[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 17 iunie 2010

Durerea cuvintelor

Cuvintele nu inseamna nimic. Fara forta motrice a pulsatiilor sufletului si mintii ele raman piese de domino aruncate pe o masuta de piatra intr-o gradina pustie. Neatinse de OM, "ura" si "iubire" nu inseamna nimic. "Razboi", "rapace", "teama", "orgasm", "moarte", "ticalosie", "crima", "trandafir", "zori", "mare", "esenta". Cuvinte. Fara valoare, fara semnificatie decat numai prin perspectiva memoriei afective care stie ca le-a auzit candva, undeva si le asociaza pe loc cate o imagine. Scoase din context insa, cuvintele nu sunt periculoase.
Un bebelus care rosteste "crima" e o sursa de amuzament. La fel ca un batran care si-ar dori o "galetusa".
Adesea uitam ca noi dam valoare cuvintelor. Uitam ca, iesite din gura noastra, efectul lor poate fi de la sublim pana la devastator. Adesea rostim cu usurinta cuvinte mari care se transforma in promisiuni, ulterior neonorate, rostim elogii inutile, minciuni sfruntate, adevaruri de complezenta, complimente dulcege, jigniri inutile. Responsabilitatea cuvintelor ne scapa.

Ma gandesc ca daca pentru fiecare cuvant cu greutate am resimti o durere interna, lucrurile ar fi mult mai simple. Sa te coste si sa platesti pentru a spune un lucru cu adevarat important, cu o semnificatie de care esti sigur. Sa fii fortat sa iti alegi cu grija cuvintele. Sa fii sigur ca merita durerea, sa fii sigur ca altmineri n-ai reusi sa te faci inteles. Clasa injuraturilor, a reprosurilor, acuzele, juramintele, enunturile emfatice, laudele, amenintarile, toate clasele de cuvinte care pot distorsiona sensul a ceea ce noi simtim cu adevarat, sensul din sufletul nostru, orice disimulare cat de mica a fiintei noastre sa stea sub amenintarea durerii fizice.

Cel mai tare ar trebui sa ne doara atunci cand spunem "te iubesc".

25 de comentarii:

  1. As fi avut nevoie zilele astea de "durerea" asta de care vorbesti, in felul asta n-as mai fi spus lucruri pe care azi le regret, ar fi trebuit sa gandesc de o suta de ori pana sa apas SEND, dar n-am facut-o...si totusi durerea daca nu e fizica e acolo...pentru unii:(

    RăspundețiȘtergere
  2. Cuvintele dor, dar ele te pot transforma dintr-un om ''mut'' care crede ca isi iroseste prea mult din timpul sau pretios pentru a rosti niste fraze, intr-un om care prin cuvinte isi poate exprima orice sentiment bun sau rau fata de aproapele sau ...
    Chiar daca uneori nu suntem obligati sa spunem anumite lucruri,noi tot o facem.Asta e firea noastra.Dar si viceversa,atunci cand suntem obligati sa spunem,noi nu o facem.Ce spune asta despre noi?

    RăspundețiȘtergere
  3. "limbajul e casa fiintei", e lumea intuitiilor in care metasemiile afective dau sens intalnirilor peste timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. tudor, cum sa ne doara cand spunem "te iubesc"? pe tine te doare? mai simti durerea cand iubesti? tu ai simtit cuvintele astea pe care le arunci pe pagina de net? tu scrii din proprie experienta sau din cartile "lor"? tu simti? eu, de exemplu nu scriu si nu vorbesc decat despre ce stiu, ce cunosc, ce am simtit , ce simt... cati din noi facem asta? cati dintre noi mai simtim "ce i al nostru"? ce e din noi... tu? traieste, tudor! traieste iubind, iertand si intelegand! dar sa iubesti, sa iubesti!!!! sa te iubesti pe tine si pe "ei" ... si natura asta toata sau univers sau numeste o cum vrei numai sa stii sa iubesti. invata sa iubesti iubindu te.

    RăspundețiȘtergere
  5. cand se simte iubirea in suflet mai e nevoie de declaratii..? cateodata spatiul dintre cuvinte spune mai mult..cam 90%

    RăspundețiȘtergere
  6. Exista flori, exista omeni, copaci, frunze, anotimpuri, emotii, durere, poate prea multa durere in noi.

    Dar da, exista o durere necesara, o durere fara de care nu am putea trai, o durere care saliveaza iubire, pentru ca da, iubirea este durere. Precis.

    Voi nu a-ti simtit niciodata, o durere izbitor de placuta, acolo, in stomacul pieptului, unde Dumnezeu salasluieste?!!

    Cat despre cuvinte, ele au aripi, zboara. Din cand in cand mai tragem noi cu pusca, asa, ca la vanatoare, si in incercarea de a le manca pe paine, uneori dam in diaree. Da, dar sunt forme, forme de exprimare. .

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cel mai tare ar trebui sa ne doara atunci cand mintim!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt n moduri de a-i arăta unei persoane că o iubeşti, uneori chiar mai veritabile decât cele două cuvinte pe care ajungem să le spunem din obligaţie ca şi ,,bună ziua'' de altfel (dacă nu le rosteşti ce vor spune cei din jurul tău: că eşti o persoană needucată, că nu le iubeşti). Ar trebui să acordăm o mai mare importanţă contextului şi felului în care sunt rostite cuvintele. Uneori, chiar dacă suntem jigniţi, ar trebui să ne gândim la întreg procesul ce a făcut persoana de faţă, să ne adreseze cuvintele respective, eventual să ne gândim la momentele noastre în care am împărţit jigniri în stânga şi-n dreapta, ne va ajuta să înţelegem mai bine situaţia şi să o depăşim fără prea multe resentimente.

    RăspundețiȘtergere
  10. Unde vei gasi cuvântul/
    Ce exprima adevarul?

    RăspundețiȘtergere
  11. INTOTDEAUNA CUVINTE VOR DUREA CEL MAI MULT .ACEA DURERE PERSITA FOARTE MULT.

    RăspundețiȘtergere
  12. "Iubirea nu este doar un cuvant; este un intreg univers condensat intr-un cuvant.
    Exploatarea fara sens a unor cuvinte profunde, le banalizeaza, aproape transformandu-le intr-un brand."
    "Cu timpul fiecare cuvant capata noi valente, primind amprentele societatii in care este folosit.Dar intoarcerea la originea lui, ajuta la intelegerea sensului initial si asta stimuleaza simtirea."

    quote me

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am simtit durerea in viata mea in toate formele ei...dar mereu cuvintele ce s-au scurs prin varful creionului sau al pixului au fost un strigat al sufletului meu.Insa atunci cand spui"te iubesc"nu doare ci inspira frica sa nu iti fie intr-o zi sufletul devastat...desi orgolul doare cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe mine si acum ma doare cuvantul lui... Un ecou continuu care-mi toaca nervii.
    O minte diabolica ce mi-a furat puritatea cu un cuvant si mi-a oferit in schimb urme adanc imprimate in suflet.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Si asa, cuvintele sunt sarace...ce procent infim putem oare exprima prin vorbe din ceea ce simtim, ceea ce gandim? Daca mai folosim si vorbe desarte, ori spunem lucruri ce sunt departe de a fi adevarate, atunci ar trebui sa simtim o durere inzecita fata de cea pe care o pricinuim celui ce asculta si isi lasa timpanele vulnerabile, inima credula si mintea visatoare la cuvinte mari ce nu valoreaza mai mult decat refrenul unei melodii usoare cu iz festivalier.

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca cuvintele ar fi insotite de durere, multi ar fi in lumea dreptilor!

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu crezi ca e cliseu ultima fraza?"Cel mai mult ar trebui sa ne doara atunci cand spunem <>"?
    Tudor,nu stiu ce stii tu despre iubire.Mi se pare ca tii prea mult la sex,dragoste fizica.Vorbesti mereu despre asta,gasesti mereu in asta o implinire.
    Copilul apare mereu in ceea ce scrii,dar,nu e al tau.Va fi vreodata?Desi,mi se pare inutil sa faci copii.
    Pierzi,Tudor.Pierzi multe.Cladesti pe un univers ruinat si nu-ti dai seama.Te cunosc?Chiar deloc.Imi dau cu parerea?Da,sigur.Ca se pare ca pot.Insa,ai grija.Ma intreb daca crezi in ceva?!

    RăspundețiȘtergere
  19. am incercat odata un experiment cu cineva. sa petrecem o zi fara sa ne rostim un cuvant. vroiam doar tacere pentru ca era evident, cuvintele erau depasite demult de situatie. vroiam sa gasim o alta cale de comunicare. si stand unul langa altul nu am rezitat decat timp de vreo ora. nu a functionat. a fost destul de greu sa nu comunicam in stil clasic. ca sa comunici in acest fel trebuie sa sari peste nevoile fizice "imi aduci un pahar cu apa, te rog?" "unde ai fost?" "iesim afara?" "ce vrei sa mancam?" "ce facem maine?". asadar, inchisi intr-o camera, am esuat. pentru ca unul pentru altul nu eram indeajuns. pentru ca vrem sa stim. pentru ca nu avem rabdare. pentru ca suntem egoisiti.

    acest "te iubesc" al tau nu ar trebui sa doara. ci omul ar trebui sa fie limitat doar la unul, dupa care sa devina mut si sa indure singuratatea...

    cuvintele sunt aripile gandului, doar un mijoc de transport. daca am fi telepatici nu am transmite cuvinte ci ganduri. si atunci, in absenta cuvintelor, durerea a fi aceeasi. nu cavantul doare. ci constientizarea nevesniciei gandului. iar cuvantul e inselator. pentru ca am descoperit ca puterea lui sta nu in intelesul lui, ci in faptul ca e independent de intelesul sau. pentru ca e un ambalaj opac.
    si atunci sunt mut, iar tu ma auzi.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ai scris foarte frumos. imi place ideea de durere a cuvintelor. Dar "te iubesc" ar trebui sa doara mai putin decat "te urasc", de exemplu. Minciuna si promisiunile netinute ar durea cel mai mult. Oricum, e foarte usor sa ranasti prin cuvinte si foarte greu sa repari durerea pe care ai provocat-o...

    RăspundețiȘtergere
  21. Cuvintele ar trebui sa doara foarte tare, atunci cand ' arunci' cu ele in oameni, doar din dorinta de a-i vedea cum reactioneaza....
    Sa doara cand le folosesti drept carlige de rufe sufletesti; stand ascuns in spatele sforilor pline de idei, vise, bunavointa ,drag, sinceritate si 'din joaca' sau orgoliu,din sadism sau inconstient,prinzi sau desprinzi , pe rand, cate un carlig de pe.. sfoara. Exista varianta sa smulgi mai multe carlige deodata, sa smulgi si sforile, fiind multumit la sfarsit ca ai facut...ordine...

    RăspundețiȘtergere
  22. Pana la urma ce conteaza cu adevarat: sa spunem lucrurilor pe nume, sau sa fim noi insine? Tacerea poate fi aliat si dusman, nu pot sa nu ma intreb retoric ce s-ar alege de toate visele noastre daca s-ar transforma in cuvinte?!

    Am crezut dintotdeauna ca un gest sau o privire pot fi mai expresive decat o mie de cuvinte, altfel cum as fi putut darui iubire stiind ca nu sunt iubita?! Si daca atunci si acolo imi era suficient sa ma cufund in marea din ochii lui, de ce acum par ca nu imi sunt de ajuns destainuirile pasionale soptite in noapte?! Poate pt ca doare neputinta de a ne regasi dincolo de cuvinte?

    Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, dar poate ca este nevoie de flacari si ploi pt a ne regasi in privirea celui de langa noi.

    RăspundețiȘtergere
  23. ""dar calul din marlboro?"
    te urasc pt ca de fiecare data cand ma imbat mi se declanseaza un automatism...acela de a ma intreba unde mi-e calul din marlboro...

    RăspundețiȘtergere