[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 28 februarie 2008

Invatam simplitate. Invatam bucurie.

Dimineata am mancat kefir si am privit biserici. Soarele mi-a mangaiat puloverul si mi-a incalzit trupul. Am privit un om care-si sapa gradina in timp ce trenul acoperea linistea ca sa-i faca loc din nou peste cateva zeci de secunde. Am invatat de dimineata bucuria unui mic dejun cu o priveliste frumoasa. Din blocul nostru amplasat oarecum stangaci la marginea Budapestei se vad dealurile care suporta un cartier de case cochete si cateva biserici.

E un soi de peisaj care-ti induce nefortat un sentiment de vacanta.Contadictoriu tinand cont de cele opt ore de munca ce urmeaza dar benefic in acelasi timp.Oamenii de-aici si-au gasit linistea. Asta e senzatia pe care o ai in Budapesta. Alearga, se zbat, muncesc, se plang de trafic dar cu o serenitate care vine dintr-un soi de impacare cu un destin colectiv. Noi nu avem un destin colectiv. suntem indivizi salbatici in cautarea implinirii burgheze. Comunitate nu e un cuvant care sa ne motiveze. Poate si pentru ca zeci de ani am fost siliti sa traim intr-o comunitate pe care am detestat-o pe la colturi si prin beciuri. Partidul Comunist Roman. Apoi, dupa nouazeci fiecare avrut sa fie individ si sa se manifeste ca atare. Totul pentru tine, in afara celorlati, in afara comunitatii. Mai avem pana cand ne vom gasi linistea...

Mi-am baut linistea de dimineata cu inghitituri adinci si amplecat spre studio.Azi s-a imprimat Undeva in vama. Toba si basul. Am tras si noi ceilalti. E o piesa de stare.Incercam sa tragem cu totii ca sa vibram. E foarte greu sa fii simplu in muzica si vital sa obtii asta. Toti incercam sa reducem, sa sintetizam sa nu mai fie nimic in afara notelor care Trebuie.

Cunoasteti peretii camerelor cu "rapirea din serai"? Si proprietarii lor? Cum sa-i convingi sa renunte la "calciu smuls", pereti vernil si celebra carpeta care e mai degraba o carpa in favoarea unei zugraveli albe, o canapea grej si o masuta maro inchis? Acelasi tip de lupta se da in fiecare dintre noi(vama) si cand reusim sa castigam realizam cat de mult inseamna simplitatea si ce complicat e sa poti fi simplu...

9 comentarii:

  1. Ma bucur ca exista oameni care inca se bucura de lucruri, locuri si oameni asa cum sunt! E adevarat ca nu intotdeauna ne putem mandri, dar hai sa acceptam realitatea vremurilor si sa nu incercam noi sa schimbam lumea! Ma bucur ca existati ca trupa si sa stiti ca-mi place foarte mult ceea ce faceti!
    Succese!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. Viata este simpla, dar unii o complica. In timp ce respectivii din Vest cauta simplitatea in tot ce-i inconjoara, unii dintre romani ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Simplitatea inseamna armonie,modestie,bun simt...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca sunteti fericiti in Budapesta. Fericirea aduce si pofta de creatie, nu-i asa?

    "fericire-i cand iarba apare
    fericirea e ca raza de soare,
    intra in cort si iti mangaie fata
    aerul sarat...
    fericire-i o sticla de vin,
    fericire e cerul senin,
    intr-o zi in care ai hotarat
    sa alergi pe camp..."

    RăspundețiȘtergere
  5. 28 februarie. Eram cu el, ne-am plimbat si am facut poze... era joi... Eu am avut consultatii la mate. Dupa ce am terminat, ne-am intalnit din nou. Am fi oprit timpul in loc in ziua aia. A doua zi urma sa plece... de tot... si sa nu ne mai vedem deloc. Mergeam cu masina lui si ascultam Vama Veche. Ii dadusem cd'ul cam de doua saptamani. Si lui ii place Vama Veche. A inceput piesa "18 ani" si am auzit versurile: "Asta-i poza noastra, 28 februarie"... I-am spus: "Azi ne-am facut poza". Am zambit amandoi... si dupa cateva secunde iar am ascultat: "Numai pentru noi doi/ timpul sa se-opreasca intr-o joi/ si sa il pacalim/ sa-i dam drumul din nou si sa o ia din loc doar cand o fi sa ne despartim..." Am incercat si nu am putut invinge timpul, dar ne-am bucurat din plin de clipele alea.
    Erau lucruri simple, de care ne-am bucurat amandoi cat am fost impreuna. De "micile placeri ale vietii". Eu eram fericita cand ieseam la suc cu el si aveau Capy de visine. Atunci se bucura si el. Mai savuram din plin si sandwich’ul cu snitel de piept de pui pe care il mancam amandoi pe banca in parc. El adora ciocolata si-l mai rasfatam asa, cate un pic cu cate o Milka. Eram cea mai fericita cand venea si imi aducea branzoici la scoala…. Chiar si coincidentele cu versurile piesei "18 ani" ne-au facut sa zambim.
    29 februarie.... Ma bucur ca exista o singura zi ca asta doar odata la 4 ani... Nu mai suntem impreuna… M-am bucurat de fiecare data de zambetul lui, parfumul lui si tot ce are legatura cu el. Ma bucur ca l-am cunoscut si ma voi bucura de fiecare data cand ma voi gandi la el.
    Stiu ca am scris mult si poate nu e neaparat interesant pentru unii, dar am simtit nevoia sa o fac. :)
    Abia astept lansarea albumului! Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tudor draga acum am descoperit blogul tau si in felul asta mi-am reamintit de Love Plus, de Romania. M-ar bucura daca ai elabora un pic pe tema comunitatii. Ce crezi ca ar putea initia o schimbare de atitudine de la eternul EU la un NOI aducator de purpose, meaning, optimism.

    RăspundețiȘtergere
  7. "Simplitatea nu este un scop în Artă, însă ajungi la simplitate fără voia ta, apropiindu-te de sensul cel real al lucrurilor. Simplitatea este în sine o complexitate - şi trebuie să te hrăneşti cu esenţa, ca să poţi să îi înţelegi valoarea.
    Simplitatea în artă este, în general, o complexitate rezolvată. Pericolul simplităţii este ...grosieritatea."....Brancusi spunea

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere