[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 9 februarie 2008

In China se mananca orice.

Ne priveste serios in timp ce mainile-i alearga printre orez si alge cautand formele pentru sushi.Viteza mainilor contrasteaza cu restul atitudinii sale de efeb, parca. Ochii nu prea alungiti si tenul masliniu, nasul drept, ca al vreunui tanar grec initiat de Socrate il fac sa para o corcitura cu stil. In fapt parintii lui sunt chinezi. Trece multa lume pe la sushi-barul cu bucatarie la vedere si asta l-a transformat intr-un showman.

Intretine atmosfera, prepara sushi si isi coordoneaza subalternii intr-un spectacol care ne tine cu gurile deschise. E frumos si tanar. In China se mananca orice, nespune.Sigur, nu in Beijing sau Shanghai. In provincii este saracie mare si acolo omaenii mananca tot ce merge pe patru picioare. Ochii ni se maresc. Daca stau bine sa ma gandesc, mananca si fiinte cu mai mult de patru picioare. Rade. Ne intinde sushi. Pofta buna! Inghitim in sec.

Ceea ce nu stiti insa...Se manaca si altceva..Dar asta nu mai e bucatarie e deja un ritual. Tonul vocii coboara de parca se pregateste sa ne spuna ceva foarte serios si grav. Asta fac doar cei cu foarte multi bani...fooarte multi bani..Gatesc si mananca avortonii pierduti in urma sarcinilor intrerupte in vreun fel sau altul. Se face liniste. II explicam ca suntem europeni dar ar putea sa incerce sa nu faca glume proaste prevalandu-se de apartenenta la o civilizatie care ne este straina. Dar nu atat de straina incat sa credem asta. Nu va mint. Sunt oameni, foarte bogati, care manaca phoetusii. Exista credinta ca o asemenea carne e datatoare de viata si energie, este o sursa de intinerire.Iar oamenii saraci sunt dispusi sa-si vanda avortonii pe multi bani.

Sushi-ul nu mai are nici un gust.Un zambet itit pe fata bucatarului nostru ma scoat din sarite. Are ceva din superioritatea celui care dezvaluie necunoscutul. Ii spun ca nu il cred. Nu incerc sa va conving, ne spune. Dar e adevarat...

21 de comentarii:

  1. Intr-un reportaj la tv aratau custi cu caini si pisici (jigariti si inghesuiti ca sardelele) care urmau sa fie mancati. Se intrebau de ce. Carnea lor nu e mai sanatoasa decat a altor animale.
    PS: Banii nu aduc fericirea, dar innebunesti numarandu-i, mutandu-i dintr-un cont in altul : (

    RăspundețiȘtergere
  2. Faza cu avortonii e reala. Am mai auzit de ea. Ei sunt foarte convinsi ca daca ii mananca vor trai mai mult si vor fi mai sanatosi.
    Chiar daca pentru noi pare imposibil asa ceva, putem sa ne gandim ca din punctul de vedere al altor culturi si noi suntem ciudati. De exemplu noi mancam carne de porc, care pentru arabi este foarte scarboasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici nu este vorba despre ce animal mananci, ci despre care dintre noi am fi putut fi mancati dinainte sa ne nastem, pentru un simplu ritual, pentru o iluzie.Fericirea.....in nici un caz nu vine daca mancam suflete ce ar fi putut trai tocmai ca sa ne aduca acea fericire. Cerc vicios, nu? Poate ca acei oameni si-au mancat fericirea, a lor,si a multora din viata lor. De aceea nefericirea e des intalnita, si o putem duce la modul metaforic, pentru ca ne mancam intre noi.Am ramas socata de ce ai scris, nu stiu daca sa cred, am sa mai verfic, daca nu e adevarat ai idei nastrusnice, daca e adevarat, mi-e sila de noi, oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  4. here u go : http://tafkac.org/food/baby.eating/star_tribune.html

    RăspundețiȘtergere
  5. e trist.. :((

    incerc sa va inveselsc un pic: tudore, imi place cum canti, dar daca mai postezi d-astea scarboase, te mananc... :))

    acum serios... nasol momentul... se duce dracu' lumea... :((

    Ganditi frumos...

    RăspundețiȘtergere
  6. imi aduc aminte de o calatorie de serviciu a tatalui meu la Seul. vreo cateva zile nu am putut lua legatura cu el deloc. la un moment dat suna o tanti, nevasta unuia dintre colegi si imi spune: "stati linistiti, nu s-a intamplat nimic grav, sotul meu a iesit deja din spital, iar d-l director a fost destul de puternic incat nu a fost nevoie de spitalizare...!" eu raman cu gura cascata si ulterori aflu. ca in prima zi la Seul, hamesiti de foame s-au dus cu totii la un restaurant cu specific corean si au mancat...dupa care au ajuns in spital cu indigestie. tata, nu pentru ca era mai puternic fizic decat ceilati, ci pentru faptul ca mai trecuse prin experienta mancarurilor total neobisnuite pentru un european, a preferat sa zica pas la toate ierburile fierte sau nu si toate bucatile de animal sau nu. :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Te sfatuiesc sa urmaresti filmul "Dumplings". http://www.imdb.com/title/tt0472458/
    Foarte socant, extrem de bine realizat si trateaza exact aceasta tema.

    RăspundețiȘtergere
  8. Urmatorul pas ar fii sa infiinteze o fabrica si sa vezi anunturi in ziar: angajam femei pentru productie. Plata se face la livrare, in functie de gramaj.
    Oribil!

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Tudor !

    Este incredibil ceea ce am citit, si desi imi era foame cu greu mai reusesc sa inghit din cafeaua care o aveam pe masa.

    A trebuit sa scriu despre asta aici ... http://ice4you.blogspot.com/2008/02/tudor-chirila-blog-ul-si-delicatesele.html

    RăspundețiȘtergere
  10. ...de-aia e bine sa nu-ti bagi nasul in obiceiurile altora

    RăspundețiȘtergere
  11. aaaaa da parca sushi era mancare Japoneza din orez, peste invelit in alga de mare ... poate ma insel dar mie mi s-a intamplat afara sa ma duc intr-un resturant chinezesc sa cer Sushi si sa rada lumea de mine ... so ..

    RăspundețiȘtergere
  12. mai lasati-ma cu ritualurile....

    canibalism in 2008 ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu poti sa faci astfel de afirmatii dupa ce ai vizitat o data China. Trebuie sa ajungi sa cunosti cultura si traditiile total diferite de Romania.Am locuit 2 ani akolo si in primul rand o gramada de chinezi nu suporta sushi (este mancare specific japoneza), apoi mai e faza cu avortonii.. nu am auzit asha cv in astia 2 ani si chiar daca ar fi ceva adevarat in asta probabil se petrecea cu mult timp in urma cum a fost si cu taierea picioarelor (o parte) pentru a opri cresterea. Nu-si mai taie nimeni piciorul azi..

    RăspundețiȘtergere
  14. Dumplings. mai exact coltzunasi cu fetusi avortati.
    filmul e...:-? nu gasesc cuvantul. sonorizarea filmului merita sa fie laudata.auzi perfect fiecare sunet, chiar si alea pe care nu vrei sa le auzi :-s
    merita vazut.e o realitate.in zilele noastre femeile chiar sunt in stare sa faca orice pentru a-si pastra frumusetea.
    Dumplings face parte din "Three extremes". Asiaticii chiar fac filme psihologice bune.

    http://youtube.com/watch?v=3v_UlrhhPKc

    RăspundețiȘtergere
  15. numai pe asta n-o mai auzisem!
    daca e asa, haideti naiba sa dam un exemplu pozitiv si sa anesteziem porcii aia inainte de taiere

    RăspundețiȘtergere
  16. Tudore, ia fă bine şi nu mai pune botu' la toate minciunile greţoase care umblă pe Net, ca dup-aia să-i minţi şi pe alţi amatori de scandal. Pune-te şi caută mai întâi pe pagina de legende urbane înainte să te faci răspândac-de-tâmpenii:
    http://www.snopes.com/horrors/cannibal/fetus.asp

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma gandeam... hai sa fim descurcareti! Hai sa facem o retea de trafic de avortoni Romania- China! Un modest 95% din profit ne-ar putea face cu audi tt in 2 luni. Si facem pariu ca am gasi doritoare? (un comentariu la la fel de scarbos ca ideea in sine)

    RăspundețiȘtergere
  18. Uof.. ce pot sa zic .. ma dezgusta ideea .. am fost prin multe locuri , tari etc..nu am ajuns in China . si sincer nici nu cred k o sa ma duc . cu toate k am ocazia adik o sa am .oricum ..am auzit de asta a fost si la televizor. .dar loomea nu prea se mai documenteza acum.. intradevar .pe google gasesti orice dar ..tre sa stii ce cautzi ! .. Best Regards, z_eT

    RăspundețiȘtergere