[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 2 iulie 2013

Boulevard of Broken Dreams. Gânduri despre teatru.

Mă pregătesc să revin pe scena. Ca actor. Nu mi-e limpede unde o să se întâmple asta, dar mă pregătesc. Am citit foarte multă dramaturgie vara asta. În special americani. Mă fascinează cum găsesc ei subiecte, aproape din nimic, adică te apuci să citești ai senzația mai degrabă de eseu dramatic și dintr-odată conflictul apare de nicăieri sau de unde nu te aștepți. Apoi îți spui: de ce nu m-am gândit eu la treaba asta?

Am sentimentul că există un soi de pudoare în materie de subiecte în dramaturgia și scenaristica românească. Un soi de autocenzură vis-a-vis de ce și ce nu putem face pe scenă sau ecran.  Parcă suntem obsedați de drame mărunte, suntem fascinați de firesc nefiresc, alimentăm tăceri misterioase sau inventăm mistica tăcerii.
Parcă nu vrem să tăiem în carnea vie a unei povești cu miză uriașă. E mai interesantă o existență anostă decât una spectaculoasă deci( ar zice unii) necredibilă și susceptibilă de a fi un clișeu. Pare că nu ne place "twistul", suceala poveștii într-o directie abruptă care să-l pună pe personaj în fața unei decizii capitale.

Drama americană speculează decizii imposibile, situații incredibile, vorbește despre eroi care luptă să iasă din situații fără ieșire. Mi-aduc aminte de parafraza la pictura lui Edward Hopper - Nighthawks, parcă cineva a numit-o Boulevard of Broken Dreams, în care Marylin Monroe, James Dean și Humphrey Bogart împart același fast-food, târziu în noapte, captivi fără speranță ai unei vieți pe care și-au imaginat-o altfel.  Dacă vreți e o similitudine cu fatalismul rusesc din Livada lui Cehov unde pare că nu se întâmplă nimic, dar ce miză poate fi mai mare decât să fii obligat să-ți vinzi amintirile unui vătaf cu care n-ai nicio legătură? Cine și-ar amaneta măcar trecutul? Darmite să-l vândă?

Da, asta mi-aș dori să văd în poveștile noastre, costul și prețul acțiunii personajelor. Personaje mai profunde sau fotografiate în profunzimea lor, situații limită. Ne ferim să jucăm situații grele. De ce vedem actori mari in filme bune și destul de rar actori mari în filme slabe? Pentru că rostul unui scenariu bun este acela de a-l pune pe actor în situații cu combustie dramatică mare, astfel că el nu face niciun efort suplimentar ca să se exprime pe sine. Situația exprimă personajul și nu invers. Cand situațiile unui text sunt fără miză, rămânem cu o trecere prin scenă. Nu întâmplător când vine vorba despre structura narațiunii toată lumea se întoarce la Aristotel, Sofocle, Euripide et comp. Poate n-ar fi rău să-i mai vizităm și noi din când în când...

31 de comentarii:

  1. Hai cu teatrul, Tudor!!! Abia astept sa te (re)vad si pe scena asta! Din fericire, exista nu numai dramaturgi americani contemporani cu texte excelente, ci si regizori romani care sa le monteze! Si spectatori flamanzi dupa piese actuale :) Da-ne de veste curand!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pledoarie pentru scenarii de calitate. E limpede ca e o efervescenta de idei in mintea ta si multe din ele vor fi headline-uri pentru mine. Mi-a facut placere sa citesc ce ai scris pentru ca asta mi-a dat acces si la ganduri, si la emotiile aferente. Se vede ca ti-e dor sa joci. Si in ceva bun, nu in orice. Iti doresc sa ti se intample cat mai curand; personal, recunosc, dintre ”personalitatile multiple” pe care le gazduiesti, imi place mai mult cea care tine de actoria de film si, secundum, scriitorul. Si cred ca o sa mai naști ( :) ) lucruri faine pe directiile astea doua. Pana una-alta, realizezi ca in momentul in care vei scoate scenariul tau de la sertar, exigentele vor fi sporite tocmai pentru ca tu ai fost atat de critic aici, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Astept cu nerabdare urmatoarea ta aparitie in teatru, mi-ar placea sa te vad si intr-un film nou, iar la capitolul muzica pur si simplu te ador! Te rog sa ne tii la curent in continuare cu activitatile tale artistice.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Aegroto dum anima est, spes est." Pana cand va avea curaj unul dintre noi, sa faca ce-l indeamna pacatoasa imaginatie si inspiratie cu adevarat, ne imbatam cu rutina si imitatii.
    Mult succes in ce doresti a intreprinde!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am cumparat "Exercitii de echilibru" acum 2 zile. Am gasit-o in Diverta, am pus mana pe ea si am deschis-o la pagina unde scria "Femeile au nevoie de protectie, tandrete si pula." Am cumparat-o. Mai am de citit circa 60 de pagini. In tot timpul pe care l-am petrecut citindu-ti cartea, in liniste si cu lumina difuza, in mintea mea, tu cantai curva regimentului si calul din marlboro. Adineauri am ajuns acasa. M-am asezat in pat si am deschis cartea, astazi te-ai oprit din cantat. Citeam, citeam, citeam pana vecinul din blocul de vis-a-vis s-a gandit sa asculte la maximum "Perfect fara tine".
    Da, sunt o femeie si da, te iubesc ca om, barbat, actor, compozitor si scriitor de pe vremea cand alergam pe afara cu genunchii juliti si auzeam in casetofoane "nu nee mai traaageti pe dreaaapta"....

    RăspundețiȘtergere
  10. Scrie mai des, ma, boule ! Ca scrii bine !

    RăspundețiȘtergere
  11. cabral zice sa-ti scriu pe blog...sa te conving sa te apuci de scris mai mult, mai bine, mai mereu! iaca...sunt de accord cu el1 astept, MG

    RăspundețiȘtergere
  12. Scrie mai des ca ai talent cu ghiotura

    RăspundețiȘtergere
  13. Imbiat de Cabral, te rog si eu: "Scrie mai des!"
    Zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  14. Toti vor sa scrii ceva, eu te sfatuiesc (daca-mi permiti) sa faci mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  15. Curaj cred ca ti-ai dori sa vezi, curaj care ne lipseste, bucuria vietii ma apoi, dar si asta ne lipseste. Poate poti schimba asta si prin teatru, prin muzica o faci. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Am mai intrat pe blog-ul tau si mi-a placut ce am citit. Cabral poarta acum o campanie menita sa te indemne sa scrii mai des. Frumos din partea unui prieten. Literatura, ca si dragostea, nu o faci cu sila ... Ar fi frumos totusi de cate ori simti ca vrei sa scrii, sa si scrii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu ca vreau sa semna scandal, dar Cabral zice ca esti un bou si m-a incurajat sa scriu asta aici. N-o scriam, da' nevasta-mea ii nebuna dupa tine, asa ca din gelozie s-ar justifica...

    "Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa scrii, citesti, spui ceva frumos". Goethe. In cazul tau sa scrii...

    RăspundețiȘtergere
  18. D'acord cu Cabral... pe d'alta parte... fa ce simti! Te iubim oricum!

    RăspundețiȘtergere
  19. Am crescut cu muzica ta. Când mergeam la mare răsuna în maşină " nu ne trageţi pe dreaaapta.." sau " hotel Cişmigiu" şi totuşi nu ştiam exact cine eşti... Apoi ţi.am descoperit cartea şi am citit.o de vreo 3 ori!! Mă fascinezi ! Am 15 ani şi Nu concep viaţa fără Tudor Chirilă ! Eşti idolul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Bravo, Tudor!! Abia astept sa te revad pe scena. Te apreciez f mult, am trait cu muzica ta.

    Cipriana Busoniu
    http://www.distributiemobila.ro

    RăspundețiȘtergere
  21. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care l-a întrebat pe soțul meu. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un jucător de vrăji, pentru că a funcționat și pentru el. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {ogunomospellcaster@gmail.com}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {ogunomospellcaster@gmail.com}
    De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
    1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
    2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
    3 Curățarea rupturii articulației.
    4 herpes vindecă ierburi.
    5 feluri de orez jeleu.
    6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
    7 Vindecarea diabetului.
    8 recuperează-ți fostul.
    9 Vraja sarcinii.
    10 cura HTP.
    11 Vindecarea aerului hepatitic.
    12 Covid 19 coronia vires cure.
    13) Tratamentul astmului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  23. Soțul meu a cerut divorțul, dar cu ajutorul Dr. Dawn Acuna, eu și soțul meu trăim în pace, cu bucurie și fericire, Dr, Dawn acuna a ajutat-o ​​cu o vrajă de dragoste puternică care l-a făcut pe soțul meu să realizeze cât de specială sunt și acum mă tratează ca pe o regină și mă îmbrățișează toată noaptea, asta este ceea ce mi-am dorit vreodată de la soțul meu, datorită Dr. Dawn acuna, contact pe Whatsapp:{ +2348032246310 }
    *Dacă vrei să te împaci cu iubitul tău.
    *Dacă doriți ca plante medicinale să conceapă.
    *Dacă vrei un inel magic.
    *Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
    *Dacă vrei să devii celebru în afacerea ta.
    Si altii,
    Îți promit 💯 la sută rezultat pozitiv, e sinceră, se ține mereu de cuvintele ei.

    RăspundețiȘtergere