[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 27 ianuarie 2010

Moartea Educatiei. Fotoconcept de Tudor Chirila
























Cu ceva timp in urma am lansat un anunt pentru voluntarii care ar fi dorit sa participe la o sedinta foto legata de educatie.

Titlul de lucru al campaniei este moartea educatiei. Nu este tocmai o campanie, ci mai degraba o idee concretizata in fotgrafiile de mai sus care ar putea sta la baza unei campanii. Plecand de la premiza ca exista o epidemie in invatamant, o epidemie care ii poate nenoroci pe elevi si studenti(in egala masura) s-a nascut ideea acestor fotografii. M-am gandit ca moartea spiritului poate fi cel mai bine redata prin imagini sugestive ale mortii fizice. Nu cred ca fotografiile trebuie explicate mai mult decat atat.

La sediul Agentiei de Vise le puteti gasi la dimensiuni mari de aproape 2 metri patrati. M-am gandit ce impact ar avea fotografia amplasata vizibil, fara niciun comentariu, la intrarea elevilor sau studentilor in liceu/facultate. Doar o fotografie pe care s-o privesti cand vii la scoala. Oare asemenea lucruri mai pot sa miste ceva in noi? Sau e nevoie de cutremure launtrice ca sa intelegem pericolul in care ne aflam? Cei care doresc sa faca testul pot expune fotografia in liceul/facultatea lor timp de o saptamana. Detalii la carina.sava[at]agentiadevise[dot]ro

Vor veni si alte fotgrafii in curand. As ramane recunoscator publicitarilor care s-ar gandi la un concept prin care sa putem dezvolta o campanie legata de "moartea educatiei" si care sa contina un indemn dincolo de insight-ul care e reprezentat de fotografii. Vreun director de creatie e pe faza?

36 de comentarii:

  1. idee buna, acu sa vedem cat impact va avea. oricum nicio campanie nu va schimba mizeria care e a cuma in invatamant.

    RăspundețiȘtergere
  2. are impact, dar nu in scoli e locul potrivit. copiii stiu ce li se intimpla. si unii profi la fel.mai si reactioneaza: vezi ce se intimpla zilele astea la Scoala Centrala.
    Poate la inspectoratele scolare, la primarii, in zonele in care se concentreaza puterea de decizie. macar sa le intre un pic in creier mesajul si tot e ceva.
    @virgil: ai dreptate. foarte rar campaniile schimba ceva la nivelul asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Maine, 28 Ianuarie, se initiaza o actiune de salvare a planetei noastre . Se emit ganduri pozitive pe tot parcursul zilei de maine, se spun rugaciuni pentru planeta, se aprind lumanari aduse ofranda planetei noastre…fiecare ce stie…Va rog dati mai departe .
    Pace, lumina si iubire !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca plecam de la premiza ca 'nicio campanie nu va schimba mizeria', cu siguranta mizeria va ramane. Ba mai mult, formele ei vor lua amploare.
    Pe asta se bazeaza si Ministerul Educatiei, ca oamenii s-au obisnuit de multa vreme cu directia in care merge invatamantul si ca nimic nu-i mai misca.
    Sper ca proiectul sa ia amploare si cat mai multi oameni sa se implice. 'Numai in haita de oameni destepti o sa reusim' :).
    Cat despre poze, felicitari.
    A 2a poza e mult mai bine incadrata decat prima. Cred ca ar fi aratat ok si o poza luata mai de jos, de la nivelul solului, cu focusul pe primul rand de 'cadavre'.

    RăspundețiȘtergere
  5. E o idee buna. Chiar daca unii nu vor sa se trezeasca, pozele astea ar plana ca un avertisment deasupra intrarii in scoala.
    Sunt de acord cu @green eye,in scoli si licee se vad doar cunsecintele nepasarii generale, dar mizeria mare e mai sus; Nu cred ca e suficient sa distrugi rezultatul, ci si cauza. trebuie taiat raul de la radacina.
    Afisele vor ajunge in toate liceele sau doar in Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
  6. Impactul pozelor ar fi mult mai patrunzator daca aceste postere ar fi afisate la intrarea in Ministerul Invatamantului sau guvern.

    Pentru ca cei de acolo sunt responsabili cu resuscitarea invatamantului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ideea e super si pozele la fel. Eu as pune pozele astea la intrarea in Guvern sa isi aduca aminte de moartea educatiei zi de zi (in caz ca le pasa)sau la Palatul Cotroceni. Credeti totusi ca le pasa? eu nu...

    RăspundețiȘtergere
  8. Moartea e acolo, in prima imagine. Acelasi gand m-a strabatut privind-o, daca spiritul nostru e mort, nu mai existam.
    Are impact in scoli. Cred ca e nevoie si de litere, cateva. Nu-i suficient sa stii ce ti se intampla, e bine sa stii si ce vei fi.
    Scopul nu e sa le aratam noi inspectoratelor, guvernantilor, primariilor ca murim. Scopul e sa convingem ( fonduri exista oricand pentru asa ceva )ca putem schimba lumea daca o asemenea campanie se concretizeaza. Daca ai vedea asta la tv in fiecare zi, cu siguranta te-ar determina sa cauti mai mult in tine. Cu siguranta i-ar determina si pe parinti sa fie mai atenti.

    RăspundețiȘtergere
  9. superb. fix ce-as vrea sa vada copilul meu cand ajunge dimineata la liceu. bravo bravo!

    RăspundețiȘtergere
  10. Moartea sufletului nu se va realiza niciodata deoarece farama pulsatila ce rezida activ in noi NU este efemera:)
    Insa degradarea ciclica a acestuia se poate observa mai inati prin intermediul schimbarilor trupului.
    Este un concept interesant, as dori sa vad cat mai multe instantanee vizuale originale.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. am terminat acum 2 ani facultatea(la stat, la zi, la buget) si inca de atunci era un haos si o situatie de neimaginat. din pacate nu cred ca mai exista sansa pentru invatamantul din Ro. ideea ta e f buna, f de apreciat, ma bucur tare sa vad ca mai exista oameni pe care ii preocupa viitorul tinerilor, dar din pacare nu cred ca mai poate avea vre-un ecou in mintea si constiinta tinerilor din liceele de astazi. sper ca nu sunt pesimista, incerc sa fiu doar realista, cred cu tarie ca educatia incepe de la o varsta frageda si acum deja e prea tarziu pt majoritatea, e ca si cum ai incerca sa legi un lant care a fost rupt cu multi km in urma.asta e!!! din pacate nu cred ca va mai fi nici o schimbare in bine. f de apreciat initiativa si eforturile tale!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Educatia nu incepe si nici nu se termina in scoala. nici educatia, nici inteligenta si cu siguranta, nici cultura nu se pot masura prin niste note intr-un catalog prafuit. poate doar nivelul de indoctrinare. credeti ca sarmanii copii de sub cearsafurile alea se gandeau la cum vor veni ei si colegii lor cu drag la scoala de acum inainte? sau la cum discutiile de la tigara se vor invarti in jurul cartilor lui Paler? sau la cum profesorii nu vor mai mirosi a bautura ci a gem de nuci? nu. se gandeau la cum sa o combine pe tipa de la 11B care a recunoscut ca o face fara prezervativ si la cum sa scoata mai multi bani de la parinti pentru ca gramul s-a facut 60 de lei.
    imi pare rau ca sunt cam contra fluxului de principii de aici, dar cred ca scoala este printre ultimele locuri unde se cultiva educatia.

    RăspundețiȘtergere
  14. Parerea mea este ca sunt mai multe aspecte:
    de o reforma necesara in invatatamant
    de impulsuri date tinerilor ca sa constientizeze rolul unei educatii.

    Dar nu pot fi privite separat de mediul familiar si anturaj.

    In general exista tineri care se lasa mulati de societate ca sa se simta acceptati si altii care se revolta impotriva ei.

    ce credeti ca moare mai intai ca sa genereze moartea educatiei? oare moartea educatiei nu e doar un efect?

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu consider buna ideea. Ar trebui realizata si in clase, printre banci, si pe coridoare, dar poate avea un impact major daca se aplica ideea in mai multe scoli din tara. Sa fie o miscare in masa. Atunci poate atrage atentia. Multe "succesuri" !

    RăspundețiȘtergere
  16. O astfel de campanie ar trebui sustinuta si de ong-uri cat si de guvern.
    Mi se pare extraordinara ideea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Tudor, ti-am trimis un mail pe adresa de pe site, bedforlove@gmail.com, este vorba despre o propunere de colaborare cu revista Cosmopolitan. Da-mi un reply cand poti

    RăspundețiȘtergere
  18. imi pare rau, dar nu mi se pare deloc buna ideea. am 16 ani, sunt eleva in Liceul Cervantes, si iti spun cu tot respectul ca asa nu o sa obti nimic. in primul rand mesajul nu este clar. ai spus ca e vorba despre moartea spiritului, dar ce cauzeaza defapt moartea asta in viziunea ta? mi-au venit doua lucruri in minte: faptul ca metodele de invatamant sunt prea invechite si nu stimuleaza absolut deloc abilitatile pe care le au copii din ziua de azi; sau poate moartea asta reflecta lipsa noastra de interes, a elevilor, si problema ar fi ca noi nu ne implicam. pozele sunt prea morbide, si inca o data, nu se intelege. cineva care le vede prima oara o sa se gandeasca la droguri sau la lucruri de genul asta pt ca deja ne-am obisnuit cu astfel de campanii. ce reactii crezi ca ar putea sa aiba un pusti care vede multe cadavre aliniate in conversi?! probabil o sa i se faca scarba cel mult, si cu ce o sa schimbe asta ceva? ce am putea sa facem noi? defapt nu, am pus intrebarea prost, noi am putea sa facem totul, dar asta nu ne face sa vrem. nu trebuie sa "cutremuri" nimic, nu pe noi cel putin, asta e doar agresiune vizuala. sunt altii cei ce pot schimba ceva in privinta asta, nu au nici o legatura cu noi. pozele astea nu cred ca ilustreaza moartea spirituala pt ca ea nu are nici o legatura cu moartea fizica.
    sa iti zic si ce ar merge, ca nu foloseste la nimic sa arunci cu norori si atat. e bine ca vrei sa o faci, pt ca daca e cineva, tu esti persoana care ne-ar putea influenta cel mai mult. e meritul muzicii, dar nu conteaza acum :) ma gandesc la mine si prietenii mei, suntem oricand gata sa facem lucruri in care credem. nimic nu e imposibil, nici macar greu, pt ca le privim de la inceput ca si cand deja le-am fi realizat si deodata suntem acolo. e vorba despre cat de diferiti suntem, si cat de bine ne completam, nu ma refer la un grup deja format, pt ca oricine din afara isi gaseste locul, si nu suntem cine stie ce copii genii.
    oricum scoala mi se pare inutila. e adevarat ca trebuie sa ai o cultura, dar incepand cu clasa a saptea, nu cred ca m-a mai ajutat cu prea multe. citesc cu totul alte carti decat cele din programa (poate ca daca nu ar fi fost acolo le-as fi citit si pe alea) si cam tot ce stiu am aflat din alte surse decat scoala. in general din experienta proprie sau din ce am citit. un singur lucru e bun acolo: colectivul. nu pt ca ai prieteni, pt ca te integreaza in societate, iti formeaza niste instincte, si te si invata sa manipulezi putin, si de asta chiar ai nevoie, desi nu e in nici un manual :P
    trebuie sa ii faci sa asculte, sa inteleaga ce vrei sa schimbi, pt ca atunci sunt sigura ca o sa fie de acord cam toti, dar un afis nu o sa faca mare lucru. cel mai greu e sa te faci ascultat, iar la tine jumatate din asta e gata. daca esti constient de ce poti sa faci, sti ce vrei si esti capabil sa le-o spui si celorlalti, o sa fie usor. noi fiind publicul tinta, deja e gata :D de obicei nu ma bag pt ca mi se par inutile campaniile, dar nu m-am putut abtine pt ca daca nici tie nu iti iese, data viitoare chiar nu mai deschid gura. oricum succes ;) daca ai nevoie de idei, concepte, sau chiar fotografii, fa apel la elevi. scoala nu ne-a inabusit de tot. doar suntem copii indigo ;) vointa foarte puternica si intuitie!

    RăspundețiȘtergere
  19. ..oare sunt singura care nu intelege???

    RăspundețiȘtergere
  20. Ideea e buna..dar pe cine sa sensibilizeze pe profi sau pe elevi?...ca si profii sunt la fel sau mai rau ca elevii, putin sunt cei carora chiar le pasa!

    RăspundețiȘtergere
  21. a da ..si hai la lasam medodele invechite de predare.. Hai sa ne gandim la partea cu VIOLENTA in scoli!...

    RăspundețiȘtergere
  22. Ana, felicitari pentru coerenta argumentarii! Sa nu subestimam tanara generatie! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Ana , voi ati venit sa fiti schimbarea nu sa fiti schimbati. super feedback/

    RăspundețiȘtergere
  24. Uite, citeste asta:

    http://leboncritique.blogspot.com/2010/01/plecand-de-la-premiza-ca-exista-o.html

    Problema invatamantului e mai dura decat pare...

    RăspundețiȘtergere
  25. Fotografia e doar macabra si atat. Parca sunt victimele uraganului Katrina. N-are sens, n-are inteles nu e inteligenta, n-are ambianta. Mai incearca, dar dupa parerea mea esti departe. Iar invatamantul se va simti mai bine cand se va simti si societatea romaneasca mai bine. Adica undeva in viitor...

    RăspundețiȘtergere
  26. Ziarul ring sustine si se implica in aceasta campanie. Maine in ziar avem articol si mai mult decat atat am inceput sa lucram la proiect. Sunt convinsa ca ne vom face auziti !!!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Perfect de acord cu tine Tudor. iau un exemplu: M-am inscris in programul AIESEC pentru conversatie in limba engleza. Doamne deci cursurile alea sunt exact ceea ce ar trebuii sa existe la noi in scoli, sunt exact lucrul de care , noi, elevii avem nevoie. Pe scurt ceea ce vreau sa zic este ca trebuie sa vina cineva de afara sa ne bage in cap cum se preda si cum se atrage elevul astfel incat sa se creeze o relatie de prietenie elev-profesor.

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu cred ca moartea spirituala poate fi reprezentata prin fotografia unei "legume" vii. Tinerii din sala de sport intinsi par foarte vigurosi si frumosi.

    Dar ideea este foarte buna !
    Renasterea la spiritualitate se poate face doar prin revenirea la credinta in Dumnezeu ,cred eu .

    Fara credinta nu poti avea nici o speranta, ea inseamna si Iubire si unde Dragoste nu e, Nimic nu e !

    RăspundețiȘtergere
  29. Referitor la Renasterea Spiritualitatii prin credinta si totodata a Sperantei si a Dragostei stiu ca tinerii nu cred in religie si in preoti, ca au dubii mari si nu mai stiu , saracii, in ce sa creada: in familie, in scoala sau in religie?

    Daca vrei sa afli ca s-a discutat problema aceasta, saptamana trecuta, intre Pavel Corut si mai multi preoti din tara plus alte persoane, in direct la OTV, da clik pe STIRI/HOT NEWS de pe blog meu: www.rrodia.blogspot.com unde vezi scris tot si poate iti vin Idei. In ziua aceea am avut 500 de vizitatori in plus pe blog, nu numai din tara. Si de atunci mereu altii.
    Scriitorul spunea si ca are un Forum unde tinerii discuta intre ei si ca acestia l-au presat sa scrie o carte despre ideile lor, ale tinerilor si dorintele lor in aceasta viata.
    Succes !

    RăspundețiȘtergere
  30. nu mi se pare ca o sa reusesti ceva, ba mai mult, daca o sa continui n-o sa faci altceva decat sa aduci ofense unor oameni. Sunt eleva, iar poza asta nu face decat sa-mi spuna ca profesorii ucid elevii ... asta ai vrut sa se-nteleaga ? nu prea cred ... si crede-ma ca orice poza si orice lucru ai face nu se va schimba nimic. cei care vor sa stie ce se intampla, situ sa se si fereasca, iar cei ce nu se feresc sunt doar cei care nu vor sa stie ...

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu mi se foarte bine gândite fotografiile,mai ales în contextul morţii educaţiei.Cel mult ar putea fi un exemplu că în şcoli şi licee,nu se mai promovează educaţia fizică,aceasta ducând la nenumărate probleme de sănătate şi socializare în rândul tinerilor.Tot pe seama pozelor,aş spune că nu elevii şi studenţii ar fi trebuit să fie acoperiţi aici,de ce nu profesorii,şi mai ales : într-un alt cadru,nu sala de sport.Aş merge pe varianta cu imagini asemănătoare pe palierul unui liceu sau al unei şcoli.Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  32. Stiti vorba aia? Cum ca o poza tine locul unor cuvinte?
    Cam asa si cu pozele acestea.
    Se impun singure . Exprima ceva . Cuvintele fiind de prisos pe langa ele.
    Locurile in care ar putea fi afisate cred eu ca isi pot gasi locul oriunde. In zone publice . In zone frecventate de adolescenti si crede-ma in ziua de astazi scoala nu mai este un loc atat de frecventat. Vad ce se intampla in liceul meu. Elevi ce deja au cazier si sunt mutati in alte licee. Asta deja denota ca educatia a ajuns demult intr-un punct mort ,din care sper eu sa iasa curand. Insa asta depinde si de elevi si de toti cei ce fac parte din sistemul educational.Si de campania asta.

    RăspundețiȘtergere
  33. foarte tare
    puteai sa pui mai multe poze

    RăspundețiȘtergere
  34. Oamenii nu inteleg ca trebuie sa aleaga partea buna decat atunci cand sunt incoltiti de cutite...Restul sunt mofturi...
    Este foarte draguta sa zic, intentia ta de a invia educatia...Dar am o mica mare intrebare. De fapt ce vrei sa invii? Entuziasmul elevilor, pofta de a preda din suflet a profesorilor sau regulamentele scolii...
    Sunt eleva si crede-ma pe cuvant ca scoala nu imi provoaca decat o stare de repulsie,fapt care ma determina sa nu o frecventez care duce la imediata scadere a notei si a reputatiei mele proaste...Nu exista un singur vinovat in toata harmalaia asta...Fiecare este vinovat in felul lui...Dar principala problema porneste de la legile cretine ale invatamantului. Sunt extrem de dezordonate.Categoric oamenii ce se ghideaza dupa ele nu au cum sa fie altfel...Suntem o tara cu oameni cu potential mare si idei marete, numai ca nu are cine sa aibe grija de noi, iar asta ne descurajeaza enorm...In ziua de astazi se pune pret ca un om sa dea la o facultate care sa-i aduca beneficii materiale/economice intr-un viitor apropiat, iar asta nu face nimic altceva decat sa ne supunem regulilor acelor ,,carti sfinte'' ale oamenilor de la putere ...

    RăspundețiȘtergere
  35. Wow! Extrem de sugestive fotografiile, dar cum spune Virgil, nici macar astea nu o sa schimbe mizeria asta de invatamant. In ziua de azi invatamantul este facut doar pentru o foaie, pentru ca la sfarsit putini sunt cei care sunt invatati si educati.

    RăspundețiȘtergere