[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 9 august 2009

Mozart si piept de porumbel

Gazpacho cu sorbet si carne de homar. Piept de porumbel. Piure de piersici cu foie gras. Suc de ananas cu castraveti. crema rece de piersici cu sos de vin. Camambert marinat cu otet balsamic, piure de ceapa si paprika.

Inainte de asta am fost la concert. Requiemul de Mozart. O interpretare mediocra. Cred ca Mozart trebuie sa sufere enorm cand asculta atat de putine interpretari pe masura compozitiilor lui. Clarinetul avea un sunet balonat, ingalat, lipsit de claritate si catifelare. La Tuba Mirum cornul a intrat sovaielnic. Per total orchestra se grabea ingrozitor. Confutatis Maledictis era cantat cu viteza de speed metal. E mai usor sa acoperi viciile de interpretare in viteza. Nu degeaba se spune ca e cel mai greu sa canti optimi. Mi-aduc aminte de un interviu al lui Celibidache in care spunea ca prefera sa dea un tempo mai rar tuturor interpetarilor pentru ca muzica trebuie desfacuta, ca sa patrunda mai bine in om. In seara asta am inteles mai bine decat oricand ca avea dreptate. Mozart interpretat anapoda poate fi o experienta traumatizanta. Cu toate astea la primele masuri ale requiemului mi-au dat lacrimile pentru ce a putut sa scrie acest OM.

44 de comentarii:

  1. Aici vantul cauta Luna in valuri. Am mancat raci si-n Vama Veche vine dimineata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dre Este cum vreau eu atata vreme cat e corect. Requiem este termenul general si universal acceptat. Libretul original este in latina.Observatia ta e inutila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Muzica ante... sa fi fost doar o aluzie la banchetul post...?

    RăspundețiȘtergere
  4. Degeaba exista unicitatea unui OM daca altii ne ajuta sa ne ramana un gust amar dupa ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit postul, apoi am ascultat Lacrimosa. Cred ca requiemul ar trebui permis sa fie inerpretat doar daca se doavedeste ca meriti asta, doar daca treci testul "de stare" in care ti se da verde si ti se spune....ok acum poti sa o faci.

    RăspundețiȘtergere
  6. am facut observatia pentru ca in ultimii 2-3 ani romanii folosesc cuvinte in engleza in propozitii romanesti,suntem in Romania,poate ar trebui sa vorbim mai mult limba noastra,"requiem"este termenul englezesc pentru recviem,iar daca acest cuvant exista si in romana de ce sa nu-l folosim?

    RăspundețiȘtergere
  7. Dre Amice esti stupid sau ignorant? Requiem vine din latina. Verifica-ti cunostintele si nu incurca ceilalti participanti la blog. Englezii au preluat termenul din latina asa cum li s-a format si limba. Pune mana si informeaza-te.

    RăspundețiȘtergere
  8. suntem amici?eu nu-mi fac amicii stupizi sau ignoranti,nu cred ca e cazul sa vorbesti asa,nu asta era ideea,nu cred ca incurc pe nimeni pe acest blog pe care din cate stiu ai dreptul la o parere,gresita sau nu,poate daca nu ai ataca orice persoana care te contrazice sau care nu-ti canta in struna ar fi mai multi participanti
    inca ceva,nu sunt"amic",poate"amica"

    RăspundețiȘtergere
  9. Dre N-ar fi bine sa fim amici. Aici nu e vorba de contradictie ci de faptul ca vorbesti in necunostinta de cauza referitor la etimologia cuvantului requiem. Daca insisti imi pun intrebari justificate asupra nivelului tau de pregatire.

    RăspundețiȘtergere
  10. off-topic

    "Arta n-are de-a face cu ortografia... Scrisul corect e pâinea profesorilor de limba română. Nu e obligatoriu decât pentru cei care nu sunt scriitori. Marii creatori sunt mai abundenți în greșeli de ortografie decît bancherii. Eminescu a scris mai puțin ortografic decît oricare dintre poeții care l-au urmat și imitat... E îndreptat, când e tipărit, de editorii lui critici. Ortografia o poate cunoaște orice elev premiat în clasa cincea de liceu." - Patul lui Procust, Camil Petrescu.


    Artă, a crea - cuvinte frumoase... Mai contează altceva?

    Unii nu știu încă cine este Tudor.

    Unii ar trebui poate să citească mai mult. Și atât.

    RăspundețiȘtergere
  11. sa inteleg ca greseala mea a fost faptul ca am vorbit in limba romana,nu am incercat sa corectez cuvantul,doar l-am zis in limba pe care o vorbesc
    poti sa-ti pui intrebari nejustificate despre orice nivel de pregatire,dar faptul ca m-ai facut "idioata"pentru ca nu stiu de unde provine "requiem" ma face sa cred ca ai pretentia ca oricine comenteaza sa aiba un "nivel de pregatire"ridicat,pentru a fi egal cu tine in conversatie din punct de vedere al cunostintelor,eu nu am avut norocul sa am o profesoara de latina buna,ci doar una de engleza

    RăspundețiȘtergere
  12. Dre` unde a afrimat Tudor Chirila ca esti " idioata " ?

    RăspundețiȘtergere
  13. ai ripostat frumos atacului mult vrea virulent, dre; si echilibrat pentru cei 19 ani ai tai.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dre io tin cu tine :)
    Deci, Tudore...ma dezamagesti!

    RăspundețiȘtergere
  15. Regula nr. 1 a blogului: Tudor are intotdeauna dreptate;
    Regula nr. 2: nu-l contraziceti pe Tudor;
    Regula nr. 3: daca Tudor nu are dreptate se aplica regula nr.1

    Dar devine interesant, continuati. Nici nu mai conteaza topicul initial.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nici eu nu sunt de acord cu folosirea de cuvinte straine atunci cand ele au un echivalent in limba.
    In cazul acesta insa cred ca Dre nu a inteles ca "requiem" nu e un cuvant englezesc care provine din latina si a fost folosit de tudor chirila pentru a impresiona, ci este chiar cuvantul original, latin.
    Nu am auzit pe nimeni sa protesteze cu privire la imprumuturile din latina, limba care a contribuit decisiv la formarea limbii romane si la mentinerea ei in ciuda numeroaselor influente din zona.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mai tine minte cineva despre ce era vorba in acest post? Pardon, articol?

    Nu stiu de ce, imi vine in minte Avarul lui Molierre.

    RăspundețiȘtergere
  18. La sfârşitul serii, te-ai şters la cur cu o batistă de mătase?

    RăspundețiȘtergere
  19. Mă uit în mare :) :
    Anna e la Vama.
    Tudor se duelează.
    Dre se apără.
    Oamenii citesc, postează, comentează ...
    Nimic vechi, nimic nou. (Nimic albastru). :)

    Dex-ul permite în scris şi varianta requiem.

    RăspundețiȘtergere
  20. mozart si piept de porumbel...daia-thalheim & sibiu...dre' si tudor chirila...brukenthal et art market...oooo c'est la vie!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu are rost...
    Tudor va castiga mereu deoarece dupa parerea lui noi suntem mici iar el este mare...
    Noi te respectam pe tine insa si tu trebuie sa ne respecti pe noi, fanii tai...fara noi ai ajunge ca unele trupe din tara asta de care nu prea stie lumea...degeaba ai face muzica buna...datorita noua iti castigi existenta nu datorita tie...intelegi tu ce vreau sa spun...daca vrei ;)
    siii, nu te mai stradui sa raspunzi ca e prea multa rautate in comentariile tale...

    RăspundețiȘtergere
  22. Asa cum profesorul meu de muzica imi zicea mereu "Recviemul lui Mozart"am zis si eu,de ce sa nu folosesc un cuvant in romana atata timp cat exista.De la stupid la idiot nu mai e mult.
    Daca eu sunt ignoranta pentru ca nu stiu provenienta cuvantului asta inseamna ca asa e si jumatate din Romania,ai grija Tudor,traiesti printre ignoranti,fugi cat mai poti.
    Inca ceva,am observat ca raspunzi decat comentarilor care te nemultumesc,cele care nu-ti dau dreptate sau te lauda excesiv,poate ar trebui sa comunici si cu cei care iti canta in struna si sunt de acord cu orice scrii,cat timp ii mai ai pe aceia.
    Nu-mi pare rau ca nu am aberat cum abereaza multi in comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. http://declaratiadelapraga.ro/

    poate lasati asa din orgoliu la o parte si reflectati asupra unui lucru care chiar conteaza si este foarte important...nu-i stricati pofta de porumbel omului.

    RăspundețiȘtergere
  25. tudore, amice, engleza nu s-a format din latina domn'le, esti ignorant sau stupid?

    desi cu requiem ai nimerit-o, pt ca e din latina, cuvintele cu radacini latine din engleza au fost preluate in majoritate din franceza, cand anume te las pe tine sa ghicesti (vei reusi gratie culturii tale generale peste medie, daca nu - google olueiz helpz).

    ai grija, nu mai umfla atata pieptul de porumbel, ca iti iese foie gras-ul pe nas. si atunci o sa iti trebuiasca foarte mult suc de castraveti ca sa te racoreasca oleaca.

    hai noroc si nu mai bine, nu te supara pe mine :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Ti-aduci aminte ...Tudore?
    "Multumiri celor noi veniti pe blog.Comentariile sunt binevenite in contextul unui limbaj decent.Iubim polemicile. Dar de bun gust. Vulgaritati nu toleram..."

    Dra cu recviemul e doar o dra de ultima generatie, care inca nu stie. Sa-i spui cuiva mai... in varsta “minti” sau “greseala”, mai ales la el acasa, nu e cool, ci o impolitete. Inutila, desigur.
    “Batrane”, asa cum i-ai dat peste deste si vant pe usa, n-a inteles micuta, nici afrontul, nici requiem-ul. Nu cred ca vroiai sa faci un egal.

    Daca ma intreaba sor-mea ce-am inteles din postul asta, e ca, ave! bucatarul-artist a fost mai bun decat artistul-bucatar. Se intampla mai des in ultimul timp…

    Rasete la scena deschisa pt darkradu. Cu siguranta te-ai amuzat si tu - de batista lui… a ta, fie! :)
    Numai bine si senin! mai e inca putina vara, “sunt tanar, dna”..

    RăspundețiȘtergere
  27. Dre si The best damn thing:de apreciat ca mai sunt oameni care nu lesina la vederea lui Tudor sau mai nou, la ultimul text postat

    RăspundețiȘtergere
  28. Ii recomand clarinetului Activia.

    RăspundețiȘtergere
  29. Recviem de erai, reqviem plangeai.Fericire capritei, lasa varza.Si scrie domnule Motart.Ce moartea caprioarei, tinerii fac scoli inalte, mor la peste suta la ora si traiesc doar sa uite ce cer cu pumnul in masa sa traiasca.Porumbei mananc si eu de la trei ani ca de aia ii crestea mamuta mea.Si de ce nu mila mi-ar fi de pastrav, de scoica, de florile de salcam din clatite?Exista un cult in romani.De minus.De scandal.De unde dai si unde Dumnezeu crapa.offf.

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu mi-am dat seama desi am citit tot care a fost faza cu aceasta mica "disputa".... desi nu am mai postat nimic de multa vreme, vreau sa va impartasesc ceva...nu cred ca se ridica la trairile pe care le ai cand asculti Mozart,dar...in seara asta pentru prima data in viata mea am mers pe motocicleta...a fost bestial, nici acum nu imi revin.Dupa luni de amorteala sufleteasca si de cenzurare continua, am simtit din nou!E un vis sa mergi pe motor cu parul in vant si sa simti gustul libertatii. Poate, incerc sa intuiesc, Tudor asta a vrut sa ne impartaseasca, o parte din trairile lui care i-au mangaiat sufletul in acele momente. Spun o parte pt ca nu va reusi nimeni sa redea vrodata in cuvinte in totalitate ce simte...revenind la mine, BESTIAL.

    RăspundețiȘtergere
  31. Acuma vre-o 2 3 luni ai fost invitat la Maruta la emisiune si ai recomandat cartea" portretul lui Dorian Gray" ...am citit-o si vreau sa iti spun ca iti multumesc pt recomandare si te rog sa ne mai recomanzi niste carti

    RăspundețiȘtergere
  32. vad ca ultima fita e sa mergi la concert U2..:)da de ce?

    RăspundețiȘtergere
  33. Ce cult esti Chirila. Mor fetele de 16 ani dupa tine :)).

    RăspundețiȘtergere
  34. Surfer: Ce te deranjeaza? Ca ma plac pustoaicele sau ca vreau sa ma cultivez?:)

    RăspundețiȘtergere
  35. cu tot respectul, e cultiv, forma corecta;))dar ca sa te citez: "Este cum vreau eu atata vreme cat e corect". si in lumea ta e corect.nu?

    RăspundețiȘtergere
  36. Alege-ti un sol bun daca vrei sa te cultivezi,Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  37. =)) Bravo, Tudor, mi-ai placut! Cel mai destept cedeaza primul, chiar si atunci cand are dreptate!
    De ce ne-o fi noua asa greu sa recunoastem simplu: Da, am gresit?!

    ...................................

    @Dre: Recviem, Requiem (de la cuvantul latin requies =liniste, repaus , odihna) - lucrare vocala sau vocal-instrumentala pentru pomenirea unui mort.

    Continuarea o gasesti in A.Doljanski- Mic dictionar muzical
    Editura Muzicala 1960


    Si ca sa inchei, pt fanii care considera ca ei le dau valoare artistilor, va inselati. Sentimentul pe care il au la aplauze e minunat, dar daca nu ar fi buni, pe cine ati mai aplauda?

    Multe dintre lucrarile geniale artistice s-au realizat nu cu sprijinul fanilor, si poate in nopti de nesomn, cu capul in maini si cu ochii plini de lacrimi...

    Un exemplu simplu: D.Shostakovici.
    Search pe Google sa vedeti ce fani inraiti a avut...din partea comunismului! Si cu toate astea...a compus...si inca cum!

    O seara linistita tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  38. Ignorand topicul initial si eu sunt de accord cu Sweet little nightmare!
    Regulile acelea despre care ea-el vorbeste sunt adevarate!Asa te comporti,Tudor si e destul de urat ,iar in plus iti faci o imagine proasta,nu ca ti ar pasa!
    Da continuati mica disputa ca devine interesant!haha.

    RăspundețiȘtergere