[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 2 februarie 2010

Explicatii despre mine.

Cateva explicatii despre conditia unui artist si relatia cu publicul sau. Ultimii ani si mai ales acest blog m-au pus in fata unei varietati largi de consideratii privind calitatea mea umana si mai ales morala, chestiune care m-a adus in situatia de a crede ca se impun niste precizari.

Observ ca foarte multa lume stie Totul despre mine. Ba mai mult, comentatorii par sa aiba si asteptari precise de la modul in care ar trebui sa-mi traiesc viata. Asteptari inselate adesea, sustin unii. Implinite pentru altii. Si tot asa. De oricare parte a baricadei ar fi, oamenii stiu exact care e treaba cu procesualitatea interioara a lu' Chirila. Stiu ei foarte bine ce ma mana in lupta, ce ma tine in viata, gradul exact de impostura sau poezie care imi guverneaza fiinta.

Asupra unei categorii de oameni m-as opri cu precadere. Cei care nu ma pot accepta decat in paradigma desenata de cantecele mele. Oamenii care cred ca artistul e obligat sa se identifice cu propria opera. Oamneni care, in mod aberant, cred ca daca am scris Epilog este doar consecinta faptului ca stiu Totul despre iubire. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu stiu absolut nimic. Ma zbat in aceeasi cautare ca si cei mai multi dintre voi. La fel cum nu stiu nimic despre armata, dar am scris Am sa ma intorc barbat. Documentandu-ma. Nu am facut armata, inutil sa mai precizez. Nu stiu ce inseamna ratarea si nici nu vreau sa aflu, cum a aflat personajul cantecului "De ce?". N-am trait uzura unui cuplu ca acela din "Nu am chef azi" si nici Fotomodel nu am fost ca sa pot sa afirm cu tarie ca stiu ce inseamna sa te vaneze o lume intreaga.

Observ, insa, ca adesea actiunile mele sunt interpretate din perspectiva cantecelor sau a mesajelor pe care le transmit. Pana la un punct e normal. Oamenii asteapta sa vada o potriveala pentru ca lucrurile sa capete si mai mare credibilitate in ochii lor. Trebuie neaparat sa stii sa iubesti ca sa canti despre iubire, gandesc ei. De ce? de ce? Oare conditia primara a artistului nu este aceea de a observa si apoi de a reinterpreta, de a transpune? Talentul nu e capacitatea de a infrumuseta normalitatea? De ce conditia morala a unui om trebuie sa fie strans legata de ceea ce exprima? In afara acestui sablon nu exista arta sau artisti? Ma deranjeaza unghiul asta obtuz. Perspectiva fara perspectiva. Conditia morala a omului care face un act artistic n-are nicio legatura cu actul in sine.

As vrea sa fie limpede pentru toata lumea: nu sunt cum sunt cantecele mele. Nici n-am cum. Iar pe de alta parte, bucati mari din cantecele mele vin din mine. Din frustrarile, fricile si indoielile mele. Sa proiectezi asupra lui Chirila parerea formata din reactia la cantecele sau muzica mea mi se pare un act de superficialitate. Traim intr-o vreme a etichetelor. Le lipim cu usurinta pe fruntile preopinentilor nostri fara sa ne gandim prea mult. Ala e rau, ala e prost, ala e fascinant, ala e idiot, celalat e fermecator. Adesea informatiile pe baza carora aplicam judecati de valoare sunt infime. Pofta de a judeca e insa de neostoit. Si uite asa, usor, usor incepem sa emitem si pretentii de la oamenii pe care i-am judecat in goana lumii noastre. Pretentii conforme cu asteptarile noastre.

Am la gat un medalion pe care este inscriptionat un vers din Epilog. L-am primit de la cineva drag. Un prieten bun, intr-o seara frumoasa, mi-a spus: "Medalionul asta nu-ti folsoeste tie. Tu nu-l poti privi pentru ca ochii ti se impiedica de barbie. E pentru cei care se uita la tine. Ei citesc versul asta". Cred ca asa e cu operele autorilor, cu arta. Arta nu il schimba fundamental pe cel care o creeaza.
Il schimba pe privitor daca e sa schimbe ceva. In schimb, ea se naste din tot ce a acumulat si a asimilat inainte vreme creatorul. Pe medalion scrie "sa nu uiti de inima ta".

Nu va mai grabiti. De multe ori muzica mea nu se regaseste in mine la fel cum eu nu ma regasesc tot timpul in muzica mea. Renuntati sa va improprietariti cu adevaruri incontestabile in ceea ce-i priveste pe semenii vostri. Adevarul e o chestie de perspectiva. Iar perspectivele se schimba. In functie de locul pe care ni-l alegem ca sa privim. Sa fiti sanatosi.

68 de comentarii:

  1. consider ca nu ma regasesc in nici una dintre cele doua cateogorii mentionate de tine, insa ma regasesc in categoria celor care atunci cand asculta ''epilog'' reusec sa viseze la o lume si la o iubire perfecta.si pentru ca tu esti cel care canta melodia si al carui glas imi atinge sufletul, am si eu tendinta sa indentific artisul tudor chirila cu barbatul care stie ce e iubirea si care o exprima atat de sublim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, prea des mergem pe ideea "ceea ce vezi e ceea ce primesti". Oamenii inseamna mult mai mult decat ceea ce creaza, ceea ce fac, ceea ce gandesc, ceea ce simt. Dar, din pacate si pentru ca e in firea noastra, ne grabim sa judecam, sa categorisim, sa impartim pe toti in alb si negru...
    sanatate...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu ma incadrez in nici o categorie din cele de mai sus. Ador muzica ta, traiesc fiecare vers, in mintea mea fiecarea cuvant capata nenumarate sensuri, dar pot sa fac distinctia intre tine ca artist si ca om. Ca artist esti cel care a scris si canta piesele mele favorite.Ca om... nu stiu decat ce ne spui tu pe blog si ce citesc eu printre randuri... Informatiile din presa sunt adesea distorsionate...Esti un om capabil de fapte mari , un om pe care il admir, dar totusi un om.
    Piesa Epilog s-a nascut intr-un moment de inspiratie, exprima asa cum ai zis gandurile si temerile tale, dar nu insemna ca tu nu poti gresi , rani sau suferi in dragoste si din dragoste. Iar atunci cand ai cantat despre experiente pe care nu le-ai trait , e si mai admirabil.
    Nu trebuie sa ne dai explicatii despre cine esti. Indiferent de ceea ce faci in particular, noi iti multumim pentru ca ne canti si ne incanti. Publicul tau te iubeste.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumoasa asemanarea rostului acelui medalion cu rostul artei

    RăspundețiȘtergere
  5. n-am mai dat de mult pe ulita asta dar acuma nu pot sa ma abtin sa nu pun si eu un rand aici.

    mare dreptate ai domnule...
    traim intr-o lume in care tot mai multi uitam de inima noastra, sormonind in inima altora si cautand adevarul lor...nici macar al nostru.
    trebuie putin curaj sa dai ochii cu adevarul ala din inima ta si drum inapoi nu mai este de acolo...poate tocmai de aia se fofileaza atatia?! uhmmmm...

    cu plecaciune domnule, multa sanatate si drum lin in creatie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu stiu doar ca ai un suflet mare :)si asta da multe framantari( in general).
    si mai stiu ca de cand comentez aci am revenit in real life..so thanks pt ca esti asa cum esti.

    lumea( in general, mai sunt si exceptii) pune si va pune mereu etichete caci doar asa inteleg ei lumea din jur.
    Conteaza sa stim noi, fiecare ,cine suntem..zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este adevarat ceea ce ai spus insa consider ca nu toti sunt vizati . Sunt si persoane care te apreciaza pentru simplul fapt ca esti TU!
    Da pare greu poate de crezut insa unii catalogheaza intai ambalajul si apoi interiorul . Ceea ce e gresit insa face parte din natura omului.


    Si ma gandeam ca intr-un comentariu anterior am spus" Mai pune cateva kgin plus" si na cred ca am gresit. Fiecare are dreptul sa aibe propria infatisare propria greutate nimeni nu iti impune. Desi era doar un simplu comentariu poate deranja. Iar pentru asta imi cer scuze. O persoana trebuie luata ca atare ,nu numai pentru stilul sau ,pentru arta lui sau performantele sale,ci pentru ca este FIINTA umana si gandeste simte si traieste. Una este sa apreciezi un om pentru ceea ce face si alta pentru ceea ce este. Pentru mine ca artist ce creeaza esti un alin prin melodiile tale si prin creatile tale.. ca om .. te citesc si te descopar pe zi ce trece prin intermediul acestui blog ,iar cand nu te citesc simt ca imi lipseste ceva din ziua aceea . Simt ca in ziua aceea nu te-am descoperit.. Iar explicatiile sunt de prisos.... este viata ta si meriti sa o traiesti dupa bunul plac .. insa ceea ce ne expui noua ,publicului este ceea ce iubim si ceea ce ne incanta,iar pe cativa din acest public ii incanti si cu prezenta ta integrala.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. chiar eram curioasa care e versul ala...
    frumos...frumos totul

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, pai ai dreptate, am dezbatut si pe blogul scriitoarei Lorena Lupu acest aspect: distinctia autor - personaj. Eroul unui cantec/text e diferit fata de autor, e clar. Daca Eminescu a scris despre tei, nu trebuie sa intelegem ca s-a pupat cu Veronica acolo.O poezie sau un cantec transmite sentimente, trairi, se adreseaza publicului si nu au nimic de-a face cu autorul, care doar se inspira si creeaza o lume mai frumoasa. Ca tu esti talentat in mai multe domenii, e altceva.Iar viata ta e doar a ta...si gata!

    RăspundețiȘtergere
  11. tu esti pentru fiecare altcineva, n-ai ce sa faci. nu te mai risipi in suparari aiurea!

    RăspundețiȘtergere
  12. :))) nu stiu ce te-a pornit ca sa faci "cateva explicatii" dar se stie ca artistul(actor) de multe ori este opusul personajului sau. Talentul provenind chiar din aceasta metamorfozare extraordinara, dar.... legat de cantaret cred ca e altceva,cred ca parti importate din sufletul sau se sustrag si se transpun in cantacele sale, cantaretii in general sunt persoane foarte sensibile, lucru pe care incearca sa i-l ascunda. Eu nu cred ca tu stii totul despre iubire...nu exista asa ceva, dar cred ca traiesti mult mai intens aceste sentimente decat multi dintre oamenii care ne inconjoara.
    Nu stiu, poate fac o gresala dar mi se pare aceasta postare ca o justificare, ca o avertizare "Sunt om, deci supus geaselilor"...lucru care cred ca se stie, ar fi o prostie sa fii judecat din perspectiva creatiilor tale artistice, noi ne hranim cu placere din catecele tale, nu din compania ta :)

    RăspundețiȘtergere
  13. esti un tip foarte complex si interesant. putina schizofrenie nu strica unui geniu. eu mai comentez aiurea p-aici pe la tine dar raman fana pe viata. salut!

    RăspundețiȘtergere
  14. poate ai chef sa imi citesti blogul intr'o zi...

    RăspundețiȘtergere
  15. Tudor, faptul ca alegi sa transmiti intr-un fel sau altul mesajele pe care le transmiti spune "ceva" despre tine. Acel "ceva" imi place si il apreciez la tine...fara asteptari.

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu nu stiu nimic despre tine , cum nici tu nu stii nimic despre Mine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Tu...esti tu. Si asta e tot ceea ce conteaza.
    Oamenii asta sunt; simt nevoia sa puna stampila pe tine de la prima vedere.
    Asta facem noi... Stam in autobuz si in gand ii catalogam, dupa principii doar de noi stiute, pe toti cei ce urca si coboara...

    RăspundețiȘtergere
  18. Chiar daca nu esti asa cum crede lumea totusi,involuntar tot transmiti mesajul sufletului tau in textele pieselor tale caci altfel nu ar avea profuzimie asta in cazul in care nu faci ca M,Masion care in textele pieselor lui e anticrist si nu mai
    http://www.youtube.com/watch?v=nan5AfY7LZc
    Iar lumea poate vorbi si gandi orice vrea ca doar traim intr-o tara libera desi se spune in biblie nu judeca sa nu fi judecat.

    RăspundețiȘtergere
  19. Si Zmeul ,Tudor?Nu e el parte din tine?DarHotel Cismigiu?Sau ,Tudore,l-ai intalnit tu pe Fat-Frumos?

    RăspundețiȘtergere
  20. @didiforever,lasa-l pe Eminescu.De ce sa-l judeci?and after all daca Veronic era asa cum am citit despre ea,Eminescu a fost ori extrem de naiv,ori foarte prost.;)

    RăspundețiȘtergere
  21. Mi-as dori sa te cunosc ca om, sa stam la o cafea , sa povestim... simplu... sigur as avea multe surprize :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Tudor pe cand o intalnire cu bloggerii la o cafea?:)

    RăspundețiȘtergere
  23. multi dintre oamenii de-aici n-au inteles nimic din ce-ai zis.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  26. frumos vers, frumoasa melodie, frumoas suflet mai ai! esti un om printre oameni...un om simplu dar special...o persoana cu niste calitati deosebite! imi place cum canti...imi place sa te ascult chiar daca versurile nu sunt tocmai pe sufletul meu...na...nu se poate sa mi placa toate...imi place foarte mult ce scrii...cum scrii!!!
    nu te cunosc personal...si desi te urmaresc..desi iti citesc constant postarile acesta este primul comentariu:)
    nu te lasa afectat de parerile celorlalti! parerile de care trebuie sa tii cont sunt parerile persoanelor dragi tie, ale celor apropiati! stiu ca ti iubesti fani dar ei nu au cum sa te cunoasca atat de bine...fiecare este subiectiv...fiecare are anumite "judecati", nu te lasa afectat prea tare!
    ai grija de sufletul tau! o nopate frumoasa!
    rezultate maxime in tot ce faci!!!

    RăspundețiȘtergere
  27. se intampla ca UNEORI sa versurile sa nu mi se "potriveasca"! melodiile toate sunt superbe! faptul ca tu le canti pe face asa! si le ascult pe toate:)

    RăspundețiȘtergere
  28. Impresionist :) eu cred ca cei care au nevoie de explicatii nu conteaza...

    RăspundețiȘtergere
  29. mie imi place despre tine.:)indiferent cum esti tu in realitate ,atata timp cat iubesc ce imi oferi nu am cum sa nu iubesc si persoana ta chiar daca nu o cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  30. Pff ... din ce cauza ai nevoie sa dai explicații? Are you THAT important?

    RăspundețiȘtergere
  31. @ Camelia, o intalnire cu blogerii la o cafea ar fi o idee foarte buna. Poate astfel l-am intelege mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  32. Salut Tudor,iti urmaresc blogul cu mare placere,vai vroiam sa spun ceva rau de cei ce iti raspuns in urma posturilor si am inceput exact ca acestia :)). Sincer sa fiu,da etichetam oamenii ,si traim intr-o lume a " etichetelor" desi cred ca asta vine din firea umana ,perceptia unei persoane la prima vedere,si sa sti ca totusi de multe ori e cea corecta .In acelasi timp tin sa te contrazic cu unele chestii , nu imi spune ca sti exact de ce ai scris Epilog,sau Nu am chef azi pentru ca toate astea au fost demult iar in timp ne schimbam,acum percepi altfel cele intamplate atunci,ba poate chiar proprile versuri ti le percepi altfel,iar sentimentele care le aveai atunci sunt o cale pierduta daca incerci sa le intelegi acum.Mereu te vei regasi in muzica ta,pentru ca in Am sa ma intorc barbat nu ai plecat cu trenul in armata dar totusi poate ea chiar a fost la o cafea " si alt baiat de mana o tinea..." Si dorinta asta de cunoastere a propriei personalitati a lui Chirila nu e pentru ca esti Tudor Chirila e pentru ca atunci cand ai ascultat Pink Floyd pentru prima data ai zis " Vreau sa stiu mai multe despre omu asta,vreau sa il cunosc" si in functie de muzica lui te gandeai cum e el,nu poti nega asta ,iar daca o vei face va fi din orgoliu si tu ai marturisit ca ai un orgoliu bine dezvoltat .

    Cu toate cele bune Sorin Gazi,abia astept cele 2 noi piese ,sunt foarte curios,vreau ceva de mare ca se apropie 1 mai !!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Nu inteleg de ce atat incordare :)...Mie Vama Veche mi-a placut exact pt ceea ce este/era,o gasca de prieteni! Oameni normali ... oameni ca si mine si ca si prietenii mei!
    Nu va fereati sa faceti ceea ce simteati si pe deasupara mai si cantati despre asta...eu am crescut cu muzica facuta de voi...si tocmai asta mi-a placut ca voi va permiteati sa fiti voi ...si va permiteti sa va afisati cu partea voastra umana! Si pentru ca ne permiteati/permiteti sa fim noi!
    Exemplu cel mai evident este episodul cu forumul cel vechi de pe siteul fostei formatii!
    Mereu ai fost unul de-al nostru domnule Chirila ... si noi iubim muzica ta tocmai pt ca esti om!
    Si pt ca la randul tau , ca si noi, esti un etern indragostit de ideea de-a fiiiii indragostit!Pur si simplu ai prezentat n situatii in care noi ne regaseam ...P.s. stiu ca nu osa pui comentul meu dar totusi am vrut sa vezi ce zice un vechi fan! Un salut de la o Vama Vkista!

    RăspundețiȘtergere
  34. @Emyemma - ai inteles total gresit exemplul meu, dar nu-i nimic, fiecare greseste.

    RăspundețiȘtergere
  35. off..asa este ..adevarul chiar este o perspectiva conjuncturala...
    astia suntem ...mereu suntem in cautare de ceva ...chiar si de nemultumire...din pacate ...din fericire..nici jnu se mai stie...

    o zi buna tudor

    RăspundețiȘtergere
  36. @andreea, de ce am cauta sa intelegem pe cineva? pe tine cum te inteegi?

    RăspundețiȘtergere
  37. M-am exprimat gresit. Nu am vrut sa spun ca trebuie sa-l intelegem sau ca e usor sa-l intelegem. Tu ai spus de o posibila intalnire cu blogerii si eu m-am gandit ca aceste "explicatii despre" el pe care a simtit nevoia sa le dea , ar fi percepute altfel poate fata in fata.
    Nu pretind ca inteleg perfect pe nimeni , nici nu imi doresc.

    RăspundețiȘtergere
  38. "The Nature of Experience" :)

    http://www.youtube.com/watch?v=ObZAFNtU90g

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna.
    Eu te urmaresc de la distanta.
    Empatizez cu tine atunci ai senzatia ca strigi in pustiu, ca nu te aude nimeni.

    Schimbare!?
    Da, dar trebuie sa ne-o dorim.

    Am aflat ca ai blog de la "marea confruntare" cand Crin Antonescu s-a folosit de notorietatea ta.

    Cand ai o oarece notorietate, unii oameni te admira, altii te invidiaza iar altii, cea mai rea categorie, incearca sa te darame lapropriu si la figurat.

    Noi inca n-am uitat de capra vecinului.
    Sunt lucruri care se invata dar sunt prea putini cei care-si asuma rolul de invatacei pentru ca stiu la ce riscuri se supun.

    Si totusi, cei ce risca, asemeni tie, au multumirea lor sufleteasca pe care multi nu o inteleg si de care probabil nu vor avea parte niciodata.

    M-a impresionat profund acest articol al tau. De aceea am si intervenit.

    Desigur, mi-as dori sa te si rog ceva dar ma gandesc ca ar fi mai bine sa te rog in privat. iti voi trimite un email.
    Toate cele bune.
    Succes si putere de munca.

    RăspundețiȘtergere
  40. Trebuie sa il intalnesti pe Tudor Chirila ca sa iti dai seama ce vrea sa spuna cu acest post. Pentru mine a fost doar o confirmare la ceea ce credeam deja. Nu stiu cum e Tudor Chirila, doar el se stie sau poate nu a ajuns sa se stie, nu avem NOI de unde sa stim. Putem doar sa emitem pareri despre ce facem, sa respectam asta, sa ne placa sau displaca, dar sa pretindem ca stim cum e o persoana si sa mai postam si pe blog comentarii care sa il jigneasca sau slaveasca, e o prostie. Te respect pentru ceea ce faci si imi plac sentimentele pe care le transmiti! Nu te cunosc, nici nu mi-am format o parere despre tine pe baza a ceea ce faci. Gandirea omului din zilele noastre ar trebui sa nu mai fie atat de limitata...dar, din nou, e doar o parere...

    RăspundețiȘtergere
  41. Oamenii n-are cum sa stie totul despre tine,poate nici prietenii din copilarie nu stiu totul despre tine,oamenii mai au si secrete.Oricum,cred ca e o prostie sa te judece dupa ceea ce scrii.Tu esti tu,tu te cunosti si asta conteaza,nu ceea ce spun oamenii.
    Whatever,nici nu stiu de ce sriu chestiile astea,ca nici eu nu te cunosc...

    RăspundețiȘtergere
  42. folosesti cuvinte mari,poate si din cauza asta multi nu inteleg ce vrei sa spui.

    RăspundețiȘtergere
  43. mult prea multa analiza. pierzi esenta. ESTI CEVA CA ASA AI AVUT TU CHEF SA FI. puteai fi inginer si nu te baga nici p:"# in seama.
    daca nu dupa FAPTE, dupa ce sa judec omu? dupa ce nu face?

    te pierzi in detalii...

    RăspundețiȘtergere
  44. Atata vorbarie....Tudor e un fenomen despre el nu se vorbeste,se simte,se traieste..:)

    RăspundețiȘtergere
  45. Bravo unora care pun comentarii aici si...Doamne ajuta altora ! ;)
    Mersi de "explicaţie" Tudor. Eu una chiar te catalogam cu fiecare cantare. Bine ca nu ai suferit atât, nu ai fost in armata si nici nu ai iubit "prea tare" :) ... mai ai timp pentru extreme. Trebuie sa recunosti ca si stilul muzicii tale si faptul ca eşti actor au contribuit la interpretări. Nu uita insa ca un "fan" are responsabilitate: ori iubeste total... ori asculta pe altul ! Nu cred ca ai avut motiv de suparare. Atât cât avem "treaba" cu tine, eşti "in voga".
    P.S. ...sunt eu, cea departe de tara...
    Deabea astept sa ajungă noile melodii in USA. Good luck !

    Sent from my iPhone

    RăspundețiȘtergere
  46. Compunem, interpretam sau pur si simplu vorbim despre lucruri pe care nu le-am trait. Nu le-am trait noi personal, nu fac parte din experienta noasra directa. Si , cu toate acestea fac parte din noi insine, le-am si trait chiar - doar ca prin intermediul altora. Ne putem documenta cat vrem, doar adaugam astfel mai multa credilitate, invelim mai frumos esentialul. Esentialul insa porneste din adancul fiintei noastre, din trairea si experienta noastra directa vis-a-vis de acea stare, acel subiect sau acea traire.
    Un sentiment puternic, o idee, o poveste, un gand, pot da creatorului o traire la fel de puternica precum o experienta directa. Si doar cand reusesti transpunerea cat mai reala a sentimentelor ce ti-au fost date vei reusi sa-i atingi pe cei din jurul tau, pe cei care rezoneaza la mesajul tau. Putem sa fim doxa de informatii, documentari, pareri, idei, mesaje, daca nu transmitem macar o parte din ceea ce traim si simtim - nu putem crea ceea ce tu ai creat in jurul tau.

    RăspundețiȘtergere
  47. stii, pot sa empatizez...bineinteles, la un grad mult mai mic. eu scriu...proza scurta si poezie...si very often oamenii cred ca am trait toate lucrurile alea si nu'si dau seama ca de fapt sunt o creatie a subconstientului meu...there's fact, and then there's fiction, and, of course, the subconsciousness, care te miri ce chestii scoate. inspiratia vine cand te astepti mai putin, si cred ca ti se intampla si tie, niciodata nu stii ce o sa iasa.

    RăspundețiȘtergere
  48. Incep asa sec prin a spune un Salut pe care ai putea sa il vezi ca si sincer desi respectuos...la fel cum ar trebui, desi stiu ca nu este relevant sau poate ca nici nu conteaza, sa spun ca nu am reusit sa citesc mai mult de jumatate si asta cred ca ar fi pentru simplul fapt ca undeva intr-un colt al mintii mele mi s-a parut ca te-am inteles. Ca sa incerc sa nu fiu unul din cei care considera ca il cunosc pe Chirila asa din coaja ce se formeaza in media la suprafata, o sa spun simplu...nu esti singurul care reuseste sa vada dincolo de aparentele unui obiect care la prima vedere pare banal, nu esti singurul caruia ii place, si simte ca la asta se pricepe cel mai bine probabil, sa dea sfaturi in dragoste sau sa propuna cai de urmat pentru cei care nu tot timpul stiu sa se descurce(desi fac pariu ca statutul de sfatuitor nu prea te incanta).
    Cred ca am incercat asa scurt sa spun ceva gen "i feel you" :)
    Zambete sincere ! :)

    RăspundețiȘtergere
  49. Si ca sa ma bag inca odata ca musculita...o aprob pe Dissolved Girl.
    Toate "trairile" exprimate in diferitele lor forme, fie ca este vorba de un gand asternut pe foaie sau rostit, cantat, mimat daca vrei, nu sunt in totalitate trairile "autorului". Poti sa simti, sa consideri si sa asterni un vers a ceea ce crezi ca cel cu care gandurile tale vor interactiona il vor lasa profund atins, desi gandurile tale nu coincid cu viata ta, poate nu mai mult decat cu imaginatia ta. Pot sa si rezum tampeniile astea la faptul ca totul se bazeaza pe "fa ce zice popa si nu ce face popa". Totusi cand vine vorba de sentimente voi si contrazice putin in sensul ca sentimentele exprimate nu pot fi pura fictiune. Actiunile da. Dar sentimentele niciodata nu le vei putea exprima daca nu le-ai vazut cel putin prin ochii altei persoane.
    Ma doare capul acum si inchei.
    Ma inclin!

    RăspundețiȘtergere
  50. Iti recomand cu căldura cartea "A patra cale" de P.D. Uspensky (vol. 1 și 2). Se găsește foarte greu dar sunt convins că o să-ți dea niște mari satisfacții. Asta legat de autocunoaștere...

    RăspundețiȘtergere
  51. Am stat zile si nopti in sir sa pot simti cum erai cand scriai cantecele si acum spui ca nu sunt ale tale?|E ciudat sa ne imaginam faptul ca ai viata personala,ca poti gresi,ca un articol nu e asa cum ne asteptam,dar fiecare dintre noi isi da seama la un moment dat de gresesi si-si lasa artistul preferat sa viseze.

    RăspundețiȘtergere
  52. Ce ai spus e un fel de trezire la realitate, si cu toate astea e greu sa ne intiparesti asta in minte.
    E normal sa asociem stari cu oameni, cu situatii, cu amintiri, etc. Si incercam sa ne indentificam involuntar cu orice, ca daca nu gasim nicio punte de legatura cu noi, nu ne mai intereseaza.
    Cred ca asa se intampla si cu tine, si cu orice alt cantaret, actor, .. artist.
    Imi amintesc ca dupa ce am vazut demult un actor intr`un rol negativ, asociam mereu figura lui cu o persoana rea. Ciudat si totusi .. firesc.

    RăspundețiȘtergere
  53. Tudor mai important e ceea ce simti tu cu adevarat si ce se afla in adancul sufletului tau,nu ce crede lumea!Jos palaria pentru ceea ce faci!Cu drag,Adriana

    RăspundețiȘtergere
  54. cand am citit mi-am adus aminte de asta... http://tudorchirila.blogspot.com/2009/05/ba-chirila-esti-prost-mic-exercitiu.html

    RăspundețiȘtergere
  55. Lumea stie totul despre tine?
    Intreaba-i atunci pe ei de ce nici macar tu nu stii totul despre tine.

    RăspundețiȘtergere
  56. Presa e singura care distortorsioneaza artistul, prin faptul ca intimitatea fiecaruia vor s-o transforme in cancanuri de prost-gust.
    Asta poate induce in eroare pe multi;de asta fac greseala sa considere omul asa cum ii prezinta presa; sau viata artistica.
    E cea mai mare greseala si din ea se trage mai departe si ideea ca ce canti arata si modul in care traiesti.
    Te inteleg;e frustrant sa vezi cum nimeni nu vrea sa treaca dincolo de aparante, versuri si cancanuri.si cum ziceai cand ai fost la noi la liceu "multi au venit sa-mi vada noua tunsoare,putini sa asculte ce vorbesc."
    E frustrant, dar e in legea firii a tuturor celor care nu pot prelucra si stoca informatiile, care au impresia ca artistul e artist si nu o persoana, ca si ei, care isi pune intrebari, are probleme, nedumeriri si dorinte.Pentru multi artistul e ceva supra-omenesc,care nu cunoaste decat faima,bogatia si care are o altfel de viata decat a celorlati.
    Ma bucur ca ai scris articolul asta,pentru ca asa macar or sa inteleaga mai multi cine esti;dar ma gandesc ca au fost destui care au reusit sa te deranjeze prin comentariile lor,prin faptul ca nu te pot intelege.Esti mult prea profund si iti pui prea multe intrebari pentru restul populatiei,plina de indiferenta,superficialitate,ura si invidie.E bine ca sunt unii care cauta profunzimea lucrurilor;nu toti pot fii profunzi.Ar fii ca si cum am fii indigo.Nu merge.

    RăspundețiȘtergere
  57. nu conteaza ce zic altii despre tine,sau cum te vad. nimeni nu te cunoaste in afara de tine.important e sa te simti bine in ceea ce faci- si 'sa nu uiti de inima ta'.

    RăspundețiȘtergere
  58. esti sincer, ferict si te iubesti. cu asta am ramas dupa ce am citit post ul tau...si cateva lacrimi :) Sa fim sanatosi, intr adevar!

    RăspundețiȘtergere
  59. "e usor a scrie versuri/ cand nimic nu ai de spus."

    imi place muzica ta, dar acum, cand spui aceste cuvinte imi dau ca nu am nici un talent in a simti ceea ce transmite o piesa. pentru ca dupa ce am citit postul tau, mi-am dat seama ca in conformitate cu acesta, ea nu ar trebui sa transmita nimic. ai putea scoate un nou hit "gol."

    RăspundețiȘtergere
  60. sarac cel care e la fel cu eul lui de ieri, de miine..

    RăspundețiȘtergere
  61. din moment ce nu te cunosc nu am cum sa stiu cum esti defapt. cand ascult ''nu am chef azi'' pe tine te vad alergand pe un hol. cand ascult epilog pe tine te vad cu o chitara [chiar daca nu te'am vazut niciodata in realitate cu o chitara]
    esti chirila din cantece. care a avut ceva cu armata si d'aia a scris/cantat ''am sa ma intorc barbat''. esti chirila de pe scena. de la teatru, de la concerte, de pe lipscani. noi sau cel putin eu asa te stiu.

    RăspundețiȘtergere
  62. din moment ce nu te cunosc nu am cum sa stiu cum esti defapt. cand ascult ''nu am chef azi'' pe tine te vad alergand pe un hol. cand ascult epilog pe tine te vad cu o chitara [chiar daca nu te'am vazut niciodata in realitate cu o chitara]
    esti chirila din cantece. care a avut ceva cu armata si d'aia a scris/cantat ''am sa ma intorc barbat''. esti chirila de pe scena. de la teatru, de la concerte, de pe lipscani. noi sau cel putin eu asa te stiu.

    RăspundețiȘtergere
  63. "Trebuie neaparat sa stii sa iubesti ca sa canti despre iubire, gandesc ei." - Țin să duc ideea mai departe (nu musai în direcția bună): consider că nu e necesar să iubești nici ca să oferi iubire.

    Oricum, mă întrebam în dimineața asta.. și mi-am zis că acesta este cel mai potrivit loc pentru a găsi un răspuns. Este vreo conexiune între versurile:

    "El n-auzea. «Unde-o fi ea?
    E-n sesiune acum, probabil de-aia n-a venit.
    Mi-e dor de ea!» Dar ea stătea la o cafea
    Și alt băiat de mână o ținea."

    și

    "Iar plutonierul îl cerceta spunând:
    «Să sune cineva pe maică-sa!»
    De după gard, uitându-se la el,
    Scâncea o curvă ce-l iubise."?

    știu că din perspectiva spațiului și a timpului (și chiar a logicii) e cam forțată posibilitatea acestei legături și că există interpretări mult mai plauzibile (și simple).. și totuși, mă întrebam.

    RăspundețiȘtergere