[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 21 septembrie 2010

Beethoven mi-a violat sufletul

Astazi am plans ascultand inregistrarea de mai jos. E una din cele mai frumoase parti ale muzicii universale. Partea a doua a concertului pentru pian si orchestra de Beethoven. O stiu inca din copilarie si cred ca mai am vinilurile pe care tata le asculta in diminetile lui libere de sfarsit de saptamana. Cred ca Richter era interpret pe discurile acelea. Era un set cu cele cinci concerte.

Astazi am gasit aceasta inregistrare si am plans. Stiu ca e un cliseu. Muzica clasica emotioneaza pana la lacrimi, e un fapt stiut. E insa ceva dincolo de emotie. Macelarul spinteca burta mielului si scoate de acolo toate organele, pe rand. Nu ramane nimic. Mainile pline de sange umbla dupa ficat, rinichi, inima. Dispar inmanusate prin taietura larga si reapar pline de carne inca pulsand. Cand am pornit inregistrarea azi m-am simtit ca si cum sunetul mi-ar fi spintecat membrana translucida si elastica din jurul sufletului meu. Parca o mana nevazuta umbla, fara menajamente, sa scoata afara prin crapatura spintecata de muzica ultimele ramasite, cele mai fine, mai curate si mai gustoase ale sufletului meu. Sau poate din contra, raul ma parasea si ramaneam bun si vlaguit ca dupa o lobotomie. Oricum ar fi, m-am trezit plangand. Fara sa pot controla.

Mi-aduc aminte de dictatori celebri impresionati pana la lacrimi de muzica. Hitler iti putea recita pe de rost librete din operele lui Wagner. Apoi cu cinism omora milioane de oameni. Si totusi, acesti scelerati, varsau lacrimi la maretia lui Beethoven, Mozart sau Handel. Oare nu este limpede ca aceasta muzica atinsa de divinitate reuseste sa scoata fie si pentru cateva secunde o picatura de bunatate chiar si din cel mai sterp suflet? Oare vom gasi vreodata solutia revelarii binelui etern?

Inchideti ochii si ascultati...

13 comentarii:

  1. am inceput sa apreciez mult muzica lui Beethoven, in special simfoniile, tocmai pentru ca transmite ceva cu mult mai adanc si mai misterios decat multi compozitori (chiar romantici/moderni)

    superb largoul, mi-a amintit (nu stiu de ce) de adagio assai din concertul de pian al lui Ravel

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu de ce iti scriu tocmai acum,insa simteam ca trebuie s-o fac. Luna trecuta am fost si eu ca tot vamaiotul la stufstock unde prima formatie care avea sa cante era Trupa Veche. M-am bucurat sa aud piese mai vechi din repertoriul vama veche, insa am avut o mica mare problema. Speram sa il vad pe Chirila acolo si nu pe celalalt. Mai ales la Hotel cismigiu care a fost dementiala, speram sa strig alaturi de chirila "americanii-s de vina/futu-i in gura sa-i fut". Pana la urma a iesit un show ok iar spectatorii au fredonat piesele consacrate.
    Oricum despartirea voastra cred ca a fost cea mai proasta miscare.Imi place vama,dar nu e vama veche.
    Va mai astept la Braila, cu tot cu hotel cismigiu;)

    RăspundețiȘtergere
  3. in cotidianul meu zgomotos... cel mai bun calmant al meu ramane muzica clasica... cand vreau sa ma eliberez din stramtoarea zidurilor ridicate in jurul meu, clasicii sunt cei mai buni psihologi...intinsa in pat, ochii inchisi, muzica imi invadeaza mintea si sufletul, deconectandu-ma de "mine"

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca stiu ce ai simtit. Mi se intampla de multe ori ca atunci cand sotul meu imi propune sa ascultam muzica impreuna,sa-l refuz. Este vorba de muzica clasica in general,sau de muzica de calitate a unor artisti care ne plac mult. Dar nu intotdeauna pot sa ascult astfel de muzica si mi-e greu sa-i explic ca nu ma pot bucura de o astfel de muzica fara sa ma simt extenuata dupa aceea, vlaguita...arsa!Chiar acum vreo doua zile ma gandeam,ca si tine,ca poate muzica nu doar imi ia,ci imi si da,ma purifica...e un cleansing divin,dar cu toate astea ma lasa vlaguita, si in rutina cotidiana nu-mi permit luxul acesta oricand vreau,desi poate ar trebui...Eu plangeam acum doua zile ascultand coloana sonora de la "crusade in jeans",muzica compusa de ozark henry (un artist pe care-l apreciez mult),desi a fost criticata ca fiind copilaroasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place foarte mult , te atinge la suflet si este profunda , chiar apasatoare pentru unii dintre noi , as putea spune si eu un artist preferat daca imi pemiteti , Declan Galbraith , desi este un copil canta foarte frumos , sa il ascultati cand aveti timp

    RăspundețiȘtergere
  6. nu mai bine ar fi facut dragoste cu sufletul tau?

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte tare...draga tudore...stau undeva in Hawaii, ascult Beethovenul tau si ma gindesc cit de mult ma bucur ca existi....dude, you rock

    RăspundețiȘtergere
  8. Dl Chirila, se impune un control la psihiatrul, spre binele Dvs si al omenirii, in general.

    RăspundețiȘtergere
  9. Muzica atinsa de Divinitate?
    Da, Divinitatea isi atinge alesii :Beethoven, Mozart, Handel, dezvaluindu-ne prin ei frumosul absolut, binele absolut, adevarul absolut.
    Doar pentru cateva momente...Apoi sceleratii isi reiau apucaturile macabre, iar noi, restul, ne scufundam din nou in mocirla cotidiana.
    Solutia revelarii binelui etern e departe de umanitate, avem doar sansa scurtelor momente de revelatie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie nu mi-a violat sufletul - pentru ca sufletul meu nu mai exista; insa a fost invaziv cu mintea mea, si m-a facut sa constientizez lipsa sufletului. Din moment ce revelatiile nu se pot vinde, am sa raman fara a putea simti muzica, o pot doar stoca in memorie, o pot rumega, o pot procesa si reda, ma pot bucura steril de ea, in cap. Insa iti multumesc in numele celor ce pot simti pentru ca ai impartasit aceste minute de sunete plamaduite pentru spirit.

    RăspundețiȘtergere
  11. Diamantentrauringe sind immer sehr beliebt bei thomas szabo den Paaren. Und der Grund seiner Popularität ist seine Eleganz und natürlicher Schönheit. Aber thomas sabo uhr vor Kauf Ihres Diamantring Sie müssen bedenken, die 4C von Diamant, Schnitt, Farbe, Karat thomas sabo ohrringe seestern und Klarheit. Es ist sehr wichtig, das Wissen dieser 4C haben. Aber der wichtigste Faktor unter ihnen ist der Schnitt eines thomas sabo anhänger Diamanten. Cut von Diamant bezieht sich nur auf die Qualität der Diamanten und auch seine Form.

    RăspundețiȘtergere