[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 23 martie 2010

Joshua Bell: “Superstar” al muzicii clasice, cavaler al Cruciadei Culturii

Agentia de Vise si Fundatia artEST continua Cruciada Culturii. Dupa o prima victorie intregistrata sub conducerea renumitei violoniste Sarah Chang, un nou cavaler al frumosului se alatura demersului Cruciadei. Pe 11 mai, incepand cu ora 20:00, Joshua Bell, alaturi de pianistul Sam Haywood, va oferi melomanilor un recital extraordinar.

Programul recitalului
Johann Sebastian Bach – Sonata nr.3 BWV 1016 in Mi major
Ludwig van Beethoven – Sonata op.30 nr.2 in do minor
Maurice Ravel – Sonata in Sol major

Si de aceasta data arma noastra este cultura. Pentru cateva ore muzica clasica va reduce la tacere uratul. Acordurile unei viori Stradivarius vor rasuna in Sala Mare a Ateneului Roman. Frumosul va fi repus in drepturi de catre unul dintre cei mai mari violonisti ai lumii.

Un “superstar” al muzicii clasice
Timp de peste doua decenii, Joshua Bell a fermecat publicul meloman din intreaga lume. Violonistul a castigat un renume national la varsta de 14 ani intr-un apreciat concert alaturi de Riccardo Muti si Orchestra Philadelphia. Au urmat interpretari sub bagheta unor dirijori de renume alaturi de cele mai mari orchestre ale lumii. Prestigiosul Avery Fisher Career Grant, dar si un Premiu Grammy au confirmat prezenta sa unica in lumea muzicala.

Joshua Bell canta la faimoasa vioara Stradivarius supranumita "Gibson ex Huberman". Instrumentul, cu o vechime de 300 de ani, are o bogata istorie in urma sa.

Interesele sale diversificate i-au faurit violonistului o cariera dincolo de sobrietatea salilor de concert, conferindu-i titlul de “superstar” al muzicii clasice. Joshua Bell a fost implicat in crearea partiturii pentru filmul “The Red Violin” pentru care John Corigliano a castigat Premiul Oscar. Coloana sonora a filmului “Ingeri si Demoni” ii poarta de asemenea semnatura. Nu in ultimul rand, Joshua Bell a fost unul dintre primii artisti de muzica clasica care a lansat un videoclip pe VH1.

In 2009 artistul a concertat in cadrul Festivalului International George Enescu in fata unei sali arhipline. Acum, Joshua Bell revine la Bucuresti. Pe 11 mai artistul va fi acompaniat la pian de catre Sam Haywood.

Urmandu-l pe Chopin
Publicul meloman din intreaga lume a apreciat in unanimitate virtuozitatea lui Sam Haywood. La varsta de 13 ani a obtinut locul II in cadrul concursului BBC Young Musician of the Year. A urmat prestigiosul Premiu Isserlis inmanat lui Sam Haywood de catre Societatea Filarmonica Regala din Londra, dar si o lunga perioada de studiu la Viena sub indrumarea pianistului Paul Badura-Skoda. De-a lungul timpului, Sam Haywood a sustinut o serie de recitaluri pe pianul Pleyel, instrument care ii apartinuse chiar lui Frédéric Chopin.

Biletele se gasesc pe eventim.ro, in librariile Humanitas si Carturesti. Evenimentul se bucura de sprijinul Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania. Mai multe informatii despre recital se gasesc pe www.cruciadaculturii.ro.

Cruciada Culturii este o initiativa Agentia de Vise, agentie care concepe si implementeaza strategii de promovare a produselor prin cultura si entertainment, atat pe media clasice, cat si prin campanii creative de Internet marketing.

10 comentarii:

  1. micheteaux. ce frumos ca il aduceti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru initiativa.
    Se pare ca am anticipat acest pas, scriind inca din ianuarie un post despre Joshua Bell
    http://romania10.wordpress.com/2010/01/27/joshua-bell-mai-tare-ca-sarah-chang/

    RăspundețiȘtergere
  3. e foarte fain ca reusiti sa aduceti asemenea personalitati in tara noastra. insa eu am o problema: cum ii spirijiniti pe tinerii studenti sa vina la astfel de concerte? Mie unuia imi place muzica clasica, am mai fost la ateneu si o sa mai merg, insa sunt student si nu imi permit sa dau cel putin 200 lei pe un bilet. Un viitor mai bun se face prin educarea tinerilor. Educatia costa intr-adevar, dar vreti sa puneti in aplicare un plan, care din perspectiva mea, vrea sa se adreseze nu numai celor mai instariti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alex, te sprijin eu. Exista si un daca. Daca nu fumezi.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu isabelle. nu fumez, nu beau alcool, nici nu am alte vicii, decat poate uneori cand merg acasa tenisul de camp. dar aici nu e vorba numai de mine, ci de o categorie, mai mare sau mai mica. sustin ideea unor locuri cu preturi reduse pentru anumite persoane, in anumite conditii.

    RăspundețiȘtergere
  6. alex esti socalist? noi nu suntem. pt educarea tinerilor exista ministerul culturii si ministerul educatiei care sigur nu dau bani la acest concert.
    ca sa intri tu cu 2 lei biletul cat te-ar aranja ar trebui sa nu ne mai refuze marile corporatii din tara asta. sau ai vrea sa-ti platim noi biletul? in alta ordine de idei la sarah chang 25 de studenti la conservator au intrat gratis

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, nu sunt socialist, nu sunt comunist si nici democrat. Nu ma intereseaza doctrinele politice. Nici nu ma intereseaza daca, campania dumneavoastra e sustinuta de ministerul culturii sau educatiei. Spuneti ca pentru educarea tinerilor exista ministerele mentionate mai sus, insa uitati ce spuneti in “Manifestul Cruciadei” – “Vom lupta din răsputeri să explicăm importanţa Culturii pentru dezvoltarea Individului. Vom explica acest lucru mai ales generaţiilor recente”. Prin generatii recente eu inteleg tineri. Nu as vrea sa imi plateasca nimeni biletul, de aceea am si refuzat, sub o alta forma decat cea directa, propunerea Isabelei. Sper ca intelegeti ca nu sunt impotriva Campaniei dumneavoastra, ci doar am propus o idee. Idee care nu functiona doar in socialism, ci sunt numeroase cazuri si in sistemele actuale. Sunt sigur ca nu sunteti strain de ea. Mi se pare firesc ca marile corporatii sa nu aiba interese in a sprijini astfel de demersuri, altele decat cele de marketing, deoarece ele nu au capital social romanesc. O educatie mai mai buna duce la pretentii salariale mai mari. Atunci ele si-ar face rau singure. In alta ordine de idei, observ ca ideea propusa de mine a fost deja pusa in aplicare de dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. un gand foarte bun aceasta ,,Cruciada a Culturii,,-imi amintesc cat de placut a fost Bucurestiul in vara lui 2006(??) cand pe strada se puteau auzi,inclusiv din boxele masinilor,acorduri de Mozart...eh,o mica revansa in fata marasmului general(inclusiv acustic)
    In alta ordine de idei,cred ca ai fost cam dur cu Alex,catalogandu-l imediat ca socialist...eu ii inteleg foarte bine punctul de vedere,nu cred ca tinerii asteapta o subventie enorma ci doar un pret al bilelelor cat de cat afordabil(Vestul aplica acelasi model si nu doar pentru cei tineri) ceea ce din pacate nu pare posibil in contextul actual...E trist,pentru ca vad in Alex o parte a ''publicului tinta'',pierduta din start.Ca una ce a facut facultatea la zi,lucrand cu norma intreaga pentru a putea supravietui,stiu ce inseamna sa numeri de(cel putin)doua ori banii inainte de a''investi''
    Imi pare bizar ca M.Culturii
    nu sprijina un proiect important,ca acesta,care porneste de la premize oarecum definitorii pentru activitatea lui,de minister,NU? dar marseaza financiar''full speed''in alte activitati cu un impact social-cultural mai redus.O parere doar.

    RăspundețiȘtergere