[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 24 ianuarie 2010

Terry Gilliam si Visele noastre

Aseara am vazut The Imaginarium of Doctor Parnassus, ultimul film al lui Terry Gilliam. Absolut fabulos. Construit pe paradigma mitului faustian, filmul este un regal de imaginatie si creativitate. Alterneaza forme de expresie video, de la animatie 2D la morfisme si suprapunere de texturi sau mai stiu eu ce nazbatii video. De parca Gilliam, fara absolut niciun efort, si-a transpus pe pelicula in "no time" unul din cele mai colorate si intense vise. Filmul lui Gilliam m-a acaparat atat de tare incat mi-a fost eradicata absolut orice manifestare spontana de spectator avizat. Spiritul critic sau macar cel voit obiectiv au fost anihilate complet de acest demers cinematografic. Si asta are legatura, cred, cu un fel de manipulare prin imagini pe care nu am mai vazut-o la niciun film recent.

The Imaginarium of Doctor Parnassus nu-si propune sa reprezinte o realitate prezenta, imediata. In niciun caz. Nu jongleaza cu mesajele sau metaforele lumii noastre. Nu este nimic altceva decat reinterpretarea intr-o maniera cinematografica fabuloasa a unui mit pe care, de la Marlowe sau Goethe la Oscar Wilde sau Bulgakov, l-au frecventat toti marii artisti ai lumii.

Prin ce e mai mult decat important filmul? Dupa parerea mea sunt doua chestiuni: 1. Nevoia mereu crescanda a omului modern de Poveste. 2. Ca o consecinta, prin poveste, posibilitatea de a evada si de a-ti configura o noua realitate obtinuta prin visare.

Poate ca e periculoasa accentuarea nevoii omului modern de a fugi de un prezent capacana, din ce in ce mai imbelsugat si tot atat de nesatisfacator, dar de-abia asta e o realitate. Or, Gilliam viseaza abracadabrant timp de doua ore tocmai pentru a reusi sa ne arate ce (ne) lipseste. Visul, reveria, fanteziile, momeala asta autoimpusa care a impins omenirea inainte. Intr-o lume care iti ofera totul pe tava si in care oamenii privesc plictisiti pe pereti in asteptarea orgasmului, filmul lui Gilliam e un manifest care spune ca Arta este mai mult decat oricand in visare. Iar Visul risca sa devina o a doua realitate.

Ma intreb (aproape retoric) ce-i lipseste cinematografiei romanesti ca sa viseze? Ce ne lipseste fiecaruia dintre noi ca sa visam mai mult? Succese ca Lord of the Rings si Avatar vorbesc despre acelasi lucru: intr-o perioada in care stirile abuzeaza de dramele oamenilor transformandu-le in cea mai vulgara si normala realitate, publicul e insetat de poveste si de vis.
Terry Gilliam a inteles asta si si-a acordat luxul de a-si imparti fanteziile cu publicul sau. Poate este cea mai frumoasa forma de sinceritate a unui artist. Pentru ca, in definitiv, sa visezi presupune o doza enorma de subiectivism, inatacabil.

15 comentarii:

  1. cat de fain..si eu imi doresc de ceva vreme sa vad filmul la cinema si nu prea am ocazia, dar o sa mai astept poate poate ajunge la cinema si aici...am vazut doar trailerul... si ma captivat cu replica "can you put a price on your dreams?".. intradevar lumea e tot mai insetata de povesti..mai ales in conditiile in care realitatea nu e tocmai roz.. filmele ajung sa fie o iesire bine venita din realitatea vietii.. iar atunci cand filmul ajunge sa iti depaseasca asteptarile.. atunci filmul si-a indeplinit scopul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar voi viziona filmul . Mi-ai deschis apetitul. Zilele trecute daca nu ma insel chiar vineri s-au implinit doi ani de la moartea regretabila a actorului remarcabil Heath Leadger.
    Am urmarit majoritatea filmelor in care joaca insa pe acesta l-am omis.
    Este un film plin de sens si arta din cate am vazut din trailer.Si cred ca acesta este un film ce depaseste orice fel de granita intre imaginar si realitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. De cateva zile, directorul Scolii Centrale din Bucuresti, doamna prof. Maria Cojescu, a fost demis in mod abuziv. Principiile transparentei din administratie si cele legale prevazute de regulamentele in vigoare au fost grav incalcate. Intregul colectiv de elevi, precum si corpul profesoral, sustine mentinerea in functie a doamnei Maria Cojescu, un istoric remarcabil si un cadru didactic cu o experienta profesionala foarte vasta, un caracter extraordinar. Pentru a sustine initiativa noastra, va rugam sa accesati http://www.petitieonline.ro/petitie-p68925055.html si sa transmiteti mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lord of the rings si Avatar sunt filme care ne conecteaza cu arhetipuri inconstiente prin poveste. atrag pentru ca ne prezinta realitatea interna sub forma metaforei, care la acel nivel este inteleasa, chiar daca la nivel initial vedem doar povestea si visul; metafora este cea mai puternica unealta pntru vindecare si transformare.
    sunt curioasa sa vad filmul de care vorbesti acum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci acesta este ultimul film al lui Heath Ledger.
    Oricum, pare dragut filmul, sper ca voi avea ocazia sa-l vad in vitorul apropiat :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi se pare foarte interesant filmul,ma-ai facut curioasa,sper sa-l vad curand.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mai avem timp pentru vise..oamenii nu isi mai fac timp pentru suflet! Avem timp pentru facebook, hi5, massenger... dar nu vedem culoarea ochilor atunci cand viseaza. Nu mai avem curaj sa indraznim la noi. Cred ca asta ne lipseste.

    RăspundețiȘtergere
  8. Visul nostru cel mai aproape de cer e iubirea. E visul lui Dumnezeu. Il visam si noi orbecaind, pe marginea lumii, cu genunchii juliti de indoiala care ne macina asteptarea. Atata asteptare si strigat. Atata negru in atata alb ne-a invatat tacerile lungi ale firii. Din mansarda sufletului, curcubeul inca ne viseaza cantand invierea.

    RăspundețiȘtergere
  9. :)))......sunt fan Lord of the Rings, sunt fan vise in care ne putem depasi cotidianul ...
    multam pt recomandare, abia astept sa il vad....
    Lumea basmelor, a zanelor si a printilor e lumea mea. Fara ele nu pot sa traiesc, nu cred ca as putea sa imi hranesc sufletul asta ce devine din ce in ce mai flamand si ma chinuie ingrozitor....abia astept sa il vad...

    RăspundețiȘtergere
  10. Oricum Johnny Depp e genial... adica nu am vazut nici un film prost cu el...Omul chiar are talent!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. L-am vazut si eu acum vreo doua zile si intr-adevar de foarte mult timp nu am mai vazut un film care sa ma captiveze sa ma tina fara sa adorm:P
    ...Si avand in vedere ca a fost ultimul film a lui Heath,care mie personal imi placea ca actor, am primit un bonus.So da sunt de acord cu cine a scris despre Johnny Depp.Nu cred ca are un film care sa nu imi placa.O zi buna sa ai !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. O excelenta distributie!Jude Law,Heath Ledger,Johnny Deep si un regizor excelent,Terry Gilliam!
    Acest film nu este destul de apreciat de majoritatea "coca".Chiar la un prieten care si-a invitat un "coca"(dupa umila mea parere) si a zis despre film ca e cea mai mare prostie si Avatar il intrece..Cruda realitate,Nu apreciem adevarata valoare

    RăspundețiȘtergere