[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 27 septembrie 2010

Chopin traieste

Si a cantat Sam Haywood. Frumos. Nuantat. Emotionant. Am vazut din nou oameni fericiti. Inainte de recital, in culisele Ateneului, regizorul tehnic imi spunea: Nu-mi vine sa cred ca dupa o asemenea seara ma duc acasa si trebuie sa asist la toate nenorocirile astea zilnice. Ce contrast!
Da, Sam a reusit sa ne transporte pe toti intr-o alta realitate. Rostul muzicii s-a implinit si de data asta. In spatele meu, un imbecil nu se putea opri dintr-un ras isteric, soptit, pe care si-l reprima fara prea mare succes. I-am sugerat sa rada afara. Partenera lui s-a infoiat cu vreo doua replici si niste "scuze" de-abia inganate. Pana la urma, ea a iesit pentru cateva minute ca sa intrerupa hahaiala.

In fata mea, in schimb, o doamna tinea in brate o fetita de trei ani care n-a scos nici cel mai mic sunet cat a tinut concertul. Multi tineri. Probabil ca pretul mai accesibil al biletelor a inlesnit aceasta primenire a publicului. Cred ca si snobii au lipsit in numar mare. Ei au nevoie de box office. Ieri seara la Ateneu a fost doar muzica superb intepretata.

Telefoanele au sunat in draci. Cred ca singura solutie eficienta ar fi sa le retina la intrare si sa le poti recupera la final. Sau, si mai bine, sa nu le mai recuperezi deloc. Un prieten mi-a spus ca langa el o doamna vorbea in soapta la telefon.

M-a mai deranjat ca s-a tusit mult. De fapt s-a si horcait. La un moment dat aveam senzatia ca sunt si ceva muribunzi in sala. Am stat si am analizat. Cred ca e imperios necesar sa nu fii egoist si sa ramai acasa daca realizezi ca ai o raceala cu tuse de necontrolat. Ramai acasa si respecti publicul si interpetul. De acasa.

Oamenii isi imagineaza ca daca vorbesc in soapta nu sunt auziti. Soapta are de obicei niste frecvente inalte care patrund perfect in timpanele celor din jur. Soapta e o legenda. Faptul ca nu se intelege nu inseamna ca nu se aude. Renuntati la soapta intr-o sala de muzica clasica. Din pacate, in vremea internetului oamenii simt nevoia sa activeze butonul "share" chiar si offline.
Sam a vandut 75 de CD-uri. Viu, nu mort. Mi se pare o reusita formidabila. Pretul era de 50 de lei. Lumea a fost atrasa de povestea pianului lui Chopin.

La inceputul serii, in numele echipei de organizare, am iesit pe scena si am spus cateva cuvinte. Cel mai important lucru ar fi acela ca in 2011 este posibil sa nu putem continua seria acestor evenimente. NU SUNT BANI. Simplu. Nimeni nu mai e interesat de cultura.

Pana atunci mai sunt trei evenimente. Sfatul meu e sa va luati bilet. Vin vremuri grele. Fara cultura. Dincolo de toate astea, Chopin traieste.


13 comentarii:

  1. Trebuie sa aparam ultimele bastioane de cultura impotriva noilor barbari,si asta fara sa ne infestam. Cei enumerati mai sus sunt etaloane de 'asa nu'.daca n-ar fi nu s-ar povesti

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este.Concertul a fost minunat, interpretarea emotionanta si tulburatoare.Te-am vazut cind i-ai admonestat pe cei doi si te-am felicitat in gind! Regret ca n-am avut aceeasi putere si atitudine cu doamna din spatele meu care isi deschidea tacticos o bomboana in tipla...!
    Poate unii vor ride dar,la fel de mult ca interpretarea, mie mi-a placut felul in care zimbea d-nul Haywood: usor mirat,inocent, increzator.Prevestitor de multe alte lucruri bune ce au sa vina.Zimbea de parc-ar fi semnat niste cecuri in alb pentru noi toti, pentru orice suma ne-ar fi trecut prin minte.Si toate au avut acoperire, si nimic n-a ramas neonorat.Chapeau bas!
    Cit despre tusit si telefoane...am avut acelasi sentiment:parca eram la spital!Nu mai stii citi sint bolnavi de boala si citi de nesimtire.
    Iti multumesc pentru implicarea ta in acest tip de actiuni si sper ca, desi adevaratele cruciade au avut niste scopuri mai putin nobile, sa reusim in cele din urma sa colonizam toti tusitorii,mincatorii de bomboane, vorbitorii fara rost(la telefon sau nu)...etc., etc.
    Succes pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  3. Off topic: Tudor, te rog, crezi că poţi ajuta cu ceva: http://mariasentes.wordpress.com/2010/09/24/sa-o-ajutam-pe-maria/?
    Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate nu am fost la concert , nu sunt in tara. Citesc ce scrii si gandesc ca pt un tip inteligent esti atat de intolerant...cred ca muzica ii purifica pe toti, fie ei imbecili, tusitori, muribunizi :):)
    Poate ei aveau cea mai multa nevoie de ea :) hai Tudor nu fi rau :):)

    RăspundețiȘtergere
  5. Daria,
    relatia de directa proportionalitate intre inteligenta si toleranta e discutabila, cel putin in acest moment, in aceasta tara.Eu am simtit la fel ca Tudor si, crede-ma, sint mult mai toleranta decit chiar mi-as putea permite, uneori :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasand la o parte nesimtirea si snobismul de a fi la un astfel de eveniment fara sa simti nimic, nu vreau sa-ti spun "told u so..."
    "Nimeni nu mai e interesat de cultura." - am mai avut discutia asta odata. Erai mai optimist atunci.

    RăspundețiȘtergere
  7. minunate poze...ma uit la poze,si sunt atat de expresive incat am impresia ca ascult muzica! Eu il ascult de doua zile ...pe cd :(

    RăspundețiȘtergere
  8. asa..se aude k ar fii concert vama in arad pe 30 sep..e pe bune?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca spectacolul a iesit bine insa imi pare tare rau s-aud ca si la Ateneu vin in numar mare cei care nu stiu sa se comporte civilizat.
    Spre deosebire de voi, cei care aveti rabdare cu oamenii mai nesimtiti, eu tind sa ma enervez foarte tare atunci cand cineva vorbeste in soapta, la telefon, scoate o bomboane, etc.
    Nu cred ca mai avem cum sa fim toleranti cu cei care strica spectacolul, cu cei care sunt atat de nsimtiti incat nu le pasa decat de ei. Si astia sunt prezenti in salile de teatru, de film si mai nou, din cate vad, si la Ateneu.

    Trist!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand auzi cu inima, Dumnezeu iti canta. Numai iubirea poate ierta intregul offline al lumii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Diamantentrauringe sind immer sehr beliebt bei thomas szabo den Paaren. Und der Grund seiner Popularität ist seine Eleganz und natürlicher Schönheit. Aber thomas sabo uhr vor Kauf Ihres Diamantring Sie müssen bedenken, die 4C von Diamant, Schnitt, Farbe, Karat thomas sabo ohrringe seestern und Klarheit. Es ist sehr wichtig, das Wissen dieser 4C haben. Aber der wichtigste Faktor unter ihnen ist der Schnitt eines thomas sabo anhänger Diamanten. Cut von Diamant bezieht sich nur auf die Qualität der Diamanten und auch seine Form.

    RăspundețiȘtergere