[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 21 iunie 2009

Valentina deportata. Sfarsitul sperantei

Dupa abuzul fara precedent al Politiei Romane (Emigrari), care a arestat-o pe Valentina Secrieru chiar in incinta Curtii de Apel, fara mandat de arestare, in plina desfasurare a unui proces in care femeia se lupta sa-si faca dreptate, se mai “ingroapa” inca un caz, inca un om, inca o speranta.

Pentru ca am fost martora la tot ce s-a intamplat. Pentru ca Valentina a lucrat un an de zile in Fundatia Culturala artEST pe care o conduc. Pentru ca o cunosc si stiu ca este un om cinstit. Pentru ca lupta ei cu autoritatile am inceput-o, de fapt, eu, incercand sa o trezesc din resemnarea si sfiala ei. Pentru ca Valentina m-a strigat pe mine in momentul in care a fost scoasa pe usa din dos a sediului politiei si impinsa cu brutalitate intr-o masina, in speranta ca eu o pot salva. Pentru ca Valentina nu a avut un sprijin in avocata Luiza Mocanu Platon, ci o persoana care a tradat-o in asteptarile ei. Pentru ca impreuna cu toti martorii m-am simtit la fel de umilita si de neputincioasa ca si ea. Pentru ca, neavand nicio calitate oficiala, nu am putut opri arestarea ei. Ma simt obligata sa continui lupta Valentinei si sa ma adresez Ministerului de Justitie, Baroului si unui alt avocat care sa studieze dosarul si sa afle cum a fost posibil sa se inchida irevocabil un caz NEJUDECAT.

Impreuna cu cativa prieteni, foarte putini, dar hotarati si ei sa nu ramana nepasatori la spectacolul dramatic la care au asistat, vom incerca sa redeschidem dosarul ei, poate chiar sa deschidem un cont CONTROLABIL, asa cum spunea foarte bine cineva, pentru Valentina. Se deschid multe conturi “fantoma” si lumea, pe buna dreptate, nu mai are incredere. Sunt si eu in aceeasi situatie.

Sigur, sansele de a te lupta cu acest “dinozaur”, care este sistemul in care traim, sunt minime. Din pacate, o mare majoritate a publicului prefera senzationalul si scandalurile la care pot asista nestingheriti, decat sa se implice in suferinta unui alt om si sa-si riste statutul si relatiile. Presa a consumat si ea problema Republicii Moldova si a moldovenilor si acum a trecut-o in rezerva. Sute de cazuri grave au ajuns pana la urma inghitite si macinate ca niste resturi menjere de masina de gunoi a lui “ieri”.

Dar “apa care cade picatura cu picatura sfarseste prin a gauri piatra, iar soarecele, cu mici rontaieli de dinti, taie o funie”. Poate ca si noi, asa putini cati suntem, vom sfarsi prin a-i face dreptate Valentinei. Am avut de partea noastra “Jurnalul National” care a publicat cu generozitate doua mari reportaje semnate de Carmen Preotesoiu si, nu in ultimul rand, blogul lui Tudor Chirila, care a mediatizat povestea Valentinei Secrieru.

As vrea sa-i reamintesc pe cei care au facut de ras statutul ROMANIEI ca tara a Uniunii Europene, prin contributia rusinoasa pe care au avut-o la deportarea Valentinei Secrieru: Ofiterul de politie DORU NEGRU, judecatorul DANIEL SEVERIN, grefiera IlEANA IEPURE, o judecatoare al carui nume il vom afla si-l vom face public, avocata LUIZA MOCANU PLATON, singura care ar fi avut dreptul legal sa opreasca arestarea clientei sale si sa-i interzica sa semneze vreun act de luare la cunostinta si DUMITRU NARCIS, comisarul sef (Emigrari), care a semnat hotararea de a o duce pe Valentina sub escorta la granita, desi stia in ce conditii fusese arestata. Mai sunt inca probabil multi altii pe care nu ii stim si care impreuna au format o “monstruoasa coalitie”.

Ma framanta o intrebare: un judecator care inchide un dosar irevocabil, fara sa-l judece, poate fi dat la randul lui in judecata?

Iarina Demian

9 comentarii:

  1. nu este posibil ca in 2009 sa mai aiba loc astfel de nedreptati.

    sper sa se rezolve, am speranta ca mai sunt OAMENI in tara asta care o pot ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper din suflet sa fie un caz fara precedent si sa castigati in fata unei institutii corupte care se vrea a fi Justitia romana!

    Va poate ajuta o petitie online in acest caz? Cu siguranta cu ajutorul blogului lui Tudor se vor strange multe semnaturi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Referitor la intrebarea pe care o puneti la sfarsit.. eu nu sunt in materie, dar as fi foarte curioasa daca s-ar putea face lumina si in domeniul asta de neatins al judecatorilor. O spun pentru ca mi se pare ca se bucura de prea multa putere iar concentrarea puterii nu este buna. Fiecare trebuie sa stie ca are un nas, altfel este tentat sa abuzeze de putearea care i-a fost acordata.

    RăspundețiȘtergere
  4. stiti ce este grav ca judecatorului chiar nu i se poate face nimic; avem atatea procese pierdute la CEDO prin care Romania a fost pusa sa plateasca sune uriase nici un judecator nu a raspuns de ce a dat o sentinta gresita, nici un dosar nu a fost analizat in Romania pentru a putea vedea pe ce s-a bazat in luarea acelor hotarari; sunt magistrati demisi nu pot fi asa ca ... ne luptam

    RăspundețiȘtergere
  5. Putem intotdeauna sa credem si sa luptam pentru adevar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Citind articolele dedicate cazului Valentinei, ma simt obligata, in primul rand, in calitate de om, de tanar, iar in al doilea rand in calitate de viitoare avocata (precizez ca peste o saptamana o sa sustin examenul de licenta la Fac de Drept a UB) sa reactionez si sa intind o mana de ajutor (bineinteles daca aceasta imi va fi acceptata, avand in vedere varsta pe care o am si experienta "lipsa" de care unii s-ar lega, dar acestora din urma le transmit ca "nu conteaza cat de lung ai parul, ci conteaza cat si cum gandesti", mai ales ca eu lucrez in domeniu - la o societate civila de avocatura - inca din anul I de facultate si mai mult decat atat ma pasioneaza ceea ce fac, viciile, viclenia si nepasarea nefiindu-mi caracteristice)acestei doamne, putandu-i oferi sprijinul (precizez: neinteresat, fara nici un fel de remuneratie, ci din pura pasiune pentru meserie si din dorinta de a se face dreptate)atat al meu, cat si al altor doi colegi deja tineri avocati, toti trei fiind animati de spiritul dreptatii.

    Asadar, suntem dispusi trei oameni sa o ajutam pe Valentina - unde-s multi puterea creste!

    Daca ajutorul ne este binevenit te rog pe tine Tudor sa ne pui in legatura cu Doamna Iarina Demian pentru a putea studia intreg cazul Valentinei.

    Adresa mea de e-mail este: andreea_greiner_tw@yahoo.com.

    Cu deosebit respect,
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate, judecatorii nu raspund in fata nici unei autoritati pentru hotararile date ...

    Ei pot fi sanctionati eventual doar prin casarea(anularea sau modificarea) de catre o instanta superioara, in cazul in care hotararea lor este supusa unor cai de atac...

    Atunci cand o hotarare este irevocabila, inseamna ca nu mai este supusa controlului judiciar al instantei superioare, si indiferent cat de nefondata sau neintemeiata e , asa va ramane...

    Impotriva unor hotarari irevocabile, se pot initia cai extraordinare de atac, doar in masura in care exista unul din motivele strict mentionate in lege...

    In privinta responsabilitatii actului de justitie, s-a zvonit acum mult timp, ca hotararile prin care Statul Roman este condamnat la CEDO, sa atraga si raspunderea magistratilor, insa nu s-a pus in aplicare un astfel de deziderat...Si nu pentru ca in Romania nu este agreata aceasta idee, ci se pare ca in intreaga Uniune Europeana, puterea judecatoreasca este reticenta la atragerea raspunderii....

    In cazul Valentinei se pare ca s-a exercitat o astfel de cale extraordinara, insa asa cum spuneam, nu stiu daca si cea corecta...pentru ca daca Valentina nu a primit deloc citatie(n-a fost citata), atunci calea extraordinara de atac era alta...si nu cea care stim ca deja a fost exercitata...si pierduta.

    Disponibilitatea de a ne uita pe dosarul ei si de a o ajuta o avem, asa cum au spus si colegi de-ai mei, "pro bono", insa sansele sunt minime de a mai putea face ceva acum..., cu exceptia inaintarii unei cereri catre CEDO...

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa revolutie,aparatul represiv s-a dezvoltat,amplificand marsaviile comise de militieni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ha ha ...
    Poate nu va dati inca seama, dar Romania e o tara membra UE, cu toate drepturile si OBLIGATIILE care decurg din chestia asta -
    inclusiv securizarea spatiului UE .
    Daca s-ar fi facut o exceptie cu persoana respectiva ar fi trebuit sa se faca si cu altele, precedentul fiind creat , si Romania riscand o procedura de infringement - o procedura de amendare emisa in cazul constatarii incalcarii ORICAREI legi active in spatiul UE .

    ...

    RăspundețiȘtergere