[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 15 februarie 2011

The King's Speech

Adevarul e ca de douazeci de ani in Romania nu s-a mai auzit un DISCURS. Un discurs a carui definitie sa fie urmatoarea:

O insiruire de cuvinte rostita cu o asemenea credinta si hotarare incat rostogolirea lor si sunetul produs ca atare vor schimba radical multimea de oameni care asculta si o vor indemna la actiune.

Asta este rostul unui discurs adevarat. Sa schimbe ceva in tine si sa te faca sa pornesti la drum inarmat cu speranta, curaj si vointa de a schimba.
Nu exista DISCUSURI in Romania. Pentru ca nu exista ORATORI. Sau OAMENI MARI.

Aseara am vazut King's Speech si am plans. Am plans mult dupa terminarea filmului si nu numai pentru ca am vazut o poveste magistral spusa si interpretata, ci pentru ca aceasta poveste m-a facut sa-mi fie dor sa simt maretia poporului meu. M-a facut sa am nevoie, ca roman, sa fiu electrizat de un discurs. Sa fiu iubit cu adevarat de conducatorul meu. De Regele meu.

In 1947 Romania a ramas fara REGE. Din ce motive s-a intamplat asta, care sunt vinovatii istorici, daca regele insusi a fost vinovat, pentru mine asta nu mai conteaza. Pentru ca REGELE, mai mult decat o entitate oficiala, a fost o IDEE. De care poporul roman a avut mare nevoie.

De la plecarea regelui Romania a avut parte de doi dictatori( Dej si Ceausescu) si apoi de cateva figuri nefaste al caror nume nu merita mentionat.

Aseara am plans pentru ca am vazut lumea adunata in fata palatului Buckingham sorbind fiecare cuvant al Regelui. Si stiu, da, o stiu foarte bine, ca acea situatie nu este o inchipuire cinematografica. Oamenii s-au adunat mereu la Buckingham in momentele grele asteptand un DISCURS de le Regele sau Regina lor. Trimisul lui Dumnezeu pe pamant.

Am plans aseara pentru ca sunt neputincios in fata tuturor mizerabililior din Parlament. Otrepelor din partidele politice. Am plans pentru ca m-am simtit nedreptatit asa cum sunt, neputincios in fata unor inculti care conduc aceasta tara fara sa-si cunoasca istoria.

Dupa ce am vazut filmul am simtit nevoia sa intalnesc un mare roman. Contemporan. Fie si macar cu mintea. Un roman capabil sa ma conduca. Si mai ales un roman pe care sa-l pot accepta ca lider. Ca lider adevarat, nu in urma unui vot acordat in lehamite. De douazeci de ani Romania acorda voturi in lehamite. Nu exista romanul acela.

Si atunci m-am dus pe youtube si am cautat filmele cu Petre Tutea vorbind despre Romania.

Mi-a ramas in minte Tutea, citandu-l pe Bergson:

"Democratia este singurul sistem compatibil cu demnitatea si libertatea umana. Dar are un sigur viciu incurabil: n-are niciun criteriu de selectiune a valorilor de conducere. Niciunul."

Ce sinteza mai simpla a vremurilor pe care le traim?

Am hotarat aseara sa nu mai recunosc conducatorii acestei tari daca ei fac parte din clasa politica contemprana. Nu vreau sa-i mai recunosc. Pentru ca ei nu starnesc ce e mai bun in mine. Ei nu fac decat sa scoata RAUL din mine si din toti romanii. Asa ca ma protejez si nu-i mai recunosc.

Ultimul conducator pe care l-a avut aceasta tara a fost REGELE. Monarhia. A urmat dictatura si consecintele ei deformate.

Nu stiu ce imi ramane de facut. Ce ne ramane de facut. Vom merge inainte incercand sa ne luminam calea cum putem. Fara conducatori nu vom fi mai putini romani. Vom fi doar extrem de saraci. Si ne va lipsi mereu acea scanteie pe care numai un DISCURS, o ATITUDINE, o pot trezi in noi.

Speranta va ramane si ea cu noi pentru ca in absenta ei nu s-ar mai naste copii.




PS. Toti cei care ne-au condus in ultimii douazeci de ani nu vor fi eroii niciunui film. Poate doar triste personaje secundare.

35 de comentarii:

  1. TOATEformele de guvernare sint decrepite...ne trebuie oameni noi, un mod de a ne guverna nou...this is the down of a new world

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte adevarat ceea ce a zis Tutea. Chiar daca nu o sa-ti placa rostirea unor nume eu sunt de parere ca Iliescu este cel care a ucis Revolutia! In '89 cred ca a fost momentul in care am fi putut deveni orice. Am ales sa devenim nimeni. E la fel ca atunci cand te muti intr-un alt loc unde nu te cunoaste nimeni. Poti sa alegi sa devi oricine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. m-a adus cu picioarele pe pamant postul asta... si senzatia e cat se poate de urata, pentru ca, cel putin pentru un moment pare ca nu are rezolvare.... TRAIASCA REGELE!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. si pornind de la tutea am ajuns la paler
    http://www.youtube.com/watch?v=cFv3zv8rTUE

    RăspundețiȘtergere
  6. Vrei sa faci bani?? Vreau sa iti prezint 2 metode de a face bani pe internet:
    http://bybanujunior.99k.org/bani.html
    http://bybanujunior.99k.org/bani3.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca, in sinea ta, stii foarte bine ce trebuie facut. O demonstreaza chemarile tale, postate aici in ultimul an, la schimbarea atitudinii. Stii raspunsul chiar daca e al naibii de greu sa il respecti, sa fii OM in zilele noastre.

    TU ai rostit aici Discursuri, pe tine te-au citat profesorii in fata elevilor, din tine s-au inspirat parinti, scrisorile tale au ajuns pe paginile cotidienelor, din patima ta s-au alimentat persoane aflate in cautarea unui sprijin.

    Mai sunt si altii care fac aceleasi lucruri: motiveaza si schimba vieti, mentalitati!

    Este rostul vostru, printre altele! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa nu cadem in extreme si sa elogiem monarhia, care este, pana la urma, o forma de dictatura.

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce trebuie să fie regele cel care inspiră? Medvedev e un rege in țara lui și ce? Inspiră pe cineva?

    De ce trebuie să fie un personaj real?

    Până la urmă despre asta e articolul, nu despre ce face concret regele.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu zic ca nu conteaza cine aduce schimbarea demult dorita, ci doar sa se intample mai repede.

    Pe la Constanta cand veniti??

    RăspundețiȘtergere
  13. Chiar in seara asta voi viziona filmul!

    RăspundețiȘtergere
  14. ..da,in ziua de zi doar vorbe..iar de 20 de ani toti insista pe acel tampit "american dream"..wtf..?..noi nu ne putem crea propriul "vis"..?

    ..e recesiune..economisim lucrurile esentiale..de ce nu am economisi oameni "stricati"..?

    ne mai ramane un singur lucru..asa cum ai spus..SPERANTA :)

    RăspundețiȘtergere
  15. http://stiri.rol.ro/concert-skunk-anansie-la-bucuresti-pe-1-iulie-685019.html

    Asta daca nu ai aflat inca...stiu ca esti fan;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Discursul cel mai penetrant petru romani a fost "ha , ha , ha " .

    RăspundețiȘtergere
  18. Domnule Chirila, cred ca este prima data cand sunt de acord cu tine, intradevar din punct de vedere politic ai dreptate
    Dar, nu ajunge doar sa comentam, pentru ca toata lumea stie asta ! noi nu avem oameni politici, avem doar niste maimute care se cred mai presus de jungla pentru ca "Leul" nu este lasat sa-si spuna cuvantul.
    O alta fraza remarcabila a lui Tutea, care se potriveste in contextul asta ar fi "as scrie pe toti peretii MARE, sa se vada "Romani! nu mai votati oamenii care nu isi iubesc tara!"

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu personal cred ca tot noi suntem de vina.. da noi astia tineri.. in italia pentru o crestere mica a taxei de scolarizare a iesit lumea in strada, s-au incediat masini ..oare la noi ce trebuie sa se intample ca gunoaiele base si boc sa plece? cati tre sa se taraie? cati copii trebuie sa moara prin spitale? cati batrani trebuie sa se stinga in nepasare?
    in sfarsit...
    o clipa de relaxare: http://hudini-silviu.blogspot.com
    ma inclin cu respect

    RăspundețiȘtergere
  20. Mi-e mila de iubirea ta pentru Romania, dar nu esti singur... Sa ne rugam, insa, sa o materializam impreuna, cu totii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Poporul roman a ajuns intr-o faza numita "neputinta invatata" in care TOATA lumea asteapta schimbarea, dar cine sa o produca daca toata lumea asteapta ca ea sa pice din cer? E asa usor sa privim la altii, sa aratam cu degetul, cand , de fapt, nici noi nu suntem asa curati precum le pretindem celorlalti sa fie: si noi dam mita, mergem cu darul la doctor,la nu-stiu-care functionar de la primarie, cu buchetul de flori la doamna secretara. Eu va spun atat: FI TU INSUTI SCHIMBAREA PE CARE O DORESTI LUMII (Ghandi)- pentru ca se poate!!! iar Tudor este un exemplu in acest sens,(abia atunci poti intr-adevar sa fi revoltat de felul in care se comporta ceilalti) apoi transmite mai departe aceasta viziune...si asa vei schimba ceva. Nu, nu vei schimba tara, nici lumea, dar...nici nu vei astepta ca schimbarea sa pice din cer, ca acum!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sunteti interesati de un schimb de link cu
    romaniiautalentro.blogspot.com
    astept un comm la o postare sau prin formularul contact
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Sentimentele neantinate ies precum lava calda ...
    Sinceritatea se simte !
    Grija / responsabilitatea totala si neconditionata cand se da - emotioneaza !
    - Inteligenta senzorialo-sentimentala romaneasca detecteaza/simte cu fidelitate samburele de adevar invelit in fraze adrenalinogene.

    RăspundețiȘtergere
  24. Un discurs care m-a impresionat(Steve Jobs' 2005 Stanford Commencement Address). Ce inseamna sa fii un orator iscusit.. http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga Tudor, nu prea cred in oameni providentiali, in genu ala de persoane care sfintesc locul, si nu cred nu pentru ca ma uit in trecut,nu, spun ca nu cred pentru ca e o utopie sa speri ca un nene, cu discurs si morala poate schimba o majoritate viciata pana in maduva oaselor. ai zis de Bergson, de Tutea, ai vorbit de speranta, frumos, numai ca nu se poate.
    Ai grija, e o uriasa doza de infantilism printre tinerii de acum, toti sunt usor influentabili, au o gandire subreda, stravezie si o cultura la fel. multi vor o schimbare da nu stiu sigur cine sunt aia pe care-i injura si nu stiu ce drepturi au. n-au habar de ce s-a intamplat la revolutie si vor sa fie revolutionari, e greu, crede-ma, iti scriu din provincie, unde am doar 18 ani, si de aici romania se vede si mai al dracu.
    viata noastra, chiar daca are o grafica misto, e de mare cacat.
    si da, speranta e eroica, dar nu ajuta la nimic, daca vrei o schimbare, nici un puci, nici o revolutie nu o va face, schimbarea o vor face ai tineri, si din pacate, deocamdata e greu, e al dracului de greu, e imposibil

    RăspundețiȘtergere
  26. Cei care pot schimba ceva din aceasta tara nu se ridica pentru ca stiu ca nu conteaza...

    RăspundețiȘtergere
  27. Oau! Ma bucur ca descoper ca mai sunt monrhisti, in Romania din generatia noasta sperand ca poate si din alte generatiile mai tinere.
    Ma bucura dar pot sa zic deasemanea ca nu ma mira de la tine,domnule Chirila, tinand cont de ideeile pe care le promovezi pe acest blog, idei care reflecta o persoana cu multa educatie, si care cauta in a gasia un sens in ceea ce face si spune si o balanta a faptelor. Ori monarhia asta este o balanta; din pacate majoritea omenilor generalizaza idea de monarhie cu monarhia absolutista—oameni buni asta se intampla de mult si in povestile comuniste.In europa sunt monarhii constitutionale (cum a fost Romania) si monarhii parlamentare cum este Anglia si no europeana- Canada (unde traiesc din 2001). Un monarh in istoria moderna, istorie ceea ce cuprinde si Romania de la infitarea ei ca stat este un om instruit sa fie un lider, este educat in istorie, politica, strategie militara, bune maniere si respect fata de oamenii pe care ii conduce pentru ca este simplu omeni buni, totul este simplu, trebuie doar sa incercam sa nu mai vedem lucrurile complicat=este simplu pentru ca in monarhie puterea trece la copii ficarui monarh, or ce om normal isi doreste sa lase o mostenire rea copilului ? deci daca pentru un monarh, nu este suficient ca este educat de mic sa fie respectuos fata de poporul pe care il reprezinta ( ceea ce este greu de crezut, pentru ca educatia copilariei are o amprenta grea asupra fiecrei persoane) macar poate ii pasa de familie si de ce mostenire lasa copiilor; in contrabalnta de ce poate ii pasa unui presedinte? Unui neica nimeni pana ceva timp in urma, unui needucat in nici o strategie militara, econimica, istorie, nepregatit sa fie lider, unuia care stie ca este la putere pentru 5-10 ani si trebuie sa-si faca "plinul" cat mai repede? Simplifind din nou, reducand explicatia la cuminitati mai mici, ca de exemplu o companie= ce eficienta are un manager needucat sa fie un manager? fara pregatire universitara si ceva cursuri de management? Am vazut in comunism cand directorii si sefii de CAP erau cei mai putin educati si cei mai puturosi deci extinznd exemplu inteprinderii la o tara, de ce am accepta un lider needucat sa fie lider al tarii noastre daca suntm convinsi (s-a dovedit in istorie asta deja) de ineficienta unui manager needucat? Simplu nu?
    Si inapoi la balanta : balanta pentru ca monarhul cum am explicat fiind dedicat poporului mai mult decat un presedinte are tot interesul sa pastreze balanta si sa nu lase parlamentul sa fac chiar ce vrea el.
    Ca putere de exemplu : greva regala din 1947 cand regele Mihai refuza sa semneze actele eliberate de comunisti dar care au falsificat semnaturile regelui. Asta se intample peste tot in monarhii legile nu devin legi in tota puterea daca nu sunt semnate de rege sau reprezentantul lui (guvernatorul Canadei de exemplu semneaza toate legile inainte de a fi publicate).
    Inca un argument in favoarea monarhiei , care poate este mai convingator caci dragostea trece prin stomac, nu?! :)
    Presedinte este platit, salariu plus toate cheltuielile isntitutiei prezidentiale, din banii contribuabilui, adica a tot aluia de plateste taxe, nea Ion si cona Tanta; regele nu! Rgele si casa regala se administreaza ca o companie privata : in Romania erau ceea ce se numeau domeniile regale si depindea de cat de buni erau administratorii lor in Canada de exmplu este platita guvernatorea de catre contribuabili (asta ca s-a dorit independenta administrativa) si este sub lupa bine de tot dar regina si casa regala are ceea ce se cheama corporatiile coranei pentru a face bani : Posta, transport feroviar…etc si eu platesc regele platind serviciile companiilor respective ca si cum as plati serviciile oricarei companii… simplu si mult mai eficient.. nu?!

    RăspundețiȘtergere
  28. Dan Puric, despre Monarhie si despre Regasire http://www.youtube.com/watch?v=wh_5WD5fYkk

    RăspundețiȘtergere
  29. ai dreptate, tudor...

    totusi, daca vrei un DISCURS IN ROMANIA, desi nu tinut de un roman, uite ai ocazia sa vezi ceva unic: un speaker motivational fara maini si picioare:

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/nick-vujicic-un-om-fericit-fara-maini-fara-picioare-922696.html

    RăspundețiȘtergere
  30. http://www.youtube.com/watch?v=TJVH99uDhBk uite daca tot iti era dor de un "speech"

    RăspundețiȘtergere
  31. Monarhia de neam germanic a fost o greseala... pentru ca puteam alege unul pamantean, facea bine la sanatea natiei... asa cred, acum se cam vad roadele acestei alegeri... vria asta in care e tara.

    RăspundețiȘtergere