[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 4 octombrie 2012

Snobism sau imbecilitate la Hilton?

Asta este extraordinară. Mă aflu pe terasă la Hilton și fac semn unei chelnerițe pentru o chestiune legată de conexiunea la internet. Vine și mi se adreseaza în engleză. Pornesc conversația apoi mă dezmeticesc și o intreb tot în engleză: -  Nu te supăra de ce nu vorbești românește? Nu ești româncă? Imi răspunde ca este italiancă. - Bine dar eu sunt român și ne aflăm în România, zic. - Hilton este un loc internațional, îmi răspunde ea, dar vă pot trimite pe cineva care vorbește românește. - Chiar te rog, răspund eu intrigat, simțind cum sângele începe să acelereze prin venele mele de bucureștean. Se apropie un manager care încearcă să-mi explice situația spunând că încearcă să mulțumească si clienții străini. - Păi de ce nu trimiteți ospătarii români la cursuri de engleză sau italană? Nu știe ce să-mi răspundă. - Sau de ce nu vorbește/învață fata asta românește? Zâmbește încurcat și politicos.

Așadar, noi, aici în România, nu avem posibilitatea să angajăm ospătari care vorbesc limbi străine și suntem nevoiți sa-i aducem din Italia. Prin urmare, clienții români ai terasei Hilton să faca bine să învețe limbi străine că le-a făcut Hilton program de conversație, în caz că nu erau informați. 

Acum, serios, este asta o decizie imbecilă de management sau o formă de snobism? 

Cel mai tare m-a enervat expresia: "Hilton e un loc internațional". Mă întreb dacă poate compania asta sa procedeze așa la Hilton Ierusalim sau Dubai.

Comentați vă rog.

31 de comentarii:

  1. :-))) Asa-ti trebuie! Ce cauti pe o terasa unde numai aia plini de "rasini" se afiseaza, sa ...ca sa fie vazuti sorbind cafeaua din ceasca cu destu' mic ridicat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Forma de snobism. Cum sa fii in Romania si sa ti se ceara sa vorbesti in engleza!?! Da, ma simt intrigata doar citind ... sigur nu era o gluma de camera ascunsa???

    RăspundețiȘtergere
  3. Lipsa de eleganta de ambele parti. Cum nu e politica de stat, orice privat poate sa face ce vrea. Putem sa plecam de la premisa ca, financiar, incearca sa faca lucrurile in favoarea lui si, daca nu le face, inseamna ca are motive intemeiate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu vad nicio o problema, mai ales ca a fost chemata imediat o persoana vorbitoare de limba romana. Foarte bine ca ospatarii italieni pot lucra in Romania, iar cei romani in Italia. Este un schimb de experienta benefic pentru ambele parti. Si o dovada de deschidere a orizontului cultural. Pe scurt, esenta constructiei europene.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tudor, dincolo de situatia stinjenitoare asta poate sa fie si proba unei probleme mai mari: faptul ca nu mai sunt indivizi cit de cit educati pentru meseria asta care sa fie angajabili la Hilton (exita destul mindrie in Romania incit sa refuzi sa te angajezi chelner/ita chiar daca nu ai o slujba). Eu am fost intr-un hotel din Oslo si tin minte ca nu puteam sa ma inteleg in engleza cu cameristele din Cambodgia/Thailanda/Laos sau de pe unde erau ele (oricum, de pe acolo).

    RăspundețiȘtergere
  6. Esti prea sensibil pentru Hilton, acolo ai parte si de snobism si de imbecilitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu ma mir.azi toti nu mai vor sa invete limbi straine si vin straini in Romania si cheltuie o gramada de banu pe salarii in loc sa il puna pe chelnerii romani sa invete engleza sau orice alta limba si economisesc niste bani si mai si rade cand vede ca i se spune adevarul in fata ce putea sa faca.un muncitor polivalent nu mai exista azi si il platesc pe unii cu niste salarii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tin sa te contrazic. Am exemplul meu, care am lucrat vara trecuta ca si chelner si toti colegii mei erau romani si vorbeau perfect eugleza si chiar franceza unii. Deci oameni pregatiti sunt o multime, dar nu ii baga nimeni in seama, ci prefera sa aduca din strainatate. Asta e sistemul nostru bolnav, care trebuie schimbat.

      Ștergere
  9. Ma intreb doar.. chelnerii romani care merg in tarile din vest si spun clientilor de acolo in engleza (presupunand ca asa ceva e posibil: "Restaurantul asta e un loc international", n-ar putea sa lucreze direct in Romania cu engleza lor? Eu cred ca e doar o decizie proasta a managementului si am senzatia ca descopar din ce in ce mai multe in ultima vreme.

    RăspundețiȘtergere
  10. pai din cate am auzit eu pe undeva cand eram mic, hilton nu angajeaza chelneri de pe lipscani. chelnerii de acolo se presupune ca au ceva scoala speciala de chelneri (nu glumesc) in spate, scoala care este internationala :) deci poate respectiva greseala a fost pur si simplu o chestie de ... "fata era in practica in afara" ... si daca fetita era in practica pe o perioada determinata, e cam inutil sa o pui sa invete 10 limbi straine doar in eventualitatea ca va ajunge in una din cele 10 tari. Pe de alta parte, daca ii pui pe toti studentii " " sa invete engleza, ai sanse mari sa stie sa "socializeze" cu clientii :) doar o parere :P

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Nu cred ca italianca a dat un rasouns profesional, dar s-a potrivit bine snobismului locului. Pe de alta parte, clientii (turistii) italieni sunt de un snobism rar intalnit (sau tocmai confirmat) - nu vorbesc alta limba decat italiana lor si nici romana nu inteleg (asa cum intelegem noi limba italiana), iar pentru a fi multumiti sunt anagajati si chelneri italieni.
    Eu am patit un lucru similar in Timisoara, un chelner m-a abordat in italiana direct si mi-a spus ca isi cere scuze pentru ca a crezut ca suntem italieni, ca vin foarte multi pe acolo. In Timisoara se vorbeste italiana multa prin hotele, resaurante, pe strada, etc. pentru ca italienii pur si simplu nu inteleg alta limba.

    RăspundețiȘtergere
  12. Te-a prins intr-un moment prost :) Altfel,Bucurestiul este -pentru un anumit segment - suficient de cosmopolit.La Patrizia vorbesc cu ea in italiana, la Deutsche Kneipper esti intrebat in germana ce vrei sa comanzi, La Barka Safron Crishan te interaba cum te simti in engleza si la Rue du Pain dl boulanger mai vine la masa si vorbim in franceza. Nu ma deranjeaza, in HORECA international inseamna diversitate si o apreciez.

    Probabil italianca era un internship fiindca nu si-ar permite sa o plateasca ca si chelnerita. Hotelul Hilton in Romania este detinut de George Copos si din asta rezulta salarii de mizerie pentru chelneri, desi li se solicita fluenta in cateva limbi straine si un customer service impecabil. Tot probabil, ca prezenta, nu i-ai parut roman si asta a facut-o sa te abordeze relaxata in engleza. Mai lasa si tu o burta atarnand peste jeansi, doua mobile pe masa, un element show-off gen ceas, ghiul etc si atunci va veni doar chelnerul "de romana"

    RăspundețiȘtergere
  13. sau de unde vine reactia ta? cumva din faptul ca sigur nu te-a recunoscut asa cum ar fi facut-o un roman? sincer..

    RăspundețiȘtergere
  14. Decizie imbecila de management, clar. Ca om trait in romania si stabilit in strainatate, eu le vad pe amandoua, si snobismul, si imbecilitatea. Pana si politicienii, la fiecare cinci cuvinte, spun doua in engleza. Asta e americanizarea noastra generala si esuata care, nici pana in clipa de fata, nu inteleg de unde a pornit. E vina noastra, pana la urma, ca acceptam asa ceva.
    Imbecilitatea, in schimb, vine din comoditate si din lipsa de idei a unor oameni prosti care nu se gandesc decat la pasul pe care il fac acum, nu si la urmatorii zece.
    Astia de la Hilton, si-au ales prost angajatii. Ori stiu toti romana si inca o limba sau doua, ori nu mai stie nimeni romana si ne comportam ca o firma straina si pentru straini pana la capat.
    Per total, mi se pare usor trist.

    RăspundețiȘtergere
  15. Peste 95 % din clientii hotelului Hilton sunt straini, decizia managerului este cat se poate de corecta. In Dubai cu siguranta procentul e altul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ai dat dovada de identitate nationala si asta nu se mai poarta. Se poarta "omul nou" (dar nu acela al apostolului Pavel!), ecumenismul si face-book-ul.Maine-poimaine o sa te salte pe motiv de rasism sau xenofobie daca o sa mai faci asa.

    RăspundețiȘtergere
  17. vezi ca ai o greseala de dactilografiere!In rest ,de acord ,globalizarea economiei are si acest efect:mutarea fortei de munca unde vrea patronul.Ca la sah,muncitorii sunt pioni,primii sacrificati in acest joc al goanei dupa bani.Ma mir ca o italianca a acceptat sa vina in Romania.O fi vreo Mata-Hari?

    RăspundețiȘtergere
  18. Romania este tara tuturor posibilitatilor ! Ne dorim internationali , in trend , dar uitam ca schimbare incepe din noi !

    RăspundețiȘtergere
  19. Tudor, in loc sa te bucuri ca ai lectia de italiana inclusa in pretul cafelei :):):) O sa te salut din Franta ... in cateva luni cand mi se vindeca complet genunchiul am plecat si nu ma mai uit in urma :) prefer sa mananc kkt intr-o tara civilizata, aici nu mai pot respira...

    RăspundețiȘtergere
  20. Draga Tudor,

    Inteleg frustrarea provenita din intamplare. Ca si cetatean roman ai tot dreptul sa te simti asa. Tin sa precizez ca studiez Management Hotelier de 3 ani in Olanda si am trecut printr-un internship deja. Stiu cum functioneaza un hotel pana la un lant hotlier la nivel de corporatie. Ce ai experimentat tu se intampla in toate tarile la mai toate hotelurile care fac parte dintr-un lant. Cel mai probabil ospatarita era un intern care isi facea practica acolo. Nimic iesit din comun. Pentru ca programele de internship permit strainilor care studiaza management hotelier/turism sa faca o practica la nivel international. Ca sa iti dau exemplu, am o colega romanca de faculta care a plecat in Italia pentru primul internship dupa 1 an. Nu stie o boaba de italiana dar primeste cursuri in primele 2 saptamani. Deci probabil chelnerita din cazul tau era la inceput si nu vad absolut nici o problema faptul ca a chemat pe cineva vorbitor de limba romana...cel mai rau era daca nu stia sa se descurce in situatia asta. Aspectul international si multicultural al unei companii ca si Hilton e o chestie comuna si probabil daca te-ai duce la oricare alt hotel din Bucuresti ce provine dintr-un alt lant te-ai lovi de aceeasi situatie. In cazul internilor, compania trebuie sa dovedeasca autoritatilor care se ocupa de forta de munca (nu stiu daca e valabil si in RO), ca acea persoana straina e singura capabila/cea mai capabila dintre candidati pe acel post. Lucru usor de dovedit atata vreme cat departamentul de resurse umane isi face selectia candidatilor in prealabil.
    Deci toata treaba nu e vorba ca "suntem nevoiti sa aducem straini".
    Iti dau exemplu din Olanda: o gramada de chelneri/chelnerite de la terasele din Haga/Amsterdam sunt studenti straini. Si eu lucrez fara sa stiu limba olandeza in cateva restaurante si primesc aceleasi remarci din partea oamenilor...dar asta e...atata timp cat iti faci treaba in cel mai bun mod posibil nu vad care e problema.

    RăspundețiȘtergere
  21. Btw...tot respectul pentru ultimul album. Iubesc Vama si tot ce ati facut pentru noi iubitorii de muzica buna!

    RăspundețiȘtergere
  22. Romanii care merg acolo au bani suficienti ca sa isi ia meditator de limbi straine, poate chiar traducatori personali. Italianca stie romeneste, mai mult ca sigur, insa o foloseste doar dupa ce trece de usile sandramalei.

    RăspundețiȘtergere
  23. Chiar daca (aparent) nu este acelasi lucru, am trait ceva care seamana foarte mult, doar ca are si o latura de rautate:

    http://jumatati.blogspot.ro/2010/03/sovinism-si-prostie.html

    In Targu Mures aceste lucruri sunt foarte frecvente si nimeni nu poate sa spuna care dintre cei implicati sunt mai vinovati.

    RăspundețiȘtergere
  24. sa spui ca este snobism mi se pare cam dulce :)) Este o mare decizie imbecila de management, si o insulta asupra tarii noastre, chit ca locul ar fi populat mai mult de straini. Eu unul, daca m-as pune in locul unui strain, nu stiu dar parca as vrea sa fiu servit de o italianca in Italia, de-o nemtoaica in Germania si tot asa ;))

    RăspundețiȘtergere
  25. WOW! Nu pot decat sa ma gandesc la romanii care lucreaza in strainatate si cunosc doar engleza! Ma refer la tarile arabe bogate sau ... chiar Olanda... prin ce-or trece saracii... sau poate localnicii acolo sunt mai deschisi ca romanii...

    RăspundețiȘtergere
  26. Sunt putin socata sa aud ca in Romania "se importa" straini sa lucreze in tarisoara noastra, cand stiu ca sunt atat de multi tineri romani care isi doresc un loc de munca.

    RăspundețiȘtergere
  27. salut toată lumea sunt aici pentru a-mi da experiența în timp ce tranzacționez pe platforma de tranzacționare valutară, deoarece am văzut destule recenzii despre modul în care dl Barry ajută și ajută individul să facă tranzacții de succes. strategia sa de masterclass câștigă 10.000 EUR săptămânal și a fost grozav până la capăt, poți lua legătura cu el prin WhatsApp +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  28. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere