[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 25 februarie 2011

Artisti inconstienti sau nepasatori?

Cineva pe blogul meu ridica o problema interesanta in contextul nemultumirii fata de clasa politica. Si spunea asa: artistii (referindu-se la formatiile de muzica din Romania) ar trebui sa refuze sa mai cante in viitoarea campanie electorala.

Cred ca multa lume stie ca atat Vama Veche, cat si Vama nu au cantat niciodata in vreo campanie electorala sau pentru vreun partid politic, intr-un turneu organizat in acest sens.
Ne-am gandit mereu ca o asemenea asociere, dincolo de perspectiva financiara interesanta, trebuie sa fie facuta in baza unor minime principii. De ce sa validez cu muzica mea pe cineva in care nu cred? De ce o formatie care are un public iubit sa-si oblige publicul sa gireze prin prezenta asa zisa integritate si moralitate a unui partid politic?

Am fost ofertati in cateva randuri si am refuzat acele concerte. Intr-o tara in care, daca nu esti inregimentat politic sau daca nu ai vreo functie, e din ce in ce mai greu sa-ti faci profesia sau cariera, gestul nostru a fost unul riscant. Cu toate astea nu am ramas fara concerte si putem sta drepti in fata publicului nostru.

Sunt de acord cu cititorul de pe blog, desi cred ca asta o sa-mi atraga injuraturi printre dinti sau printre ganduri, ca formatiile de muzica din Romania ar trebui sa refuze sa valideze prin muzica lor, niste hoti iresponsabili care ne-au dezamagit timp de douazeci de ani. PSD, PDL, PNL sunt formatiuni care rand pe rand ne-au dezamagit.

Daca nicio formatie n-ar mai canta in campaniile lor electorale pe cine ar aduce acolo pe scena ca sa-i confirme in fata publicului? Multi artisti o sa raspunda ca nu conteaza cine ii plateste, ca important este sa cante in fata publicului lor care vine acolo pentru ei nu pentru partidul care organizeaza concertul. Nu cred ca este chiar asa. Si asta pentru ca acolo la concert se va afla si mult alt public care nu are legatura cu formatia, dar pe care o respecta si poate ca respecta si fanii ei.
Un public nehotarat, dezorientat, cu o pregatire si venituri sub fanii celor de pe scena. Iar pentru acest public aflat acolo ca la circ sau din intamplare s-ar putea ca asocierea sa fie urmatoarea: pai daca astia canta pentru PSD, PNL, PC sau PDL inseamna ca e ceva de capu' partidului astuia. Da, va asigur ca aceasta conexiune e nu numai posibila, ci si probabila.

Nu cred in ideea ca muzica unei formatii trebuie sa ajunga la publicul ei in orice fel.
Un exemplu fortat ar suna asa: cum ar fi sa ai un concert intr-o piata unde se executa public un om? Da, stiu, nu se mai practica executiile publice, dar exagerarea are doar rolul de a atrage atentia asupra unei stari de fapt.

Sunt artistii romani multumiti de situatia din Romania? Oare de douazeci de ani de zile romanii nu sunt executati public de partidele politice si liderii lor? Mai vor artistii sa gireze cu muzica si mesajul lor aceste partide, acesti lideri, aceste executii?

Poate ca pe termen scurt se vor pierde niste bani. Insa pe termen lung vom castiga demnitate si vom putea demonstra ca stim sa fim solidari.

Cred ca un statement public al celor mai importanti artisti romani ar avea un rol mobilizator. Cred cu tarie acest lucru. Stiu ca sunt idealist. Stiu ca multi artisti vor invoca veniturile ca forma de supravietuire.

Picasso spunea ca arta trebuie sa insemne lupta, sa transmita un mesaj, sa fie un semnal de alarma: “Oamenii trebuie desteptati. Trebuie sa se schimbe radical modul lor de identificare al lucrurilor. Trebuie create imagini inacceptabile pentru ca oamenii sa se sensibilizeze. Sa-i fortam sa inteleaga ca traiesc intr-o lume aiurea.”
Eu adaug si spun ca si divertismentul poate sa insemne o forma de lupta, un strigat de furie, o lupa sau mai stiu eu ce figura de stil vreti sa mai folositi.

Scenele concertelor din campaniile electorale ar trebui sa ramana goale. Ar fi un mesaj plin de forta si de solidaritate. Dar solidaritatea sau mai degraba lipsa ei ramane problema noastra a tuturor.

Nu stiu la cati artisti, muzicieni, actori va ajunge acest mesaj, dar stiu ca mi-am facut datoria si am incercat.

Poate ca si voi ar trebui sa dati mai departe acest mesaj formatiilor preferate, bloggerilor care au ceva de spus si tot asa.



10 comentarii:

  1. Ha, cata dreptate aiiiii. Eu sunt de parere ca artistii romani sunt nepasatori...Adica majoritatea, sincer. LEgat de ce ai postat tu pe blog. Nu conteaza de unde fac bani,important e sa faca.. mai avem putin si ajungem sa ne dam unii in cap celorlalti doar sa ne fie mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. cand mai veniti prin constanta? Marii ii este dor de voi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer, am fost la asemena concerte dar toate persoanele pe care le cunosteam ce erau prezente venisera 100% pentru trupele respective. si sunt convins ca nici 10% nu merg pt politicieni...

    RăspundețiȘtergere
  4. nu sunt nici inconstienti si nici nepasatori, sunt doar lacomi dupa acel maruntis mai mult sau mai putin consistent!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tu esti cel care poate face cu adevarat o revolutie prin muzica ta, prin tot ceea ce faci.esti cel mai curajos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie mi-a atras atentia propunerea care se referea la acest subiect.Da, ar putea sa fie cel mai vizibil semnal faptul ca scenele concertelor de campanii electorale sa ramana goale.Nu pentru partide, ci pentru electorii care nici nu-si pun problema de ce canta respectivii acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ar mai exista totusi o chestie: concerte Vama in cluburi de fite sau in care nu merg neaparat oamanei care asculta Vama. Ascult Primavara cand scriu acest comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Apropo de ce putem noi face in cazul formatiilor care canta in campanii electorale: eu unul, daca as vedea formatia preferata intr-o astfel de impostaza, as fi dezamagit. Reactie: 1 - in mod sigur nu o sa ma duc la concert. 2 - imaginea lor va scadea mult in ochii mei, posibil sa ma dezic pe viitor chiar de muzica lor. Si vorbesc foarte serios! Pentru mine conteaza imaginea artistului si daca este nasoala, nici muzica lui nu-mi place... e ceva la nivel de subconstient.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce importanta are daca nu participi in campania electorala a unui partid, atata vreme cat detii in repertoriu "Nu ne mai trageti pe dreapta"?
    A te declara independent, a nu participa in campania electorala a vreunui partid, in schimb a detine in repertoriu cantece de genul "Nu ne mai trageti pe dreapta" comporta un impact la electoratul tanar infinit mai percutant, deci mai periculos.
    Parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  10. 2005 plus minus un an.Petrosani,concert Vama Veche,cred ca a fost singurul tau concert sustinut in Valea Jiului.Concertul s-a desfasurat intr-un parc.Te citez"Nu uitati sa votati,voi face-ti diferenta".Daca gresesc in privinta naturii concertului,regret cele 5 minute pierdute in care am scris,iar tu, citit comentul.

    RăspundețiȘtergere