[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 18 august 2009

Elena Udrea, solutiile imorale si responsabilitatea presei

Nu ma intereseaza daca Elena Udrea a furat. Pentru simplul fapt ca nu are ca potential inlocuitor decat un alt hot. Drama Romaniei nu consta in cei care ne conduc, ci in cei care nu exista sa ne conduca. Lumea si-a facut un scop din a-l darama pe Basescu. Si dupa aia? Dupa aia ce? Avem solutii?

Demolam o casa fara sa putem reconstrui. Pentru ca nu exista alt acoperis. E posibil si probabil ca Elena Udrea sa fi umflat cifrele. Alternativa? Zero. Ma preocupa mai mult in momentul de fata care vor fi efectele celor 150.000 de disponibilizari bugetare. Ma preocupa iminenta crestere a TVA-ului care poate sa-mi incurce business-ul. Ma preocupa pana cand leul va mai fi tinut in viata artificial de catre BNR si ma preocupa daca avem deflatie deja in Romania. Nimeni insa nu vrea sa-mi vorbeasca despre asta. Nimeni nu-mi spune care sunt prognozele. Lumea intreaga se preocupa de Elena Udrea si nu vede nimeni tornada care e mai aproape ca oricand. Salariile diminuate ale profesorilor ca o consecinta a legii salarizarii nu intereseaza pe nimeni. In ceasul al douasprezecelea nu cred ca e important sa aflu rezultatele unei comisii care probabil vizeaza si un statement politic. Nu ma intereseaza daca o comisie condusa de un baiat care a plecat de la locul accidentului sau a incercat sa-l musamalizeze va avea castig de cauza in fata unei femei care a furat. Si daca nu realizam ca asta e un aspect minor atata timp cat nu avem solutii morale la probleme imorale, ne pierdem timpul.

Presiunea presei ar trebui indreptata catre cautarea si dezvaluirea solutiilor de iesire din impas nu la dezbaterile legate de ciordeli cu iz de eveniment perpetuu. Va doresc sa vindeti ziarele cu Udrea pana cand n-o sa mai aveti ce pune in loc. Injurati-l pe Basescu pana cand n-o sa mai aveti ce pune in loc. Radeti de Geoana pana cand n-o sa mai aveti ce pune in loc. Faceti bani si tiraje cu hotii astia pana cand n-o sa aveti ce sa mai puneti in loc. De fapt, stati foarte linistiti pentru ca se vor gasi alti hoti care sa va vanda ziarele. Intre timp, Pogea se va imprumuta la banci pana cand n-o sa ne mai vedem capul de datorii, Isarescu va tine tare leul, dar oamenii o sa cumpere din ce in ce mai putin, iar statul se va ocupa de reducerea cheltuielilor bugetare bagand mana in buzunarele noastre. Voi, insa, ocupati-va de rapandulele noastre politice. Suntem vinovati cu totii. Voi, ca scrieti si noi, ca va citim.

Ce pacat ca pentru un singur moment poporul asta nu e cuprins de un fior de solidaritate asemanator cu cel care l-a electrizat impotriva lui Ceausescu. Ce pacat ca nu exista constiinta colectiva a unui unic gest de refuz. Daca pentru o saptamana Romania n-ar mai citi la unison presa asta infecta, ati sucomba cu totii si poate ati incepe sa realizati ca aveti o responsabilitate. A patra putere in stat? Intr-un stat de hoti, fara justitie si repere morale, a patra putere e cel mai fidel advertiser al clasei politice. Olimpicii Romaniei nu merita emisiuni. Nu-i nimic, ii cumpara Canada.

P.S. In alta ordine de idei, mi s-a parut abjecta atitudinea tabloidului Libertatea care a reflectat cu malitiozitate si umor grotesc accidentul de motor al lui Dani Otil de la Sibiu. Nu era important accidentul in sine si posibilitatea ca acesta sa fi cazut, cat mai degraba ideea ca l-a parasit norocul, diva si nu se regaseste. Probabil ca Libertatea considera ca publicul sau e format din oameni care se hranesc cu nenorocirile altora. Misto, nu?

19 comentarii:

  1. De ce sa fim realisti si sa realizam ca problema nu e efectul ci cauza?De ce sa fim o societate care functioneaza dupa regulile unui sistem bine pus la punct?De ce sa fie bine cand poate sa fie rau si cand poate exista cineva care sa critice dar care sa nu caute rezolvari?Birocratie,coruptie,prostie si multa ignoranta....Grav pentru o tara care se vrea de top la anumite capitole care reprezinta ambasadorii cei mai importanti ai unei tari!
    Felicitarile mele pentru tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  2. "LIbertatea" nu crede ci stie; Cititorii ei sunt chiar aceia.

    (Nu inteleg de ce pot comenta doar cei ce detin un cont Google. Eu am blogul pe alta platforma deci nu comentez anonim.)

    RăspundețiȘtergere
  3. E din ce in ce mai clar pt toata lumea faptul ca presa e complice la toate matrapazlacurile politice si, mai mult decat atat, sluga intr-o tabara sau alta. din mizeriile astea se hraneste presa si pt ei e mai putin important numarul cititorilor, numar care, oricum, e in continua scadere. banii vin din alta parte, de acolo de unde presa serveste, asa ca boicotul la care indemni nu cred ca i-ar atinge nicidecum..

    RăspundețiȘtergere
  4. Sst… merg pe urmele romanelor politiste.. “cautati femeia!”. sa-i lasam sa lucreze in liniste… poate din greseala (isi) descopera si crima nationala. Repejor, pana nu trec si de a doua prescriptie.
    deci, inca nu..

    RăspundețiȘtergere
  5. nu putem avea alti conducatori decat cei pe care ii meritam...nu putem avea alta presa decat cea pe care o citim, noi , majoritatea...asta cerem la ora 5, sange, furci infipte in carotida, microbuze-dric, violuri cu cat mai multe perversiuni, inmormantari, cat mai multe inmormantari...suntem un popor aproape necrofil, cu prea multe babe bocitoare care se agata orgasmic de sutanele popilor, babele bocitoare se scurg in noi...gustam scandalul ca pe trufele din sudul frantei, il divinizam...romanul mediu ranjeste sterial la perechi de tate din tabloide sau aiurea, citeste despre despartiri, divorturi, moarte, implanturi cu silicon, moarte, prima pagina in gazetele de sport e moarte, "ce parere aveti despre tragedia mortii tatalui fotbalistului x?"...ne hranim cu senzational de asfalt...de cine sa fim condusi in aceste conditii?...de ingineri NASA? de Ghandi?...e normal sa fim struniti de hoti, de spagari si de smecherasi...de coposi soiosi si becali isterici...astia suntem...cum am ajuns asa? de ce ? de unde? ne putem schimba? poate cand vom invata sa nu mai acordam mortii atata importanta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Helaaauu.. five o’clock-ul e servit si la pranz, si dim si seara. Pare nu doar o politica de imbogatire, ci deja o politica de stat in toata regula! de indobitocire. sa se hraneasca poporu doar cu asta, sa-si epuizeze adrenalina in sosul asta, sa nu ridice capu din farfurie troc. Am ajuns asa fiindca obisnuinta e a doua natura. Iar intelectualii s-au blazat, s-au speriat, au plecat pe-afara sau in lumea lor... a imbatranit generatia pe care mizam sau a saracit, au saracit-o, saracia fiind o alta arma de succes. Da, ne putem schimba, altfel am incurcat-o. Prin voci bune :) la inceput mai slabe, fara reala incredere in efect, rostind doar din consternare si greata. Si mandrie. Daca ne mai ramane putina demnitate inca mai e o sansa. Strategia cu mass media tampe se va intoarce impotriva lor. Cand vor avea nevoie de ei, pofticiosii de tate trase in silicon si de alte catastrofe vor fi la masa/ la televizor. Asa sper eu in naivitatea-mi..!
    Ete, cum ar fi un Woodstock??

    RăspundețiȘtergere
  7. Este un mare balci la noi, in piata Obor este lume mai civilizata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cam trist sa declari ca nu te intereseaza ca cineva a furat. pe mine ma intereseaza. Si daca pica Udrea si vine altul care fura in loc, atunci si ala trebuie dat jos.

    RăspundețiȘtergere
  9. nu a fost nici un fior colectiv pe cand cu ceausescu. a fost doar mana si interesul strain. ce sens are acum sa ne asumam meritele pt treaba aia?
    suntem niste lasi si lenesi. si ma intreb daca nu cumva tot timpul prin istorie am fost asha si numa ne-am acoperit din cand in cand cu iluzii de astea de fapte de vitejie si de implicare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si nu doar Canada ii primeste cu bratele deschise...si Marea Britanie,SUA,Franta,Germania; toti cei care au inteles ceva din istoria si viata lor de pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bai ank, cum reusesti atata dezinvoltura?! Cum indraznesti sa minimalizezi in halul asta? "NICI UN fior", "DOAR mana". Daca erai prea mic(a), n-ai vazut totusi ceva retrospectiv la teve? Si cine concret isi asuma merite pt "TREABA" AIA ..rusinoasa??
    Fara fiorul colectiv, mana aia facea ceva la rece. Mana,interesul strain sa fi fost atat de hain incat sa ucida atati tineri atunci? A fost si interes intern, fii pe pace. Baietii nostri nu aveau unde sa-si investeasca banii si/sau au realizat ce averi pot sa fure si cum se pot distra in voie cu ele inauntru si in afara, fara pasaport de serviciu si tinut sub observatie. basca nevestele lor care isi doreau sa-si poarte, nestingherite de chimista, blanurile :)
    Esti sigur(a) ca interesul strain nu ar vrea sa-si piarda piata care a mai ramas pe-aici? ce interes si suflu are sa ne desfiinteze?

    Toata istoria a fost,este si va fi un joc de interese, nu-i nici o noutate si nici un non-sens si nici macar o drama. dar asta nu ins ca am facut mereu deal-uri haotic pe doi lei si exclusiv dintr-un dezaxat interes personal. Nu desfiinta totul, s-au facut fapte de vitejie la nivel de masa,oamenii au crezut in ceea ce sunt si ce fac, au fost varfuri care au crezut in interesul national, au facut fapte de vitejie si sacrificii pt identitate nationala. Am avut conducatori si regi cu constiinta vocatie bunatate pt natie si natia s-a straduit sa-i fie mai bine. Stilul tau de traire gandire e sinucigas, pune mana pe niste documentare mai noi ceva, daca din carte sau de unde? te marcheaza NUMAI prostiile.Care-i principiul tau? Sa ne bagam capul in wc? Ce ai??
    A, esti lenes(a) si las(a)…!! Ptiu

    Mari : Vezi, asa te lasi dusa de presa…Citeste tot, mai. Sau mai citeste o data. Intelege explicitul "Lumea intreaga se preocupa de Elena Udrea si nu vede nimeni tornada care e mai aproape ca oricand", lasa formulele de stil. (Mi-aduc aminte de postul lejer de vara al lui M Badea si cum s-au revoltat unii ca a avut nonsalanta sa-si ia corabie..:)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pana acum am in invatat ca in viata asta binele si raul sunt amestecate si "se joaca in jurul tau". Nimeni si nimic nu e bun sau rau pana la sfarsit. Poate despre asta e vorba. Despre proportia de rau sau de bine. Oamenii asti au parca prea mult rau.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tudor, eu nu sunt de acord cu tine in ceea ce priveste atitudinea fata de problema Udrea.

    Nu se poate sa acceptam toate jafurile astea doar pentru ca ar veni alt hot! Nu se mai poate permite asa ceva, indiferent ca e tanti Udrea sau oricine altcineva.

    Habar nu am daca cine va veni va fii mai hot sau nu. Dar cred ca avem datoria sa incercam. Datoria fata de noi insine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mari, Dani… buna dimineata, ganditi curat, dar, pardon, tocmai intre limitele trasate de mass media. Tocmai asta spunea Tudor: presa dezbate cu atata ardoare-umoare cazul Udrea, aproape EXCLUSIV cazul Udrea si lumea nu mai vede altceva.
    O Udrea, una (1) bucata Udrea luata la intrebari de o comisie cu ceva mai presus moralmente decat ea? Cap de afis era distinsul sarmant care “canta” la chitara..si-si musamaliza intr-o iarna, la randu-i, infractiunile de pe sosea. sau cel putin asa a ramas in constiinta publica…vezi Orban. CINE, CE FEL DE INSTANTA o judeca pe Udrea? In timp ce se mediatizeaza obsesiv cazul Udrea, adica o apa de ploaie, se ignora (intentionat sau nu?) furtuna din economie, esenta problemelor tarisoarei, a poporutului… el e atat de mic acum in ochii presi si udrea atat de mare, de imp, cu furtul ei de trei lei. Poporul, fiecare individ in parte e furat zilnic de 30 de lei… S-a dat un os de Udrea de ros la presa, la populatie, toata lumea hamaie incantata, crezand ca e un os cu multa maduva, alergandu-l cu voiosie prin toata curtea, dar, DAR.. porcu e in cotet si cotetu tocmai il trag peste gard, la vecini. Presa pare ca doar se hlizeste. Ca e Udrea sau Dani Otil, imp e sa fie o capra a vecinului acre s-a julit la genunchi. Dar capra suntem toti(aproape toti)acum.. Restul…varza! Si nu e amuzant. Cam asta era, in ce comparatii sa mai reformulez si eu?!.. Tudor a exprimat clar, ce naiba..

    NU cred ca T a vrut sa zica: “ar fi bine ca lumea sa o lase in pace pe Udrea”. Ci, reiau ideea : daramarea in sine a Udrei nu are valoare, daca partidul construieste alta Udrea la loc in urmatoarele trei zile. Nu daramarea si antipatia impotriva doamnei Udrea ar trebui sa fie telul suprem si virtual al presei si al consumatorilor presei. Presa bate apa in piua, nu e forta care sa formeze o mentalitate trainica si de perspectiva, presa nu informeaza decat ora exacta, presa nu dezbate decat ce stie si tanti mariuca, presa nu face nimic autentic si de impact serios. Presa nu e a 4-a putere in stat, pt ca probabil e tot a 2-a si a 3-a, deci tot doar bani. Pe seama zarvei si atat. CE se poate pune dupa, cica,ravnita demolare Udrea? Alta sandrama cu care sa ne ploua in cap? Acoperisul nu e oare cel mai important? Adica mentalitatea cu care vine noua demnitara? Dani, zici tu ca avem datoria sa incercam… Sa incercam sa schimbam persoane de acelasi fel, rulandu-i pe toti la nesfarsit cu cheltuieli de incoronare cu tot.., pana o sa ne vina si “noua” randul, ca la caritas? :) Asta era dezamagirea lui Tudor: pare ca nu mai sunt la schimb persoane de alta factura. Si cum potentialele varfuri tinere sunt gonite in Canada (Fr, Ge etc), nici copiii nostri nu or sa aiba ce pune in locul lui Udrea a XIV-a. Si ei tot fara acoperis deasupra capului, si ei tot in drum cascand gura la aceeasi galceava, falsa si derizorie. Finalmente..capisci? Sicilia, vin!

    RăspundețiȘtergere
  15. UAaaa!Buna dimineata!...acum m-am trezit si eu..(c-asa-i in vacanta): nu e vba de Udrea in actiunile presei, ci de Ritzi + Eba + fratele presedintelui = detronarea lui Basescu. Ideea, insa, ramane aceeasi - mai poate fi penetrat eficient sistemul actual de un om, de oameni cu alta mentalitate, aplecare spre popor, cand si cum? Sa ai grija de cel cazut e un gest regesc (Maica Tereza)

    RăspundețiȘtergere
  16. Trusted nu cumva tu la randul tau faci acelasi lucru pe care l-au facut Mari si Dani?"gandesti cu curat dar tocmai intre limitele trase de mass-media"?Si tu tot despre Udrea vorbesti(si eu acum)!Practic ne invartim in jurul cozii,vorbind pe o tema dar nu facem nimic!Nici voi si nici eu!Eu sunt constransa de parinti si e greu sa faci un compromis la o varsta frageda,mai ales referitor la o problema de o asa importanta(si nu ma refer la cazul udrea,ca sincer nu ma uit la stiri si habar nu am despre ce e vorba)!
    E amuzant,ma gandeam ca acum nu se aplica"make love,not war",ci din contra.

    RăspundețiȘtergere
  17. emmy....
    si sa vorbesti inseamna sa faci ceva, macar pt linistea stomacului tau. din pacate tu nu ai inteles ce am zis eu, eu nu inteleg ce vorbesti: ce compromis vrei sa faci la varsta frageda si parintii te constrang?!? nici eu nu te-as sfatui sa porti inca genti de firma ca ale elenei u daca sunt false :( . daca "nu te uiti sincer la stiri", deja faci un lucru aproximativ bun. daca te exprimi in scris fara sa ai habar, deja ai sanse pt viitor in presa mondena. dar incearca totusi sa avansezi. parafraza cu love e bunicica, merita un tricou. Bafta la toate examenele! inainte sa emigrezi, daca asta era compromisul intentionat. sa fii mai buna decat noi in toate cele. incearca sa respiri profund de cateva ori inaintea a orice lucru amuzant iti atrage atentia

    RăspundețiȘtergere
  18. Vinovați pentru tot ce se întâmplă suntem noi
    - pt că ne uităm la circul lor
    - pt că ne place bârfa
    - pt că nu ne place să recunoaștem merite
    - pt că le știm pe toate
    - pt că spiritul nostru civic = 0

    RăspundețiȘtergere