[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 19 februarie 2010

Bere corporatista sau fuga acasa?

As vrea sa ridic o problema, aici, pe blog. De fapt, as vrea sa adresez o intrebare celor care lucreaza in companii cu peste cincizeci de angajati.

Inainte de a formula intrebarea am sa va povestesc ceva. Cand am fost ultima data la Londra am stat putin mai mult. Timp in care m-am aflat mereu in diverse puncte ale orasului la ora 18. Ora la care oamenii ieseau de la serviciu.

Pe strazi, in fata fiecarui pub, o multime de oameni era adunata afara. Fumau, vociferau, radeau si gesticulau cu berile in mana. Am vazut imaginea asta in repetate randuri pe parcursul sederii mele. Oamenii ieseau de la serviciu si, inainte de a merge acasa, mergeau la o bere si o tigara. Fenomenul a devenit vizibil dupa restrictiile privitoare la fumatul in cluburi.

Pub-ul ramane in Anglia una din cele mai puternice retele de socializare offline. Trebuie sa recunosc ca spectacolul gargarei si veseliei generale era molipsitor.

Acum, eu vreau sa-i intreb pe cei care intrunesc conditiile de a raspunde la intrebare: Voi, dupa munca, iesiti cu colegii la bere, daca nu zilnic, macar cu o frecventa care sa poata defini un obicei? Sau fugiti, care incotro, la prietenii si casele voastre?

E interesant de stiut, intr-o lume in care ne plangem de singuratate si non-comunicare.

I-as ruga sa raspunda doar pe cei vizati.

26 de comentarii:

  1. Deci este incredibil in ce stare se afla OAMENII din Romania! In timp ce in Anglia (Tara Galilor mai exact) i se spune Printului Charles verde in fata la cea de a 60a aniversare ca lumea (nu si noi Romanii) vede si intelege tot si ca e timpul sa coboare din sa ori... ceva se va intampla.
    vezi:
    http://www.youtube.com/watch?v=puMz1Q3E000&feature=related
    http://en.wikipedia.org/wiki/We_Are_Most_Amused

    Asta se intampla in 2008. David Icke scrie carti de zeci de ani deja:
    http://en.wikipedia.org/wiki/David_Icke
    http://www.davidicke.com/index.php/
    Multe dintre ele sunt traduse de CATIVA ANI in librariile din ROMANIA. Mai exista un alt autor/guru/druid cum vreti sa il numiti, un om extraordinar:
    http://video.google.com/videoplay?docid=224192221381464375#docid=-6789282928313672134
    http://en.wikipedia.org/wiki/Drunvalo_Melchizedek

    Romanul? Se uita la "stirile" de la ora cinci sau "citeste" fata de la pagina 5. Nu e evident ca lumea e pierduta in simbolistica masona, babyloniana, bildembergiana,ananaki, new world order etc etc etc.
    Terry Gilliam face filme din anii 70, in care poti sa vezi deja ce se intampla de ani buni cu TINE. El a spus lumii ce urmeaza cu o acuratete infricosatoare sub toate formele, basm traditional, poveste moderna new yorkiana, sf nebun pt copii si adulti, "tripping" film pt cei ce se drogheaza si pot vedea mai multe realitati, ajungand pana la ultimul film in care dezvaluie simboluri masonice chiar pe afisul filmului si in care din pacate actorul principal MOARE in conditii mai mult decat evidente (vezi toata povestea cu moartea a numerosi artisti: Bob Marley, Jim Morrisson, John Lennon, Jimi Hendrix etc).

    Chiar trebuie sa vorbim de Stendhal, domnilor care aveti inca terminatii nervoase? Alice in tara minunilor si Prin oglinda au fost scrise acum aproape 150 de ani si sunt pe perna oricarui copil. Ce intelegem din cartuliile alea cu poze? Ele sunt subliminalul prin care un matematician a transmis copiilor de toate varstele o telenovela cu viitorul omenirii - regina cea taietoare de capete/vezi Lady Diana, mancarea care te face sa te ingrasi enorm/hormonii si cancerul si otrava din mancarea omului modern, zguduitorul poem Jabberwocky/filmul lui Gilliam este din '77! Secolul trecut!

    RăspundețiȘtergere
  2. (asta ar fi continuarea celeilalte parti)
    Romanul asculta manele si stie ca Robert de Niro a jucat in "Socru de cosmar" nu in "Brazil". Asta in timp ce pe bloguri se scriu numai tampenii si toata lumea incearca doar sa se arate mai destepta decat cel de langa. Ce ati facut zecile astea de ani domnilor intelectuali? Dumneavoastra nu ati ascultat Doors cand erati tineri? Nu ati inteles ce a spus Morrisson? Muzica are si altele decat Madonna si Lady Caca sper pt Dumneavoastra... Mai sunt Marley, Pink Floyd si U2. Nu ati citit Hunter S. Thompson in paralel cu Nietzsche-Schmietzsche? Trebuie sa vina un baron de pe LUNA ca sa ne salveze??????? Ca sa ne spuna ca suntem prima natie din lume care urmeaza sa aiba cip in cur si otrava BASF pe cartofi rosii si castraveti? Ca suntem cei mai de jos sclavi din uniunea europeana? Ca Grecia tocmai a fost sclavita/cumparata definitiv pe niste hartii goale emise de o banca evreiasca si parafate de o alta, si ca noi urmam curand.

    Sa nu fiu inteles gresit, nu sunt vreun extremist, nu am probleme cu nici o rasa de pe pamant, am calatorit ceva si am cunoscut oameni de toate culorile, am prieteni tigani si nu sunt vreun pusti care a fumat "legale" de la magazinul din colt. Am terminat liceul pe vremea lu' Ceasca, am vazut revolutia din interiorul armatei romane si am trait vreo 10 ani pe diverse continente. Dar sunt un om normal care nu a incercat niciodata sa fie vreo elita, am urat sefii de mic si tot ce am facut a fost sa INTELEG. Si nu prea mult din Romania. Vederea de ansamblu da poza cea mai apropiata de realitate, de realitatea in care traim. Chiar asteptam sa o vedem pe regina Angliei cum se transforma in soparla la protv in timp ce privim filme de miliarde de dolari care ne arata ce pasnici sunt uriasii extraterestri verzi si ce rai sunt oamenii? Avatar.

    Daca scriu eu cine stie ce pe un blog personal o sa am 5 commuri de la 3 tampiti care or sa rada sau planga. Va rog pe Dumneavoastra, cei care inca mai aveti un cuvant citit prin presa aservita aproape total fascismului modern sa scrieti si sa explicati romanului cu exemple ceea ce i se intampla. Chiar trebuie sa traducem mari tratate de specialitati emise de institute masonice sau sa explicam oamenilor simpli ce a spus Lewis Caroll? Mura in gura, asa trebuie aici. Comediatii englezi-americani i-au tras o palma printului Charles chiar cu el de fata!!! Acum 2 ani!!! Actorii nostri ce fac? Isi rotunjesc conturile prin telenovele cu dinti de aur si basmale?

    Inca o data nu conteaza culoarea pielii asa cum nu conteaza culoarea ochilor. Toti suntem OAMENI si suntem vreo 7 miliarde! Totul e sa gandim IMPREUNA, manelisti, filozofi, rockeri, baieti de bani gata, studenti din camine, lesbiene, tigani, pensionari, mame, tati, nepoti, homosexuali, fotbalisti, bikeri, GIGI BECALI (scuze Nea' Gigi nu m-am putut abtine)


    PS. Tin minte o piesa de teatru din 89. Mobila si durere. Un actor tipa cat putea pe scena la 2 metri de spectatori: Treziti-va muntiloooooooor! Am simtit atunci cum mi se face pielea de gaina. Era totalitarism, control blah-blah. Ce se intampla acum cand traim in “free world”?

    RăspundețiȘtergere
  3. nu cred ca de lipsa de ''socializare'' sufera romania. tin minte acum multi ani, in jurul spitalului militar ca era o berarie acolo care era plina la ora 7 dim, barbati imbracati la costum si nu numai, care INAINTE de munca - serveau ceva. mi se pare trist, si chiar superficial sa ne raportam strict la puburi si cluburi, si sa uitam sportul sau parcul,si multe altele...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai sa o luam pe rand.

    Am avut posibilitatea sa lucrez o perioada in Anglia. prin Londra chiar. Si recunosc ca este molipsitor sa treci pe langa un pub fara sa nu te opresti cu diplomatul la un tap de bere.

    Te-ai intrebat de ce oamenii sta afara acolo? Daca intri inauntru o sa vezi ca toate mesele sunt libere.

    Acest lucru se intampla de cand a fost interzis fumatul(eu am apucat perioada si inainte si dupa aceasta lege). Isi ia berea in mana-unii chiar se aseaza pe bordura cu diplomatul langa ei si "socializeaza".

    Cea de-a doua chestie:

    - eu si cu colegii de la munca din romania, avem setata ziua de joi ca zi de socializare. Dupa terminarea programului mergem la ping-pong, bowling, biliard...si...BERE.


    Raspuns final: Da se socializeaza si in Romania

    RăspundețiȘtergere
  5. La mine la munca, de la 12:00 la 13:00 este pauza de mâncărică și aș putea spune că mergem în cârd la bufet, unde au mâncare f bună, și mâncăm, vorbim altele, râdem... cum nu avem program fix de lucru, fiecare vine și pleacă atunci când vrea... și când știe că are ceva de făcut, deci nu se pune problema de a ieși împreună de la muncă, pt ca mai apoi să ne oprim undeva. cel mai probabil, când termin munca, ma văd cu prieteni la un bar/cafenea... ceva... Știam de această tradiție a londonezilor, nu știu dacă așa fac toți englezii... probabil că da. Mi se pare frumos. Acolo poate și datorită faptului că majoritatea lucrează de la 9 am la 5 pm. Aici sunt oameni, care la 6 dimineata pleaca la munca si mai ies tot la 6 seara sau 7... Iți dai seama că dau bir cu fugiții acasă.

    RăspundețiȘtergere
  6. tudor, fii mai direct, oamenii sunt "anesteziati" dupa cum vezi...

    RăspundețiȘtergere
  7. eu sunt in agentie de turism, cam 100 suntem:) iesim in grupulete dar mai mult vara ca iarna clar.
    acu cat a fost frig sa zic max o data pe saptamana la o cafea.

    RăspundețiȘtergere
  8. muncesc de aproape 2 ani intr-o multinationala cu peste 1000 de angajati..este primul meu job..in timpul studentiei. aici mi-am facut prieteni buni, relatii si muuulte cunostiinte. iesim des..joia e seara de karaoke, vinerea e seara de bere si in weekend e club/teatru/film. de obicei alegem una dintre zilele astea si "comunicam" . nu suntem multi cei care iesim frecvent, dar suntem o gasca unita: e destul de dragut sa vezi ca seful ala care e f serios la birou, bea din acelasi metru de bere ca si tine..nu stiu, e o buna ocazie sa vezi si "fata cealalta" a oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pff...ori nu ai fost inteles, ori cei care au raspuns au ofuri mai importante......

    treaba e in felul urmator: corporatistii romani nu pot fi comparati sub nici o forma cu corporatistii straini (cel putin britanici).

    Pentru a se intelege mai clar argumentatia mea, mentionez ca am fost chiar toamna trecuta la Londra si am observat si eu fenomenul, precum si faptul ca am lucrat 2 ani intr-o banca in tarisoara noastra (capitala).

    Personal am preferat sa meg la teatru sau acasa sa citesc, sau sa ma vad cu prietenii mei. La munca erau foarte putini oameni cu care am iesit dupa munca la un ceva de baut din placere, dar, din pacate, acesti oameni au alte prioritati (familii, copii de crescut, neveste de ingrijit). Si ii si inteleg.

    Vezi tu, problema "corporatistilor" romani incepe prin faptul ca programul nu se termina la ora fixa, conform legislatiei. poti pleca de la munca la 3 noaptea si a doua zi sa fii la 9 acolo, nu doar ca exceptie. Continua (problema) cu persoanele care fac randurile corporatistilor romani: pipite venite din cuca macaii cu comportament si atitudine autosuficiente, mediocre, in schimb, pline de tupeu, urmeaza sefii depasiti de realitate care nu mai au contact de ani buni cu ce se intampla concret deoarece au ramasi furati de marea realizare de a fi sef de departament intr-o banca, colegii cu atitudine de fucker si atat, analfabetii, cei cae scriu in mailuri miau ca pisica si asa mai departe.

    Cei cativa corporatisti ok prefera ca, in putinul timp pe care il mai au liber si tinand cont de resursele financiare corporatiste dar limitate, sa faca ceva pentru sufletul lor: sa citeasca o carte buna, sa vada un film de arta, sa se bata sa faca rost de niste bilete la teatru si asa mai departe.

    In unele cazuri, corporatistii devin prieteni apropiati si atunci se vad intru relaxare in cadru privat dar nu drept colegi de munca, ci drept prieteni......


    De obicei, sunt intalniri anuale corporatiste sau team buildingurile sau trainingurile care reunesc aceasta specie urbana in acelasi loc i pentru altceva in afara de munca. Dar astea nu sunt o regularitate si in nici un caz dupa munca, la ora 6.

    Si atat de multe altele, dar in principiu, asta e ideea....

    London is just a dream of being for some of us.....

    Sper ca te-am ajutat in a-ti face o idee :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Irina esti tu sigura ca este Londra un dream? tu stii ca ei ies in primul rand ca sunt f multi single si foarte in depresie din cauza climei in primul rand? De femeile bete manga din puburile lor nu vb nimeni?
    da turistic e super..

    RăspundețiȘtergere
  11. va este frica, si va este frica de voi OAMENILOR

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu mai ieşeam, defapt noi eu şi colegii mai ieşeam înainte de criză. Acum care peunde poate să ajungă mai repede spre casă să nu cheltuie bani

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu lucrez intr-o institutie cu peste 3000 de angajati. Iesim la bere de 2 ori pe an. Am fost in Anglia pt 1 an si acolo eram in pub aproape zilnic. E altceva... incomparabil.

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Camelia,
    Cred ca omiti esenta subiectului. Femeile alea sunt manga ca asa vor ele. Iar Londra e super tare tocmai pt ca nu e plina de oameni ipocriti, cu prejudecati, gata sa arate cu degetul pe oricine e altfel decat ei, care sufera mai mult de betia altuia decat de viata lor proprie.
    Asta e un argument. Pe al doilea nu doresc sa il dezvolt. Il cunoastem cu totii prea bine, din pacate e in Romania la tot pasul, mai ales in Bucuresti (care era si este un oras tare frumos dar a fost stricat in timp de tot felul de oameni fara bun simt care au venit aici).....
    In depresie din cauza climei?! Single?!? zau, e jenant sa aduci asemenea nonargumente, fara sa o iei personal, dar ..... nici nu vreau sa le combat ....atat sunt de lipsite de sens

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu o sa vorbesc acum din punctul de vedere al romanului din Londra care munceste la o companie cu mult peste 50 de angajati. Trebuie sa precizez ca traditia asta a pubului dupa program in Londra se practica in general in randul englezilor(mai sunt si exceptii). The foreigners nu au aceleasi obiceiuri. La noi in companie unde lucreaza toate natiile se practica iesiri la lunch on fridays si e lege(nescrisa) ca in ultima vineri a lunii (pay day)sa se iese la baut. Am insa si colegii care merg mai des la pub, depinde totusi si de obligatiile fiecaruia dar cel mai mult conteaza cred felul in care ai fost obisnuit. Eu nu ma vad mergand in fiecare zi la pub.

    RăspundețiȘtergere
  16. stiu ca sunt nebunul satului si ca ar trebui sa fiu pus in camasa de forta si sedat dar draga cenusareaso, la munca te vezi mergand zilnic? e mai bine acolo decat cu cei apropiati la o bere (nu neaparat 10)?

    si halatu cat e? cat e halatu?

    RăspundețiȘtergere
  17. fuga acasa de cele mai multe ori, dar din cand in cand organizam iesiri: un suc, un ceai, o bere, o aniversare, un film, un patinoar, o iesire la bazin..

    RăspundețiȘtergere
  18. La noi colegii merg le MC Donalds ... nu merg la bere. berea la noi e ceva de rusine... cineva care zice: hai la bere, mai ales o femeie, este de NASPA.chiar si tinerii prefera cum am spus sa se duca la un hamburger si la o barfa rautacioasa in loc de o bere...eu sincer te aprob in totalitate.

    RăspundețiȘtergere
  19. De iesit mai iesim, dar frecventa cu care facem asta e destul de rara asa incat nu stiu daca poate fi numit obicei. Tinand cont ca lucram 8-9 ore zilnic, suntem satui unii de altii; cand iesim iesim ca sa ne intalnim cu fostii colegi cu care am ramas amici.
    Eu personal prefer casa+prieteni :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Fuga acasa. Plec de la serviciu atat de tarziu si sunt atat de obosita incat nu vreau altceva decat sa ajung acasa si sa ma odihnesc ca sa nu fiu obosita a doua zi. Si apoi...fug iar acasa sa ma odihnesc si plec iar la serviciu...

    RăspundețiȘtergere
  21. Acasa sau la plimbare singura sau cu cine imi face placere. Apoi crede-ma ca imi e mult mai bine asa decat sa aud ce haine de la Mango, Zara si alte magazine asemenea si-au mai cumparat colegele mele.
    Si cand mai ai timp de tine? Cand mai esti tu cu tine insuti daca vrei sa socializezi, socializare fortata, hmmm, nu suna deloc bine!
    Prefer linistea si singuratatea mea unei socializari impuse!
    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sa vedem, impreuna cu vreo 2 colegi o data max de 2 pe saptamana iesim imediat dupa servici, si vineri seara aprox. in aceeasi formula cu mici modificari.
    Da, vineri seara e un obicei deja!

    RăspundețiȘtergere
  23. E foarte interesant ce spui, pentru ca si eu am fost in Anglia si am observat acelasi fenomen (la multe categorii de varsta!) si chiar le povesteam prietenilor mei despre treaba asta la mom respectiv. Insa nu pot sa spun ca fac acelasi lucru, desi ar fi distractiv :(

    O zi frumoasa in continuare

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte frumos!

    Dar as vrea sa aflu daca toti englezii fac asa sau numai cei single sau fara obligatii. Si ocazional cei care au consoarta plecata in delegatie sau la mama.

    Eu nu vad de ce as socializa cu colegii de munca, mai ales ca nu ii iubesc pe toti. Pe unii dintre ei nici nu ii apreciez.

    Prefer sa socializez cu prietenii mei, cu familia mea. Dar daca as fi fost singura, cu siguranta nu m-as fi grabit acasa si as fi gasit lucruri pozitive legate de iesirea cu colegii. Si anume posibilitatea de a cunoaste alti colegi sau alti oameni.

    RăspundețiȘtergere