[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 10 noiembrie 2010

De ce la maximum, tati?

Stateam si ma gandeam. Eu cu ce muzica am crescut? Pink Floyd, Queen, Zeppelin, Purple, Beatles. Ce aveau in comun toate aceste formatii? Versurile profunde. Dincolo de scoala si parinti, muzica ne-a facut educatie. Am ascultat Wall-ul acum cateva zile si am realizat ca este un perfect studiu de caz in terapia psihanalitica. Freud si Jung isi dau mana cu Gilmour si Waters pe discurile astea.

Muzica pe care o ascultam ca adolescenti era nu numai o alternativa educationala, dar si un scut impotriva platitudinii si plafonarii. Fiecare din trupele de mai sus (si multe altele) ne-au predat cate o lectie de viata. Temele majore ale umanitatii erau abordate din unghiuri subiective. Suma tuturor perceptiilor insemna pentru noi cate un curs important despre iubire, prietenie, moarte, razboi si toate principiile care pot decurge din povestile pe aceste teme si multe altele.

Ma intreb daca aceasta miza mai exista acum. Ce poti desprinde din muzica momentului. Caci Queen era o formatie comerciala. Mai poti deprinde vreo idee din muzica comerciala? (cacofonia este inevitabila)

Ce sansa are un adolescent sa se dezvolte din punct de vedere sufletesc ascultand radiourile comerciale? Tot ce poate sa afle este ca viata e frumoasa, dar e si foarte scurta si trebuie traita la maximum. Nu i se spune foarte clar ce inseamna "la maximum". I se mai sugereaza si un ritm din care nu ar trebui sa iasa pentru ca pierde petrecerea. Cum care petrecere? Petrecerea colectiva si perpetua prin care ne putem trai viata la maximum. Nu exista intrebari in muzica momentului. Prin urmare nu exista raspunsuri. Avem parte de axiome tampe care niveleaza dealurile mintilor tinere.

Se naste o generatie care va spune acelasi lucru copiilor lor. Traieste viata la maximum, tati. Este insa posibil ca pustiul sa descopere pe undeva un disc cu Dark side of the moon si sa-i intoarca tatalui sau intrebarea: - De ce la maximum, tati?

Mi se pare trist ca rolul entertainmentului nu mai este formator. In anii saptezeci te uitai la Monty Python, consumai umor, dar consumai si o idee, o mestecai, o molfaiai, apoi puteai sa alegi sa o inghiti sau s-o scuipi.

Entertainmentul prezent nu iti mai ofera sansa sa alegi. El stie. E undeva sus. Ti se comunica lucruri. Nu esti intr-o dezbatere. Viata trebuie traita la maximum. Gandeste pozitiv. Daca nu gandesti pozitiv o sa mori. Da, sigur, spuneti-i asta lui Beethoven sau Van Gogh. Sau lui Andy Warhol. Tristetea nu mai e cealalta parte a monedei. Este doar condamnarea la singuratate. Caci daca esti trist ratezi petrecerea colectiva si nu-ti da nimeni add pe Facebook.

Ce ciudat mi se pare ca omenii aleg sa oboseasca zambind. E forma suprema de ipocrizie.

Ca sa inchei, pare ca generatia prezentului nu mai are ce invata din muzica actuala. Ar trebui sa fim optimisti. Poate ca undeva aceasta pierdere a fost inlocuita si cei tineri gasesc acolo ceea ce noi descopeream la muzica iubita.

Sau poate e timpul pentru un alt tip de OM.

28 de comentarii:

  1. multumesc pentru aceste note cu care rezonez.a fost o lectura placuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt oameni care nu obosesc zambind, eu cunosc mai multi. sunt care s-au nascut cu darul vesnicei bune dispozitii,si sunte cei care si-au dobandit-o prin munca.se poate dobandi bucuria interioara,si tocmai azi m-am gandit la acest aspect,cand am vazut cum o vanzatoare era electrizata oarecum de felul meu de a abroda-o zimbaitoare,si ma gandeam cum nu ne costa nimic sa raspandim bucuria,si cum fiecare J ni se intoarce desavarsit.
    Sunt unii oameni care dobandesc foarte mult din tristeti si depresii. Sufleteste vorbind. dar la un moment dat,se poate intampla un switch,si omul incepe sa castige foarte mult din alte stari. Bucuria unuia poate fi sfesnic pentru altii. In ortodoxie se spune ca omul poate ajunge ca din inima lui sa izvoreasaca izvoare de apa vie.Cei care cunosc teoria lui Emoto pot intelege asta.
    Traind substanta gandirii pozitive,poti ajunge la sustinerea ei :)
    Nu prea inteleg de ce faci din muzica de calitate, mesaj veritabil si bucurie doi dusmani.

    Gandurile tale si tot ce spui despre muzica si noua generatie sunt foarte binevenite. Foarte adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atât cât există Vama, mai avem de unde alege.

    RăspundețiȘtergere
  4. un site pe care gasiti multa muzica buna cu versuri profunde: www.christianrock.ro !

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu exista bucurie vesnica si nu exista tristete vesnica . Din ambele stari poti avea profunzime

    RăspundețiȘtergere
  6. eu cred ca trecutul asta pe care unii l-am trait, este o fundatie pentru prezent.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exista si acum muzica cu mesaj, muzica cu incarcatura emotionala, numai ca ea se afla undeva la subsol ("underground") si trebuie cautata.
    Cu cat IQ-ul si mai ales EQ-ul (emotional intelligence) unei persoane sunt mai mari, cu atat acea persoana va cauta mai mult (in prezent, dar mai ales in trecut).
    La etaj (tv, radio, etc) stau cu fala melodiile seci, melodiile ce vand sex, prostie, melodiile aducatoare de profit, caci la etaj banii primeaza in fata sentimentelor si a inteligentei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuie sa acceptam si realitatea dar sa nu uitam niciodata de speranta.
    Din pacate cei de "sus"ne vor insensibili si prosti, deci usor de controlat. Muzica comerciala actuala nu mai poate fi numita arta, ea e lipsita de mesaj sau de sentiment, in schimb e plina de sexualitate si violenta de orice tip. Insa, ici colo mai rasare soarele, mai exista muzicieni ( si nu numai underground,chiar si comerciali)care incearca sa trezeasca ceva in noi.De altfel nu putem spune ca nu mai exista oameni care sa nu fi ascultat Pink Floyd, Beatles sau Led Zeppelin. Chiar si eu, nascuta dupa '90 ii cunosc si incerc in fiecare zi sa le inteleg si sa le simt mai bine muzica si chiar sa impartasesc cu ceilalti. Am precizat si acest 'dupa'pentru a scoate in evidenta faptul ca nu e totul chiar atat de negru si cred ca tinerii sunt deschisi la profunzime,ei doar trebuie atrasi..Orice om are corzi sensibile care odata si odata tot vor vibra iar de la o emotie la o minte mai deschisa nu e mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-a placut ce-ai scris si sunt complet de acord cu randurile tale. Si, da, mai mult ca sigur ca e timpul pentru un nou OM. Doar ca cei care asculta toata aceasta muzica seaca, pentru ca rezoneaza cu secul din ei, nu vor ajunge sa cunoasca ce inseamna sa fii un NOU OM. Si ma bucur ca trupa Vama e altceva, decat restul... muzica e traire si pentru a simti aceasta traire ai nevoie ca artistul din spatele sunetelor sa aiba trairi. Asta e diferenta intre adevaratii artisti si "papusile scoase pe banda rulanta". Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  10. Părerea mea este că s-ar mai găsi câteva muzici de ascultat, din care să şi rămâi cu un mesaj. Atâta timp cât mai avem Vama, Iris, Cargo, Viţa de vie, Tudor Gheorghe, Ducu Bertzi, Emeric Set... şi mulţi alţii din zona folkului si a rockului decent, avem ce învăţa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Din pacate cuvintele tale pot fi extinse in multe alte domenii .
    Nu doar muzica este atinsa de valul comercialului cu orice pret .
    Lumea in jurul nostru a devenit o imensa cutie , frumos ambalata dar goala pe dinauntru .
    Scriam acum cateva zile o povestioara pe forumul realitatea tv .
    Cu un preot care imi spunea ca strazile sunt pline de cadavre .
    Erau cuvinte profunde pe care le am inteles dupa aceea .
    Devenim niste zombi fara suflet , isterizati dupa consum ...si atat .
    Si e pacat .

    RăspundețiȘtergere
  12. as fi vrut sa spun si despre mine ca am crescut cu formatiile mentioante de tine mai sus(si sa nu uitam de ac/dc:x). din pacate am crescut in era muzicii pe calculator, dominata de Inna si justin bieber.
    dar mai sunt si azi formatii geniale(sau au fost) precum system of a down. oare ce parere ai despre ei?

    RăspundețiȘtergere
  13. sa stii ca si astazi putem alege. eu una am ales sa nu ascult muzica de la radiourile de top, am ales sa citesc, in loc sa ma uit toata ziua la tv. depinde doar de oamenii pe care ii ai in jur. si asa cred ca era si acum 10-20 de ani. ca nu toti adultii de azi au gusturi exceptionale, deci poate ei nu au ales bine cand erau de varsta noastra:d

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara! M-am hotarat sa adaug un comentariu datorita faptului ca ideile desprinse din postare au o mare insemnatate pentru mine. Inca mai consider ca absolut totul ia nastere prin muzica. Muzica nu va fi niciodata o calauza a mortii asa cum imi vine sa o percep ascultand "evolutia" ei astazi. Intr-adevar e pacat..recunosc ca o mare parte din omul care sunt astazi se datoreaza muzicii. Am primit si o educatie frumoasa care m-a ajutat sa fac sper eu cele mai bune alegeri. Cat priveste muzica am invatat ca oamenii nu ii pot schimba dar in schimb le pot oferi alternative..mi-a placut intotdeauna sa aud cum oamenii din jurul meu apreciaza muzica buna..si in esenta ce inseamna muzica buna? Nu e vorba de enumerat formatii..cu toate ca Beatlesii vor ramane mereu formatia mea de suflet..Trebuie sa invatam sa descoperim binele si frumosul si mai ales sa-l apreciem..avem nevoie sa ne intoarcem la a privi lucrurile cat putem noi de simplu. Asa nu vom mai pierde esenta si vom fi mult mai fericiti! Si ma intreb oare cine mai apreciaza acel minunat si unic solo de pian din piesa "In my life" :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Acum mai bine de 25 de ani Florian Pittis s-a gandit sa faca "educatie muzicala", in felul lui, tinerei generatii. A rezultat spectacolul "Poezia muzicii tinere", inedit de fiecare data, imbinand muzica buna (de baza fiind The Beatles) cu poezia, teatru, arta foto si de fapt arta si cultura in general.
    Ca sa-i faci pe cei tineri sa asculte muzica buna trebuie sa-i ajuti, ca daca nu se vor ocupa televiziunile comerciale si vor ajunge in Fancluburi gen "Gutza" sau "Ina".
    Te-ai risca sa incerci ceva asemanator spectacolului lui Pittis?
    Nu cred ca este prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  16. satan a f si inger al muzicii...ok libertate in muzica ...dar ...un mare dar .

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt atatea trupe bune si acum...n-are rost sa dau exemple...si inca mai sunt multi tineri care au crescut cu Beatles, Queen, America, Pasarea Colibri, Song, Phoenix, Vama Veche, Kumm....si eu sunt sigura ca si copiilor mei o sa le placa formatiile astea. Trebuie sa fim optimisti:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Dupa cum s-a mai spus, oricine inca poate alege.
    Eu (licean) nu prea ascult muzica de la televizor, preferand alte melodii, cu versuri, cu un text/mesaj care imi transmite ceva, care ma incurajeaza/ma bucura/ma face sa vad viata altfel/ etc.

    Dar intradevar, calitatea muzicii difuzata in media este foarte slaba.
    Ca alta idee, cunosc destule persoane care asculta muzica comerciala de azi, persoane care nu sunt cu nimic mai putin "profunde" sau introspective decat mine, care nu au vise cu nimic mai prejos de ale mele.
    De aceea nu cred ca este o problema reala, nu cred ca muzica aceasta chiar scade nivelul oamenilor...cel putin sper ca nu.


    Iar partea cu gandirea pozitiva, zambitul non-stop, este un fenomen sociologic as zice, care tine de natura omului. Realitatea este ca orice om prefera sa fie in jurul oamenilor fericiti, care emana energie pozitiva. Este o lege a atractiei.
    Si cu cine vrei sa iti petreci pauzele(la scoala vorbesc): cu tipul trist din banca care-si contempla existenta, sau cu cel vesnic vesel care o sa te aduca in alta stare de spirit.
    Si pana la urma este bine sa fii vesel: ca este pe fond genetic/hormonal/emotional/ca vine din pacea interioara pe care o ai/ ca vine din ignoranta si prostia ta(ignorance is bliss :P) nu conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  19. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free . 스포츠토토

    RăspundețiȘtergere
  20. Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one.
    토토사이트
    온라인경마

    RăspundețiȘtergere
  21. This is a very impressive subject. Thank you for always. I have been reading your article interestingly. If possible, please visit my website to read my posts and leave comments. Have a nice day!.
    majortotositepro2
    racesiteinfo2
    oncasinositeinfo2
    totopickpro2

    RăspundețiȘtergere
  22. This post is really good. Thanks for sharing such a nice post. 바둑이사이트

    RăspundețiȘtergere
  23. I was reading some of your articles on this website and I conceive this web site is very instructive! 메이저놀이터

    RăspundețiȘtergere