[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 21 iunie 2010

Bata-n balta. Eseu.

Este amuzant cum, de cele mai multe ori, oamenii dau cu bata-n balta. Ce se-ntampla cand dai cu bata-n balta? Te stropesti si ii stropesti si pe cei din jur.

Asta n-ar fi nimic pe langa faptul ca energia declansata de lovitura se pierde aiurea caci balta nu este vreun lac, e doar o pojghita subtire de apa unde nu e nimic de gasit. Prin urmare bata loveste luciul fara vreun rezultat concret. Nici peste, nici pui de balta.

Privesti in jur perplex, consumat, te simiti deodata mic si nefolositor, ba mai mult, te simti vinovat fata de cei care se aflau intamplator pe langa tine si incercau sa pescuiasca. Le-ai stricat jocul, le-ai tulburat linistea, ai speriat pestii. Esti supt de energie si inutil. Ai dat cu bata-n balta. Esti un idiot.

Inainte sa ridicati bata si s-o pravaliti catre balta din apropierea voastra, ganditi-va de doua ori si uitati-va in jur, sa vedeti pe cine veti improsca. Stiu ca recomandarea e aberanta caci sa dai cu bata-n balta e adesea consecinta unui impuls de moment, de necontrolat, de nestapanit. Cred totusi ca se poate reprima. Spre binele comunitatii.

Avem insa o problema. Cum raspandirea fenomenului printre cetatenii nostri capata cote alarmante exista riscul ca oina sa-si piarda statutul de sport national. Si atunci nu se va mai putea face nimic pentru ca ne vom simti obligati sa imbratisam cu drag noul nostru sport. Si cum balti sunt destule pe la noi, succesul va fi asigurat.
Intrevad si cateva asociatii care vor lua nastere odata cu amplificarea fenomenului: ASOCIATA VICTIMELOR STROPITE DE BATELE-N BALTA sau Fundatia Pentru Protejarea Baltilor Lovite de Bate sau Asociatia Nationala a Batelor.

14 comentarii:

  1. http://danisiatat.blogspot.com/search/label/reverie
    buna, tudor:D! te-as ruga sa intri putin aici, cand iti faci timp si sa imi dai parerea ta. pentru mine [cred ca ai auzit asta de multe ori - si pe dreptate] conteaza!
    presupun ca ai auzit des si "sunt fana ta!". te anmunt, insa, ca eu nu sunt fana ta! eu sunt o admiratoare [din umbra, misterul face totul!] a muncii tale ca artist: solist al trupei vama/ fost solist al trupei vama veche, filosof [cred ca acum, citind asta zambesti, dar chiar cred ca esti un filosof!], actor [desi nu am avut sansa sa te vad vreodata jucand] si initiator a "Cruciadei Culturii"
    multumesc! si scuza-ma daca te-am facut sa crezi ca as cauta doar sa te flatez, sa te lingusesc stupid. eu doar ti-am transmis gandurile mele bune, care sper ca au ajuns pana la tine nealterate!
    salut:)!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca cea mai utila asociatie este cea pentru protejarea baltilor lovite de bate, mai ales ca prin Roamania aceste "specimene" sunt de o "raritate" uimitoare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragi tovarasi, hai sa luam o pauza de la dat cu si primit bete-n balti si sa servim fotbal pe paine :D. Astfel, in afara de faptul ca e fe fe gustos, pe perioada cat noi toti facem asta, probabilitatea de a se intampla cele descrise de Tudor scade simtitor. Va garanteaza Blonda de la Marketing! :P

    PS. Sau putem incerca Mezzo...

    RăspundețiȘtergere
  4. eu zic ca nu oina este sport national ci: prostia,snobismul si tuica

    RăspundețiȘtergere
  5. eu zic sa facem o asociatie de protectie a baltilor si a celor din jurul lor:)) ah..

    RăspundețiȘtergere
  6. Partea interesanta... vorbesti abstract. Lasi loc de interpretari. Fiecare vede in "eseul" tau ceea ce vrea sa vada. Am impresia ca vrei sa lovesti in idiotenia celor din jur, in prostia lor, in modul lor gresit de a-si rezolva problemele. Sau poate doar mi se pare ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Prea multi oameni dau cu bata in balta...dar nu se simt. Pacat de balti!

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate multi dau cu bata in balta fara sa sesizeze, sau fara sa tina seama de consecinte. Sunt prea plini de ei sa mai conteze restul ! Pacat !

    RăspundețiȘtergere
  9. Tudor, te respect pentru felul in care canti si pentru versurile tale minunate. Dar ce ai scris tu in textul asta vrei sa se numeasca eseu ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Practic datul cu bata-n balta de cand ma stiu; pot spune ca am ajuns profesionist in aceasta actiune cu caracter amatoricesc. O fac cand ies la o bere, cand sunt intr-o excursie, cand sunt la munca, ori in sanul familiei, inconjurat de prieteni, de straini, oricand, la orice ora, in orice circumstante. Mi-am perfectionat felul in care tin bata, miscarea bratelor, viteza cu care bata descrie o traiectorie descendenta spre tinta umeda si lipsita de aparare; stropii au o raza de actiune de invidiat, iar puterea impactului este ravasitoare. In timp insa, bata a inceput sa putrezeasca de la atatea contacte directe cu mediul umed, baltile pe care le gasesc sunt din ce in ce mai superficiale, iar densitatea populatiei din jurul baltii a scazut considerabil. Am ramas cam singurul spectator al performantelor mele ce-mi doboara recordurile succesiv, lovind cu bata-n baltoace din care va ramane doar noroi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Este bine ca inca mai ai cu ce si in ce sa dai..Mergand pe firul povestii, se ridica intebarea:
    'Ce se va intampla atunci cand vor seca baltile si nu ne vom mai permite o bata?'Raman locurile de dat cu capul..

    RăspundețiȘtergere