[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 25 octombrie 2012

In memoriam Ioan Chirilă

Astăzi Ioan Chirilă ar fi împlinit 86 de ani. A fost considerat cel mai mare gazetar de sport al României. I se spunea Patriarhul, aproape de finalul carierei sale care a coincis cu finalul vieții lui. Colegii și cei apropiați îi spuneau nea Vanea. Mi-e greu să scriu despre jurnalistul Ioan Chirilă. Mi-a fost tată, înainte de toate.

Am încercat să ducem memoria lui mai departe și am organizat Premiile Ioan Chirilă, premiile gazetarilor de sport din România. Cinci sau șase ediții. Apoi a venit criza și ne-a furat acest privilegiu. Adesea jurnaliștii au intrat în conflict, fie între ei, fie cu noi, cei care organizam premiile. Însă numele Ioan Chirilă a rămas mult deasupra orgoliilor de breaslă. Tata a fost mai înainte de toate un om modest. Mi-aduc aminte ca atunci când se pregătea să plece în vreo deplasare lungă îi spunea mamei: - Iarink, pune-mi doar cîteva tricouri și o pereche de pantaloni. Strictul necesar. Modest, generos și bun. Și extrem de iubit.

Mă doare că jurnaliștii l-au uitat. Pe de altă parte, e normal. Fotbalul, sportul în general s-au schimbat, oamenii s-au schimbat și ei. Știu însă că multă lume trăiește cu aminitirea cărților lui: Viața la puls 200, Finala se joacă astăzi, Nadia, Ar fi fost prea frumos, Sepcile rosii, Glasul rotilor de tren, Si noi am fost pe Conte verde. Sunt încă mulți cei care au crescut frunzărind paginile acestor cărți, pe nerăsuflate, unii dintre ei în timpul orelor conduse de profesori apatici. Știu că publicul lui Ioan Chirilă încă există și bucuria asta îmi este suficientă. Despre dorul de tată n-are rost să vorbim aici. E o chestiune intimă cu care mă descurc singur.

Celor care l-ati iubit pe scriitorul si jurnalistul Ioan Chirilă as vrea sa vă reamintesc că astăzi ar fi împlinit 86 de ani.


14 comentarii:

  1. nu cred ca ziaristii l-au uitat. cu rare exceptii, toti scriu in binecunoscutu-i stil, sau cel putin incearca.

    RăspundețiȘtergere
  2. In onoarea acestui jurnalist minunat pun urmatoarea intrebare: stie careva de unde pot cumpara exemplare din opera sa?

    RăspundețiȘtergere
  3. nu toti l-am uitat. iar cei care au facut-o isi vor aminti de el. curand.

    RăspundețiȘtergere
  4. sa nu-ti para rau ca actualii jurnalisti l-au uitat, Tudor...sunt atat de jos in ierarhia breslei incat nici nu stiu ce inseamna valoarea...sau stiu numai o singura valoare:a banului...

    RăspundețiȘtergere
  5. In 1982 aveam 6 ani si abia invatasem sa citesc. Frate-miu mai mare se ducea la niste vecini sa vada Campionatul Mondial de Fotbal din Spania, la televiziunea sovetica...si nu ma lua si pe mine. De ciuda, dupa campionat, am citit "Espana '82", prima mea carte citita cu pasiune, din care si acum tin minte pasaje intregi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Important e că nu l-am uitat noi, cei care l-am apreciat şi l-am iubit!

    RăspundețiȘtergere
  7. De fapt totul se rezuma la dorul de tata sau de mama.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vrand-nevrand, cel mai tare m-a atins fraza cu dorul de tata....ca o chestiune intima cu care te descurci singur.....
    Sa nu-ti para rau, Tudor, cei care nu mai stiu cine este Ioan Chirila nu merita atentie, iar pe ceilalti, poate ca doar rutina zilnica ii impiedica sa isi reaminteasca cum si cand trebuie; important insa este ca se gandurile lor stiu unde si catre cine sa se intoarca atunci cand ii citesc numele.

    RăspundețiȘtergere
  9. eu nici nu am stiut de dumnealui dar ma bucur sa aflu ca exista un astfel de fiu in Romania, care ....duce memoria tatului sau mai departe, si sper sa se redeschida premiile "Ioan Chirila"

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu prea sint cuvinte,poate decit aprecieri prin talente deosebite .A fost ceva de exceptie , si cred ca ar fi atit da contrariat astazi , in aceasta tara (daca ar mai fi trait ),in care plagiatul este ca si furtul,ca si parvenirea ,ca si insolenta ,o virtute de actualitate a acestor mari sechele ale lumii,din politicul romanesc.Acestea fiind spuse si confirmate,cred ca ar fi murit inca odata,de sila...

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca vreodata cineva v-ar trimite pentru totdeauna in spatiul cosmic si v-ar obliga sa luati cu voi o singura carte va recomand 'Nadia', cartea lui Ioan Chirila. In rest cuvintele nu au valoare. Sunt mult prea sarace. Cuvintele lui Ioan Chirila raman in schimb proaspete, de la prima la ulima silaba. Cand ma incearca setea de frumos apelez la noptiera cu carti speciale, unde se afla si cartea lui Ioan Chirila, si atunci viata se coloraza si parca merita sa fie traita.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cum castiga romanii bani pe internet ?

    unii creaza situri .
    altii vand servicii .
    unii creaza programe si aplicatii .
    altii vand IMAGINI foto .
    unii creaza articole pe ddjobs.ro :) ( felicitari lui DD ) .

    acum postez 2 modalitati prin care castig eu bani , poti castiga si tu

    Modalitatea nr 1
    http://www.neobux.com click pe link pentru a te inscrie
    DOVADA DE PLATA 22.666$ aici -> DOVADA 22.666$CLICK

    Modalitatea nr 2
    http://www.clixsense.com click pe link pentru a te inscrie
    DOVEZI DE PLATA aici -> DOVEZI DE PLATA ( CLICK )

    Modalitatea nr 3
    Pentru fiecare LINK postat pe FACEBOOK TWITTER GOOGLE primesti bani
    Click aici pentru inregistrare -> http://j.gs/1ew1

    mai multe modalitati in curand doar pe DDJOBS.RO .
    raspundem la orice intrebare sau nelamurire despre cele 3 modalitati de castig postate mai sus , va urez SPOR LA BANI !

    VREI CEVA MAI BUN PENTRU ROMANIA ? VOTEAZA INTELIGENT PE 9 DECEMBRIE
    JOS HOTII - VOTATI DAN DIACONESCU !!!

    RăspundețiȘtergere