[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 14 august 2010

Creier mort. Creier viu.

Carnea se flescaie pe muschii nelucrati. O burta care se revarsa valurita de celulita. Tricepsi atarnati in bataia vantului. Fosti pectorali frumosi transformati in tate de urangutan leganande. Nimic nu pare sa se mai poata incorda ca odinioara. Abdomenul formeaza doua sau trei coliere de carnuri in trepte, cand nu e acoperit de burta. Femurul, candva desenat perfect ca un fuior de fecioara pe sfarsite, se agata cu disperare de picior ca un drapel care n-are vlaga sa se ridice in bataia vantului.
Pielea e zbarcita si patata peste tot. Zeci de veri si nopti si nervi si-au lasat urmele, o harta mototolita a existentei unui destin. Pometii sunt cazuti. Muschii, in ansamblul lor, par sa fi cedat definitiv in lupta cu gravitatia. Ei se agata de barbatul sau femeia carora le-au slujit ani de-a randul, tragandu-i in jos parca spre o vesnica si binemeritata odihna.
Sunt sleiti, neputinciosi, jilavi, uscati de sangele care urca din ce in ce mai greu pana la capatul celor mai ascunse nervuri. Sangele se retrage si ei atarna, atarna ca rufele uitate pe o sarma intr-o curte dobrogeana batuta de arsita, ocolita de vant. Este greu sa privesti un asemenea spectacol. Iti feresti privirea de un om batran care se dezbraca, tremurand.

Sani frumosi. Sani de la care au supt buze neprihanite de copil, sani muscati cu dinti de lapte, sani infiorati de buze carnoase de barbat viril, sani rotunzi trezind dorinte nebanuite, sani peste care se rostogolesc rauri de saliva izvorate din placere, sani adorati, visati, cantati, sani ai caror sfarcuri electrizeaza tesaturile fine de vara. Sani frumosi transformati in doi saci de carne ca doua pungi de hartie creponata care ascund cateva fursecuri ramase de pe la vreo onomastica intr-o institutie de stat.

Ce sens are toata descrierea asta, ma veti intreba. Nicunul, poate. Ca sa aiba un sens, ca sa miste pe cineva, ca sa trezeasca vreo constinta ar trebui sa fie de mii de ori mai agresiva, mai plastica, mai naturalista, mai patrunzatoare insotita poate de imagini. Caci pentru mine toate imaginile de mai sus nu sunt altceva decat reprezentarea unui creier de om care nu citeste.

Asa cred eu ca arata un creier flescait, un creier neantrenat, nesupus la scurtcircuitarile lecturii, un creier care nu face asociatii, care nu alearga, ale carui canale comunicatoare sunt infundate, un creier imobil, bolnav de o liniste venita din repetarea acelorasi informatii zilnice, infundat cu aceleasi glume, hahaieli si platitudini.
Asa cred eu ca arata un creier care nu e fecundat de marea literatura, care nu gusta din orgasmul metaforei si nu juiseaza intelegand comparatia, pentru ca mai apoi, timid si crud ca un pui de vultur iesit din gaoace, sa incerce pe spuza lui sa faca primii pasi catre marele zbor: ideea, framantarea, chinul gandului.
Un creier pus la treaba de toata frumusetea acumulata din cuvintele luminoase ale geniilor lumii, un creier inundat zilnic de sangele proaspat spalat in etuve de cuvinte.
Un creier siderat de propriul sine, altul in fiecare zi, un creier ai carui muschi plesnesc de sanatate, fibrele electrizeaza totul in jur, gandurile zbarnaie, imaginatia este un panou imens cu catralioane de leduri pe care se perinda la infinit orice poveste, crampei, vis, sfert de vis, orice ramasita subliminala, macerata in eternitati demult ingropate si o explozie, una din cele cateva sute care se intampla zilnic cu un creier solicitat, reveleaza minuni nestiute, neatinse, nebanuite.

Da, un creier care citeste este ca o statuie greceasca din marmora verde pal simbolizand un tanar efeb sau vreun discipol perfect conturat ce pare aproape viu, cu muschii vorbind.
Un creier care nu citeste este un creier mort. Pardon, gresesc. Mort esti cand primesti un certificat medico legal.

Un creier care nu citeste e un creier in agonie. E agonia.

P.S. Imaginile batranetii, folosite mai sus, pot parea malitioase, cu orgoliu sau nepotrivit folosite caci batranetea e ireversibila si ne paste pe toti si poate n-ar trebui invocata ca expresie a unei degenerari. Am facut-o doar pentru a sluji acestei reprezentari a creierului. Cu atat mai mult cred ca o minte luxurianta, o minte bogata si antrenata este adevaratul muschi este "tineretea fara batranete". Cand mintea nu e atinsa de bolile ascunse ale uitarii si nebuniei, ea este singurul nostru sprijin. Cu conditia sa o fi antrenat la timp.

26 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. tudor,

    Oamenii ar trebui sa citeasca masiv doar cand sunt tineri (liceu sau cel tarziu in facultate).

    Apoi trebuie sa renunte la consum si sa inceapa sa produca.

    Romania e plina de consumatori ... ceea ce ne lipseste sunt producatorii (inclusiv de literatura).

    RăspundețiȘtergere
  3. Da. De aceea, eu scriu...

    Indeamna-i, Tudore, la cultura! Te citesc multi pustani si multi inca nu inteleg ca forta lor se afla in creierele lor. Vor invata odata ca viitorul apartine celor ce stiu si celor ce fac si nu celor ce doar asteapta. Vor trebui sa invete sa faca ceva cu mintile lor. Vor trebui sa-si dechida ochii spre un alt viitor. Ceea ce se traieste azi e o rusine pentru cultura. Si cum mai spuneam deunazi: o sa cadem ingropati sub propria prostie, daca nu ne orientam spre cultura.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Miahi Oltean - Oamenii ar trebui sa citeasca si punct. Nu exista varsta pt a face asta. E complet absurda remarca. Nu te pune nimeni sa citesti romane la birou, ci acasa... A citi o carte nu inseamna ca produci ceva pt stat, ci ca te imbogatesti spiritual si intelectual... dar cu cat scriu mai mult aici, cu atat cred ca aberez pt o buna majoritate. CITITI, CITITI, CITITI !

    RăspundețiȘtergere
  5. @Upanishada - Tudor zicea acum cateva zile ca bradul de tara e dat de oameni. Vrei ca in cazul nostru brandul sa fie "tara consumatorului [de literatura, arta]" ?

    Cititul unei carti iti ia mult timp. Daca si lucrezi undeva 8 ore pe zi, si mai si citesti 2-3 ore pe zi, atunci cand iti mai ramane timp sa si aduci ceva in plus ?

    Raman la ideea initiala: cititi masiv in liceu ... si apoi puneti mana pe stilou si scrieti ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nimeni nu o să citească doar în urma unui îndemn....ar trebui prea multă voință și conștiință....ori dacă le-ar avea, nu ar mai avea nevoie de îndemn.........

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mihai Oltean,tu chiar esti absurd.E practic imposibil sa te opresti din citit.Nu e nevoie sa citesti 2-3 ore pe zi si o ora e suficient daca vrei sa te mentii sanatos acolo sus.
    Imi pare rau sa-ti spun dar esti oarecum materialist si asta la modul ca tie iti pasa doar de ceea ce primesti practic si material nu si de placerea pe care ti-o ofera o carte spiritual.
    Chiar crezi ca pana dupa facultate poti epuiza tot ce este de citit?:))Daca da,chiar esti patetic.

    RăspundețiȘtergere
  8. @emmyema - cati ani ai acum ? 15 ? punem pariu ca la 25 nu mai pui mana pe nici o carte ?

    faptul ca citesti acum nu e nici o garantie ca vei citi si mai incolo...

    te poti opri din citit dupa 1 ora? eu la 15 ani nu ma puteam opri...

    nu sunt asa de materialist precum crezi ... dar de la o anumita varsta incepi sa te saturi sa tot consumi, mai ales ca dupa ce citesti cateva sute de carti importante nu o sa mai descoperi foarte multe lucruri interesante de citit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa citeasca gandurile altora este dorinta oricarui om.
    De ce nu se pastreaza acelasi interes si pentru gandurile pe care acelasi om le-a asternut pe hartie?
    Pentru ca sunt banuite a fi nesincere, masluite?

    RăspundețiȘtergere
  10. Tudor, ce intelegi tu prin "a fi prost"?
    Te rog dezvolta cuvantul "Cultura "Problema -cititul, e mult mai complexa.Unui copil nu poti sa-i spui doar mananca,ori ii pui in farfurie,ori ii spui si ce sa manance.Trupul si sufletul trebuiesc hranite chiar si cu putin ,dar sanatos.O alta intrebare, ce e sanatos?Noi primim multe daruri cand ne nastem dar multi le pierdem cu timpul.Fiecare "dar" trebuie sa-l hranim ,sa-l ingrijim, sa-l cultivam .

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mihai Oltean,da 15 ani am.
    E greu sa te desparti de o carte,dar nu imposibil.Ce vreau sa spun este ca e ridicol sa spui ca dupa 25 de ani oamenii nu ar mai trebui sa citeasca.O am ca exemplu pe mama care are 42 si tot citeste cate o carte.
    Nu toti pot deveni scriitori sau "oameni de cultura".Uneori,lumea citeste pentru ca astfel viseaza si ii place sa viseze,sa se piarda.

    Cum adica te saturi sa tot consumi?Cine te opreste?

    RăspundețiȘtergere
  12. Scuza a multor problemelor pe care tineri spun ca au... nu mai stiu de placerea de a citit pentru totul se rezuma la sex,acool,cluburi si droguri in rest totul pentru ei, e ridicol.Nici nu mai sunt in stare sa aiba grija de sanatatea si de aspectul lor fizic. Intr-un cuvant sunt patetici.

    RăspundețiȘtergere
  13. nu avem multe de facut in viata de zii cu zii, multi ne plangem ca nu avem timp... dar am putea avea, nu zic, haideti sa citim o carte, hai sa nu citim daca vreti voi... dar macar haideti sa gandim, unde ne indreptam in fiecare zii?! spre un nimic imens si spre o robotizare in masa din care nu mai avem scapare, mie unu imi pare rau ca nu citesc nimic, doar cate o postare noua din cateva in cateva zile... si e buna, dar altceva nu pot citi...
    si pana la urma a citi nu inseamna a vedea lumea prin ochii altcuiva, inseamna a trai ceva, e un schimb de opinie de care toti avem nevoie la un moment dat, pentru a ne da seama unde ne aflam.
    si chiar acum vin de la zilele orasului, eram inconjurat de mai multi prieteni asta seara in mijlocul multimei si nu mare mi-a fost uimirea cand dupa, chiar nu stiu cine canta melodia aceea cu mamasita, dar oricum dupa acea formatie daca pot sa ii spun asa urma Holograf, din o mie doua de persoane care erau in fata scenei, la aparatia celor de la Holograf mai ramansesera jumatate... De ce?
    prefer sa nu ma gandesc, dar macar ramanse-se jumatatea buna :)...
    Ar trebui sa citim o carte, macar una pe an...

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumos spus. Si scrii bine, nu ca altii care permit pe blogurile lor certuri si injuraturi...si mai zic ca au studii si au citit. La tine imi place un lucru: se vede ca citesti, nu doar vorbesti

    RăspundețiȘtergere
  15. Batrinetea e o faza fireasca a evolutiei fizice; creierul trece si el prin acest tip de evolutie, pentru o parte fericita a muritorilor care sintem el ramine neatins de o boala degenerativa - cum se spune, era cu mintea-ntreaga si s-a dus. Antrenamentul pentru creier e la fel ca cel pentru trup - trebuie facut din tinerete si cu placere, pentru ca altfel nu are efect pe termen lung. Complicat - trebuie intii sa vrei si apoi sa te si tii de antrenament; sper ca toti cei care vor si pot nu vor pleca aiurea-n lume, ca sa le tihneasca antrenamentul si rezultatele lui :)

    RăspundețiȘtergere
  16. cati dintre noi mai citesc?
    intreaba un tanar:prefera sa citeasca cartea sau sa vada filmul?

    RăspundețiȘtergere
  17. M-am speriat initial, cand am citit acele descrieri atat de... adevarate de altfel. Am langa mine, in fiecare zi, la serviciu, exemplul unei doamne respectabile in varsta de 73 de ani, care are o memorie si o luciditate fantastica. Imi reproduce din memorie pasaje intregi din carti, sau din Biblie. Pasiunea ei de o viata: lectura. A citit si citeste in continuare foarte mult. O admir si o copiez.

    RăspundețiȘtergere
  18. Din primile randuri, ma gandeam ca este vorba despre nefiintele si caricaturile de pe litoralul romanesc... din Mamaia, si de involutia speciei.

    http://www.publicmentor.com/

    RăspundețiȘtergere
  19. Banii se pot chelti,chiar repede.Avera mintii ramane insa neatinsa;nu s-a nascut pana acum hotul care s-o fure. ( Invitatie la vals - Mihail Drumes) Dupa parerea mea asta ar trebui sa fie sloganul unei campanii deschise in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  20. Corectie: Nu creierul care citeste e agonia, ci spiritul care citeste fara sa interiorizeze, sa coreleze. Cititul nu ne face mai buni. Am o bunica - mamaie, cum ii zic eu; de la tara, cu patru clase, fiindca strabunicul a decis - decizie exprimata deseori violent - ca fetele trebuie sa stea acasa si sa vada de oi, vaci, capre si tesut. Si-a petrecut copilaria intr-o lume marcata profund de al doilea razboi mondial si mai apoi de colectivizare.
    A mers la CAP toata viata - ca mana de lucru, ca socrul ii fusese chiabur si epitrop al bisericii, a vazut de sase copii - din care doi morti la varstele de 1 si 8 ani.
    Azi are 70 de ani. Gandeste clar, limpede, e plina de energie si de bun simt, e sensibila - o sensibilitate primitiva si totusi complexa, nu barfeste, si prinde din zbor neologisme de pe la radio - la televizor nu se uita fiidnca " se prostesc si spun minciuni" - si ne intreaba pe noi, nepotii, ce inseamna (din fericire pentru noi, inca nu a "prins" cuvantul orgasm).

    Ziare nu citeste - doar tataie ii citeste cate un articol cu voce tare. Carti - nici atat. Merge la biserica unde preotul citeste din Biblie. Ingrijeste de animale, are o gradina frumoasa, gateste bine si simplu si din cand in cand se ciondaneste cu tataie (pe care il lauda cand nu aude).

    Si totusi, mamaie intelege. Fara psihologie, fara cunostinte politice, stie ce se intampla in jurul ei. Cumva, intuieste natura problemelor noastre atata de complexe, ne si zice lucrurile pe fata, asa cum sunt.

    Bineinteles, mamaie nu isi bate capul sa gaseasca solutia pentru iesirea din criza financiara. "apai daca's pacatosi si se fura unii pe altii, sa se fure iei intre iei, da' sa nu scumpeasca painea, ca-s oamenii saraci". Nu stiu daca ar intelege arta, dar intr-o oarecare masura intelege frumosul.

    Concluzia mea - creierul moare atunci cand sufletul uita sa simta, sa faca distinctia dintre bine si rau.

    Nu intr-atat cultura, cat mai ales curajul de a infrunta viata asa cum este, de a nu se ascunde in fata ei, si de a decide. Atunci cand simti si observi si lovituri si frumusete, nu uiti ca esti om, si mai ales nu uiti ca si ceilalti, din jurul tau sunt in aceeasi masura oameni.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cand scrii, citesti mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  22. @mihai oltean
    "Daca scriitorii nu ar citi si daca cititorii nu are scrie, treburile literaturii ar merge infinit mai bine." Giovanni Papini
    :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu cred ca lectura se opreste in adolescenta. Am 40 (patruzeci!!!!!) de ani deja si inca mai citesc in fiecare seara si de cate ori am putin timp liber. Ca sa-ti asterni gandurile si experienta pe hartie ai nevoie de talent si un simt al cuvintelor. Eu inca citesc si recitesc romanele preferate (probabil ca pricep mai greu) si apreciez mai mult cuvantul scris decat orice ecranizare.

    RăspundețiȘtergere
  25. @mai multi de aici. Atentie la folosirea cuvintelor, in special avand in vedere ca e un blog despre citit. Patetic nu e sinonim cu "pathetic" din limba engleza. Vedeti dex-online.
    In alta ordine de idei, cine spune ca a citi este doar pentru tineri se inseala. Adica cum? Eu daca am 33 ani sa nu mai citesc? Uite ca citesc, si mult! Si am citit si cand eram adolescent, spre deosebire de multi copii din ziua de azi. Si nu indemnati la scris, nu toata lumea poate! Adica poate tota lumea non-analfabeta, dar putini stiu si sa exprime ceva. E ca si cum ai cere tuturor celor care se uita la filme sa si creeze macar unul.

    RăspundețiȘtergere