[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 5 decembrie 2007

Legea drepturilor pacientului

Am trecut printr-o perioada in care am fost nevoit sa aud povesti din spitale.Povesti pe care le stim cu toti si in care difera locatia, boala sau gradul de moralitate al cadrelor medicale.

In spitalele noatre pretul platit pentru sanatate este mare.La propriu el inseamna multi bani.Dar dincolo de bani mai platesti un pret.Acela al umilintei.Starea de pacient te aduce automat intr-o situatie inferioara esti privit cu dispret si ajutat pentru ca, deh, pentru asta sunt ei platiti s-o faca.Indraznesti sa speri la un zambet,informare sau tratament normal.Atunci trebuie sa suplimentezi.

In sfarsit nu va spun nimic nou.Dar ma omoara resemnarea de care suntem cu toti cuprinsi cana ajungem prin spitale.Si as vrea sa stiti ca exista o lege: legea drepturilor pacientului, legea 43/2006.E un inceput in lupta cu responsabilizarea cadrelor fata de bolnavi.

"Boala" in sine este incarcata cu un grad de umilinta al carui cuantum nu mai trebuie supmimentat de oamenii a caror datorie este sa te ajute sa depasesti mai ales in plan psihic momentul.

Desi incompleta dupa parerea mea legea mi se pare un inceput

18 comentarii:

  1. Medicul meu de familie are legea (varianta scurta si la obiect) pe peretele cabinetului. Si?! N-o respecta. Ii spui si tipa la tine. Ii raspunzi si tipa mai tare. Il ameninti ca te muti la alt doctor - desi cu greu scoti fisa de la el - si schimba foaia. De fapt e obosit etc.
    Iar in spitale au spatele asigurat.
    Prea putini (am intalnit cateva asistente dragute) se gandesc ca au copii si parinti, ca vor trece si ei prin spitale.
    Poate le aduce mosul o nuia : )

    RăspundețiȘtergere
  2. Stie toata lumea ca asa stau lucrurile in spitalele din Romania, ca dc nu dai bani esti tratat cu curu', ca mori pt ca ti-ai dorit sani mai mari sau pt ca nu a fost langa tine o asistenta care sa iti puna masca cu oxigen atunci cand aveai nevoie, sau pt ca salvarii i-a luat prea mult ca sa ajunga la tine...
    Legea asta este o iluzie, in concret ea nu exista, ea nu responsabilizeaza, nu se aplica si nu ocroteste. In spatele fiecarei legi "publice" exista o lege "secreta" care ii protejeaza pe cei care au conceput-o si pe cei care ar trebui sa raspunda.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce crezi ca poti face atunci cand salvarea nu mai ajunge? nici dupa 2, 3 sau 5 telefoane si 5 ore... si te duci de urgenta la spital pentru un prim ajutor si esti lasat sa astepri alte 5 ore pana vine "doctorul tau" doar pentru ca medicul de garda ... doarme?! sau cand suni la salvare pentru ca un prieten a intrat in coma si nu stii ce are, iar cei care iti raspund te injura?! mi s-au intamplat aceste lucruri si nu am putut decat sa ma enervez si mi-au mai albit doua fire de par.
    dar... vreti ca lor sa le pese de noi? pai nu ne pasa noua de altii, asa ca...
    legi?!! sa fim seriosi! am avut de-a face cu ele si putem sa facem ceva pe ele. nu te ajuta in niciun caz. d'asta moare lumea langa noi.
    sorry, da' nu sunt chiar optimista in aceasta privinta.

    RăspundețiȘtergere
  4. mesajele voastre suna a resemnare...succes pe calea resemnarii

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca ar trebui mediatizata mai mult legea asta. Oamenii nu prea stiu de ce se pot folosi pentru a se opune ignorantei medicilor. Si in disperare de cauza...coruptia...

    RăspundețiȘtergere
  6. Da...asa se intampla in toate spitalele din Romania,iar daca aceasta lege exista,de ce inchid toti ochii?exista doar pe hartie...de respectat...nici gand.De aceea dam si spaga,astfel nu este nimeni bagat in seama...sau numai dupa mii de nervi...si atunci tot noi suntem de vina...ca deee...daca trebuie sa fim tratati...nu cu scarba,ci cu medicamente...inghitim in sec...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe calea resemnarii nu am mers niciodata.
    Ce am scris mai sus era o aducere cu picioarele pe pamant in legatura cu acea lege, am senzatia ca te bucuri ca ai descoperit-o de parca ar fi a cinspea minune a lumii.
    Inteleg ce vrei tu sa faci, cum vrei sa informezi sau sa sensibilizezi, dar nu le stii chiar pe toate...

    RăspundețiȘtergere
  8. Cineva imi spunea ca medicul, inainte de a profesa, ar trebui sa faca un legamant cu el insusi ca nu isi va pierde latura umana!
    Medicii nu exista fara pacienti... pacientul are puterea si dreptul. Prototipul acesta de medic traieste pentru ca este hranit.

    RăspundețiȘtergere
  9. resemnare?! nu prea ma resemnez. doar ca aduci in discutie ceea ce stim deja si mai mult decat atat: sunt foarte muuulte legi, pentru multe nedreptati. cine le face si cine le controleaza?
    am incercat sa ajut si am fost acuzata ca... ma implic prea mult!!!?? cand altii renunta si te lupti singur cu morile de vant, te epuizeaza psihic. nu stiu daca stii sentimentul. eu il stiu. abia imi revin dupa o astfel de lupta si vreau sa cred ca mai pot. ce se poate face?

    RăspundețiȘtergere
  10. servus!
    avem nevoie de medici bine platiti si de servicii medicale de calitate. in zonele rurale nu avem medici.

    studentii la medicina vor sa profeseze in occident.

    apropo, nu vreau sa generalizam. avem si medici f buni.

    nu exista paduri fara uscaturi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ati facut vreodata vreo plangere in baza acestei legi?

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ana poate ca ar trebui sa dai numele medicului dela Medsana...

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am scris zilele trecute un mail la directorul unui spital din Bucuresti, legat de tema drepturile pacientului.Nu speram sa primesc un raspuns, dar surpriza, l-am primit chiar a doua zi.

    Oamenii,in majoritate cred, nu-si prea cunosc drepturile.Isi cunosc mai degraba obligatiile, in cazul de fata: obligatia de a "cotiza" la fiecare vizita la medic.Suntem niste sclavi, evident, foarte putini au curaj sa ceara chiar si informatii despre starea lor de sanatate.

    Stiati ca printre obligatiile cadrelor medicale intra si folosirea limbajului comun atunci cand explica pacientului care-i treaba? Foarte tare! Deci ei sunt obligati prin lege sa-ti spuna " esti balonat " in loc de "este prezenta o intensa aerocolie, care face dificila examinarea " ;))

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. dupa ce mi-am carat tatal, tarand de un scaun personal pana la salvare, timp in care personalul de la ambulanta imi dadea instructiuni de unde sa apuc si ce sa fac - aflu ca trebuie sa mai ma duc sa cumpar si diverse medicamente si altele ca la spital nu au. OK ma duc sa caut farmacie dar in van, e 1 ian. Ma intorc la spital si il gasesc in aceiasi pozitie in care l-am lasat, cu un medic care nu poate macar sa-mi spuna ce ar putea sa aibe, chiar dupa ce are in mana istoricul medical si descrierea modului in care s-a manifestat pacientul.de la salvare ma intrebau daca poate sa mearga, cand el avea paralizata partea dreapta...doar sa nu-l care cumva

    RăspundețiȘtergere