[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 29 iulie 2008

Schimba-te pe tine

La diversele critici ale sistemului sau societatii noastre lumea intreaba aici pe blog: bine dar nu vii cu solutii, nu vii cu ceva concret? Raspunsul meu este simplu: incercarea de a-i schimba pe altii din perspectiva propriei noastre subiectivitatti este dupa cum bine stim sortita esecului.

Cred ca doar schimbandu-ne pe noi in raport cu nemultumirile fata de sistem ne poate ajuta.Dar asta cu schimbarea de sine in locul schimbarii celuilalt e un fapt greu de constientizat si de acceptat. In definitiv, de cele mai multe ori we just love the way we are.

Suna a filosofie ieftina dar este micul meu adevar pe ziua de azi.

PS. Ce sansa am eu sa-l schimb pe burtosul cu Logan care arunca servetelul imbibat de shawrma in intersectie la Romana?

29 de comentarii:

  1. Singura sansa este sa fim fiecare mai bun, iar pe cei nesimtiti sa-i asteptam sa moara. Sau mai bine sa-i omoram noi cu amenzi inspaimantatoare dupa ce vom planta peste tot (inaintea plantarii copaceilor) de camere de luat vederi. Aveti idee ce cuantum au amenzile in cea mai civilizata tara din lume, Elvetia ? Dar la ei se aplica legea.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am schimbat! Cand a plecat la ea, nu am scos un cuvant. M-am resemnat si am ales sa sufar in tacere pentru fericirea lui. Am refuzat sa-l vad, sa-l aud, sa-l simt! Si acum, ea ma balacareste prin mesaje, doar asa, din senin, pentru ca poate. Si atunci, la ce mi-a folosit? Sunt tratata cu aceeasi moneda. Nu doar politica e curva, viata insasi e! Imi vine sa plec...

    RăspundețiȘtergere
  3. There's a little zen principle called "what is, is"...si in definitiv nicaieri nu e bine. E o mica idee, sa te multumesti starea prezenta a lucrurilor in momentul in care acestea nu se pot schimba, pentru ca lumea nu e buna sau rea, ci noi o percepem ca fiind buna sau rea. Ceea ce putem schimba e perceptia noastra.
    Ce am simtit eu prin contactul cu "lumea civilizata" a fost ca odata cu anumite beneficii si presupuse imbunatatiri ale sistemului, chiar cresterea nivelului de trai, lumea...care se indragosteste de bine...uita lucrurile alea mici si nu mai are refugiu in putina meditatie, daca nu insasi religia, morala.
    Someday we'll have cleaner streets, better medical attention, nicer bars and pubs...but less need to respect ourselves, less ingenuity to plan a good vacation with basically no money, less respect for the basic principles, for the traditional family and morals.
    O sa avem pushti fericiti, ca poarta converse sau etnies, ca au ipod la care sa-si asculte muzica, ca au parcuri in care sa-si fumeze iarba...si disponibilitate din partea celor din jur. Nu mai e nevoie sa scoti fata in oras, sa o plimbi prin parc, sa o iei timid de mana si peste cateva zile sa tremuri cand o saruti pentru prima data. Scoti o sticla de vin...sau mai bine, o pastila, si e a ta...cateva ore.
    Cred ca trebuie sa luam in considerare si lucrurile astea...ce-avem noi...si ce au ei. We'll get there soon...

    RăspundețiȘtergere
  4. Tudor, sunt de acord cu ce spui...nu mi se pare filosofie ieftina. Ca sa ne schimbam,trebue sa ne cunoastem si e adevarat ca multi nu constientizeaza acest fapt. E o munca psihologica grea, dar e profunda...Cred ca exemplul personal este important pentru a schimba lumea.
    Pentru Claudia...viata e curva pentru ca asa vrei sa o vezi tu...curve sunt peste tot,dar le vede numai cine vrea sa le vada...Viata e frumoasa si cred ca uitam asta; uitam sa ne bucuram de lucruri marunte; uitam ce a creat Divinitatea pentru noi; uitam sa ne traim clipa; uitam ca exista multe lucruri frumoase, la fel si oameni cu valori...

    RăspundețiȘtergere
  5. poporul irlandez ,neam de slugi din tata-n fiu ,boschetari prin definitie , au orase impecabile .
    Amenda pentru aruncarea unei tigari pe strada este 60eur.

    RăspundețiȘtergere
  6. de cand e vremea poporul a fost manipulat, numai ca nimeni nu vrea sa le manipuleze spre beneficiul lor. So there can be solutions and masses manipulated to do good or bad. Sa scriu si eu ceva in engleza ca vad ca e foarte trendy. You have a language, use it ... jesus christ!

    RăspundețiȘtergere
  7. poate e o aberatie dar...hai la naiba sa ne traim viata noastra si sa nu ne/o mai irosim ca sa ii schimbam pe niste infantili dobitoci cu burta (sau fara), sa nu mai incercam tara asta care e o curva, ci pur si simplu as traim ( eventual sa ne mutam in canada). nu e vina noastra ca EI ( cand zic ei ma refer la boii care sunt la putere) nu isi fac treaba. ne irosim viata incercand sa facem ceva bun dar nimeni nu observa....am incercat...acum hai sa traim noi si sa ii dam in masa pe Ei si pe cilalti EI de peste tot

    RăspundețiȘtergere
  8. acei burtosi...necizelati...penibili...si de ce sa nu recunoastem prosti sunt cei care i-au educat pe multi din tinerii de azi,nu mai cred intr-o schimbare a romanilor,nu mai cred in democratia asta "patata"...de istorie,nu cred in cei ce ne conduc,nu cred in sistemul asta ipocrit de valori,vad numai snobism...si un procent amarat de maxim 10%de oameni normali...cu gandire normala,as defini cuvantul "normal"dar deja intru intr-o alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  9. cred ca toti avem prieteni care vin dintr-o excursie de la Viena sau de prin Germania si ii auzi "Bai frate..e superb acolo, toata lumea civilizata, nimeni nu trece pe rosu chiar daca e 12 noaptea si nu e alt picior de om, sau roata de masina, nu vezi o tigara pe jos, e atat de curat incat poti sa mergi descult " Asta in timp ce se injura cu unul in trafic pentru ca nu a cedat prioritate si arunca tigara si scrumul din masina!
    De ce acolo poti sa respecti regulile si aici nu?
    Aici unde locuiesti,unde traiesti, unde cresc copiii tai.
    pentru ca acolo iti iei amenda? De ce guvernul nu vrea sa stranga bani la buget? De ce sa creasca impozitele si sa platim diferite taxe aberante cand am avea cel mai bogat stat doar din amenzi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am eu o idee :) Ingineria genetica. Cred ca doar prin manipulare genetica l-ai mai putea schimba pe burtos :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nici o sansa de de schimbare! Ai dat un exemplu dragut pentru ca e ..nedureros! Si...macar se pot "ameliora" consecintele "actiunii" cretinului (si burtos pe deasupra): aruncam noi servetelul acolo unde-i este locul.Dar ...ce ne facem cand actiunea unui alt burtos si mai "simandicos" ucide pe trecerea de pietoni (probabil ca in infatuarea lui isi imagineaza ca ajuta la MAREA TRECERE)? Sa schimbam ce? Sa preschimbam...in ce?

    RăspundețiȘtergere
  13. Si totusi mie imi este mai greu sa incerc sa ma schimb pe mine decat sa intervin cu un sfat sau o avertizare in viata celorlalti.Recunosc.Desi as avea atat de multe de schimbat la propria-mi persoana.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. PS: ok,dar tu incerci sa te schimbi la solicitarile altora? ptr ca cred acesta ar fi pasul urmator,sau imaginea din oglinda a premisei de la care ai pornit....

    RăspundețiȘtergere
  16. Ai dreptate, Tudor! Cred ca schimbarea in bine incepe cu mine si nu cred ca este un lucru imposibil de realizat.
    Un proverb romanesc zice "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face." sau, intr-o forma "pozitiva" ar suna cam asa "Ceea ce doresti sa ti se faca, fa tu mai intai". Initiativa trebuie sa ne apartina, altfel slabe sanse de schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mi-am schimbat eu atitudinea,dupa cum bine spui:acum nu-mi mai pasa si este MULT mai bine:)Sa arunce cazanul de Logan cu totul pe geam,see if I care.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si de unde stim ca ädevarul"nostru este cel ADEVARAT? De unde stim ca subiectivitatea noastra este cea reala???

    RăspundețiȘtergere
  19. ai dreptate Tudor,doar ca asta e ft greu,la fel de greu cum ar fi sa incercam sa schimbam pe altii,eu una recunosc ca nu ma cunosc atat de bine,incat sa ma pot schimba,si nu cred ca as putea vreodata sa fac asta benevol,daca cumva m-am schimbat am facut-o in urma experientelor de viata ft nasoale de care am avut parte,cu drag,lori

    RăspundețiȘtergere
  20. Am incercat sa explic asta cu cateva zile inainte de aparitia postului unor oameni care ar fi trebuit sa inteleaga. mi s'a raspuns ceva de genu' :''e bine daca poti gandi asa. Dar eu stiu ca nu as schimba nimic schimbandu-ma pe mine, sau chiar schimband cateva zeci de persoane. Sunt mii de asociatii care depun eforturi mai mari decat as putea eu si uite ca totul e exact la fel. As fi dezamagit daca prin efortul meu nu as schimba nimic. Am incercat odata si am renuntat.'' Suna intradevar foarte bine asta cu schimbatu' de sine. Dar, nu vom fi fiecare dezamagiti dupa o vreme? Nu vom renunta fiecare, pe rand?

    RăspundețiȘtergere
  21. Da. ne place prea mult de noi si prea putin de ceilalti.
    Cu autoritate, frica si constrangeri se mai face ceva. Pacat ca astea nu prea-s politically correct insa

    RăspundețiȘtergere
  22. cata infierbantare la acest articol:)

    RăspundețiȘtergere
  23. amenzi. clar. dar daca tu faci ce ar trebui, o faci pt tine. daca te schimbi si respecti niste reguli, de morala mai degraba, ai sa vezi ca si unii din jurul tau o vor face.
    infierbantare da...plina de pesimism si de frustrari din cate vad.
    viata e frumoasa cat timp o traiti si nu pierdeti timpul gandindu`va la asta.

    RăspundețiȘtergere
  24. tudor, chiar nu sunt de acord cu tine...cel putin nu in totalitate. hai mai intai sa iti povestesc ceva.cand m-am mutat eu in blocul in care stau acum, arata ca un ghetou, masinile parcau pana sub geamul meu, pereti scrijeliti.....cred ca iti dai seama despre ce vb!insa parintii mei nu au acceptat situatia, asa ca au inceput sa schimbe: au delimitat spatiul verde al bl,tata a facut gardul, am pus flori din banii nostri...iar acum este superber la mine!si cel mai important, tanti care arunca resturile de mancare (inainte ne cadeau in cap) acum iese si matura in fiecare zi aleile bl.oamenii au nev de un "ajutor" ca sa se schimbe, trebuie mai intai sa constientizeze raul pe care il fac.uneori e ok cu critica, dar de cele mai multe ori au nev de amenzi care sa le ia banii de tigari pe o luna pt un muc de tigara aruncat pe strada. si cand va fi frumos, totul curat si intretinut, eu te asigur ca se vor gandi de 2 ori inainte sa il arunce(si dc totusi il arunca, o sa-i usture rau :P)nu putem trai numai noi pentru noi, lucrurile nu merg asa si nici progresul.si nu cred ca este vb de propria subiectivitate cand vorbesti de burtosu si servetelul lui....e un lucru cunoscut si acceptat de toata lumea ca nu e bine sa faca asta. traim intr-o societate, nu in jungla.si cum am inv la scoala, din moment ce traim in aceasta societate, se prezuma acordul nostru fata de regulile ei si, mai ales, fata de sanctiunilor.iar dc asta nu ne convine, militam pentru schimbarea lor ( :)))) abia astept sa il vad pe burtos ducand o campanie pt "democratie si libertatea de a arunca pe unde ai chef") ....este greu, dar nu imposibil de realizat...si chiar dc nu reusesc eu din prima, macar pun bazele, iar asta e un lucru important...SAU traim fiecare in casuta noastra, ignoram mormanele de gunoi,incompetenta furnizorilor de serv in general.....numai ca problema e ca mai devr sau mai tarz, tot dam de doctorul care cere mai intai banii si apoi ne opereaza. si atunci,poate ne-am fi dorit ca cineva sa se ocupe ca nr acestor doctori sa fie cat mai mic....SAU plecam din tara si avem un sictir total fata de ce se intampla aici...dar asta nu inseamna ca unde mergem e paradisul terestru...(sry ca msj e asa lung)

    RăspundețiȘtergere