[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 5 iunie 2010

Nume sau Nickname?

Ma uit la internet si imi dau seama ca este facut in asa fel incat sa creeze o stare de tensiune permanenta. O stare conflictuala. Sa luam exemplul bloggerilor. Pe orice blog gasesti invariabil un profet, un predicator, un apostol, un vizionar. Ceva magic se intampla cu oamenii cand isi fac blog. Dincolo de destinatia initiala, aceea de jurnal si spatiu in care iti expui parerile pe te miri ce subiecte, blogul ajunge foarte repede un loc din care se emit precepte si principii de nezdruncinat.

Proprietarii se simt indreptatiti si indatorati sa atraga atentia publicului asupra unui mod unic de a exista. Al lor. Practic, odata cu publicarea primelor zece, douazeci de articole, proprietarul devine sau se simte dator sa devina lider de opinie. E amuzant pentru ca a fi lider de opinie presupune mai mult decat a fi doar proprietar de blog, dar asupra acestui aspect prefer sa nu zabovim.

De partea cealalta sunt comentatorii care, adesea se iau in serios mult mai mult decat e cazul. Daca sunt de acord cu parerile bloggerului pe care il viziteaza nu pierd ocazia s-o faca redefinind sau sintetizand "altfel" obiectul consensului. Daca sunt impotriva lui, atunci sunt fericiti sa se "exprime" cu adevarat: lux de amanunte, revolta, de foarte multe ori violenta, injurii etc. Un comentariu contra atrage dupa sine mai multe comentarii pro sau altele pro cel contra si daca blogul e traficat se creeaza o babilonie de nedescris. Proprietarul blogului isi freaca palmele si rade in barba, dupa care mai presara si el un comentariu care sa atate spiritele si mai tare.

Dilema proprietarului in acest moment este urmatoarea: sa fie consecvent cu propria parere sau sa o dea naibii luand o pozitie diferita, dar care va genera trafic? Cu alte cuvinte, glorie sau morala? Greu de decis.

Cred ca am picat si eu de cateva ori in capacana "predicatorului", a celui care tine mortis sa-si impuna viziunea. Imi dau seama acum ca a fost o greseala. Nu vreau sa mai incerc sa conving pe nimeni de nimic. Viziunea mea asupra temelor sau problemelor lumii noastre se regaseste in muzica mea, in rolurile pe care aleg sa le fac in teatru, in actiunile mele. Blogul trebuie sa ramana un spatiu care sa ma ajute sa scriu mai bine. Un loc mai frumos in care sa fabric imagini. Prin cuvinte. Imagini si povesti.

Vorbeam cu un amic despre rolul internetului ca spatiu de defulare a frustrarilor acumulate in cotidian. Ce bine, spunea amicul meu, ca oamenii au un loc in care sa-si strige nedreptatea, sa-si urle mania, sa-si verse veninul, dispretul, invidia.
Poate ca e bine, i-am spus, dar in spatele anonimatului? In Hyde Park exista butoaie pe care te urci si poti sa sustii discursuri. Daca se aduna lumea e bine, daca nu, iarasi bine. Tu te-ai exprimat.
Doar ca acolo lumea te poate vedea, esti un chip, o figura, esti usor de combatut si poti combate la vedere. Esti obligat sa-ti asumi discursul.

In spatele anonimatului nu exista asumarea responsabilitatii vorbelor tale. Scuipi si pleci. Improsti si fugi. Si atunci se ridica urmatoarea intrebare: oare anonimatul nu creeaza dependenta si pofta de a defula? Oare pe internet se vindeca frustrarile odata deversate? Sau fac loc altora si mai mari? Se presupune ca, dupa ce au facut uz de internet pentru a se "curata", oamenii ar trebui sa fie mai buni. Traim intr-o lume mai buna? Sau traim intr-o lume in care oamenii se feresc sa-si asume responsabilitati?

Pe mine ma ingrijoreaza un singur fapt. Copiii nostri se vor naste intr-o lume in care adevarata lor personalitate nu va fi data de numele lor, ci de "nickname". Caci de-abia in spatele protectiei nickname-ului vor spune cu adevarat ce gandesc. Neasumat si iresponsabil.
Aleg sa nu comentez.

42 de comentarii:

  1. Suntem un popor de iresponsabili si nici macar ce scriem nu ne asumam.

    RăspundețiȘtergere
  2. blogurile sint un pas inainte in ceea ce priveste libertatea exprimarii

    RăspundețiȘtergere
  3. "Dati-i omului o masca si va va spune cine este" Oscar Wilde.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu aleg morala in locul gloriei. Imi asum ceea ce spun si nu imi schimb parerea in functie de conjuctura. Nu ma intereseaza traficul si nici faima.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu cred ca teoria ta se aplica doar noua, romanilor, peste tot moda nickname-ului e pe val, dupa parerea mea dc fiecare are avea unul singur si ar exprima o singura parere totul ar fi simplu, dar la noi se obisnuieste sa iti spui mai multe opinii sub masti diferite ca sa obtii cat mai multe pro sau contra...

    RăspundețiȘtergere
  6. Dau un search pe google "vama veche" mai multe click-uri si ajung aici, blogul tau. Tudor Chirila, asta nu era solist la Vama Veche? -ba da. -uite frate are blog. Dar ce e ala blog? -habar nu am, ma uit pe mai multe bloguri si imi fac o parere. Unu scrie despre orice, altu pune poze, filmulete si altii isi dau cu parerea. Interesant... Cred ca imi fac si eu. -de ce? -sa imi dau cu parerea, hmm am nevoie de un nume, Fumez Vise... Nu e bun zice lumea ca-s drogat si nu am chef sa explic de la ce vine, ochelari DE ploaie... Cred ca merge... Acum am si eu blog :).
    Mult respect din partea mea Tudor Chirila, ne-ai aratat in muzica pe care o canti un nou mod de a privi viata, pot spune mai bun cu zambetul pe fata :). Si nici pe blog nu faci un lucru rau, parerea mea, poate conteaza. ochelari DE ploaie - none ionut laurentiu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este paradoxal cum chiar tu te transformi in lider de opinie, expunand ceva ce probabil fiecare blogger cunoaste deja(si nu, eu nu sunt un blogger, eu doar dau cu capul de tastatura si ies chestii care plac unora)! Iar eu unul imi asum tot ce scriu desi uneori scriu niste chestii care pentru unii sunt mai greu de digerat! Corect ar fi fost sa spui ca blogul a devenit ca un fel de faima a unei persoane, un item de care nu se mai desparte si care ii creaza alta fata in mediul offline!

    RăspundețiȘtergere
  8. hmm, nu stiu pentru voi, dar pentru mine e ceva gen, zidul case'i mele care da in strada, e casa mea, scriu ce vreau pe ea si va las si pe voi sa va da'ti cu parerea. Simplu si placut. Nu sunt acasa, dar citeste ce mi-a venit in minte azi. Si astfel socializam, daca stau la 4 doar pescarusii vor vedea, nu-i corect, asa ca imi fac blog.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai foarte mare dreptate Tudor, din pacate asta este realitatea, mult prea putini aleg sinceritatea, responsabilitatea, sunt niste valori perimate, se pare, e mult mai 'cool', 'pe val' etc sa ai un nickname 'funky' si sa incerci sa schimbi lumea (fara a avea cea mai vaga idee despre cine esti de fapt)...nici nu stiu de ce m-am apucat sa mai scriu asta, tu stii, eu stiu, probabil toata lumea stie asta.
    O duminica frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  10. hey! voi incepe prin a spune ca te admir foarte mult . am 16 ani si regret nespus ca nu am crescut ascultand vama veche precum altii . regret ca nu fuck parte din generatia ta . dar pot sa spun atat : sunt mandra ca descopar acum muzica ta si nu devin victima unor asa-zise genuri de muzica . cat despre blog ce pot sa spun, asa cum isi exprima si altii parerea ti'o exprimi si tu . iti multumesc ca ai schimbat ceva in tara asta de *****, si ca inca mai schimbi .

    RăspundețiȘtergere
  11. si toti sunt de acord cu tine pentru ca esti Tudor Chirila...da` nu fiecare scrie ce simte???cum se simte in momentu` ala??

    RăspundețiȘtergere
  12. IOANA said: "Who dares to love forever?"

    RăspundețiȘtergere
  13. Ioana spune...niciodata n-o sa uit !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Off-topic: am o prietena care isi serbeaza weekend-ul acesta implinirea a 20 de ani si m-a rugat taaare mult sa aflu cum se numeste ceainaria(din Bucuresti) in care apari in filmul "Legaturi bolnavicioase". Acolo ar vrea sa petreaca. Si am tot cautat pe net si nimic. Asa ca, apelez la tine... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Departe de blog...felicitari pentru rolurile jucate (sau rolul) din "O lume pe dos".Am fost vineri seara si am stat pe jos,pe trepte langa scaune.Nu am avut bani de bilet(profesor debutant),insa doamnele m-au lasat sa intru si le multumesc si iti multumesc ca m-ai incantat,impreuna cu colegii tai.Greu rol,e greu sa te transpui de la o stare la alta,dar acesta a fost tot farmecul.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  17. INVINGATORULUI i se dau flori!.....

    RăspundețiȘtergere
  18. Si o s-o tot spuna pana ai sa auzi...

    RăspundețiȘtergere
  19. ioana atata responsabilitate si asumare. dar oamenii cand beau prea mult nu ar trebui sa intre pe net pentru ca e posibil sa fie penibili. pana si prietenii tai cei mai buni rad de tine cand te umpli de saliva.

    RăspundețiȘtergere
  20. daca vrei sa schimbi oamenii, schimba i atat timp cat crezi ca "binele" tau e si "binele" lor. in buletin avem ditamai cifrele insiruite sub titlul de cnp, de asta ne putem alege orice nume vrem, un nume al nostru... si e frumos sa te simti in fata laptocului: alina si sa te semnezi "pe net": shibby; pt ca omul se vrea iubit, alintat. e f important sa realizezi cine esti si ce vrei si sa i poti spune "n o baga prea adanc caci tocmai am mancat" si apoi sa radeti amandoi si sa va iubiti mai presus de fiinta voastra, sa urli in fata blocului la proprietarii de caini- sa le adune cacati de pe trotuar si sa zambesti necunoscutului indiferent ce ar insemna asta. nu toti suntem sinceri fata de noi si fata de ei dar putem incerca/invata. daca poti sa i schimbi, schimba i! la intrebarea "tu pentru ce lupti in viata asta?" am raspuns "eu... traiesc!" . si la asta va indemn si pe voi, sa traiti! fara stress uri inutile, gen: abstract mi a lasat un comment sau ... era primul in stanga sus. :)
    o zi minunata tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  21. blah , blah , blah ... te iei prea in serios !

    RăspundețiȘtergere
  22. DA, eu de obicei ma iau in serios si eu am avut curajul de a-mi spune prenumele din buletin, nu vreun nickname...Cred ca si TUDOR in momentul in care si a facut bloggul a spus la toata lumrea ca e al lui!

    RăspundețiȘtergere
  23. Pardon, am vrut sa zic lumea, dar cateodata pe internet cuvintele nu sunt poate ce sunt in realitate!

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. esti ceea ce gandesti, ceea ce scrii, fie ca esti anonim, fie ca ai un nikname, fie ca ai realul nume.

    RăspundețiȘtergere
  26. e trist .
    pt ca refereai la copii nostri care vor avea identitatea in spatele unui nick....
    grav. deja copii de clasa 1 de acum . am mess, au hi5, au telefoane mobile performante. iar parintii zic "ce copil inteligent am. se pricepe sa umble pe toate" .

    RăspundețiȘtergere
  27. Offtopic cred.
    mie imi pare rau ca, constiinta nu mai are aproape nici un efect asupra multor oameni... Evoluam tehnologic, dar psihic prea putin, aproape ca o luam inapoi, totul se invarte in jurul banilor. Devenim unelte. Trist nu?

    RăspundețiȘtergere
  28. Cred ca blogurile au un rol important in exprimarea sentimentelor,oarecum...pentru ca nu se mai obijnuiesc scrisoriile,lumea cauta un "refugiu"...Eu una mi-am scris multe gandurii in blogul meu si m-am atasat,intr-un fel,de el foarte mult...
    Cat despre postarea ta...nu am intalnit inca asemenea posesori in navigariile mele.

    RăspundețiȘtergere
  29. eu unu aprob pozitiv ce spui...:))

    RăspundețiȘtergere
  30. Alegi sa nu comentezi?Deja ai facut-o,nu crezi?Tu vezi ca toti cei care intra pe blog-ul tau si-l citesc aproba ce spui doar ptr ca esti Tudor Chirila?Care e problema ca ma ascund in spatele unui nickname?Acel nickname ma defineste.Ce conteaza ce scriu eu pe blog?Oricum nu-l citeste nimeni si daca-l citeste nu-si lasa parerea,si daca si-o lasa nu ma intereseaza.De ce generalizezi...nu toti vor sa fie lideri de opinie,nu toti sunt ca tine...oamenii doar vor sa-si spuna parerea si poate unii au nevoie sa stie ca parerea lor e impartasita.E normal sa ai un singur punct de vedere,eventual 2(in functie de subiectul abordat)...ca doar nu poti sustine ca oaia e alba si apoi ca aceeasi oaie e neagra...trebuie sa fii tampit...si nu,noi nu suntem tampiti,romanii sunt chiar destepti,dar ce stii tu?Sustii ca oamenii incearca sa epateze prin ceea ce au acum si ca la 20 de ani de la revolutie suntem tot acolo unde am fost,caci nu vrem altceva decat sa "ne dam in figuri" cu masinile noastre,telefoanele cumparate etc.dar tu?nu cumva esti tu cel care nu merge cu metroul?sau vai,ai mers o data anu acesta(scuzele mele).Nu cred ca e ok din partea ta sa vorbesti astfel despre lucruri pe care si tu le faci.
    Si de ce vorbesti asa despre Romania?si despre viitor?Pana la urma viitorul e in mainile noaste si facem ce vrem cu el...nu?Ghandi spunea"Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume".Iti pasa de copii tai?Ar fi cazul sa faci vreo 2-3 copii ca sa ai ptr ce sa-ti faci griji.Vrei schimbare?Sunt de acord cu tine,dar ar trebui sa faci ceva ptr schimbarea aceea.Aaaa,tu faci ceva...vinzi numele de Vama si Tudor Chirila.Stii ca esti mai ipocrit decat toate acele vedete pe care tu le critici si sustii ca sufera de autosuficienta.Tu stii asta si mai stii ca ,esti un om bun(in adancul sufletului tau) doar ca publicitatea si media si toata lumea mondena te-au distrus si pe tine.Sau oare asa ai fost mereu?Am auizt ca joci intr-o piesa in Gl.Ce-ti iese?Cred ca voi veni...ca sa aflu ce mai e nou despre Vama.
    Da,sunt foarte revoltata si contrariata,caci imi placea Tudor Chirila si imi vine sa ma dau cu capul de pereti cand stiu ca vedeam in tine un model.Eram doar un copil mic si prost...tot ce faci tu e sa-ti vinzi numele.Crezi ca ti-ar mai citi cineva blog-ul daca ai fi un "anonim",adica ai avea un nickname?Crede-ma nici macar 100 pers nu ti-ar citi zilnic blog-ul(evident daca doar ai scrie si nu ti-ai face publicitate,care e si gratuita),si acum sunt pur obiectiva .

    RăspundețiȘtergere
  31. Este cumva surprinzator sa dau peste acest subiect aici:"Nume sau Nickname" care ma preocupa intr-un fel special (de neexplicat in trei vorbe). Eu venise pentru ca se apropie Campionatul mondial de Fotbal si-mi era dor de maestrul Ioan Chirila, ale carui carti erau pentru mine un fel de biblii in materie, nu doar pentru talentul, savoarea si viata cu care erau scrise ci si pentru ca aveam aproape intotdeauna aceleasi echipe si meciuri favorite in istoria campionatelor mondiale. Nu stiu ce speram sa gasesc aici in legatura cu asta. In schimb vad ca se discuta despre ceea ce incerc sa invart eu (Dl.Goe) pe pseudo-blogul meu Arca lui Goe Simplu si eficient fel de a pune problema. Totusi usor conventional. Sunt de acord cu unele detalii importante dar per total nu va impartasesc temerile precum cele din concluzie: "Pe mine ma ingrijoreaza un singur fapt. Copiii nostri se vor naste intr-o lume in care adevarata lor personalitate nu va fi data de numele lor, ci de "nickname". Caci de-abia in spatele protectiei nickname-ului vor spune cu adevarat ce gandesc. Neasumat si iresponsabil"

    Personalitatea nu este data nici de catre nume nici de catre nickname, iar masuri de protectie care sa stimuleze libertatea de gandire si de exprimare pot utiliza si cei cu nume si chiar cu renume, asa cum faceti d-voastra chiar acum scriind pe blog unor necunoscuti. Nici macar iresponsabilitate nu este obligatoriu un efect colateral al anonimatului. Iresponsabilii sunt iresponsabili oricum. Sper sa mai avem ocazia sa vorbim despre asta daca intr-adevar va intereseaza mai mult decat formal acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  32. Da-i omului o masca, si iti va spune cine este.:)

    RăspundețiȘtergere
  33. Dupa tot ce ai spus aici, fara sa emit vreo teorie proprie sau sa te contrazic, sunt de acord :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Sincer, eu am facut prima data blog pentru a posta fotografii din pelerinaje si excursii. Dupa un an, am inceput sa scriu si cate un citat de la vreun sfant, si abia dupa doi ani, cand am revenit in invatamant, m-am gandit ca ar fi mai bine sa imi exprim in scris parerile pentru a nu le mai repeta oricarei persoane pe care o cunosc. Cred ca blogul este o cale de a te face cunoscut si chiar de a te cunoaste. Am scris mai multe articole ca raspuns la unele comentarii primite. Am invatat si de la cei care au intrat pe blogul meu, si unele persoane mi-au devenit chiar foarte apropiate. Insa, a face blog doar pentru vorbarie goala, mi se pare nu numai inutil ci si daunator pentru tipul pretios al celor care intra. Cine nu are nimic important sau folositor de zis, sa taca!

    RăspundețiȘtergere
  35. Foarte interesant, multumesc mult! Iata un site foarte bun - pariuri sportive online. Acesta este un serviciu foarte bun, nu trebuie de recastigat bonusurile de o mie de ori. Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  36. Mi-am exprimat o opinie privind anonimatul aici:

    http://marginaliamarginalia.wordpress.com/2013/07/06/anonimatul-pe-internet-un-drept-democratic-ori-o-oportunitate-de-manifestare-a-violentei/

    RăspundețiȘtergere