[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Curajul marelui dramaturg american

Memoriile lui Tenessee Williams - Memoriile unui batran crocodil sunt o admirabila lectie de sinceritate. Sigur ca odata cu batranetea sinceritatea nu mai pare atat de mult o virtute, ci mai degraba o imperioasa necesitate. Totusi, atunci cand scrii memorii esti predispus la diversiune fie si numai de dragul stilului sau poate pentru ca memoria e mai blanda si dispusa la concesii. Nu si in cazul de fata.

Tenessee Williams alege sa vorbeasca mai putin despre piesele lui si mult mai mult despre framantarile, umilinta si lupta de a supravietui in societatea dramaturgica americana, in lumea atat de "business oriented" a teatrului. Vorbeste mult si cu curaj despre conditia de a fi gay in America anilor 30'-70', vorbeste cu brutalitate aproape despre sexualitatea care l-a macinat in toti acesti ani, despre relatii nebune sau fundamentale.

Cred ca pana si in anii pe care ii traim, desi occidentul pare tolerant in problema gay, resentimentele sunt inradacinate puternic in subteran.
Cu atat mai mult aceasta carte este un act de curaj.

Cred ca este o lectie si pentru comunitatea gay din Romania si aici ma refer mai ales la gay-ii publici care refuza sa-si asume identitatea sexuala in fata tuturor, traindu-si dramele cu spaima oprobiului unei societati atat de putin tolerante.
De unde insa ar putea sa inceapa o schimbare in acest sens daca nu de la oamenii publici care ar incepe sa recunoasca si sa-si asume?
Ma gandesc cat de trist trebuie sa fie sa nu-ti poti consuma o relatie in liniste, obligat fiind sa te ascunzi, sa te ascunzi si sa salvezi niste aparente pe care le detesti.
Nu sunt partizanul manifestarilor de tip gay parade, ba chiar cred ca extremismul lor aduce prejudicii de imagine homosexualilor, dar nici nu pot sa nu remarc ca existenta lor nu se poate desfasura in culisele vietii. Da, oamenii acestia traiesc cel putin o drama.

Cititi cartea lui Tenessee Williams, povestea unui mare artist, o poveste despre teatru, supravietuire, lupta cu sine si cu o lume mult prea viciata de perspectiva profitului din orice. In niciun caz nu e o carte "gay oriented".

Sa scrii atat de sincer, atat de autentic insemna ca ai castigat cel mai mare pariu cu viata ta. Acela de a te cunoaste.

8 comentarii:

  1. nici eu nu sunt de acord cu gay parade... dar nici cu relatile... ascunse am avut un cu o fata... cam o sapt si un pic, maxim 2 si nu am mai rezistat... da pai sa ai relatie de 1 an sau mai mult... nu k le'as plange lor de mila... dar gandindu'ma la sentimentele pe care le simt... e nasol... asta e romania... asta e lumea de azi...

    RăspundețiȘtergere
  2. memoriile n-au nici o legatura cu diversiunea . evident ca exista riscul de a te aseza intr-o lumina favorabila tie , dar " adevaratii " trec peste tentatie .

    RăspundețiȘtergere
  3. da..din pacate este o drama umana, ceea ce la alt nivel este doar o echilibrare energetica.
    ma indoiesc ca ii va accepta societatea inainte sa se accepte ei pe ei insisi.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc de sugestie. am sa-ti urmez sfatul.
    prezentandu-le ca memorii necosmetizate mi-ai amintit de gunter grass cu a lui "decojind ceapa" si recunoasterea credintei in idealurile naziste.
    chiar am terminat richard branson. se pare ca iara trec pe memorii pt o perioada.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tudorele draga.. pana la urma scrisul din vene te trage spre radacini/ muzicantul va cadea in neant si pana la urma se va revarsa scriitoru din tin/iao ca o idee nu in modu hard. oidee glumeataseriosa. ce faci cu andreia aia ca e mama superficialitatii cum drag socializezi cu ea. by.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tudorele draga.. pana la urma scrisul din vene te trage spre radacini/ muzicantul va cadea in neant si pana la urma se va revarsa scriitoru din tin/iao ca o idee nu in modu hard. oidee glumeataseriosa. ce faci cu andreia aia ca e mama superficialitatii cum drag socializezi cu ea. by.

    RăspundețiȘtergere
  7. Diamantentrauringe sind immer sehr beliebt bei thomas szabo den Paaren. Und der Grund seiner Popularität ist seine Eleganz und natürlicher Schönheit. Aber thomas sabo uhr vor Kauf Ihres Diamantring Sie müssen bedenken, die 4C von Diamant, Schnitt, Farbe, Karat thomas sabo ohrringe seestern und Klarheit. Es ist sehr wichtig, das Wissen dieser 4C haben. Aber der wichtigste Faktor unter ihnen ist der Schnitt eines thomas sabo anhänger Diamanten. Cut von Diamant bezieht sich nur auf die Qualität der Diamanten und auch seine Form.

    RăspundețiȘtergere