiile privind piesele de teatru.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum ar fi (pentru cei care au facut un curs de estetica), o lupta impotriva unei categorii estetice de pe pozitiile alteia :)

    Nu va inflamati, sunt convins ca sunteti animati de intentii bune, sunt doar sceptic in ceea ce priveste reusita.

    RăspundețiȘtergere