[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 14 ianuarie 2011

Romania si arhitectul elvetian

Un arhitect elvetian imi povestea cu amaraciune zilele trecute ca niciunul dintre proiectele pe care le-a conceput pentru Romania nu a fost finalizat conform schitelor. Fie ca a fost vorba de o casa, de un bloc sau de o cladire de birouri intotdeauna cineva s-a amestecat in concept. Bunaoara, unul dintre proprietari, ferm convins de contributia sa la imbunatatirea viziunii arhitectului, a schimbat complet fatada. Aici amicul meu, isi coboara colturile gurii intr-o expresie de lehamite concomitent cu ridicarea usoara a umerilor.
Altadata s-a amestecat constructorul care s-a declarat categoric impotriva unor unghiuri "cel putin ciudate" ale peretilor. S-au schimbat lustre, tapete, culori de vopsea, rasini. Mereu ceva trebuia sa stea in calea indeplinirii proiectului asa cum a fost el gandit initial.

Este frustrant pentru un arhitect, mi-a spus amicul meu. In definitiv, un arhitect este un artist. Cum poti sa-i furi unui pictor pensula ca sa-ti retusezi cateva linii din portretul pe care chiar tu, entuziast, i l-ai comandat. Apoi a adaugat ca se intampla ceva cu romanii: de fiecare data cand am prezentat un proiect s-au declarat fericiti cu alegerea facuta. Dupa un timp, ca si cum rostul meu ar fi fost sa-i inspir sa faca ceva mult mai bun, intervenea schimbarea. Proprietarii se simteau iluminati de proiectul meu si veneau cu tot felul de idei care sa-i creasca valoarea estetica si care nu erau altceva decat o mana de noroi sau mazga pe un patinoar cu gheata proaspat slefuita. In general, fara sa tina cont de stil, context urbanistic, ei incercau sa-si impuna cine stie ce franturi de viziuni, influente sau imagini culese din cine stie ce loc al lumii. Sau, si mai grav, se abandonau propriei lor "creativitati" stimulate de un concept arhitectonic care musai trebuie imbunatatit. Nu e deloc bine, a conchis prietenul meu. Nimic nu poate iesi asa.

Cred ca istoria de mai sus este relevanta pentru o categorie destul de larga a poporului nostru. Expertii. Noi avem expertiza in orice. Nimic nu este pentru romani "vreo mare smecherie". Intelegem si preluam cu viteza luminii competenta in orice domeniu. Stim ce trebuie facut ca sa mearga o echipa, ce nevoi stringente are tara, de ce nu se misca lucrurile, ne pricepem la filme, muzica, politica externa, economie, suntem excelenti analisti, stim care e problema in orice domeniu. Nimic nu e complicat.

Intr-o structura complexa cum e aceea a unei tari, ca sa nu zic stat, formata din departamente care ar trebui sa se sustina unele pe altele, fiecare dintre noi stie mult mai multe despre profesia vecinului decat despre propria lui profesie. Incercati sa va imaginati o structura in care veriga inferioara stie totul despre vecina de deasupra sau invers. Cine ar trebui oare sa se ocupe cu sustinerea?

Multi dintre romani nu pot sa respecte ierarhia in constructia unei case. Nu pot recunoaste o instanta superioara. Sau, mai simplu, multi dinttre romani nu stiu sa construiasca o casa. Cum ar putea oare sa construiasca o tara?

Oare nu ar trebui sa incepem sa ne pricepem cel mai bine la ce stim sa facem? Invers suna mai bine. Sa facem mai bine ceea ce ne pricepem. E un inceput.

9 comentarii:

  1. da, trist si adevarat. Insa , sa stii ca exista si clienti" ascultatori". Ei nu au capacitatea de a intelege ceea ce vrea arhitectul. Din cele descrise de prietenul mentionat deduc ca era vorba de oameni fara cultura. Oricum arhitectul in Romania , neavand statutul pe care ar trebui sa-l aiba e nevoit sa duca o munca dubla pentru a se face inteles si acceptat.
    Drama consta si in faptul ca sunt o gramada de arhitecti dispusi sa asculte ce spune clientul transformandu-se doar in simplii desenatori. d-asta arata tara asa cum se vede. Iti multumesc ca ai atins acest subiect, simtim ca nu suntem singurii, ca nu suntem defecti asa cum ar putea sa para.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu lucrez in domeniul constructiilor si colaborez constant cu vreo 3 arhitecti. Ceea ce vreau sa zic e ca cel putin in partea de vest sunt foarte putin constructori capabili sa duca la bun sfarsit o constructie conform proiectului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da , din păcate romanul nostru e bun la toate.Noi romanii suntem "buni" la orice ,drept dovada suntem o țară "foarte dezvoltata".

    RăspundețiȘtergere
  4. vizitand cateva tari din strainatate si cunoscand cativa straini evident, am observat acelasi lucru, noi romanii avem ceva aparte bineinteles daca e sa facem comparatii.Noi suntem pseudo, in timp ce alte natii au f. multi oameni autentici.Ce principii, educatie si cultura care duc la descoperirea vocatiei fiecaria ca individ?Mai bine ghiftuiala,fake si wanna be adica resemnarea pesimista impusa de o pseudo-realitate impusa de media.
    Un prim pas spre o gandire pozitiva cred ca ar fi sa renuntam la comparatii...romanii sunt unici si eu sunt mandru.
    In final ascultati piesa asta http://www.youtube.com/watch?v=jtO3fx4rZLQ Chello-Daca eram... asa ca si umor negru de final:))

    RăspundețiȘtergere
  5. de ce ne plangem atat. ati fost vreodata in africa sa vedeti acolo viata?

    RăspundețiȘtergere
  6. @ i heart sunt satul de cei care au opinii de genul acesta. Nu nu am fost acolo, iar daca o sa fiu vreodata in acea situatie nu stiu cum o sa reactionez. DAR, pana una alta sunt aici. Hai ca iti fac tie un proiect de casa, iti iei niste constructori. Pe la jumatatea constructiei ei o sa-ti spuna ca nu pot duce la finalitate proiectul asa cum e e el si ca sa nu fiti suparat ca in Africa de exemplu e mult mai rau. Intelegi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu cred ca avem in romania o firma serioasa de constructii care sa tina cu dintii de proiect.La noi daca trebuie sa se construiasca o cladire importanta,se alege firma de constructii prin licitatie(adica cine face cel mai ieftin si da cat mai multi bani spaga primeste lucrarea) Daca te duci pe un santier de constructii vei vedea cine lucreaza:tarani,cocalari,tigani,care habar n-au ce e aia arta. La noi nici Gaudi,Zaha Hadid n-ar avea sanse sa faca o cladire cum o vor ei,decat daca vin cu echipa de muncitori de la ei din tara. Romanii cred ca se pricep la toate si de fapt nu stiu nimic. Proprietarii grabesc lucrarile,nu au rabdare. Catedrala sagrada familia din barcelona,proiect realizat de Gaudi,nici pana astazi nu e terminata,lucrarile incepand din anul 1878.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere