[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 25 iunie 2009

Femeia, o noua era

Stau in holul hotelului Radisson si sunt lovit de senzatia ca intr-un sfarsit lumea va fi condusa de femei. O masa lunga in spatele careia se agita vreo sase sau sapte fete reprezinta centrul de acreditare la o conferinta de imagistica dentara. Un subiect impropriu mie. Dintii mei nu zic nimic. Nu scrasnesc, nu musca. Nu e o conferinta in care predomina barbatii, ba dimpotriva, prin fata mesei asezate de-a lungul geamului urias din fundalul hotelului se perinda destule femei. Si-atunci? De ce doar fete in spatele mesei? Cred ca este reprezentarea unei situatii care tinde sa se generalizeze.

Femeile sunt mai dispuse sa munceasca. Mult mai dispuse la travaliu. Munca, cu tot ce inseamna rutina sau organizare (lucruri dispretuite in genere de barbati), face parte din modul lor de a gandi. De parca si-au spus: daca tot ne-am insusit pe deplin feminismul, hai sa facem si treaba grea. Si au inceput nu doar sa gandeasca diverse scheme si strategii prin diferitele proiecte de management ale profesiilor, ci si sa execute cu de la sine putere. Ca si cand vor sa demonstreze cu toata puterea ca barbatii sunt dispensabili. Si, intr-o oarecare masura, incep sa cred ca asa e. Condesecendenta, politete, disponibilitate, nuante, pauza de pranz mai scurta, mai putin alcool, sensibilitate, tenacitate, concentrare, tot atatea atribute care incep sa situeze femeile mult inaintea barbatilor in planul dezvoltarii socio-profesionale.

Cat scriu eu randurile astea, in fata mea se desfasoara spectacolul acreditarii. Sapte fete sunt intr-o continua miscare pe un ax paralel cu lungimea mesei. Una scrie de zor dupa ce in prealabil zambeste celui din fata sa, alte doua asteapta concentrate sa inmaneze pungi cu cadouri la semnul celei de-a treia care preia oamenii asezati la coada. Alta sorteaza niste badge-uri pe care le inmaneaza celei care scrie si care, intre timp, a ales sa si vorbeasca. Inca o fata sorteaza pungile pe care le aleg primele doua aflate sub comanda domnisoarei care preia oamenii. Peste toate exista un superior, regina balului, care nu ezita sa faca munca oricareia dintre slujnicele sale si pe deasupra sa zambeasca, sa-si roteasca privirile jur imprejur, sa schimbe vorbe cu oricare dintre cei douazeci de clienti din fata mesei lungi. Da, fetele astea lucreaza in echipa si o fac bine. Imi vine in minte o vorba a lui Adrian Sarbu: Tudore, lucreaza cu femei, sunt mai responsabile si mai loiale si au mai multa putere de munca.

Sa fie oare momentul combustiei generate de secole de reprimare? Sutele de ani in care femeia s-a conformat cutumelor religioase si dominatiei sociale a barbatului sa se fi apropiat de sfarsit? Vom fi martorii unei noi epoci? Se apropie apusul feminitatii pe fondul dezvoltarii unei apetente distructive pentru munca si toate formele de dominare ce decurg de aici? Va demonstra femeia ca noi suntem de inlocuit?

Singurul atu pe care il mai poseda barbatul, si o spun cu riscul de a fi considerat misogin, este creativitatea. Dar creativitatea este rodul unui exercitiu indelungat al mintii pe care noi l-am practicat cat timp femeia a facut de mancare, a crescut copii si ne-a spalat hainele. Vremurile acelea au apus. Femeia recupereaza rapid, cu setea unei rase diferite care descopera Pamantul.

Diferentele structurale dintre femei si barbati isi spun si ele cuvintul, acum, cand "tenebrele" personalitatii feminine nu mai sunt zagazuite. Ce va urma? Scenariile sunt multiple si exercitiile de imaginatie sunt binevenite. Un lucru e sigur. Femeia e din ce in ce mai putin dispusa la un soi de sacrificii care pana acum au perpetuat in mod unilateral specia umana.

55 de comentarii:

  1. Femeia recupereaza foarte rapid sutele, miile de ani pe care i-a pierdut in fata barbatului, si nu stiu daca asta este inspaimantator pentru barbati sau nu, dar femeia a invatat ca poate avea tot ceea ce un barbat are, se poate intretine singura(si inca foarte bine) nu mai este obligata sa depinda de el.

    RăspundețiȘtergere
  2. HAHA, dragut dar te contrazic:-)
    Clar sunt mai creative femeile dar sunt si mai emotive. Desi isi insusesc foarte bine atributiile de lider clacheaza mai usor, plang mai usor, cedeaza nervos mai usor...si din pacate si arata asta. Iar acest fapt le scade credibilitatea. Asa ca fetelor, plangeti doar acasa si in situatii private in care e voie sa aratati ca sunteti umane.

    Si chiar daca ne nastem cu puterea de a ne descurca la job, de a avea grija de familie si de cele casnince, de a jongla cu 3 hobbyuri si de a nu uita de prieteni si societate nu dorim sa conducem lumea...vrem doar sa ii facem fericiti pe cati mai multi si sa traim intr-o oarecare armonie.

    Nice post!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Totul va semana ca in serialul Sex and the city

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte pertinent.
    personal, nu cred ca femeia a ramas in urma, ci a ramas "naturala", eu incluzand arta, creativitatea, imaginatia printre bolile omenirii(sunt bolnav la randu-mi). cred ca daca femeia ar fi evoluat in acelasi mod n-ar mai fi capabila azi sa faca si sa creasca prunci sanatosi(...)

    RăspundețiȘtergere
  6. as putea adauga si concediul paternal pe care il ia barbatul in locul femeii...

    RăspundețiȘtergere
  7. Si barbatii ce spun despre asta?
    Ca nu se poate intampla asa, ca oricum femeia nu va reusi vreodata sa faca ce face un barbat..bla bla bla...
    Femeia nu vrea sa ajunga "in varf", vrea sa arate doar ca poate!

    Foarte frumos ai scris, Tudore!

    RăspundețiȘtergere
  8. mda... noi ne masculinizam pe zi ce trece, iar voi va efeminati fara oprire. Nu cred ca sensibilitatea e o solutie de diferentiere pe termen lung. poate ca nu mai exista nicio solutie. de ce ar fi? ar trebui sa existe o normalitate intre raportul el-ea? ne vom reduce la mituri. voi veti visa la penelope (ale lui Ulise), violete, katherine, ane, iar atunci cand vom obosi, noi ne vom dori rhett butleri, heathcliffi, ivan ilici...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce chestie..
    "Unde`ai lovit" ..si totusi nimeni nu "se`nghesuie" la comentarii ;
    ma asteptam sa gasesc "persoane" care mai de care mai feminine si mai pline de umor si adevar - bineinteles - . E o abrambureala in capul abramburicilor din ziua de astazi . Nimeni nu`si mai da seama (exact) ce`i cu femeia asta , despre care toti incearca sa o descrie , sa o cunoasca si despre care se tot spune , ca nu se poate fara ea. Si totusi titlul , are dreptatea lui - mai mult - mai mult decat credeti sau a`ti putea crede..de ce? " Crede si nu cerceta.."

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce chestie..
    "Unde`ai lovit" ..si totusi `nimeni` nu se`nghesuie la comentarii ;
    ma asteptam sa gasesc persoane care mai de care mai feminine si mai pline de umor si adevar - bineinteles - . E o abrambureala in capul "abramburicilor" din ziua de astazi . Nimeni nu`si mai da seama (exact)ce`i cu femeia asta , despre care toti incearca sa o descrie , sa o cunoasca si despre care se tot spune , ca nu se poate fara ea. Si totusi titlul , are dreptatea lui - mai mult - mai mult decat credeti sau a`ti putea crede..de ce? " Crede si nu cerceta.."

    RăspundețiȘtergere
  11. cred ca este o dezvoltare logica a istoriei...femeia apare oarecum dezarmata intr-o lume a egalitatii intre sexe, astfel ca este obligata la ascensiune; natura ei mai sensibila (cel putin fizic) decat barbatul, o face insa sa abordeze aceasta ascensiune metodic, pe bucatele, si sa construiasca uneori ca un robotel...

    RăspundețiȘtergere
  12. citeam si parca auzeam zumzetul albinelor in stup...poate daca barbatii ar invata de la femei cum e cu "Condesecendenta, politete, disponibilitate, nuante, pauza de pranz mai scurta, mai putin alcool, sensibilitate, tenacitate, concentrare", lucrurile s-ar aseza pe un drum normal...copiii ar manca acasa mancare gatita...cei sapte ani de acasa nu ar mai fi doar doi sau cateva luni...nu s-ar mai destrama familiile...parintii fiind exemplul copiilor, ne vom trezi altfel ca desi dotat cu "creativitate", barbatul va fi pus in situatia de a nu procrea...e un scenariu cam apocaliptic dar la care se pare ca lucram cu drag si spor...din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ adriana
    sa nu exageram...

    nu s-ar mai destrama familiile?
    dar cate familii se destrama din cauza unei alte femei?:)

    iti spun eu...multe :)

    nu mai judeca din perspectiva mamei, judeca din perspectiva femeii (femeie=mama, sora, prietena, amanta, curva, usoara, fiica, vampa etc........)

    RăspundețiȘtergere
  15. m-am emotionat teribil. nu cred ca a mai luat cineva "apararea" femeilor in felul asta pana acum. in lumea mea in care barbatii inca mai cred ca sunt ... za one, ma simt atat de ..rezbunata. multumesc, tudore.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Filotas, nicidecum nu am judecat din perspectiva mamei...nu am acest statut...a fost mai repede o perspectiva de ...birou...din fericire pentru mine si pentru familia mea, aceasta perspectiva nu m-a impiedicat sa ma rup de job atunci cand a fost nevoie de mine in "stup"...nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca poti sa fii fericit si facnd lucruri marunte dar indispensabile atat pentru sine cat si pentru ceilalti...am descoperit ca sunt o buna nepoata ceea ce ma face sa cred ca as fi fost si o buna mama...in plus am redescoperit vechi pasiuni...cititul...scrisul...pe care nu mi le permiteam atunci cand cele 8 ore de program se prelungeau la mai multe...am eliminat cheltuielile inutile si in final am obtinut mai multa liniste...te invit cu drag pe blogul meu, sa vezi ca nu sunt doar vorbe in vant...pupici si o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  17. Mda... s-a ajuns si la subiectul asta...
    Tare o sa ma urati unele dintre voi, dar desi sunt femeie, eu tot cred in superioritatea barbatului, in inteligenta lui si nu ma sfiesc sa ma feresc de orice femeie aflata la volan. Scuze, dar asta e parerea mea! Cred ca femeile pot creea enorm de multe lucruri pe care le strica cu cea mai mare usurinta prin prostie si multa, multa rautate.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mihailescu, in mare parte iti dau dreptate.Vreau sa mai completez ceva;barbatii nu vor accepta niciodata o critica minora constructiva, ba chiar vor sa para misogini si de aici devin superficiali.Plus lipsa lor de paternitate, pe care vor sa o contrazica.De aici,deduc ca barbatii sunt MUIERATICI fara nicio execptie, pe cand femeile sunt ca 'painea lui Dumnezeu'. :)) (aproximativ)

    RăspundețiȘtergere
  19. poate am deviat putin de la subiect, dar se accepta. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. ai spus un mare adevar, e vorba de energia feminina in care ne aflam si isi face tot mai mult simtita prezenta dar se va manifesta si in barbati si in femei,
    si un mesaj frumos despre:
    http://mihaelapalade.blogspot.com/2009/06/maria-magadalena-energia-feminina.html

    RăspundețiȘtergere
  21. Femeia este un diamant(greaca adamas:de neinvins)care nu a fost inca finisat.Fatele sale n-au fost destul de slefuite...in concluzie valoarea finala este necunoscuta...

    RăspundețiȘtergere
  22. ieri am vazut intr-un hypermarket o femeie probabil de religie musulmana, era tanara si frumoasa(cat am putut vedea) imi venea sa ma duc sa ii smulg toate alea din cap, din jurul gatului. traim intr-o alta era, in alt mileniu! nu pot concepe ca in zilele noastre cineva mai poate fi obligat sa se imbrace sau nu in alt fel - si asta in lumea araba inseamna ca femeile sunt inferioare barbatului

    RăspundețiȘtergere
  23. ieri am vazut intr-un hypermarket o femeie probabil de religie musulmana, era tanara si frumoasa(cat am putut vedea) imi venea sa ma duc sa ii smulg toate alea din cap, din jurul gatului. traim intr-o alta era, in alt mileniu! nu pot concepe ca in zilele noastre cineva mai poate fi obligat sa se imbrace sau nu in alt fel - si asta in lumea araba inseamna ca femeile sunt inferioare barbatului

    RăspundețiȘtergere
  24. e bine si cu emanciparea,si cu femeia independenta care lucreaza 12 ore pe zi,e bine si cu femeia care castiga mai mult decat barbatul,si cu soferitele infipte,dar ar fi si mai bine ca femeia sa isi doreasca sa fie mai putin barbat si mai mult femeie..adica e posibil ca in goana ei stupida de a demonstra ca poate intrece barbatul sa isi lase in urma si feminitatea.si atunci totul e degeaba,nu?barbatul si femeia sunt caractere COMPLEMENTARE si nu au cum sa fie in competitie pentru ca le e mai bine impreuna.razboiul asta intre sexe e total inutil,cel mult amuzant..

    RăspundețiȘtergere
  25. Femeii i s-a facut cel mai mare dar,acela de a da VIATA.Oricat de creativ ar fi un barbat, nu poate egala ,,cea mai simpla"" MAMA.Miscarea feminista este o mare porcarie care a prins la gospodinele plictisite si proaste.Nu cred ca rolul femeii este sa stea la birou pana seara,sa lucreze in mina,sa mearga la fabrica si sa faca garzi.Sensibilitatea,dragostea,echilibrul, ti le da mama;daca munceste toata ziua nu are cind sa le ofere copilului.Poate asta explica degringolada societatii actuale;toti marii creatori au o mama in spate:)Sunt o femeie cu un job foarte dur , pe care poate putini barbati sunt in stare sa-l faca:)

    RăspundețiȘtergere
  26. @razvn, am vorbit cu femeile arabe in Dubai, ele se simt foarte bine asa imbracate si este un semn de respect pt ele sa se imbrace asa .
    pe de alta parte sunt atat de respectate incat au si cozi speciale pt ele in banci etc..si o gramada de facilitati.Nu sunt considerate inferioare ci au roluri bine trasate . Nu inseamna ca sunt de acord cu ce se intampla dar privind din afara realitatii lor pare altfel decat este pentru ele.

    RăspundețiȘtergere
  27. like only a woman can...

    RăspundețiȘtergere
  28. majoritatea femeilor sunt mai instabile decat barbatii pe multe planuri si au nevoie de protectie

    RăspundețiȘtergere
  29. a woman can do whatever a man can do while wearing high heels ;)

    RăspundețiȘtergere
  30. Simt nevoia sa iti spun ceva,Tudor....Maine am un mic spectacol la Palatul Copiilor din orasul meu(Bacau).Joc in piesa "Come and go" de Samuel Beckett.Imi dau seama ca pentru tine nu are nicio importanta,dar simt sa imi impart bucuria cu cei la care tin:)

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. @luminita f frumos.
    se spune ca Sufletul il simti cel mai bine cand esti in doi..
    eu zic ca trebuie mai intai sa fi singur ca sa-l gasesti..ca sa ai apoi ce impartasii, sa ai Suflet ca apoi in doi sa formezi unul singur..

    RăspundețiȘtergere
  34. Filozofati mult, aproape inutil. Eu vad lucrurile mult mai simplu si reduc totul la un cuvant : "responsabilitate". Daca tot faci un lucru, job in cazul asta , fa-l cat de bine poti tu. Si cred ca femeile sunt si un pic mai ambitioase. Si inca ceva "lumea nu este a celor care pot , ci a celor care vor " :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Mai mult decat un "rol", ceea ce va urma este o asumare. A statutului real de femeie, adica de facatoare de pacem armonie si iubire. Miscarea "New Love - Noua Iubire" - este unul dinter semne:
    http://nouaiubire.blogspot.com/2009/06/starea-de-femeie.html

    RăspundețiȘtergere
  36. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  37. @starlight cred ca ai sintetizat destul de bine subiectul in discutie - "fiinte complementare"

    Tudor, referitor la posibila dispensabilitate a barbatului cred ca nu se va pune niciodata problema de asa ceva. Desi mi-a placut sa cred contrariul cativa ani stiind ca o femeie poate realiza foarte multe, poate egala si chiar depasi un barbat, trebuie sa recunosc ca viata mi-a demonstrat ca o femeie poate fi cu adevarat femeie doar in raport cu un barbat; cred ca in rest este doar o fiinta androginala, extrem de capabila, posibil echilibrata si impacata cu sine, realizata. Dar nu implinita pe deplin.
    Eu nu mai vreau egalitate intre sexe. Vreau sa duca el gunoiul:) Femeia isi atinge apogeul potentialului feminin doar sub protectia unui barbat, protectie de care nu are nevoie indispensabila, dar care o desavarseste.
    In plus maternitatea este conditionata totusi de barbat, sau macar de existenta lui. Femeia da viata singura?! Doar gazduieste o viata nascuta prin amandoi; poate tocmai pentru ca este mai responsabila i s-a lasat rolul asta.
    Un barbat nu poate fi viata unei femei, dar poate fi cel mai frumos lucru din viata ei!

    RăspundețiȘtergere
  38. Stii ce este cel mai dragut? Ca initial barbatii s-au speriat de puterea femeii de a le face pe toate. Pe parcurs si-au dat seama ca le convine statutul asta nou, in care femeile muncesc si in locul lor, iar in ultima vreme au auzit to mai multi barbati sustinand chiar cauza asta.
    E clar, feminismul va prins si pe voi, dar asta doar pentru ca ati descoperit placerea lenii...
    Tu, Tudor, cel putin, esti iertat pentru ca macar stii sa apreciezi arta, frumusetea in general. Dar sunt sute de barbati in lumea asta care gandesc si sustin dezvoltarea femeii pentru ca pur si simplu asta le confera lor timp si loc de jocuri pe calculator, de beri prelungite, de.. orice in afara de responsabilitati.

    Valentina

    RăspundețiȘtergere
  39. Ma uit f mult in oglinda ( cand am timp , si nu fac sex - ma rog, si cand fac...ma uit) . Te intrebi de ce? Sunt atat de atragator incat ma uit...si din dorinta de a ma avea? Si tu ai putea fi oglinda mea... Te intrebi, de ce, iubito? Fiindca... ma vad in tine !

    Cu pofta,

    Un atragator!

    RăspundețiȘtergere
  40. Nu stiu in ce masura suntem mai loiale.. Depinde de la fusta la fusta. Suna ciudat si putin 'misogin'-mai ales ca sunt si eu detinatoare de'ovare', dar existe 2 clasificari generale:
    - femeile isaura
    - femeile-barbat
    Nu subscriu nici uneia, pentru ca supunerea nu trebuie sa existe intr-o societate moderna, care promoveaza egalitatea de sanse(bla-bla: spun trebuie pt ca nu este asa), dar nici atitudinea acelor 'wonder-women',in stare de orice, care ascund mai multa frustrarea decat putere de munca.. Pentru ca cele puternice stiu ca nu trebuie sa demonstreze nimic nimanui..
    Cred in Mamele care nu uita sa fie si Sotii si in Femeile de Cariera care au in spate o familie.
    Nu cred in schimb in cele care confunda feminitatea cu vulgaritatea si se vand prea ieftin.

    RăspundețiȘtergere
  41. ... Catre anumite femei

    Calculatorul la care va simtiti importante in clipa asta e construit de barbati .
    Alea 70 de incuietori pe care le aveti pe la usi sunt construite si montate de barbati .
    Masina pe care o conduceti cu atata inconstienta zilnic e construita de barbati .
    Faxul la care stricati toata ziua hartia e facut de barbati .
    Strazile pe care umblati toata ziua aiurea sunt construite de barbati .
    Casa in care locuiti e construita de barbati .
    Hainele cu care va imbracati sunt facute de barbati .
    Vibratoarele pe care le folositi sunt facute de barbati .
    Pantofii pe care ii distrugeti saptamanal sunt facuti de barbati .
    Smacolinele cu care va dati pe fata in fiecare seara sunt facute de barbati .
    Televizorul la care va uitati fara sa-ntelegeti nimic e construit de barbati .

    Am obosit...
    Hai sa sintetizez : lumea MODERNA in care traiti si care va PERMITE sa va mutati curu' de colo-colo tot timpu' fara nici un rost e posibila datorita BARBATILOR .
    Daca sunteti cu masina ( evident, construita de ... ) si aveti o pana de cauciuc , n-o sa vina in vecii vecilor o femeie sa va schimbe roata !
    Dar dac-ar veni vreuna, prin absurd, cred ca nici nu i-ati da voie sa se apropie de masina voastra - v-ati gandi probabil ca
    vrea sa va omoare .
    Ce-ati face ? Ati astepta un barbat, desigur .
    Pentru ca instinctiv, stiti ca EI STIU CUM FUNCTIONEAZA LUMEA ASTA .
    ... EI AU CREAT-O, si intelegeti lucrul asta foarte bine .
    Intr-o lume fara barbati ati fi moarte - ati muri de foame si de sete in scurt timp - iar daca ati apuca iarna cumva, consumand din cine stie ce provizii, ati muri inghetate de frig.

    RăspundețiȘtergere
  42. Ingi dragă, cine a zis că vrem o lume fără bărbați? Ne-am plictisi enorm de vibratoare și alte jucării, sincer! Și ne-am plictisi dacă n-am avea cu cine să ne mai certăm, să ne mai contrazicem în gol, că oricum bărbații au întotdeauna dreptate, dar nouă ne place! E o plăcere de masochist dar..tot plăcere e! Ai omis ceva, totuși..Mîinile cu care ai scris despre tot ce au făcut bărbații, creierașul tău plictisit (altfel nu s-ar fi strofocat cu o asemenea perspectivă din care ai abordat acest subiect), în fine, fiecare celulă obosită din tine, toate au fost create ghici de către cine? Nu-s blondă, sunt de-a dreptul brunetă, prin urmare, nu spun, umflată-n pene de mîndrie stupidă, „de către o femeie” ! Au fost create de mă-ta cu ajutorul indispensabil al lui tac-tu!! Atunci..ce rost își are abordarea ta și stupizenia: „Într-o lume fără bărbați ați fi moarte!”?? Loooogic că..n-am fi deloc, nici eu, nici tu, „nici nimeni”, într-o lume fără bărbați! Same shit, într-o lume fără femei! Amuzanți mai sunteți uneori! Vezi? Încă un aspect..am muri de plictiseală fără bărbați..

    RăspundețiȘtergere
  43. Chiar dacă te-ar considera cineva misogin pt faza cu creativitatea, deși n-ar avea motiv pt că ai dreptate (scuze, fetelor, dar ce-i drept nu pot să zic că-i strîmb! :D), prin tot ce ai spus în rest, înclini balanța mult înspre cealaltă parte. Foarte fain că văd idei noi sub soare!

    RăspundețiȘtergere
  44. >> eufemisme ve ve ve ,

    Mmm, mi-ai zis-o .
    Sunt un bou .
    Da' stii ce e misto in toata chestia asta ?
    Ca scenariul apocaliptic pe care l-am facut eu mai devreme nu e decat ceva ipotetic .
    Barbatii nu vor disparea, si deci nu veti disparea nici voi - noi vom avea in continuare grija de voi, asa cum am avut si pana acum .
    E bine ?

    RăspundețiȘtergere
  45. >> Cenusareasa

    Ha ha ha !!
    Ha ha ha !!!
    Esti dulce mult, mult, mult

    >> Mihailescu

    La ce fel de creativitate te referi cand ...cand vine vorba ?
    Te referi cumva la ACTUL creatiei in sine, sau te referi la creativitatea privita ca activitate intelectuala ?
    ...Ma intereseaza mesajul tau .

    RăspundețiȘtergere
  46. Mmmm, e binișor :) Tot pe a ta o ții! Voi aveți grijă de noi, ha? Hai să-ți pun o întrebare! Oare de ce majoritatea bărbaților ajung niște bețivani ratați, în momentul în care rămîn singuri la o anumită vîrstă (fie că au fost părăsiți, fie că le-a murit perechea)? Pe de altă parte, oare de ce majoritatea femeilor rămase singure, din aceleași motive, la aceeași vîrstă, fie își refac viața, dacă vîrsta le mai permite asta, fie se adaptează cu văduvia lor și-și văd de ceea ce le-a mai rămas din viață (prea puține apelînd la băutură sau la varianta auto-distrugerii)? Dacă-mi răspunzi, poate îmi zici și mie cine de cine are mai multă grijă, cine e mai dependent de aceasta? Avem grijă unii de alții, așa e cel mai bine să spunem! Îmi place că nu te-ai ofticat, cu toate că am fost răutăcioasă! :P Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  47. Către Starlight!
    Aprob tot ce ai spus, căci eu așa am pățit :( Mi-e foarte greu să mă rup acum de anumite obiceiuri și îmi doresc să fiu ființa sensibilă și plăpîndă pe care cuv. „femeie” o presupune.
    Dar consider, pe de altă parte, că și bărbații aduc un aport considerabil la pierderea feminității unor femei. Superficialitate, răutate, misoginism, superioritate prost arătată etc., sunt chestii care fac din femeie un luptător acerb în această competiție, care-și împrumută „boașe”,căci altfel ar fi desființat! Părerea mea, cazul meu, atîta tot!

    RăspundețiȘtergere
  48. incepand cu secolul 21 asistam la o evolutie din partea femei. lumea nu mai este plina de misogini este plina de misandre.
    femeile au fost din totdeuna conducatoare de barbati. au avut placerea sa stea in umbra, sa ii indrume pe acestia- de unde si expresia: in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie-. dar odata cu aceasta emancipare, femeia nu mai doreste sa stea in spate si iese in fata. se face auzita, inspira putere, si nu mai acepta sa primeasca ordine de la un "el" cand stie ca este de 1000 de ori mai buna ca acesta.
    femeia secolului 21 nu mai depinde de nimeni. in aceasta lume plina de burtosi ea continua sa mearga cu capul sus purtand cu mandrie perechea de pantofi pe care si-a luat cu bani ei, si ignorand ceata de misogini care ii admira fundul.

    RăspundețiȘtergere
  49. Si..stupul este condus de o matca,nu de trantor...:P
    Te contrazic(scuze) eu inca cred ca mai exista femei care sa-si doreasca mai mult sa fie sotii si mame,decat sa fie 'tari' pe plan profesional.

    RăspundețiȘtergere
  50. Na bine, depinde si cum privesti 'creativitatea',caci se poate rezuma su la a-ti pastra sursele secrete. pam.pam

    RăspundețiȘtergere
  51. pentru ingi
    Cu ce spui tu si anume ca masina , pc-ul . fax-ul , etc , toate sunt facute de femei ,s-a intamplat asa deoarece noi am fost prea ocupate cu traiul zilnic si n-am avut acces la foarte multe domenii de cerecetare.Vezi comenatriu tudor:"rodul unui exercitiu indelungat al mintii pe care noi l-am practicat cat timp femeia a facut de mancare, a crescut copii si ne-a spalat hainele. Vremurile acelea au apus. Femeia recupereaza rapid, cu setea unei rase diferite care descopera Pamantul."

    RăspundețiȘtergere
  52. Noi am stiut intotdeauna ca putem si fara barbati...dar nu vrem :))))

    RăspundețiȘtergere
  53. cu riscu de a deveni misogina femeile nu sunt facute sa conduca. sunt mai putin rationale si se bazeaza mai mult pe intuitie.cat despre creativitate putine isi permit acest lux dar se dezvolta si la femei.

    RăspundețiȘtergere
  54. Draga "Ingi",uiti ESENTIALUL,tu ai aparut pe aceasta lume,datorita FEMEII.

    RăspundețiȘtergere
  55. PT INGI
    Si dragul meu,NU,noi nu murim de foame,fara voi,eu cred ca este invers.
    Sunt curioasa daca ai putea citi comentariul tau exceptional si eminescian in fata mamei tale,care ti-a dat viata,si care te-a crescut.
    Femeile se maturizeaza inaintea barbatilor,ele au instinct matern,pot avea o cariera,mame si curve in pat,in acelasi timp.
    Mult succes la postarea comentariilor tale eminesciene,dragule;;)

    RăspundețiȘtergere