[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 20 ianuarie 2010

Propunerile voastre pentru Cruciada Culturii

Lumea comenteaza la diverse articole aici, pe blog, si se plange ca nu sunt schimbari concrete. Dar, cand vine vorba de pus osul la munca, sunt putini cei care propun ceva concret. Am primit cateva idei pentru Cruciada Culturii, dintre care le-am selectat pe cele mai relevante.

"…Printr-o pagina web, pentru ca prezentul si viitorul apartin internetului. Pe aceasta pagina as scrie despre evenimente culturale de peste tot, as prezenta carti actuale sau clasice, as scrie despre oameni de cultura."
"Poti sa faci niste filmulete cu camera proprie (un fel de emisiuni culturale) si sa le postezi pe blog. Sa nu fie lungi, maxim 10 minute, pt ca tineretul se plictiseste repede." (Romania10 Blog)

"As numi in fiecare scoala un general, un guvernator al scolii care sa promoveze aceasta campanie a cruciadei. Acest "general" sa faca diverse buletine informative in scoala sa pe diferite domenii, teatru, muzica, sa descopere talente sau pur si simplu oameni interesati, sa le deschida apetitul catre cunoastere. Acesta sa aibe o continua comunicare cu cei ce au demarat aceasta campanie, promovand evenimentele Cruciadei." (Sorin Gazi)

"Tu ai facut un prim pas facand public acel concert Sarah Chang, dar eu si multi altii nu putem ajunge pentru ca nu locuim in Bucuresti. Deci am putea recomanda fiecare evenimente culturale din orasele noastre. Un orasel mic nu e neaparat lipsit de cultura." (Diana Andreea Homoc)

"O idee ar fi sa puneti la dispozitia noastra posibilitatea sa postam pe blog-uri un banner identic cu al tau sau diferit, intitulat "Cruciada Culturii" si, eventual, un link catre evenimentele organizate sub egida acesteia." (DMC)

Later edit
Inca ceva. Agentia de Vise nu e in criza de idei sau executii, nu de aceea am propus tema "Cum ai promova (TU) Cruciada?". A fost mai mult o provocare creativa decat solicitarea unui ajutor. Oricum, se pare ca mai avem de lucrat. Cultura nu pare un domeniu de interes, iar de Sarah Chang (destul de jenant) nu pare sa stie prea multa lume.

23 de comentarii:

  1. Sunt incantata ca ai considerat relevanta ideea mea .
    Oricum eu deja am spus colegilor si prietenilor mei despre initiativa ta. Cei care sunt in Bucuresti vor incerca sa ajunga la concert. Pentru a-mi sustine ideea o sa incerc sa tin evidenta evenimentelor culturale din Buzau, o sa ma interesez mai intai la teatru si la muzeul judetean.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uitasem. Daca se va materializa propunerea de a posta un banner ca al tau pe blog-urile noastre, as vrea si eu. Ar fi un incaput.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca nu as fi fost o admiratoare a maestrului Riccardo Muti nu cred ca as fi auzit de Sarah Chang. Si asa mi-o aminteam doar ca pe o fetita de origine coreana plina de talent. Ma bucur din suflet ca vine la Bucuresti!
    Cu toate astea consider ca jenant este faptul ca milioane de romani nu cunosc Crai nou.M-as multumi sa stiu ca va fi arhiplina sala la concertul de la Bucuresti sustinut de S. Chang chiar daca va fi cunoscuta si apreciata numai de romanii iubitori de muzica clasica.
    Cat despre Cruciada culturii consider esential cultivarea gustului pentru ceea ce conventional numim arta, cultura.
    M-as bucura sa stiu ca cel putin elevii din licee, studentii, licentiatii asculta frecvent compozitorii clasici si pot recunoaste piesele interpretate de S. Chang chiar daca se mai opintesc in a (re)cunoaste numele virtuoazei!

    RăspundețiȘtergere
  4. o propunere:

    http://cruciada-culturii.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  5. la later edit ma simt..sunt prea naiva pentru realitatea asta, da-mi revin eu:)
    n am scris ce-am gandit ci ce-am simtit fara sa ma gandesc ca ai avea nevoie de ajutor..

    RăspundețiȘtergere
  6. Un site este absolut necesar. Fie o sectiune pe agentiadevise.ro, fie un site separat, fie o colaborare cu metropotam.ro, unde multa lume intra.
    Eu va pot oferi ajutor in realizarea site-ului impreuna cu echipa mea, mai exact design + programare.
    Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie nu mi se pare jenant ca nu a auzit multa lume de Sarah Chang. Si am sa iti spun de ce.
    Exista un matematician de geniu, Terence Tao, care la 8 ani rezolva probleme de matematica, la 21 de ani isi lua doctoratul la Princeton si la 26 devenea profesor de matematica la una dintre cele mai renumite universitati americane, UCLA. Acum are 34 de ani si este considerat cel mai mare matematician la ora actuala. Si pun pariu ca nu multa lume a auzit de el, si nici tu. Si nu e cu nimic mai prejos decat S. Chang, din contra, ceea ce face el e mult mai complicat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca sunt mult mai multi tineri care iubesc frumosul, care vor sa fie altceva, care au in suflet o extraordinara sete de cunoastere. Eu cred ca sunt prea putini tineri care nu ar face ceva pentru viata lor si pentru altii. Unii daca vor afla singuri drumul, va fi extraordinar, va fi laudabil. Insa daca altii nu o fac, daca nu e nimeni care sa ii invete nu inseamna ca nu au chemarea pentru asta. Ma gandeam intr-o zi ce carti as recomanda eu. Ce muzee. Ce viori. Si dupa o jumatate de ora, nu mai stiam unde m-am pierdut. Nu e meritul meu ca am aflat mai intai de marile muzee ale lumii in albume. Mi s-a pus in mana o istorie ilustrata de la arta rupestra la arta abstracta cand nici macar nu cunosteam cuvantul arta. Nu e meritul meu ca stiu astazi ceea ce stiu. E meritul celor care mi-au dat sa beau din apa vie a vietii. Mi-am amintit acum cateva zile de tovarasa de geografie, Olga. Ne-a daruit tuturor in prima zi de scoala un dictionar de sinonime. Nedumeriti am intrebat de ce un dictionar de sinonime. Olga a zambit si a spus ca intr-o zi vom afla de ce. Nu, nu ne era diriginta. Vreti sa cunoasteti, ne-a mai spus ea, cititi enciclopedia universala...Acum cateva zile ma plimbam in cautarea unei carti si am intrat si in libraria Mihai Eminescu. Am vazut una britanica intr-un singur volum. Costa 33 de pachete de tigari.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eram recent langa Baptisteriumul San Giovanni si am auzit in romana o intrebare : Asta ce e , o moschee ? In fata portii lui Ghiberti, aceea in fata careia Michelangelo a exclamat: „Acestea sunt Portile Paradisului!”

    RăspundețiȘtergere
  10. poate ar trebui implicati tinerii mai mult. sunt multi care au ca pasiuni pictura, fotografia, teatrul, dansul... Inainte de dori sa culturalizezi oameni, ar fi bine sa nu se faca diferente intre ceea ce inseamna cultura. Cine pune bariera intre DE CALITATE si NON-CALITATE? Poate ar trebui sa vedem ce inteleg tinerii din licee prin CULTURA? Poate lor, astazi, le place un alt gen de teatru, de muzica, de pictura, de exprimare artistica. E doar o parere. Clasicul nu inseamna ca e neaparat si ceva bun. Conteaza sa te regasesti in cultura care iti place. Propun sa vedem in ce cultura se regasesc tinerii din licee sau din facultati, sau chiar si pustii de scoala generala. Poate unora le place Andy Warhol si picteaza pe tricouri...

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Andreea, nu poti sa pui o poza din asta la avatar si apoi sa vorbesti despre cultura..

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu vad ce relevanta are poza mea. Poza aia iti spune tie ca nu ma intereseaza cultura? Te lasi inselata de aparente. Este o poza, o poza care imi place chiar, dar nu are nicio legatura cu ceea ce gandesc despre cultura. Ca sa cunosti o persoana si sa-ti dai seama daca are ceva de spus pe tema culturii e nevoie de mai mult decat o poza.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu cred ca ideea este buna, insa preturile biletelor la acest concert sunt foarte mari, mai ales pentru tineri (da, stiu, nu sunt mari fata de alte tari, dar sunt pt Romania). Ar fi poate bine sa va ganditi si la niste evenimente cu intrarea libera, poate realizate in colaborare cu PMB sau MCC. Cat despre promovare, cred ca daca va adresati targetului real al acestui eveniment si nu celui dezirabil, va fi bine :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Irina - si mie mi s-a parut usor discordanta fotografia Andreei, insa toti romanii ar trebui sa se impace cu ideea ca buzoienii sunt persoane 'speciale' care in ciuda educatiei provinciale au mai mereu ceva (de calitate) de spus.
    @Andreea - Banuiesc ca si tu esti mandra ca esti buzoianca, nu? A bon entendeur, salut! ;))

    RăspundețiȘtergere
  16. @ irina fumarel - nici tu nu poti vorbi despre cultura cand comentezi un avatar.

    RăspundețiȘtergere
  17. As fi curioasa daca tu Maggie esti bucuresteanca. Si cu ce esti tu mai buna datorita locului in care te-ai nascut.
    Si ca sa-ti raspund nu sunt mandra pentru ca sunt buzoianca . Sunt mandra de mine pentru tot ceea ce sunt. Pentru ca un om nu se reduce la locul de unde provine sau la o poza.

    RăspundețiȘtergere
  18. De ce unii oameni ii judeca pe altii dupa pozele postate la avatar? Hmmm, e ca si cum ai merge pe strada, te uiti la un om care poarta o caciula ce tie nu-ti place si te gandesti in acelasi timp ca nu are nimic in creier. Numai pentru ca acea caciula nu e pe gustul tau.
    Lasand asta la o parte... Mi-am amintit ca in anii trecuti teatrul Masca a avut o initiativa foarte buna. Au numit-o "Teatrul la metrou", un loc unde publicul era pestrit si toti cei care asteptau in statii erau fascinati de spectacole. Ma gandeam atunci ca e ca o lectie, mai ales pentru cei care nu calcasera intr-o sala de teatru niciodata. Poate ca macar cativa si-au insusit aceasta lectie si au urmat apoi sa isi faca temele prin teatre, in loc sa piarda vremea prin discoteci.
    Cand eram copil,organizam cu vecinii mei, camarazi de joaca, spectacole in fata blocului.Puneam in scena piesele lui Caragiale sau povestile lui Creanga.
    Oare actorii nostri nu pot organiza spectacole in scoli? Piese noi, moderne, care sa atraga tinerii. Uite, de exemplu piesa "Sta sa ploua", regizata de Lia Bugnar.

    RăspundețiȘtergere
  19. Apropo de poze si avatare.. Prima impresie despre o persoana ne-o facem in primele 30 de secunde in care o vedem. In cazul blogului, de cele mai multe ori vedem intai poza de la avatar. Cine citeste frecvent blogul asta, vede la fiecare post poza andreei si comentariile ei mai mult sau mai putin elocvente, cu mai mult sau mai putin sens.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Maria: Prima impresie nu e neaparat si ultima sau nu e ceea ce corespunde intotdeauna realitatii.

    As vrea sa mai fac o precizare la cometariul meu de mai sus. Poate ca e jenant pentru un muzician sa nu fi auzit de Sarah Chang, asa cum si jenant este pentru un matematician sa nu fi auzit de Terence Tao, dar nu poti generaliza in cazul nici unuia dintre ei. Nu putem cunoaste toate varfurile din TOATE domeniile, nu suntem enciclopedii ambulante.

    RăspundețiȘtergere
  21. Consumatorii de cultura nu cred ca pot face foarte multe, in momentul de fata,in afara de promovarea pe internet si prin viu grai. In mod normal ar trebui sa se acorde mai multa importanta in scoli, sa existe clase de drama, cercuri de pictura, etc, dar probabil intr-o Romanie "crizata" de 20 de ani nu se vor gasi fonduri pentru asa ceva. Singura solutie mi se pare implicarea oamenilor de cultura intr-un gen de voluntariat. De exemplu: pe rand, cei dintr-o formatie de muzica pot "adopta" cate-o scoala, unde pot merge o data pe saptamana pentru a "preda" amatorilor tainele unui instrument si a le vorbi tinerilor despre muzica; actorii unui teatru pot face acelasi lucru, incercand sa puna in scena, asa cum se obisnuieste in liceele din America, piese cu si pentru cei din licee; pictorii, designerii, scriitorii, toti pot contribui incercand pentru o ora pe saptamana sa-si petreaca timpul incurajandu-i pe cei tineri sa-si dezvolte talentele si sa inceapa sa iubeasca artele. Si asta de comun acord cu conducerea scolii si fara a cere bani. Asa cum s-ar putea pune in scena diverse spectacole de vara sau mici concerte sau ateliere de pictura in Herastrau sau Cismigiu, spre deliciul si poate interesul celor multi.
    Aici, in Gibraltar, sunt la mare pret serile de jamsession din pub-uri (am vazut cantand alaturi tineri de 15 ani si veterani de 60),incurajarea fotografilor si pictorilor care au un spatiu gratis unde pot expune, charity shows, tot felul de festivaluri de primavara, vara si toamna, care se tin afara, fara a se plati intrare.

    RăspundețiȘtergere
  22. Tudor,

    Propun să începem Cruciada Culturii comentând avataruri şi comentariile altora la avatarurile respective. Acesta ar fi desigur doar un prim pas. În al doilea am putea comenta bloguri: e mai bine să fie pe două coloane sau trei, care este cel mai bun template Wordpress, dacă e ok să scrii fără diacritice şi aşa mai departe.
    Al treilea pas ar fi deja mai dificil, aşa că îl sărim şi ne întoarcem la primul.

    Lăsând gluma la o parte: nu am impresia că a face un site sau a pune un banner constituie deja o acţiune culturală. La urma urmei, dacă vreau să ştiu ce concerte sunt în oraş, mă uit pe Metropotam sau în altă parte. Dacă chiar vrei să faci ceva, ar trebui mai întâi să localizezi problema: există cultură? Dacă da, are destulă lume acces la ea?

    Răspunsul la prima întrebare este în mod clar "da" (cel puţin dacă ne referim la Bucureşti). Lăsând la o parte o eventuală discuţie despre calitate, nu ne putem plânge că n-avem expoziţii, concerte, lecturi. Ţi se pare că nu sunt destule, sau nu alea care trebuie? Fă rost de un spaţiu, amenajează-l şi foloseşte-l cu cap. Invită formaţii, artişti, scriitori, pe ăia care-ţi plac ţie, eventual şi din afară; eşti cunoscut ca cântăreţ, deci cheamă muzicieni. Până acum n-am văzut nici o formaţie indie din America în Bucureşti. Adu una. Adu două. Adu zece. N-am văzut nici o expoziţie a unui artist din Londra (englez, nu român stabilit acolo). Cheamă unul. Nu vreau să aud discuţii despre cultură, vreau să văd, să aud şi să trăiesc cultura.

    A doua întrebare pe care o puneam se referă la promovarea culturii. Ea există, desigur; problema este, însă, că vor merge la concerte cei interesaţi deja de concerte, vor merge la expoziţii cei interesaţi de expoziţii. Vrei să trezeşti interesul altora? Află mai întâi al cui: al studenţilor, al elevilor, al profesorilor? După care adresează-te grupei respective: pune în şcoli afişe la concerte de rock sau chiar jazz (nu-i nevoie să-i plictiseşti cu muzica clasică); oferă-le profesorilor (de liceu, să zicem) invitaţii la evenimente culturale. Ai un nume cunoscut; foloseşte-l, eventual scriind şi în altă parte decât pe blog. În cazul ăsta, scopul scuză mijloacele.

    RăspundețiȘtergere
  23. Tot ce pot spune e ca eu incerc astfel sa particip la o asa numita cruciada a culturii....
    http://www.danaartgallery.ro/index.php?info=1

    RăspundețiȘtergere