[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 26 martie 2018

CONFORTUL MEU, DUMNEZEUL MEU.Plec de la premisa că în România există oameni care își propun să respecte legea. Este principalul reproș pe care societatea civilă, “strada”, îl face politicienilor. Suntem deranjați că fac doar legi pentru ei, ba mai mult, până și pe astea la încalcă și încearcă orice ca să nu suporte niciun fel de consecință. Pe principiul ăsta, mă gândesc că toți cei care se vaită despre cât de rău a ajuns România ar trebui să contracareze prin conduita personală viciile catastrofale ale clasei politice, printre care nerespectarea legii. Pe scurt: “be the change you wanna see in the world”.
E deja mai bine de un an de când s-a adoptat legea fumatului. O lege propusă de un senator PSD și susținută de mai toate partidele politice. A fost hărmălaie mare între cele două tabere într-o țară în care prin anii 2000 procentul de fumători era de peste 50 la sută. Dar acum avem o lege care interzice fumatul în spațiile publice pe care, de altfel, le și definește. 
Am să vă povestesc un pic despre cum se respectă legea în anturajul meu format din oameni educați, cu studii superioare, artiști sau indivizi cu diverse profesii liberale, majoritatea nemulțumiți de țara în care trăiesc, de politicieni sau de mentalitățile păguboase care gravitează în jurul nostru. 

CASA SCĂRII UNEI CLĂDIRI CU DIVERSE SPAȚII CREATIVE

Un artist foarte cunoscut și gașca lui fumau în fiecare zi pe casa scării din clădirea unde se află studioul de înregistrări la care ascultam un mix, acum câteva săptămâni. Am dat nas în nas cu artistul și gașca lui care trăgeau în piept relaxați lângă o scrumieră de exterior pe care o aduseseră de undeva. Le-am zis ceva de genul: “băi, presupun că sunteți nemulțumiți de PSD, Dragnea, partide politice care încalcă legile și de cum merg lucrurile în țara asta. Totuși există o lege a fumatului și voi nu o respectați, mi se pare destul de nașpa”. "Da, Tudor, ai dreptate ne cerem scuze." “Mie n-aveți de ce să-mi cereți scuze, dar prietenul meu care are studio aici și v-a închiriat spațiul e susceptibil de o amendă destul de mare pentru că firma lui a subînchiriat acest spațiu, v-ați gândit la asta?”. A rămas că nu mai fumează acolo. Peste două zile cobor de la studio și îi găsesc în același loc. Mă duc la ei și le zic ceva de genul ăsta: "Nu-i așa că dacă sun acum poliția și reclam că se fumează în clădire o să ziceți că sunt un turnător bulangiu? În schimb voi care fentați legea și vă doare-n cot de noi, nefumătorii, sunteți ok, nu?" Artistul răspunde arțăgos: "Da’ de unde vrei să știu când vii tu pe aici ca să nu mai fumez?" Am rămas perplex vreo câteva secunde, dar am zis totuși să încerc să-l luminez pe om: "Moșule, nu pentru mine nu fumezi pe holuri, ci pentru că se presupune că vrei să respecți o lege. Că așa toți suntem tari, zicem că ce nașpa sunt politicienii care fură și li se rupe de lege și după aia noi facem la fel. Not ok. Înțelegi?" "Da de ce vorbești așa urât? E frumos?" schimbă el direcția (am vorbit și cu P, da' nu direcționat către el). "Băi, prietene, poate vorbesc urât, dar eu cred că acțiunile ne definesc mai mult. Tu fumezi aici și n-ai voie, ai înțeles? Io îmi cer scuze că am vorbit urât, tu o să te oprești din fumat?" Am înțeles de la prietenul meu sunetist că nu mai fumează pe casa scării, ci în sala de repetiție. Tot aia. 


DOUĂ TEATRE DIN BUCUREȘTI 

Într-un teatru municipal din București actorii fumează înghesuiți într-o cabină obscură. Diverși actori, de altfel destul de vocali la adresa sistemului corupt. Totul până la confortul lor. Mi-a fost și rușine să-i admonestez, oricum nu era treaba mea și nu am făcut-o decât în momentul în care m-a afectat direct. Le-am devenit antipatic. “Ce căcat vrea și ăsta de la noi?” Să nu mai fumați în teatru, ci în curte. Într-o zi la intrarea în clădire un mașinist fuma liniștit lângă ușă, dar în interior. I-am zis că se fumează afară. Mi-a răspuns că e transpirat și nu-și permite să răcească. I-am zis că nu e treaba mea, poa’ să fumeze când se usucă. 
Alte două situații au arătat cam așa. Am vrut să salut o colegă mai în vârstă și am intrat într-o cabină năclăită de fum. Mi-a fost rușine de rușinea ei și am lăsat-o așa. O altă colegă mai tânără m-a chemat la ea în cabină să repetăm textul. Tocmai stingea țigara. I-am zis că mi se pare lipsă de respect față de colegii ei care fumau în curte. Nu părea afectată prea tare. Astea două exemple au fost în cel de-al doilea teatru. 


CLUB CU PRETENȚII ÎN BUCURESTI

Când am intrat în camera din spate, rezervată trupei, trosnea a fum. Am întrebat dacă și de ce se fumează în “backstage”? N-avem cum controla pe toată lumea, mi-au zis, mai vin trupe care se îmbată și fumează. Ai naibii englezii ăia care nu se îmbată deloc și fumează afară. Și mai au și cântece prin TOP 50 UK. În seara aia după ce ne-am dat jos de pe scenă pe holurile din spate băieții din personalul clubului fumau. Altminteri, hipstereală, fițe și #rezist e cool, da' numa dacă nu cere prea mult de la noi.

CLĂDIREA SĂLII DE REPETIȚIE VAMA  

Repetăm într-o clădire care s-a transformat de câțiva ani încoace într-un soi de hub creativ al industriei muzicale din RO. Artiști cunoscuți, firme de distribuție muzicală, studiouri, săli de repetiție etc. Se fumează în clădire. Unul din răspunsuri a fost că iarna e greu să fumezi afară și că fumează lângă ușa de la intrare. Alții artiști care închiriază săli de repetiție fumează chiar în respectivele săli. Fumul circulă, se insinuează ușor prin uși la noi în sală, se simte, e deranjant mai ales dacă ești nefumător. Colegii mei coboară două etaje ca să fumeze afară. Și alți chiriași la fel. Doar că unii sunt mai șmecheri decât alții. Și șmecheria e să fentezi legea fără vreun gând la disconfortul pe care îl creezi celorlalți. Si legea e simplu de fentat pentru că e greu de aplicat.

UN SOI DE ÎNCHEIERE

Nu vreau să fac pe nebunul pe aici. Am încălcat și eu de multe ori legea, fie din teribilism, fie din prostie (când am condus băut sau când am călcat-o peste viteza legală). Uneori am scăpat, alteori am plătit pentru asta așa cum e normal. Dar cred că e de datoria noastră să încercăm să ne indreptăm, să  evoluăm. Si dacă acțiunea de a te sui băut la volan vine pe fondul unui stări psihice în care discernământul e discutabil, alegerea de a fuma în interior (când știi că încalci o lege care reglează și confortul nefumătorilor) nu prea îți oferă circumstanțe atenuante pentru că tot ce trebuie să faci este să ieși afară. Mai mult decât atât legea fumatului nu-ți interzice viciul (cum e cazul limitării de viteză), ci îți limtează doar cadrul lui de desfășurare. Am întâlnit mult mai multe cazuri de fumat aiurea decât cele expuse mai sus. Oamenii pur și simplu nu vor să accepte acest “atac” la confortul lor. Păi în cazul ăsta ar trebui să-i înțelegem pe corupți. Nici ei nu vor să renunțe la confortul de a fura fără a fi prinși. De aia încearcă acum să pună justiția la dispoziția lor. 

Am fost acum câțiva ani într-o vacanță pe Coasta de Azur. Pe pereții unui bloc dintr-o zonă rezidențială din Cannes puteai citi: "Attention! Voisins vigilants". Pe scurt, dacă o ardeai aiurea și suspect prin cartier te puteai trezi cu jandarmii care erau sunați de vreun locatar în baza unui soi de acord  moral în care poliția și vecinii găseau de cuviință să colaboreze. Cu alte cuvinte, comunitatea și valorile ei (siguranță, respect, curățenie, ordine) nu sunt protejate doar de lege prin aplicarea ei, ci și de responsabilitatea/responsabilizarea membrilor respectivei comunități. Nouă ne lipsește înțelegerea fenomenului comunitar, noi nici măcar într-o asociație de locatari nu reușim să oprim bormașinile în orele de liniște pentru că situația aia în care ne gândim la confortul celor cu care împărțim un spațiu pur și simplu nu există sau nu ne interesează. Așa că poate ar trebui să pornim de la asta: nu suntem singuri pe lume și confortul nostru se sfârșește când afectează confortul celui de lângă noi. Altminteri, nicio lege din lume nu ne va face mai buni. Și când vine vorba de legea fumatului respectarea ei este mai greu de verificat pentru că nu poți popula toate spațiile publice cu polițiști. Intervine doar empatia socială și responsabilitatea. Dacă le avem. 

27 de comentarii:

 1. Interesant articolul Tudore,am sa spun atat;în România pana nu se da amenzi usturătoare nu se respecta legea... Dacă suni la politie ca unul a aruncat gunoiul pe geam la mașină nu te baga în seama nimeni,despre alte nereguli în trafic nici atât. Etc....Îmi și spun câteodată dacă e bine sa respect vreo regula când majoritatea e pe invers...

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu am sa spun doar atat domnule gicanul47 Arghir: Da corect , poate amenzile ar mai educa lumea, dar trebuie sa tinem cont ca amenzile cateodata sunt "rezolvate" altfel fie ele cat de mari. "Daca e bine sa respect vreo regula cand..... " Cum imi zicea si mama cand eram la scoala « Eu: mami dar jumatate din clasa a luat 7 la istorie. Mama: nu ma intereseaza cat au luat altii , ma intereseaza doar ce faci tu , asta nu e scuza pentru nota ce ai luat-o » - deci e si responsabilitatea ta! Nu e usor si poate e frustrant, dar sa fii corect nu costa nimic chair daca cinstea ta nu e rasplatita tot timpul cum trebuie. Usor usor ajungem si acolo.

  Un ultim lucru, cand calatoriti in strainatate stiti cum sa respectati legile (ma rog mai sunt exceptii dar nu atat de multe) - comic sau ironic?

  Va recomand sa mai cititi odata ca poate nu a-ti prins esenta articolului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu sunt de acord cu "sa fii corect nu costa nimic". Intr-o lume in care majoritatea nu respecta regulile, ajunge sa te coste. Exemple? Te costa timp cand toti ceilalti se baga in fata coloanei la semafor; te costa sanatatea cand unul d-asta care forteaza rosul te calca pe trecerea de pietoni; te costa integritatea fizica atunci cand stai la semafor pe banda de inainte dreapta si vin bizonii care fac dreapta si te injura, ca ei au verde intermitent; tot integritatea cand soferul de tir te depaseste in tromba in localitate, ca tu ai ambitz sa mergi legal; te costa pe tine biletul in plus cand majoritatea merge fara bilet in autobuz; te costa pe tine impozite mai mari, doar pentru ca unii fura din tot ce se poate. Ma rog, ati prins ideea: a fi corect a ajuns sa coste mult, asa ca nu ma mir ca tot mai multi aleg tabara cealalta.

   Ștergere
  2. Inteleg si nu te contrazic. Da desigur si pe mine m-a costat si inca ma mai costa acel bilet in plus, si poate sanatatea in trafic , m-a costat sa imi pierd parintele si alte rude din cauza sistemului si nesimtirii in spitale..DAR inca sunt in tabara care trebuie si NU cedez. Pentru ca daca cedez sunt ca ei. De ani de zile imi exprim parerea si indemn prieteni, necunoscuti sa incercam sa respectam ceea ce e de respectat , sa fim morali si nu indiferenti. Majoritatea timpului mi se rade in fata "Ia uite-o si pe asta cine se crede, lasa ba ca merge asa, vorba aia ne-am obosnuit cu ea" sau "ca asa-i la noi". Dar din nou zic: nu cedez. Biletul acela in plus e un cost dar e un cost just pentru ca altfel cum vrei sa mearga transportul public si cum sa fie platiti soferii; costul sanatatii mele in trafic depinde doar de mine - cum ei sunt indiferenti cand sar coada si eu pot sa fiu indiferenta cand conduc legal si sa ignor injuraturile si claxoanele; costul pierderii unei persoane dragi, nu sunt doctor deci trebuie sa ma bazez pe competenta altora chiar daca poate nu isi dau 100% interesul , unde sa ma duc altundeva? Raman cu speranta ca si alti romani vor ramane in aceasi tabara chiar daca trebuie sa se lupte cu aceste "costuri" pe care tot tu decizi daca le ai sau nu. Nu imi convine situatia , nu ma mut in tabara cealalta ci fac ceva sa indrept situatia. Uita ca noi suntem mai multi ca ei dar trebuie sa facem asta impreuna!

   Ștergere
 3. Nimeni nu s a autoeducat, si neamtu' dupa 6 luni de Romanica sa l vezi ce scutura el scrumiera de la Ford pe geam si mai avea si masina branduita cu firma unde era manager,... sa se dea amenzi, legile sa fie clare si nu interpretabile, iar oricat de bogat ar fi el cand il arzi la buzunar se lasa pagubas.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce inteleg eu de aici este cs toti fumatori verosi care incalca legea fumatului sunt impotriva psd si a politicienilor in general. Asa si? Eu nu sunt fumator si totusi sunt impotriva psdsi a politicienilor corupti din tara asta. Sunt eu anormal? Sunt confuz!

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu cred că toți trebuie sa punem umărul la culturalizarea și educarea nației noastre: unii să înceapă să respecte legile doar pentru simplul fapt că sunt legi, alții trebuie sa înceapă să de-a amenzi și foarte mulți dintre noi, printre care mă regăsesc, trebuie sa devină "bulangii" ăia de care ai făcut vorbire, Tudor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Domnule Nutu, dacă toată lumea ar avea mentalitatea dumneavoastră: “de ce sa fac eu când ceilalți nu fac ?”, schimbarea nu ar mai veni niciodată. Am rămâne in gândirea comunista care ne-a adus in situația asta (“hai sa furam și noi, ca oricum toți fura!”). Tocmai pentru ca mai sunt și oameni integri, care realizează ca o societate nu e schimbată in totalitate de politicieni, ci si de indivizii care o alcătuiesc, se vede azi o timida licărire a unui stat de drept. PSD-ul și Dragnea au atâta putere pentru ca noi toți am tolerat prea mult corupția la toate nivelurile sociale. Începând de la “ciocolata” pentru doamna învățătoare, pana la șpăgile de sume uriașe. Toți am contribuit cu picăturile noastre la paharul care acum s-a umplut. Speranța e in cei care s-au saturat, care își iau vina pe umeri și se comporta corect in spațiul lor - “picătura” lor mică in care pot face o diferența ! Sper doar ca alții vor urma exemplu și “picăturile” lor vor produce un val mai mare !

  RăspundețiȘtergere
 7. Pff, dar de cei ce fumează în liftul din bloc, ce zici? Am dat nas în nas cu individul când ieșea cu țigara din lift , eu fiind și cu bebe de 6 luni. Îi spun că nu este normal,el răspunde că așa s-a obișnuit și că de unde să știe el când vin eu cu copilul. No comment!

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. Doamna Andreea Loredana Petrut, s-ar putea sa gresiti cand presupuneti ceva despre "mentalitatea mea".

  Si chiar daca nu sunt usa de biserica (am si eu pacatele mele in ceea ce priveste cititul de carti descarcate ilegal si in trecut nu am avut mereu software licentiat pe calculator ;-)), nu am facut decat sa expun un context deloc ipotetic. Ce vreau sa subliniez este ca situatia nu mai poate continua prea mult in felul asta, balanta se destabilizeaza (nu in favoarea noastra) si nu toti ne vom descoperi vocatia de martiri. Petru ca iertata-mi fie comparatia dusa la extrem, dar cand nebunia nazista sau comunista a cuprins majoritati, minoritatile au avut de ales sa se converteasca sau sa sufere. La fel estimez ca se va intampla intr-un "rogue state". Oricum, va apreciez optimismul si as fi incantat ca pana la urma sa gresesc.
  O zi excelenta

  RăspundețiȘtergere
 10. Civilizarea in jungla urbana se face cu amenzi usturatoare! Nicio tara nu s-a civilizat altfel si din pacate comportamentele negative se copiaza mai usor decat cele pozitive! Ideea cu " fii schimbarea pe care o vrei in lume" am incercat-o dintotdeauna dar rezultatul este in dezavantajul meu pe plan social si profesional cu toate acestea eu insist si respect granitele si integritatea celor din jur desi mie nu mi se respecta dar astfel creez un exemplu care la un moment dat nu va mai fi ignorat si copiii mei vor prelua acest exemplu si vor sti sa respecte oriunde vor merge

  RăspundețiȘtergere
 11. Bravo Tudor!!! Si eu am luat atitudine in directia aceasta. Cred ca ma mai cunosti, am fost colega cu tine la ATF cum se numea atunci, dar eu eram la sectia de papusi, Sabina ma numesc. Am fost la sfarsitul lunii ianuarie la piesa de teatru No man's land de la National si ce sa vezi?!? Pe scena in timpul piesei se fuma de mama focului, prima data vreo 7 insi aveau tigarile aprinse, dupa care din 2 ore cat a tinut piesa, 1 ora si jumatate au fumat incontinuu pe scena cel putin 2 actori. Eram pe randurile din fata unde ajungea mirosul de fum de pe scena. Asta mi-a creat un disconfort fizic, eu avand o rinita cronica si un disconfort psihic stiind ca exista o lege antifumat care nu se respecta tocmai in TNB si culmea chiar pe scena in vazul atator spectatori...Eu nu am putut sta cu mainile in san si dupa mai multe mesaje trimise pe mesengerul de la facebook, pe pagina TNB, in sfarsit mi s-a raspuns. Mai intai la un mod ironic, dupa aceea cand am insistat mi s-a spus ca o sa-mi raspunda cei din conducere. Am vorbit dupa un timp cu sefa de la Serviciul Marketing, Promovare și Relații publice, Anca Constantin si mi-a zis ca in urma sesizarii mele nu se mai fumeaza pe scena si ca daca mai fac asta, actorii o fac pe raspunderea lor si vor fi amendati. Ce m-a uimit pe mine este ca mi-au spus ca am fost prima si singura care am sesizat acest lucru desi spectacolul se joaca de un an de zile...eu zic ca asta spune muuulte despre reactia romanilor...Ce zici de cazul acesta??? Uite aici articolul meu de pe facebook: https://www.facebook.com/sabinacarmen.arsenie/posts/2037183616538587

  RăspundețiȘtergere
 12. Trist si adevarat. E enervant sa intri intr-o cladire si sa te imbate un miros de tigara proeminent. Cand iti dai seama ca mai e si institutie publica te crucesti. Mentalitatea si perspectiva fumatorului aflat sub atac in momentele astea de conflict este total "off" / pe langa. Ideea este ca da, Tudor ma bucur ca ai avut curajul si ai zis verde-n fata ce a fost nevoie de zis. Problema este ca ne e frica de conflict, nu stim cum sa-l acceptam, sa avem o discutie adevarata, sa ascultam, sa intelegem si sa vorbim si sa nu fim jigniti din punct de vedere al egoului. Ne lasam atacati si ne jucam ca niste copii "a cui e vina?", "Am vazut si alte mucuri de tigara si m-am decis sa bag si eu una" , " fumez aici ca e frig" iar atacuri " dar care-i probelma ta" , "cin-te-crezi tu " , "ia veze-ti de treaba ta . O alta probelma in societatea de azi este ca nu actionam. Multi se plang de lucruri de genul asta: da, cineva a fost nesimtit cu mine, ne-respectuos, indolent etc. dar noi nu facem nimic. In cele mai multe cazuri ne uitam, ne incarcam cu energie negativa si dupa aceea lasam lucrul rau sa se intample pentru ca nu simtim ca e locul nostru sau momentul nostru sa actionam. GRESIT.
  Vezi pe cineva pe strada ca arunca un ambalaj, zi-i. da-i ambalajul inapoi. Daca vezi badaranul ca te claxoneaza pe trotoar ca vrea sa parcheze iar tu ii stai in drum...nu te misca, actioneaza. Nu mai avem spiritul civic in sange? Am uitat ca in scoala am invatat sa fim o comunitate draguta? nu de carcotasi si rautaciosi?
  Merci Tudor de articol, greu gasesc sa citesc asa ceva. Ma bucur de subiectul ales

  RăspundețiȘtergere
 13. Trist si adevarat. E enervant sa intri intr-o cladire si sa te imbate un miros de tigara proeminent. Cand iti dai seama ca mai e si institutie publica te crucesti. Mentalitatea si perspectiva fumatorului aflat sub atac in momentele astea de conflict este total "off" / pe langa. Ideea este ca da, Tudor ma bucur ca ai avut curajul si ai zis verde-n fata ce a fost nevoie de zis. Problema este ca ne e frica de conflict, nu stim cum sa-l acceptam, sa avem o discutie adevarata, sa ascultam, sa intelegem si sa vorbim si sa nu fim jigniti din punct de vedere al egoului. Ne lasam atacati si ne jucam ca niste copii "a cui e vina?", "Am vazut si alte mucuri de tigara si m-am decis sa bag si eu una" , " fumez aici ca e frig" iar atacuri " dar care-i probelma ta" , "cin-te-crezi tu " , "ia veze-ti de treaba ta . O alta probelma in societatea de azi este ca nu actionam. Multi se plang de lucruri de genul asta: da, cineva a fost nesimtit cu mine, ne-respectuos, indolent etc. dar noi nu facem nimic. In cele mai multe cazuri ne uitam, ne incarcam cu energie negativa si dupa aceea lasam lucrul rau sa se intample pentru ca nu simtim ca e locul nostru sau momentul nostru sa actionam. GRESIT.
  Vezi pe cineva pe strada ca arunca un ambalaj, zi-i. da-i ambalajul inapoi. Daca vezi badaranul ca te claxoneaza pe trotoar ca vrea sa parcheze iar tu ii stai in drum...nu te misca, actioneaza. Nu mai avem spiritul civic in sange? Am uitat ca in scoala am invatat sa fim o comunitate draguta? nu de carcotasi si rautaciosi?
  Merci Tudor de articol, greu gasesc sa citesc asa ceva. Ma bucur de subiectul ales

  RăspundețiȘtergere
 14. Mai Tudorele, mai bine te-ai gasi tu pe tine, lasa legile tarii si spatiile de fumat.
  Bag seama ca, de cand pana si generatia lui Cristoiu a uitat de Vama Veche ( localitatea si guristii ), tu ai cam mult timp liber ma baiatule, eu zic sa te apuci de ceva mai practic, cat sa mai mearga pantalonii colorati si pantofii fara sosete ( tu purtai numai ciorapi albi pana pe la 45 de ani ) , ca uite, pensia e-n zare ...

  RăspundețiȘtergere
 15. Are perfecta dreptate. Nu poti sa arati cu degetul catre altii, cand tu faci acelasi lucru.

  RăspundețiȘtergere
 16. Nu prea este o idee buna sa corectezi oamenii care arunca hartii, nu din cauza spiritului civic, ci din cauza ca poti sa fii luat la bataie.

  RăspundețiȘtergere
 17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 18. Oameni in paragine...
  Imi plac articolele.
  Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 19. Eu is trist de ceea ce scrii tu aici, ca e urlat la luna. Si luna nu mai poate. Nu are rost sa zic ca-s fumator, ca dardai afara ca e cald ca e frig, si ma tot gandesc cand reusesc declick-ul sa ma las. Subiectul e bun, mai ales ca e doar o paralela cu realitatea altor domenii unde e tot la fel de degeaba sa impui reguli. Le pretindem, dar nu le respectam. Poate atunci va incepe ceva modificare a societatii, cand vom respecta noi reguli pe care politicienii nu le respecta. Si nu o sa-i mai votam.

  RăspundețiȘtergere
 20. Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a abandonat e-mailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, Încearcă-l oricând, este răspunsul la problemele tale. Puteți să-l contactați prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele.
  (1) DACĂ VREAȚI EX-BACK
  (2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI
  (3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS.
  (4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ
  (5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL
  (6) VREI DUMNEAVOASTRĂ
  (7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI
  (8) Aveți nevoie de SPELL buna LUCK
  (9) Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY
  (10) Aveți nevoie de un loc de muncă
   ogagakunta@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 21. Bună tuturor, tocmai am descoperit o nouă platformă unde puteți face bani cu ușurință cu 100% securizată și sigură. Am luat legătura cu hackerii din America Express Card și am primit un card ATM gol, în valoare de 100.000 de dolari, cu o retragere zilnică de 5.000 de dolari, iar acum viața mea și cea a familiei mele sa schimbat complet. Sunt aici să împărtășesc și să depună mărturie despre lucrările bune ale hackerilor americani Card Express. Veți putea lua legătura cu aceștia acum dacă veți căuta asistență financiară pentru că sunt fiabili și încrezători în ceea ce privește lucrările de hacking, iar cardul ATM gol este sigur și securizat. Voi recomanda pe oricine care are nevoie de ajutor să-l contacteze pe adresa de e-mail: americaexpresscard@hotmail.com & WhatsApp pe +1 (845) 400-7115.

  RăspundețiȘtergere
 22. Zi bună, eu sunt Josef Lewis. Un creditor reputabil, legitim și acreditat. Oferim împrumuturi de orice fel într-un mod foarte rapid și ușor, împrumut personal, împrumut auto, împrumut de acasă, împrumut student, împrumut de afaceri, împrumut Inventor, consolidarea datoriilor. etc

  Obțineți aprobarea pentru un împrumut de afaceri sau personal astăzi și obțineți fonduri în aceeași săptămână de aplicare. Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți pentru a susține această afirmație. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; veți obține cea mai ieftină. Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite.

  Ne străduim să lăsăm o impresie de durată pozitivă depășind așteptările clienților noștri în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai bună calitate în timp util. Nu este necesar un număr de asigurări sociale și nu este necesară verificarea creditului, 100% garantată. Răspundeți imediat folosind detaliile de mai jos dacă sunteți interesat de un împrumut și nu aveți niciun fel de înșelătorie.

  Email: progresiveloan@yahoo.com
  Apel / WhatsApp: +16626183756
  Site web: https://progresivefunding.wordpress.com


  RăspundețiȘtergere
 23. Bună ziua, sunt Allison Howarts După ce am fost în relație cu Anderson de ani de zile, sa despărțit de mine, am făcut tot posibilul să-l aduc înapoi, dar totul era zadarnic, l-am vrut atât de mult din cauza dragostei pe care o am pentru el, L-am rugat cu totul, am făcut promisiuni, dar a refuzat. Mi-am explicat problema prietenului meu și mi-a sugerat să contactez mai degrabă un vrăjitor care să mă ajute să arunc o vrajă să-l aducă înapoi, dar eu sunt tipul care niciodată nu credea în vrajă, nu aveam de ales decât să încerc, am trimis poșta și mi-a spus că nu există nici o problemă că totul va fi bine înainte de trei zile, că ex fostul meu se va întoarce la mine în trei zile, a aruncat vraja și în mod surprinzător în a doua zi, era în jurul orei 16:00. Ex-ul meu ma sunat, eram atat de surprins, am raspuns la apel si tot ce a spus a fost ca a fost atat de rau pentru tot ce sa intamplat ca el a vrut sa ma intorc la el, ca ma iubeste atat de mult. Am fost atât de fericit și am mers la el, așa am început să trăim împreună din fericire din nou. De atunci, am promis că oricine știu că are o problemă de relație, aș fi de ajutor pentru o astfel de persoană, referindu-mă la singura vrăjitoare reală și puternică care mi-a ajutat cu propria mea problemă. email: ogagakunta@gmail.com puteți să-l trimiteți prin e-mail dacă aveți nevoie de asistență în relația dvs. sau în orice alt caz sau pe WhatsApp pe +2348069032895
  1) vrăji vrăji
  2) Vrăjile pierdute de dragoste
  3) Vrăjile de divorț
  4) Vrăjile căsătoriei
  5) Vraja de legare.
  6) vrăji de rupere
  7) Înlăturați un iubit trecut
  8.) Vrei să fii promovat în biroul tău / vraja de loterie
  9) doresc să-ți satisfacă iubitul
  Contactați acest om grozav dacă aveți o problemă pentru o soluție durabilă
  ogagakunta@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 24. Bună, eu sunt Mary Michael, sunt aici pentru a răspândi această veste bună tuturor pentru cum am recâștigat dragostea soțului meu. Am fost nebun când am mers la o altă fată luna trecută, dar când m-am întâlnit cu un prieten care mi-a prezentat-o ​​pe DrIgbinovia, marele mesager, i-am spus problema lui DrIgbinovia despre cum m-a părăsit soțul meu și, de asemenea, într-o companie mare. Am spus doar că am ajuns în locul potrivit unde voi obține dorința inimii mele fără efecte secundare. Ți-am spus ce-mi trebuie, după evenimente, în următoarele două zile, dragostea mea ma sunat la telefon și îmi cer scuze că am trăit înainte și acum în săptămâna următoare după ce dragostea mea ma chemat să cer iertare, m-au sunat la Un interviu la firma mea dorită, au fost necesare pentru a lucra în calitate de supraveghetor. Sunt atât de fericit și copleșit că trebuie să spun întregii lumi despre cum Drigbinovia mă ajută să-mi dau inima dorința mea. Drigbinovia este un specialist în toate tipurile de vrăji și magie bună. Dacă aveți nevoie de ajutor, contactați Drigbinovia la următoarea adresă de e-mail: doctorigbinovia93@gmail.com

  Mulțumește-mi mai târziu.

  RăspundețiȘtergere