[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 2 septembrie 2010

Avatar

Am vazut Avatar. Stiu ca parerile sunt impartite. Probabil ca mai ales intre taberele radicale ale cinefililor. Eu desprind insa cateva idei dincolo de o cronica de film caci, slava Domnului, nu sunt critic.

Basmul nu va muri niciodata. Forta epica a simplitatii basmului nu va putea fi anihilata vreodata. Facuta de cei de la Hollywood probabil ca povestea lui Harap Alb ar candida fara probleme la Oscar.

Noutatea lui Cameron insa, este atuul principal: OMUL a devenit EXTRATERESTRU. E prima superproductie care propune asa ceva. Si cred ca domnul Spielberg e usor invidios. In toate productiile de pana acum, mai mult sau mai putin, oamenii luptau contra unei forme extraterestre. Mesajul lui Cameron vizeaza o atitudine pe care de multe ori tindem s-o ignoram. Noi suntem atacatorii si suntem gata sa cucerim si sa consumam. Am inceput cu propriile resurse, am atacat cu succes, din pacate, natura.

A doua idee, ca o consecinta a celei de mai sus, e aceasta comuniune cu natura. Ideea unei legaturi care te conecteaza la suflul primordial mi se pare foarte frumoasa.

De aici incolo filmul e comentabil, in varii directii, dar eu aleg sa raman la ce a miscat in mine. Si este important ca m-a facut sa reflectez la conditia mintii si trupului meu intr-o lume din ce in ce mai tehnologizata. Se ridica intrebarea: stim cu adevarat sa ne conducem propriile Avataruri? Va rog mult, nu-mi raspundeti ca filmul s-a folosit de tehnologie ca sa comunice acest mesaj al izvoarelor. Nu e relevant pentru un adevar mai profund.

20 de comentarii:

  1. http://adrian-popa.blogspot.com/2010/03/avatar-dupa-oscar.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie nu'mi place filmul ...
    Sincer ...
    Acum nu ca as avea ceva cu cei care sunt fani ...
    Doar ca mie chiar nu'mi place ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Te contrazic putin, mai sunt si alte filme care abordeaza tema trecerii omului de partea cealalta doar in alt context.
    Imi vine in minte "Misiunea" cu Robert de Niro, unde acesta trece de partea triburilor indiene in confruntarea lor cu spaniolii.

    Iar comuniunea omului cu natura o gasim si in literatura romaneasca. Cred ca nu mai e nevoie de exemple.


    In rest filmul e ok, de preferat sa-l vezi la IMAX.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uitandu-te la filmul avatar se trezeste adolecentul sau copilul din noi caci,acest film iti creeaza niste starii si emotii...si atatea timp cat inca ne plac basmele nu uitam sa visam si sa credem ca intotdeaunea bunatatea si dreptatea va invinge raul...

    RăspundețiȘtergere
  5. inca o idee, care e legata si de citatul pe care l-ai impartit printre peninsulari: „Dumnezeu nu vine când îl chemi, dar întotdeauna vine la timp”; ar fi faptul ca natura a raspuns rugaciunii, ripostand pentru prima data impotriva celor agresivi si nocivi vietii; facand alianta cu cei mai putin egoisti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Filmul are marele merit ca aduce, cu toate artificiile hollywoodiene, in fata oamenilor o poveste clasica cu valorile alea uitate.
    Unii il considera copiat dupa Pocahontas dar consider ca merita vazut si desi din punct de vedere al efectelor speciale nu aduce nimic nou are o poveste care merita urmarita.
    Sper doar sa nu ma trezesc cu Avatar 2.

    RăspundețiȘtergere
  7. se vede ca n-ai vazut "district 9" - apropo de omul care devine extraterestru(film aparut inainte de avatar). dincolo de efectele luminoase "avatar" e un film ieftin tare...

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. este primul film care in mod artistic prezinta natura subtila a omului..si intr-adevar transmite un adevar profund care se afla dincolo de orice dogma..

    RăspundețiȘtergere
  10. omul trebuie sa ajunga sa stie mangaia un copac, sa vorbdasca unei libelule. Si totusi nu e usor, (dar nici greu) ptr ca intrarea in flux se face pe altundeva. Bitii insa chiar trebuie redusi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca vrei poti sa-l lauzi penrtu 1000 de lucrui insa cred ca esti naiv, lafel ca majoritatea celor care afirma aic ca le place filmul.

    Filmul este foarte slab dpdv al realizarii si ma refer la faptul ca are diverse bug-ri, de genul, in anumite scene personajele au gaturile mici (sunt actori) iar in altele sunt cu gaturile lungi (realizate pe computer). Mai e si faza din elicopter unde cei de-acolo n-au masca desi aerul este otravit. Sunt multe astfel de scene gresite.

    Este un film care a razbit doar prin publicitate si prin faptul ca a fost realizat ptr. IMAX. IMAX-ul este o masina de facut bani unde orice intra iese megaproductie facuta sa-ti ia ochii. Dincolo de asta, filmul chiar nu transmite nimic.

    Idei de genul omul extraterestu sunt vechi de cand lumea.

    Va aparea probabil si Avatar 2 si vor face cu el lafel de multi bani pentru ca, nu-i asa, prosti (a se citi clienti, platitori de IMAX) sunt :).

    RăspundețiȘtergere
  12. am vazut filmul
    mult prea frumos in format 3d la cinema
    Tudor, ma intreb cum oare iti pot adresa o intreba :-?
    id spankmetonight

    RăspundețiȘtergere
  13. @Marcel Corbeanu, Tudor dorea sa sublinieze altceva, tu doresti a sublinia altceva si tot asa...
    Fii atent te rog. Intradevar, subiectul este acelasi insa "motivele" sunt diferite..

    O zii faina.

    RăspundețiȘtergere
  14. era un banc dragut pe tema asta,cica se intalneste Terra cu alta planeta si zice planeta aia catre Terra.Ce mai faci sora?nu te-am vazut demult...-Nu prea bine,zice Terra,mi-au iesit Homo Sapiens....Stai linistita,au sa-ti treaca repede zice planeta sora...

    RăspundețiȘtergere
  15. tocmai acum l-ai vazut ?
    Un film placut...cu viziune..facut pt 3D...la tv e altfel

    RăspundețiȘtergere
  16. super tare blogul, si imaginile care sunt unice.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ideea lui James Cameron este departe de a fi originala, vezi franciza Stargate sau vechiul serial SF Doctor Who,unde asemenea idei au fost aduse in multe episoade. Singurul atu al filmului e ca pune`n valoare adevaratul spirit american si ca, de ce nu, e frumos facut cu o groaza de bani, exact in spiritul american. Traiasca America!
    Si apropo, sa compari SF [filmul este indubitabil SF, departe de simplu...F] cu Harap Alb, sau magia basmelor, e ca si cum ai pune`n aceeasi oala pe romantici cu simbolisti

    RăspundețiȘtergere
  18. filme precum DANSAND CU LUPII sau ULTIMUL SAMURAI,trateaza acelasi subiect si sunt net superioare din toate punctele de vedere.
    3d?!?probabil ca daca faceau "tom&jerry"3d ar fi avut acelasi succes!

    RăspundețiȘtergere
  19. Diamantentrauringe sind immer sehr beliebt bei thomas szabo den Paaren. Und der Grund seiner Popularität ist seine Eleganz und natürlicher Schönheit. Aber thomas sabo uhr vor Kauf Ihres Diamantring Sie müssen bedenken, die 4C von Diamant, Schnitt, Farbe, Karat thomas sabo ohrringe seestern und Klarheit. Es ist sehr wichtig, das Wissen dieser 4C haben. Aber der wichtigste Faktor unter ihnen ist der Schnitt eines thomas sabo anhänger Diamanten. Cut von Diamant bezieht sich nur auf die Qualität der Diamanten und auch seine Form.

    RăspundețiȘtergere