[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 24 februarie 2015

Seara în care m-am spălat pe mâini

Mă privea cu ochi ficși. Un amestec de vânător și vânat. Încerca să ofere demnitate privirii lui, date fiind circumstanțele. Era și spaimă și aroganță în căutătura aia. Oricum nu părea să cerșească milă.  Fuma. Eu eram încărcat cu două plase. Purta niște pantaloni de trening bleu-marin strânși într-o bucată de sfoară. Vreo două trei pulovere se înfundau în pantaloni. Părul scurt, fața ovală, ochii, așa cum am spus, când agresivi când temători, alternând stările astea ca norii pe cer într-o zi bătută de vânt. Ne lumina doar strada cu stâlpii ei și reflexiile mașinilor. Ne-am privit cât mi-am căutat cheile  ca să intru în bloc. Și-a făcut curaj, abrupt: - Lasă-mă să intru. Nu fac mizerie. - Nu mă lasă ăștia, i-am zis, spălându-mă pe mâini. A tăcut, căutând o soluție, timp în care eu am deschis ușa blocului. Am trecut pe partea ailaltă. M-am asigurat că ușa se închide și aud clic-ul care desparte lumea noastră de lumea lor. Mă uit către el. Fumează în continuare privind strada.

Mă îndrept către lift. Apăs. Aștept. Știu că e tot acolo și fumează plin de speranța că va fi unul mai slab ca mine. Sau poate mai bun. Sau mai prost. Știu eu ce-o fi în capul lui? Mă uit la anunțul de pe lift. Suntem invitați să nu fim "miloși" pentru că ei sunt periculoși și murdari. N-ar trebui să le deschidem ușa și nici să le dăm de mâncare. Mai sunt și informații despre fondul de rulment, cheile de rezervă de la interfon. Liftul lovește parterul cu zgomot. Poate că dacă aș fi atent aș auzi zgomotul cablurilor bălăbănindu-se până sus la zece. Nu sunt atent, mă gândesc la vinovății. Găsesc o soluție și mă întorc la el. - Uite 50 de lei să mergi în altă parte. Dă o șpagă undeva să te lase să dormi. Să nu-i bei. Omul începe să bâiguie mulțumiri și rugăciuni pe care nu le mai aud în timp ce mă îndrept mai puțin vinovat spre lift cu sentimentul iluzoriu că pentru moment am împăcat lumile. Familia mea mă așteaptă sus și vreau să intru în casă mai puțin vinovat.

Sunt eu oare milos? Sunt eu oare un bun creștin? Sau sunt mai degrabă un egoist orgolios care și-a cumpărat liniștea de-o seară cu cincizeci de lei? Oare dacă nu m-aș fi întors la el, cât m-aș mai fi gândit? M-aș fi frământat noaptea cu gândul că stă în frig și fumează? Adevărul că n-ar fi trecut mai mult de douăzeci de minute și ai mei m-ar fi făcut să uit. E oribil de mare granița asta nevăzută între lumi. În cartea lui Eric Emmanuel Schmitt -Evanghelia după Pilat e un moment în care Iisus și iubita cu care urma să se însoare iau o cină drăgăstoasă într-un han și sunt perturbați de un cerșetor pe care îl alungă. Prea intervenea în seara lor minunată. Și atunci Iisus realizează că fericirea este de un egoism feroce și că opera altruistă, dedicarea totală întru semeni nu se pot naște din fericire. Fericirea orbește.
....

Am urcat. Apoi peste vreo douăzeci de minute am coborât. La ieșirea din bloc nu mai era nimeni. Instinctiv am ridicat capul și am privit în spate prin golul casei scărilor. La etajul doi lângă balustradă o siluetă neagră mă fixa, la rândul ei. Ne-am privit câteva zeci de secunde în tăcere. Am ieșit fără să zâmbesc. 

30 de comentarii:

  1. Ma irita oarecum ca lumea ajunge sa se simta vinovata/responsabila pentru o responsabilitate a statului. Pare-mi-se ca statul se bazeaza tocmai pe firea asta umila si religioasa a romanului.
    Dar da, a oferi bani cersetorilor nu rezolva nimic. Mai degraba sustinem niste organizatii care sa-i reintegreze si sa le satisfaca nevoile de baza ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. despre mila catre cei care cersesc. Cat de usor trebuie sa le fie celor care se linistesc cu o singura explicatie. Tu ce cersesti? Eu... momente si povesti. Multumesc Tudor pentru ca ai fost generos azi cu mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. milos? bun crestin? poate un pic din fiecare. poate de tot. poate deloc. poate ti-a parut rau de el lasandu-l afara. dar daca va disturba linistea, atunci remuscarile tale referitoare la ''mi-am cumparat linistea de-o seara'' sunt pertinente. totusi...finalul e deschis :)
    p.s.: sper ca familia ta cu noul membru sunt bine.
    e mereu o placere sa te citesc, Tudor! :)
    silueta neagra de la etajul doi era tot el? nu am inteles.

    RăspundețiȘtergere
  8. Se spune ca pe vremuri, de Dragobete, batrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar și păsărilor. Tu ai ajutat un om, e un gest maret. Nu stiu cati dintre noi ne-am fi intors daca am fi fost acolo, in locul tau.
    Scrii frumos, fa-o mai des.

    RăspundețiȘtergere
  9. Suntem responsabili, avem povara si speranta de a ii iubi pe cei din jurul nostru, cu care ne asemanam mai mult decat credem. Ei sunt doar niste parti din noi, bucati in care privim si poate nu dorim sa recunoastem ca ne regasim uneori mai mult, alteori prea putin.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tudor, te inteleg perfect, si eu imi pun aceleasi intrebari in cazuri ca al tau. Fac bine pentru ei sau doar imi linistesc putin constiinta. Incerc sa nu le dau bani, ci mancare, haine, poate chiar tigari, desi sunt impotriva fumatului. Oana Stan, sunt de acord cu tine ca daca statul asta nenorocit si-ar face cum trebuie ce are de facut poate nu ar mai fi (sau nu atat de multi) cersetori. Dar se toaca bani pe nimic social cu adevarat si din pacate si multe ONG-uri s-au "dedulcit" la acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este interesant cum omul nu intelege semnificatia gestului care ti-a ostoit pe moment constiinta si iti demonstreaza ca in lumea lui totul se reduce la a-i iesi ceva, orice... Mereu ma intreb de ce traim pe alte si alte portative ale existentei, de ce nu-mi seamana celalalt, de ce simt cand ar trebui sa nu-mi pese... Oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca te-ai intoarece in timp, la acel moment cand l-ai intalnit in fata blocului, stiind ce are sa se intample mai tarziu...ce ai fi facut?

    RăspundețiȘtergere
  13. Cât de recunoscători trebuie să fim pentru tot ce avem, chiar dacă marea majoritate dintre noi trăim modest...

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut inițiativa ta Tudor. Şi mie mi s-a întâmplat ceva similar. Consider că putem face ceva pentru oamenii aceştia. Că o fii Egoul sau Sinele? Asta este irelevant. Acțiunile, faptele noastre contează. Recompensa pe care o vom primi sau nu ar trebui să nu ne preocupe. Cum spunea Osho: ,, Nu există ieri, nu există mâine ci doar acum." Altfel, suntem morți prezentului.

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut inițiativa ta Tudor. Şi mie mi s-a întâmplat ceva similar. Consider că putem face ceva pentru oamenii aceştia. Că o fii Egoul sau Sinele? Asta este irelevant. Acțiunile, faptele noastre contează. Recompensa pe care o vom primi sau nu ar trebui să nu ne preocupe. Cum spunea Osho: ,, Nu există ieri, nu există mâine ci doar acum." Altfel, suntem morți prezentului.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt Irina.
    Am incercat sa postez ceva, dar m-am incurcat cu adresele de google. Asa ca...mai incerc.
    Depinde de ce parte a baricadei te afli....
    Conteaza, din punctul meu de vedere, ce simti in momentul in care esti pus in astfel de situatii.
    Important este sa iti asculti "vocea", cum vor reactiona cei din jur...depinde doar de ei. Nu de tine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mi se pare atat de bizar ca holurile blocurilor sa fie goale cand ele ar putea adaposti pe timp de noapte, mai ales iarna, oameni fara casa. Mi s-a intamplat sa dau peste astfel de oameni in scara blocului, undeva la etajul doi, si sa tresara cand m-au vazut prefacandu-se ca pleaca, dar ei dardaiau de frig. Gasisera un calofier cald de care se lipisera cu spatele. Nu le-am dat bani, dar le-am dat cojocul de la bunica mea si o geaca. Mi-as fi dorit sa fi avut taria sa le ofer patul meu, sa le pun la dispozitie baia mea ca sa faca un dus fierbite si sa-i servesc cu o cina calda. Mi-am cumparat linistea sufleteasca oferindu-le hainele alea? Nu, mi-am mai aplanat din frica si neincrederea in ei ca mi-ar putea face rau. Pe de alta parte, nu mi-au cerut ajutorul, dar am simtit nevoia sa-l ofer. De ce? Asa am simtit ca trebuie sa o fac, nu din postura de crestin, ci pur si simplu ca om care vede suferind alti oameni. Obiectele sunt lucruri care se naruie, banii ii dai si se cheltuie, dar cand oamenii astia vad ca sunt vazuti incep sa se vada pe ei insisi. Asta e parerea mea - conteaza sa-i privesti si sa-i ajuti pe cei aflati in nevoie ca sa capete puterea de a-si oferi sansa unui nou inceput.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu am incetat sa fac lucruri de astea.. In orasul in care locuiesc erau cateva surori care cerseau si le stia tot orasul. Faceau bani destui, iar lumea credea ca o duc greu. Acum au si ele la randul lor copii, cersesc in continuare si ele si copiii si in plus sunt supravegheate de o grasa infecta care le ia banii. Noi de fapt ce ajutam? Sa ii creasca soldurile "doamnei" sus mentionate sau sa inmultim cersetorii? Ca fetele ar fi apte de munca dar nicaieri nu ar mai castiga banii asa usor. Si cazuri de astea nu sunt rare. La fel cu asociațiile alea care au trimisi din usa in usa sau in parcare la hypermarket-uri si de fapt la copiii sarmani sau bolnavi ajung 10% din bani. Daca vrei sa ajuti, mergi la un camin de copii. Acolo s-ar putea sa fie cativa care vor sa faca ceva in viata si cel mai mic ajutor le-ar prinde bine.

    RăspundețiȘtergere
  20. Tractari auto nonstop 24/7 0761419418
    Platforma auto


    https://www.facebook.com/acumtractari
    http://tractari-auto.tpts.ro/
    https://plus.google.com/117129100524683657483

    RăspundețiȘtergere
  21. Tractari Auto Bucuresti ieftine|non stop 0761 419 418.
    http://acumtractari.ro
    https://www.facebook.com/acumtractari

    RăspundețiȘtergere
  22. Gustul ăla amar pe care ți-l lasă binele facut din vină. ...vina pe care nu ar trebui sa o ai dar care o simti agățată acolo in capul pieptului. ..revolta fata de tine că ești prost și iti pasa si de ochii lui si de afisele lor
    ...nu-i asa ca toate alea 5 minute sunt sufocante?

    RăspundețiȘtergere
  23. salut toată lumea sunt aici pentru a-mi da experiența în timp ce tranzacționez pe platforma de tranzacționare valutară, deoarece am văzut destule recenzii despre modul în care dl Barry ajută și ajută individul să facă tranzacții de succes. strategia sa de masterclass câștigă 10.000 EUR săptămânal și a fost grozav până la capăt, poți lua legătura cu el prin WhatsApp +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  24. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  25. O femeie care a ajutat mult, este o femeie spirituală foarte puternică, dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău, soțul/soția/iubita/iubitul/ sau vrei să rămâi însărcinată sau să vindeci orice fel de boală, Este persoana capabilă să te ajute imediat, contactează-o pe Whatsapp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere